29 Eylül 2012 Cumartesi

Sıra Bayrampaşa 'ORA'daydı!

Bayrampaşa'daki dev eğlence ve alışveriş merkezi 'Ora' battı. Batık krediye düşen 'Ora'da ne bir mağaza kaldı ne de bir müşteri.

İSTANBUL - Bayrampaşa semalarında bir tarafı otogar, bir tarafı hal manzaralı 70 bin metrekarelik alana kurulmuş devasa bir eğlence merkezi. İçinde mağazaları, gösteri alanı, çocuk oyun parkları; çevresinde iki büyük otel zinciri. Çok eskinin Ferhatpaşa Çiftliği, bugünün ‘Ora’sı. Bugün gerçek bir ‘hayalet AVM’ orası. Son birkaç aydır ‘battı, batıyor’ iddiaları ile gündeme gelen, en son da projeye 285 milyon euro kredi veren Ziraat Bankası’nın, krediyi tahsil edememesi sonucu batık kredi olarak kayda geçen ‘Ora’ kapısına da kilidi vurmak üzere. Geçen yıl yılda 13.5 milyon ziyaretçi ve 60 milyon dolar ciro hedefiyle yola çıkan alışveriş merkezinde bugün ne bir müşteri ne de açık kalan tek bir mağaza var. Kimisi içinde ürünleriyle bırakıp giden, kimisi tamamen kepenk indiren boş mağazaların arasından geçerken bana da ‘tek kişilik AVM gezisi’ deneyimi yaşatan Ora’da son üç güvenlik görevlisi de neyi koruduğunu bilmeden gelecek son çağrıyı bekliyor. 

Bayrampaşa onlarındı! 

29 Ekim 2011’de görkemli bir açılışla kapılarını açan projenin yatırımcısı, Ferhatpaşa Çiftliği’nin vârislerinin kurduğu Ora İstanbul Gayrimenkul. Atelier d’Art Urbain Architects’ın konsept mimarlığını yaptığı Ora AVM’de farklı kategorilerde 235 mağaza yer alıyor. Ancak geçen bir yılda bu mağazaların yarısını bile zor dolduran AVM’den son mağaza da geçen hafta kaçtı. Kepenk indiren mağazalar arasında Darty, Vodafone , Beko, Mado, LC Waikiki, Batik gibi onlarca ünlü marka bulunuyor. AVM’de şu anda yetkili tek merci de güvenlik. 
Görevlilerden biri, lokasyon sorunu ve rüzgâr krizi yaşandığını, bu nedenle müşterinin bir türlü AVM’ye ısınamadığını söylüyor. Kapalı durumdaki AVM ile birlikte çocuk merkezi de kaderine terk edilmiş. Kısmen aktif olan tek alan ise çeşitli şovların yapıldığı Arena. Ora Otel konseptinde yer alan Crowne Plaza ve Holiday Inn Express de inşaatları tamamlanmasına rağmen kapalı. 
Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım AŞ, 2007’de Ora projesini geliştirmek üzere Duruhan ve Ağaçkakan Yatırım tarafından kuruldu. Ora Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Sabri Uluğ’un büyükannesinin babasının Ferhatpaşa’dan aldığı çiftlik o dönemde 6 milyon metrekareymiş. İstanbul Hali ve otogar için büyük bölümü kamulaştırıldıktan sonra Carrefoursa ve Bauhaus’un olduğu arazileri de aile kendisi satmış. Nihayetinde ailenin elindeki arsa miktarı 150 bin metrekareye kadar inmiş. Bunun bir bölümü de kentsel dönüşümkapsamında alınmış. 
Radikal

Kriz 2015 yılına kadar sürecek

Radikal PARİS - Otomotivciler, Avrupa’daki ekonomik krizin 2015’e kadar süreceğini öngörüyor. Önceki gün açılan Paris Otomobil Fuarı’nı bu yıl şova değil gerçeklere dayanan bir fuar olarak değerlendiren Peugeot Automobiles Genel Müdürü Maxime Picat, sert bir krizle karşı karşıya olduklarını ve şirket olarak zor bir dönemden geçtiklerini söyledi. 38 yaşında şirketin tepe yöneticisi olan Picat, krizin 2015’e kadar süreceğini belirterek, “Ancak otomotiv sektörü olarak iyi bildiğimiz bir konu var. Otomobil her zaman bir tutku, heyecan nesnesi olacak. Müşterileri araçlarımızla her zaman cezb etmemiz gerekiyor. Krizin sertliğine bağlı olarak birtakım kararlar almak zorunda kaldık. Aldığımız kararların sonuçlarına da katlanıyoruz. Ama yine de çok umutluyuz” dedi. 

Yerli otoda ilerleme yok 
Avrupa’daki krizin 3-5 yıl daha sürebileceğini söyleyen Renault Uluslararası Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Carlos Tavares, şirketlerin şu sıralar genellikle gelişmekte olan ülkelere yatırım yaptığını Renault’nun Türkiye ’nin yanı sıra Brezilya, Rusya , Hindistan gibi ülkelerdeki başarılarla varlığını güçlendirdiğini kaydetti. Fuarın en güçlü modellerinden biri olan ve Bursa’da üretilen Clio 4’le ilgili çok önemli tepkiler aldıklarını söyleyen Tavares, Renault’nun Türkiye ve dünya pazarlarındaki gücünü B ve C segmentinin oluşturduğunu dile getirdi. Tavares, yerli otomobil konusunda ise “Yerli otomobil konusunda Renault’nun niyeti hiç değişmedi.Türkiye’de endüstrinin çok önemli bir oyuncusu olmaya devam edeceğiz. Yerli oto konusunda bir ilerleme yok şu anda sanırım” diye konuştu. 
Citroen Automobiles Genel Müdürü Frederic Banzet, uluslararası gelişim konusunda önemli adımlar attıklarını kaydetti. Fuarda tanıtılan yeni C sınıfı sedan modeli C-Elysee’in Citroen’in gelecekteki en önemli global modeli olacağını anlatan Banzet, dünyada geçen yıl satılan her üç modelden birinin sedan olduğunu söyledi. Citroen kriz dönemini Avrupa dışı pazarlara ağırlık vererek geçirecek.

Benzine 1 haftada 45 kuruş zam

Pompaya 9 kuruş olarak yansıyan zamla birlikte son 1 hafta içerisinde benzin fiyatı 45 kuruş birden artmış oldu. 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 4.81 liraya yükseldi. 
Zamlı tarife gece yarısından sonra geçerli olacak.(hurriyet.com.tr) 

Borç değil barınma hakkı istiyoruz

Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi, itirazlara rağmen belediye meclisinden geçti. Geçmesine geçti ama halk projeye güvenmiyor.  100 bin vatandaşı ilgilendiren projenin ucu açık. 
Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi, itirazlara rağmen belediye meclisinden geçti. Geçmesine geçti ama halk projeye güvenmiyor.  100 bin vatandaşı ilgilendiren projenin ucu açık. Belediye başkanı “Herkese ev vereceğiz” diye söz verse de, vatandaş kendi arsasını  rayiç bedel üzerinden yeniden satın almak durumunda. Ayrıca yapılacak konutların da halkı borçlandıracağı yönünde vatandaşların endişesi var.
1983 yılında para ödeyerek tapu tahsis belgesi alan vatandaşlar, arsalarını tekrar satın almak istemiyor. Halk borçlandırılmadan, konutlarına karşılık konut istiyor.
İstanbul Beyoğlu Belediye Meclisi, 2. olağanüstü toplantısı ile Okmeydanı’nın sokak sokak dönüşümünü sağlayacak olan 1/ 1000’lik  ve 1/5000’lik planı bütün tepkilere rağmen onayladı.
AKP’NİN OYLARIYLA PLAN ONAYLANDI
CHP’li Belediye Meclis üyeleri, “Bu neyin acelesi” diye sorarak ret oyu verdi. Planın belirsizliklerle dolu olduğunu söyleyen CHP, şu soruları sordu: “Hangi tarihte yıkım nasıl yapılacak, dönüşüm kim tarafından yapılacak, halkın müteahhidi kim olacak.”
AKP’li üyeler ise, Okmeydanı için tarihi bir gün yaşandığını söyleyerek, “Evet oyunu büyük bir onurla vereceğimizi ilan ederiz” dedi.
Mahalle halkının da katıldığı toplantıda tartışmalar yaşanırken, plana tepki gösteren vatandaşlar, güvenlik tarafından dışarı çıkarıldı.
Konuyla ilgili görüşütüğümüz Okmeydanı Çevre Koruma Derneği Başkanı Ali Çetkin itirazlarını şu şekilde sıraladı:
VATANDAŞ KENDİ ARSASINI ALACAK
* Halkın oturduğu binaların arsaları Hazineye ait. Halkın elinde sadece 83 yılında, 2 bin lira ödeyerek aldığı tapu tahsis belgeleri var. Bu durumda vatandaş, işgalci konumuna düşüyor. Yani arsalarını 4706 sayılı yasa gereği  Hazineden satın almaları gerekiyor. Bu ödemenin de yüzde 10’u peşin, kalanı da taksitlendirilecek. Üst üste iki taksit ödenmediği taktirde de, ihale usulü ile arsa satışa çıkarılabilecek.
* Kendi arsamızı, tekrar bize satmak istiyorlar. Geçimini zor sağlayan Okmeydanı halkı bu paraları nasıl ödeyecek? Kendi arsaları üzerinde pazarlık hakkı yok. Pazara bile gitsen domates iyi mi değil mi bakarsın, fiyatını sorarsın. Burada öyle bir durum yok.
* Planda 2 milyon metre kare olan inşaat alanı, 3 milyon metre kareye çıkarılacak. Ancak burada müteahhit payı hesaba katılmıyor. Okul, yeşil alan gibi sosyal donatı alanlarını da çıkarınca, 100 binin üzerinde olan nüfus yerleştirilemez. Bir kuzudan iki post çıkar mı? Başkan çıkaracağını söylüyor. “Nasıl çıkaracaksın” diye sorduğumuzda da “Bana güvenin” diyor. Biz sana nasıl güvenelim ki?
‘BORÇLANDIRILMADAN DAİRE İSTİYORUZ’
Çetkin, hak kaybına uğramadan yine Okmeydanı’da yaşamak istediklerini dile getirerek, “Biz dairemize karşılık borçlandırılmadan daire istiyoruz. Bunun da protokol yapılarak güvence altına alınmasını istiyoruz” diye konuştu.
Belediye Meclisinden geçen proje, Büyükşehir Belediyesinde görüşülecek. Kuruldan geçmesi durumunda kentsel dönüşüm projesine başlanacak. (İstanbul/EVRENSEL)

‘PLANDA SIKINTILAR VAR’
CHP Belediye Meclis Üyesi (İmar Komisyonundan) İbrahim Bozkurt: Planı inceledik ve bazı sıkıntılar gördük. Buradaki insanlara 60 yıldır her gelen siyasetçi tapu sözü veriyor. Ancak şimdiye kadar hiç biri sözünü tutmadı. Biz kentsel dönüşüme karşı bir parti değiliz. Ancak buradaki insanlar mağdur edilmeyecek, bir karınca dahi incinmeyecekse olmasını isteriz. Ama daha önceki kentsel dönüşüm örnekleri bizi tedirgin ediyor.

Ekrem Dümbül (Esnaf): Buradaki halk faturasını bile ödeyemiyor. Çocuğunu dershaneye mi göndersin, gırtlağına mı yetiştirsin, bu borçları mı ödesin? Buralardan kovulmak istemiyoruz. Vatandaşını depremden koruma adı altında bu dönüşümü yapıyorsa gelsin herkesin binasını tespit etsin, dairesine karşı daire versin.

OKMEYDANI HALKI PROJEYE ÖFKELİ
Kararın onaylandığı meclis toplantısının çıkışında görüştüğümüz öfkeli vatandaşlar ise tepkilerini dile getirdi.
Hayat Canbulat: Söylediklerini hiç onaylamıyorum. Ne projeden ne plandan kimsenin haberi yok. Şimdi konuştular ben şaşırdım. Ben Okmeydanı’da senelerce oturdum. Biz kazanmışız oraları.
Hilal Yılmaz: Hakkımızı verecekler mi? Sırf ben değilim, orada bir sürü mağdur olmuş insan var. Gelip imza versinler ‘Biz size buradan bir daire veriyoruz’ diye. Ben buraya geldim dinlemek için, doğru dürüst bir yanıt alamadım. Böyle olmaz. İnsanları çok yanıltıyorlar. Böyle kandırmasınlar insanları.

NE OLACAK?
* 5 bin 603 bina olmak üzere toplamda 26 bin bağımsız daire kentsel dönüşüme uğrayacak.
* 100 binin üzerinde kişi etkilenecek.
* 4 mahalle bulunuyor: Piyalepaşa, Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri
* Dönüşüm 1 milyon 650 bin metre karelik alanı kapsıyor.
* 8-9 katlı binalar yapılacak.
* 4 bin 500 dükkan bulunuyor. Yeni planda kiracıların, tekstil atölyelerinde çalışanların ve dükkanların durumunun ne olacağı belirsiz.

28 Eylül 2012 Cuma

Taksim'e 15 bin kazık

Taksim Meydanı'nı silbaştan düzenleyecek projede ilk ihale tamam. 15 bin kazıklı ilk 'dalış tüneli'nin inşaatı 5 gün içinde başlıyor.

Mimarlar ve şehir plancılarının tepkiyle karşıladığı ‘Taksim Meydanı Düzenlemesi’nin ilk etap ihalesini Kalyon İnşaat kazandı. Cumhuriyet Caddesi ile Tarlabaşı Bulvarı arasına inşa edilecek araç altgeçidi için sözleşme 24 Eylül’de imzalandı. Kalyon İnşaat’a 5 gün içinde yer teslimi yapılacak, meydan kısmen trafiğe kapatılacak ve 7/24 saatlik çalışmayla geçit 8 ay içinde tamamlanacak. 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi projenin inşaatı için yaklaşık 52 milyon 154 bin TL maliyet belirlemişti. Kamu İhale Kurumu’nun yayımladığı bilgilere göre 2012/72969 kayıt numaralı ihaleyi alan Kalyon İnşaat’ın kabul edilen teklifi 51 milyon 555 bin 370 TL. İhale şartnamesine göre proje kapsamında Taksim’e toplam 14 bin 315 fore kazık çakılacak.
Yeni Taksim nasıl olacak?
Son ihale haberine dair görüş vermeyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden daha önce alınan bilgilere göre tünel, Tarlabaşı-Harbiye yönünde 400 metre, Harbiye-Tarlabaşı yönünde 320 metre uzunluğunda olacak. Altgeçit Tarlabaşı Bulvarı’ndaki mevcut araç otoparkından başlayacak, restitüsyonu yapılacak olan Taksim Topçu Kışlası’nın bitimine kadar devam edecek. 
Anıt etrafındaki trafik, otobüsler ve duraklar meydandan kaldırılacak. Tarlabaşı’ndan gelen bir araç kesintisiz şekilde Harbiye, Taşkışla, Dolmabahçe yönüne gidebilecek. Gümüşsuyu ve Sıraselviler ulaşımı, Mete Caddesi üzerindenAKM ve The Marmara Otel önünden yüzeyden sağlanacak.
Radikal

26 Eylül 2012 Çarşamba

Şişli Bomonti Birahane Sokak'ta Güven Elektrik İşçilerinin Direnişi Var!...

Cankurtaran Holding'e bağlı Güven Elektrik işçileri direnişte...
Şişli,Birahane Sokağ'ta direniş var!...Fabrikaların,özellikle tekstil işyerlerinin yoğun olduğu yerlerden biridir,Bomonti...
Güven Elektrik İşçileri Birahane Sokak'ta öğle saati
Cankurtaran Holding’e bağlı,küçük ev aletleri yapan Güven Elektrik fabrikasında çalışan 265 işçi işten çıkarıldı. Fabrika Çorlu’ya taşınma karar aldı. Bunun üzerine DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası Temmuz ayında patron ile yaptığı sözleşme uyarınca,işçilerin tazminatlarının 13 taksitte verilmesi gerekiyordu.  Kimin 5,kiminin 80 milyara varan tazminat alacağı bulunuyor. İlk taksidin tarihi olan 15 Ağustos’ta paralarını alamayan işçiler direniş çadırını fabrikanın önüne kurmuşlar. Direniş çadırının üzerinde 17.gün yazıyor.Binanın 2 katına alacaklar karşılığında ipotek konulmuş.
Öğle yemeğine denk geldik.Yarım ekmek arası tahin helva yemeğin menüsü idi. Kadınlar bu işe memur olmuş,kalıp kalıp helvaları özenle kesiyor,kimi ekmek hazırlıyordu. İşçiler coşkulu,heyecanlı ve neşeliydiler. Bir bando takımları bile vardı. Çeşitli parti ve örgütler tarafından ziyaret edilmişler.

İstanbul 2 nolu şube başkanı Yılmaz Bayram  açıklamada bulundu:
‘30 Haziran’da iş akdi feshedilen Cankurtaran Holding’e bağlı Güven Elektrik çalışanları,işverenle yaptığımız anlaşmaya iş veren uymadı. 15 Ağustos ilk taksidini ödeyecekti. Ödemedi. Biz de ödenmeyen taksitlerimiz ve alacağımızın tamamıyla ilgili Güven Elektrik bürosu önünde bekliyoruz. Hakkımızı almak için buradayız. Esas itibariyle olaydan sorumlu olan Cankurtaran Holding’tir. Toplam 300 çalışan arkadaşımızın 5,5 trilyon Lira  civarında kıdem tazminatı alacağı var. Ancak sözleşmeye göre 15 Ağustos’ta ödemesi gereken ilk taksidi bile ödemedi.O nedenle burada 265 arkadaşımızla birlikte direnmeye devam ediyoruz.Ondan önce çıkarılan yaklaşık 20 tane arkadaşımız vardı,onlar da tazminatlarını alamadılar. Şu anda işveren buraya,holding merkezi binasına gelemiyor. Açıkça arkadaşlarımızın burada ne durumda olduğunu gördüğü için cesaret edemiyor. Biz de burada nöbet tutuyoruz. Sabah 8’den akşam 18’e kadar arkadaşlarımla birlikte hareket ediyoruz.’
24.09.2012

Evlerde Sayaçlı Fatura Dönemi Başlıyor

Binalarda kullanılan bu cihazlarla birlikte artık herkes kullandığı enerjinin ücretini ödüyor.

Merkezi sistemle ısınan binalarda kullanılması zorunlu olan ısı ölçerler ve ısı sayaçları giderek yaygınlaşıyor.  Binalarda kullanılan bu cihazlarla birlikte artık herkes kullandığı enerjinin ücretini ödüyor. Ayrıca enerji israfının da önüne geçiliyor.
Bu sistemlerin teşkili için vatandaşın önünde 3 yol mevcut:
Birinci yolla Çevre ve Şehircilik Bakanlığından  yetki belgesi almış olan Yetkilendirilmiş Ölçüm Şirketlerinden faydalanılabilir. Bu şirketler montaj ve okuma işlemini bina yönetimleri ile protokole bağlayarak gerçekleştiriyor. Yetkilendirilmiş Ölçüm Şirketleri Bakanlıktan yetki belgesi almış olması sebebiyle Bakanlığın denetimine tabiler.
İkinci yol olarak bina yönetimi ekipmanları temin ederek okuma işini kendi bünyesinde çözümleyebilir.
Üçüncü yol ise yönetim herhangi bir firma ile anlaşarak montaj ve okuma hizmeti satın alabilir.
Firma yetkilileri binanın durumuna göre ısı pay ölçer ve diğer cihazları binaya monte ediyor. Sıcaklık minimum 15 °C ye ayarlanabiliyor. İsteyen istediği kadar enerji kullanıyor. Herkes kullandığı enerjinin ücretini ödüyor.

YETKİLENDİRİLMİŞ ÖLÇÜM ŞİRKETLERİ KİMLER?
Yetkilendirilmiş ölçüm şirketleri; bina sahibi, bina yöneticisi, bina yönetim kurulu veya enerji yöneticisinin ölçümleri yapabilecek yeterli personel ve donanıma sahip olmadığı durumlarda ölçüm yapmak üzere Bakanlık tarafından yetki belgesi verilmiş yüklenici konumundaki kişiler. Bugüne kadar 29 şirket ölçüm yapmak üzere yetkilendirildi.

KULLANILAN CİHAZLAR NELER?
Isı Kontrol ve Ölçüm Ekipmanları; her bir radyatör üzerine yerleştirilecek ve radyatörün sıcaklığını ayarlayacak termostatik vana ile binanın tesisat özelliğine göre ölçüm okuma ve faturalandırma işlemi için kullanılacak ısı ölçer (pay ölçer)  veya ısı sayacından (kalorimetre) oluşuyor.
Bina yönetimi veya sahibi bu cihazların montajını ilgili firmaya yaptırdıktan sonra ölçüm ve gider paylaşım belgesi düzenleme işlemini ya kendisi yapıyor ya da Bakanlıktan yetki almış “Yetkilendirilmiş Ölçüm Şirketine” yaptırıyor.

HERKES KULLANDIĞI ENERJİNİN MİKTARINI VE ÜCRETİNİ GÖREBİLECEK
Apartman yöneticileri; ısı veya sıhhî sıcak suya ilişkin tüketimleri aylık veya belirli dönemlerde ölçüyor ve bağımsız bölüm kullanıcılarına ait gider paylaşım belgelerini düzenliyor. Yönetici paylaşım bilgilerini asgari üç gün süre ile liste halinde bina girişindeki panoda ilan ediyor. Böylece herkes ne kadar enerji kullandığını ve ne kadar ücret ödediğini görmüş oluyor.
5627 Sayılı Kanun gereğince bina yaşı, yakıt cinsi, toplam inşaat alanı, bağımsız bölüm sayısı türünden kıstaslar ekipman kullanımına geçiş için engel oluşturmamakta.
Bu uygulama kanun hükmü olmasından dolayı bina yönetimlerinin gerek oy birliği gerekse de oy çokluğu ile almış olduğu aksi yönde kararlar ise kanunen geçerli değil.
Yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerinin listesine www.bep.gov.tr adresinden ulaşmak mümkün.
Ergenç için “Çok mütevazi. Bir telefonum ile beni kırmadı ve davetimize şeref verdi. Ben bundan çok mutlu oldum. Böylesine büyük bir sanatçının bu davranışı bana onur verdi” dedi. Antalyalı işadamı Samut, ünlü oyuncu Ergenç’in kendisine, “Bende sohbetten keyif aldım. Bu anı görüntüleyelim” diyerek fotoğraf çektirdiklerini de söyledi.

25 Eylül 2012 Salı

Şişli'de göçük paniği

Şişli'de bir inşaatta meydana gelen göçükte toprak altında kalan işçiyi kurtarma çalışmaları devam ediyor. İşçilerden biri ise hafif yaralı olarak kurtuldu.
Olay, Şişli Merkez Mahallesi Darülaceze Caddesi Nadide Sokak'ta saat 09.30 sıralarında meydana geldi. Yapımı devam eden inşaatta işçilerin çalıştığı sırada toprak kayması oldu. Bazı inşaat işçileri toprağın altında kaldı. Arkadaşlarının toprak altında kaldığını gören işçiler hemen itfaiye ve polisten yardım istedi.
İşçiler, toprak altındaki bir işçiye hafif yaralı olarak kurtardı. Göçük altında kalan işçiyi kurtarmak içinse zamana karşı yarış başladı. Kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekipleri kurtarma çalışmalarına başladı. Polis, çevrede güvenlik önlemi alırken, sağlık ekipleri de olay yedinde hazır bekledi. Arkadaşları toprak altında kalan işçiler ise gözyaşlarına boğuldu. Kurtarma çalışmalarını evinin balkonundan izleyen bir kadın da işçinin sağ olarak kurtulması için ağlayarak dua etti. Kurtarma ekiplerinin toprak altındaki işçiyi çıkartmak için yürüttüğü çalışmalar sürüyor.

Araç ve konut vergilerine dev zam!

Akaryakıt, otomotiv, alkollü içkiler ve tapu harcına gelen zamlar 2013’te ödeyeceğimiz çok sayıda vergi ve harç için esas kabul edilen ‘yeniden değerleme’ oranını da yükseltecek. Özellikle Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Emlak Vergisi katmerli artacak.
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, son yapılan vergi artışlarının eylül ayına denk gelmesi, 2013'te ödeyeceğimiz birçok vergide de otomatik artışa yol açacak. Zamlar nedeniyle yeniden değerleme oranı beklenenden daha yüksek çıkacak.

Şimdilik yüzde 9.33
Birçok vergi, ekimden ekime 12 aylık ÜFE oranında belirlenen "yeniden değerleme oranı" düzeyinde artırılıyor. Bu oran ağustos itibariyle yüzde 9.33 idi. Eylül ve Ekim ÜFE oranları da eklendiğinde, 1 Ocak 2013 yılından itibaren birçok vergiye yapılacak otomatik zam oranı ortaya çıkacak. Geçen yıl sigaraya yapılan zamlarla sonucunda ÜFE, eylülde yüzde 1,55; ekimde de yüzde 1,60 oldu. Yeniden değerleme oranı yüzde 10.26 idi.
Vergiye zam yapılmamış olsaydı, bu yıl yeniden değerleme oranı geçen yılın çok daha altında çıkacaktı. Çünkü eylül ve ekim aylarındaki yüzde 1,60'a varan oranlar hesaptan çıkacak, daha düşük ÜFE oranları girecekti.

Harç ve cezalar artar
Ancak son vergi paketi ÜFE'yi yükseltirken yeniden değerleme oranının da yaklaşık 1 puan daha yukarıda oluşmasına yol açacak. Pakette enflasyona yol açan en etkili kalem ise akaryakıt ÖTV'si oldu. Akaryakıt zamlarının vergi paketine sürpriz bir şekilde girmesinde, yeniden değerleme hesabının etkili olduğu ifade ediliyor.
Yeniden değerleme oranı, yılda iki defa ödenen MTV, Emlak Vergisi, Özel İşlem Vergisi, pasaporttan yargıya kadar tüm harçlar, Damga Vergisi, veraset ve intikal vergileri, trafik cezaları, yargı ve idari para cezaları gibi günlük hayatımızı etkileyen onlarca kalem verginin artırılmasında baz teşkil ediyor. Bu oran kasımda netleştiği için, eylülde yapılan vergi artışlarından etkileniyor.
Vatan

24 Eylül 2012 Pazartesi

Esenyurt Konutzedelerine Müjde!

Esenyurt'ta emsal işgaline son noktayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri koydu.

Meclis, emsal transferi ile sorunun çözülmesine olanak tanıdı. Böylece bölgeden Konut alan 10 bin kişi rahat bir nefes alacak.
Fiyapı ile başlayan ve ardından 30'a yakın mevzuata aykırı ruhsatları bulunan inşaatların durdurulması ile devam eden İstanbulEsenyurt'taki kaos çözüldü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis Üyeleri 15 Haziran'da yaptıkları toplantıda Plan Tadilatı kararını onayladı ve karar 15 Temmuz'dan itibaren uygulanmaya başladı. Buna göre firmalar aykırılıklarını gidermek için plandaki şartları yerine getirip proje hazırlayacak ve yeni ruhsat alarak problemi çözebilecek. Bu karar yaptığı 600 dairesi iptal edilen diğer iki projesi de duran Fiyapı başta olmak üzere diğer İnşaat firmalarına da nefes aldıracak. Böylece bölgeden yaklaşık 10 bin Konut alanların da sorunu çözülmüş olacak.

Arsa o bölgede olacak
Verilen bilgiye göre, 10 bin metrekare Arsa içinde 2 emsalde 20 bin metrekare İnşaat hakkı bulunan bir firma, aynı arsaya 25 bin metrekarelik inşaat yaptığı takdirde aradaki 5 bin metrekarelik farkı kapatmak durumunda kalacak. Esenyurt sınırları içerisinde bulunan 5 bin metrekare inşaat alanına denk gelecek başka bir Arsa satın alınıp kamuya Devir yapılacak.

Fiyat farklı önemli
Uygulamada en önemli konu konut alan kişilerin yeni alınacak arsanın maliyetine ortak edilip edilmeyeceği. Bu konu maliyetin ölçüsüne göre değişkenlik gösterecek gibi görünüyor. Bazı inşaat firmalarının yöneticileri maliyeti kendileri üstlenirken bazılarının da bu konuda maliyeti konut alıcısı ile paylaşma yolunu seçebileceği konuşuluyor. Bu durumda 70 bin liraya alınan 1+1 dairenin fiyatının bir anda 80 bin 90 bin gibi rakamlara çıkma ihtimali kuvvetli görünüyor.
Kaynak:Bugün

Kiraya Verdiğiniz Ev Kendini Ne Zaman Amorti Eder?

Evinizin değerini ölçmenizi için en önemli verilerden biri olan amorte süresi nasıl hesaplanır?

Milliyet
Evinizi veya yatırım için aldığınız konutu kiraya verseniz, ne kadar sürede kendini amorti eder? REIDIN.com’un hesapladığı "Konut Amortisman Süreleri" verileri, bu soruya semt semt, şehir şehir cevap veriyor.

İkamet etmek için veya Yatırım amaçlı Konut satın almak isteyen herkes, uzun vadeli düşünür: "İleride de değerli olacak mı? Mantıklı bir Yatırım mı yapıyorum?" Şüphesiz bir evin değerini pek çok şekilde ölçebiliriz. Ancak "Amortisman Süresi" (yani Yatırım Geri Dönüş Süresi) verileri size çok somut göstergeler sağlar.

Amortisman Süresi, basitçe ifade edecek olursak, evinizin kiraya verilmesi durumunda kaç yıl içinde kendini amorti edeceğini gösterir. REIDIN.com bu rakamları 2007 yılından beri izlemekte ve tespit etmektedir.

İstanbul: Kendini en hızlı amorti eden semtler

Buna göre, İstanbul'da yatırım yapmaya en elverişli, kendini en kısa sürede amorti eden ilk 10 semtin şu şekilde sıralandığı görülmektedir:


(Listenin tamamı için REIDIN.com adresini ziyaret ediniz)

Şehir bazında amortisman süreleri: Lider Antalya

Türkiye geneline baktığımızda ise, büyük şehirler içinde Konut yatırımı geri dönüşüm süreleri şu şekilde seyretmekte:

İki güzellik bir arada

İki güzellik bir arada

Ya üçüde olmasaydı

Ya üçüde olmasaydı

Mehmet Akif Ersoy'dan

Mehmet Akif Ersoy'dan

Gezi Parkı

Gezi Parkı

Ne Denilebilir!...

Ne Denilebilir!...

Gezi

Gezi

Günün Fıkrası

Deli

1960'lı yıllar,Elazığ Akıl Hastanesinden her nasılsa 423 akıl hastası kaçar ve Elazığ'ın cadde ve sokaklarına dağılır.



O zamanın ünlü doktoru Mutemet Tazıcı hastanenin başhekimidir. 'Doktor bey,ne yapalım?' diye akıl danışırlar.



Mutemet Bey personeline;'Bana bir düdük verin ve arkama yapışarak gelin!'der.



Doktor önde birkaç personeli arkasında düt düt diye trencilik oynayarak Elazığ'ı dolaşırlar. Bütün deliler bu kuyruğa girip vagon olurlar. Hastaneye geldiklerinde sayı 612 kişidir...



Avukat 1




Zenginin biri ölümüne yakın, biri doktor, biri papaz, diğeri avukat olan üç yakın arkadaşını yanına çağırarak bir ricada bulunmuş.

- 300 bin dolar kadar bir tasarrufum var, bunu yanımda öteki dünyaya götürmek istiyorum. Ama kimseye de güvenemiyorum. Şimdi size 100'er bin dolar vereceğim. Bu paraları ne olur ben gömülürken kefenimin iç cebine koyuverin...

Adam ölmüş ve üç arkadaşı verdikleri sözü yerine getirmişler. Bir süre sonra doktor vicdan azabına yakalanmış. Diğer iki arkadaşını çağırarak onlara itirafta bulunmuş

- Hastanenin çok acil ihtiyacı vardı onun için 100 bin doların 20 bin dolarını hastaneye sarf ettim, kefene 80 bin koydum.

Papaz utana sıkıla mırıldanmış.

- Maalesef ben de aynı günahı işledim paranın yarısını kilisenin inşaatına ayırdım. Kefenin cebine 50 bin dolar koydum.

Avukat gülümsemiş.

- Ben sözümü aynen yerine getirdim, kefenin cebine 100 bin dolarlık çek koydum.




Avukat 2




George ve Harry balonda Atlantik Okyanusu’nu geçmektedirler. George Harry'ye döner ve “Biraz alçalıp nerede olduğumuzu anlayalım” der. Harry sıcak gazı biraz kısar ve balon alçalmaya başlar. George "Hala nerede olduğumuzu anlayamadım biraz daha alçalalım ve şu aşağıdaki adama soralım" der. Harry adama bağırır:

"Hey bayım nerede olduğumuzu söyleyebilir misiniz lütfen. "

Adam geri bağırır: "Bir balondasınız ve 100 metre yukardasınız"

George Harry'ye döner ve "Bu adam bir avukat" der.

Şaşırır Harry, "Nasıl anladın?" der.

"Çünkü" der George "Verdiği bilgi %100 doğru, fakat faydasız".




Avukat 3




Önemli bir iş için mülakat yapılacakmış. Bir matematikçi, bir fizikçi ve bir de avukat başvurmuş. Önce matematikçiyi içeriye almışlar ve bir masaya oturtup, sormuşlar:

“İki kere iki kaç eder?”

Matematikçi bir süre düşünmüş, önüne kâğıt kalemi almış, 10-15 sayfa doldurduktan sonra demiş ki: ''Eminim ki dört eder.''

Sonra fizikçiye aynı soruyu sormuşlar. Fizikçi de önce düşünmüş, sonra bir deney düzeneği kurmuş, sağa sola toplar fırlatmış. Yarım saat sonra : ''Yaptığım deneylere göre 3,9 ama 0,2'lik bir hata payı olabilir.'' demiş

En son avukatı almışlar içeri, sormuşlar soruyu. Avukat hiç düşünmeden etrafına sinsi sinsi bakmış ve sormuş:

''Kaç olmasını istersiniz?''




Avukat 4




Ceza davalarına bakan avukat bir arkadaşım anlatmıştı:

Yoksul bir babanın oğlu şoförlük yaparken ölümlü bir kazaya neden olmuş. Olayda tam kusurlu. Şoförün babası avukata başvurarak hukuki yardım istiyor. Arkadaşım adamın yoksulluğuna bakarak hiçbir ücret talep etmeksizin davayı takip ediyor.

Ancak bütün deliller aleyhte. Yapılacak bir şey yok. Şoförün mahkûmiyetine karar veriliyor.

Şoförün babası büroya gelerek yakınıyor.

“Yoksulluğun gözü kör olsun. Paramız olsa da iyi bir avukat tutsaydık bunlar başımıza gelmezdi.''




Avukat 5




Hayırsever vakıflardan birindeki çalışanlar şehrin en başarılı avukatından henüz herhangi bir bağış almamış olduklarını fark ettiler. Bağış toplama görevindeki kişi avukatı bağışta bulunması için ikna etmeye çalışıyordu:

“Araştırmalarımıza göre yıllık geliriniz en az 500.000 $. Ancak bugüne kadar hiç bir hayır işine bir kuruş bağışta bulunmamışsınız. O paranın bir kısmını bir şekilde topluma iade etmek istemez miydiniz?”

Avukat açtı ağzını:

“Önce, araştırmalarınız annemin uzun bir hastalıktan sonra ölmek üzere olduğunu ve hastane masraflarının onun yıllık gelirinin bir kaç kat üstünde olduğunu da gösterdi mi? Sonra, kardeşimin malul bir gazi, kör ve tekerlekli iskemleye mahkûm olduğunu? Ya da kız kardeşimin kocasının bir trafik kazasında öldüğünü ve onu üç çocuğuyla beş parasız bıraktığını?”

Görevli yerin dibine geçmişti.

Sadece:

“Hayır, hiç bir bilgim yoktu...” diye mırıldanabildi.

Avukat onun sözünü keserek devam etti:

“Pekâlâ, ben onlara zerre kadar para vermezken, size niçin vereyim?”



















Günün Sözü

Homo sum,humani nil a me alienum puto

İnsanım,insana özgü hiç bir şey bana yabancı değildir.

Şişli Merkez Mh,Esen Sk Saruhan İşhanında

Şişli Merkez Mh,Esen Sk Saruhan İşhanında
Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli
Hayatımızdan sessiz sedasız çekilmişler

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli
Siyah Beyaz Hayatımızdan Renkliye...

Sinema Tarihinden Siyah ve Beyazlıklar

Sinema Tarihinden Siyah ve Beyazlıklar
Zamanın belleği var