30 Aralık 2015 Çarşamba

Kentsel dönüşümde istenen olamayabilir



Kentsel dönüşümde istenen olamayabilir
 

2012’de çıkan kentsel dönüşüm yasası ile 6.5 milyondan fazla konutun yenilenmesi hedefi ortaya konuldu. Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik (KENTDER) raporuna göre dönüşümde sınıfta kaldık. KENTDER Başkanı Hüseyin Rıza Erkanlı, “Bu hızla 6.5 milyon evin dönüşüm hayal. Dönüşümü hızlandıracak formül bulunmalı” dedi.


KENTSEL Dönüşüm Yasası, ülke genelinde 6.5 milyon sağlıksız konutun yenilenmesi amacıyla Mayıs 2012’de TBMM’de onaylanıp yürürlüğe girdi. Yasanın üzerinden üç yıldan fazla süre geçmesine rağmen henüz yeterince ilerleme sağlanamadı. Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik (KENTDER) dönüşümde ne kadar yol alındığını belirlemek için rapor hazırladı. Yaptıkları çalışmaları değerlendiren Erkanlı, “20 yılda dönüşüm için her yıl ortalama 330-335 bin konut yenilenmeli. Her yıl değişmekle birlikte biz bunun 3’te biri kadarını yapıyoruz. Bu hızla 6.5 milyon evin dönüşümü hayal. Gerekli adımlar atılmazsa 20 yıl değil, 40-50 yılda dönüşüm zor” dedi. 


PATİNAJ ÇEKİYORUZ 
Kentsel dönüşüm sürecinin özel sektör ağırlıklı yapıldığını hatırlatan Erkanlı, “Aslında şu an yapılan iş dönüşümden çok yenileme. Büyükşehirlerde gayrimenkul fiyatlarının yüksek olduğu yerlerde özel sektör tarafından çalışmalar yapılıyor. Ama dönüşüme giren şirketler bıkkınlık haline. Şuan dönüşüm Türkiye’de patinaj çekiyor” dedi. 6.5 milyon konut yenilenirken süreç içinde yeni sağlıksız konutların da ortaya çıkacağına dikkat çeken Erkanlı, 2023’e kadar 3 milyon civarında yeni riskli yapının ortaya çıkmasını beklediklerini söyledi. 2010 yılından bu yana 14 bin 415 hektar büyüklüğünde 275 alanın Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edildiğini belirten Hüseyin Erkanlı, “2014 sonuna kadar 41 bin 859 adet yapının riskli olduğu tespit edildi. Bu yapıların 111 bin 693 adeti konut, 17 bin 627 adeti ticari nitelikli. Toplamda 129 bin 320 adet bağımsız bölüm var. 41 bin 859 yapının da 12 bin 384 adedinin yıkımı yapıldı” dedi.
NE YAPILMALI?
ERKANLI, kentsel dönüşüm için atılması gereken adımları şöyle sıraladı;
*Ada ve bölge bazında dönüşümün gerçekleşmesi için kamu ve özel sektör işbirliği metotları oluşturulmalı. Özellikle belediyelerin şirketleri ve özel şirketler işbirliği yapmalı.
*Şehir ölçeğinde master plan çalışmaları yapılarak hangi bölgede ne kadar emsal ve yoğunluk verileceği hangi bölgede verilmeyeceği netleşmeli. Emsal karmaşasına son verilmeli ve kat maliklerinin yanıltılmasının önüne geçilmeli.
*2/3 oranında kat maliki anlaşmasıyla dönüşüm sürecinin başlamasını sağlayan yasal düzenlemenin anayasal teminat altına alınması gerekmektedir.
*Kentsel dönüşüm yapacak müteahhit firmaların yeterlilik kriterleri bakanlık tarafından belirlenmeli ve bu konuda düzenleme yapılmalıdır. Vatandaşın mağduriyeti önlemeli.
*Sürecin hızlanması için yeni finansal enstrümanlar oluşturulmalı.
*Kentsel dönüşüm süreci bir çok uzmanlık gerektiren konuyu içinde barındırmakta. Bu sebeple süreçlerin hızlı sonuçlanması için ihtisas mahkemeleri kurulup yasal süreç hızlandırılabilir.
*Riskli yapılar ve alanlardaki kat malikleri kentsel dönüşüm sürecine girmeden önce bu süreci takip edecek yönetimlerini seçmeli ve yetkilendirmeli. Çok başlılığın önüne geçmeli.
* Kat malikleri karar alma süreçlerini hızlandırmak ve doğru kararlar alabilmek için yasal ve teknik destek alacakları profesyonel firmalarla çalışmalı veya yönetim kurullarında mühendis ,mimar ve avukat bulundurmalı.
Ne kadar alan riskli ilan edildi
Bölge Alan (Ha) Alan Sayısı
Akdeniz 775.25 25
Marmara 2944.39 73
Ege 1793.8 45
İç Anadolu 5084.33 53
Karadeniz 451.83 26
Doğu Anadolu 755.62 19
Güneydoğu Anadolu 2610.23 34
Toplam 14415.45 275
* 54 ilde 2010-2015 yıllarında Bakanlar Kurulu Kararı ile Afet Riskli Alan ilan edilen yerleri gösterir.

Gülistan ALAGÖZ
hürriyet.com.tr

Kentsel dönüşümün tehlikeli bedeli...



SABAH saat 08.00’de betona vuran vincin sesiyle güne başlamak benim için alışıldık bir şey. Evimin bulunduğu sokakta yürürken şalımla ağzımı burnumu örtmek, evde bulunduğum saatlerde tüm camları sıkı sıkıya kapatmak ve sokak boyunca yıkılan, temeli kazılan, hafriyatı atılan binaların sesinden kaçmaya çalışmak günlük hayatımın bir parçası. Ben Kadıköy’de yaşıyorum. Dahasını söyleyeyim mi? Oğlumun gittiği, sokak arasında, yemyeşil bahçeli güzel okulun öğretmenlerinden sabah şöyle bir mesaj geliyor bana: “Okulumuzun yanındaki binanın yıkım işleri son derece sağlıksız bir şekilde sürdü. Okulun içinde tüm camlar kapalı olmasına rağmen tozdan, gürültüden ve görüntüden fazlasıyla etkilendik. Yıkım işlemi yarın da sürecek. Koşullar çocuklarımız için çok sağlıklı olmayacağından onları okula göndermeme hususunda düşünmenizi rica ederiz.” Çocuklarımızı geçen haftadan beri okula göndermiyoruz. Yan binadaki usulsüz yıkımı belediyeye şikâyet edip duruyoruz. Bir tanesiyle biz 40 çocuğun velisi uğraşabiliyoruz; peki bütün binalar yıkılıp yeniden yapılana kadar nefesimizi mi tutacağız? Bu şehirde yaşamaya devam ederken çocuklarımızı nasıl koruyacağız?

ASBEST

İstanbul’daki hava kirliliğinin olağan şüphelisi trafik gibi gözükse de yıkılan binalar daha büyük bir tehlike. Havada uçuşan partiküller arasında kanserojen etkisi kesin kanıtlı olan asbest de var. Bakın nasıl bir şey asbest: “Asbest, solunum ya da içme suyuyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar. Asbest lifleri havayla alındığında bu liflerin büyük bölümü hava yolları hücrelerinde birikir. Bunların bir bölümü akciğerin derin kısımlarına kadar iner ve vücuttan hiçbir zaman çıkmayabilir. Asbestin neden olduğu hastalıkların ortaya çıkması için 20–40 yıl geçmesi gerekir. Kısacası, yıkılmakta olan binalar asbest içermekte olup, yıkım sırasında yalnızca bu işte çalışanlar değil, çevredeki halk da asbest tozlarına maruz kalacak ve zarar görecektir.” (Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı) İstanbul inşaata doyamazken çocuklarımız aldıkları her nefesle zehirleniyor mu?

ELLE SÖKTÜRÜLEN BİNA
Fransız sosyolog Annie ThebaudMony, 1970’li yıllarda Paris’teki Jussieu Üniversitesi’ndeki “toksik felaket” ile dünya gündemine giren asbestle ilgili çalışmalarıyla tanınıyor. Thebaud-Mony’nin çalışmaları sayesinde binanın yıkılması sırasında ortaya çıkacak olan asbest bulutlarının da kanserojen olduğu anlaşılınca binanın dikkatli bir biçimde parça parça sökülmesine karar verildi. Asbestli binanın sökümüne 1998 yılında başlandı ve bu işlem hâlâ tamamlanamadı. Bizde tabii insana değil inşaata kıymet verildiği için bir sokakta eşzamanlı olarak 3 binanın yıkılmasında bir beis görülmüyor. Önlem olarak da tek bir hortumla toz bulutunun üzerine su sıkılıyor. Bazen düşünüyorum. Nerede yaşıyoruz? Gezegen değil mi burası? Tek istediğimiz temiz hava, su, temiz toprak ve biraz yeşil alanken neden hiçbiri yok bizde? Büyüdüğüm şehir beni ve diğer herkesi her gün trafiğiyle, kirli havasıyla, kalabalığı ve gürültüsüyle öğütüyor. İnşaat hızını kesmezken hem nefesimizi, hem rüzgârımızı, hem de güneşimizi kesebiliyor...

Dilek ÇELİKTABAN/GAZETE HABERTÜRK

DÜZENLEME ŞEKLİNDE ARSA PAYI KARŞILIĞI SATIŞ VAADİ VE KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİ


DÜZENLEME ŞEKLİNDE ARSA PAYI KARŞILIĞI SATIŞ VAADİ
VE KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİ
MADDE 1- TARAFLAR VE TANIMLAR
Bir tarafta , ............ İli, ...............  İlçesi, ..............Mahallesi, ….mevkiinde kain, ………pafta,       ada, …… parsel maliki olan ve  Barbaros  Mahallesi, ………. Caddesi , ……..Sk. No:………. Ataşehir -İstanbul adresinde mukim  bulunan ……ile  (bundan böyle işbu sözleşmede ARSA SAHİBİ/ARSA SAHİPLERİ olarak anılacaktır)
Diğer tarafta,“ ………………../........” adresinde faaliyette bulunan ……………no ile ………………….vergi dairesine kayıtlı Biryapı grup  Taahhüt san ve tic.ltd.şti. (bundan böyle işbu sözleşmede “MÜTEAHHİT” olarak anılacaklardır) arasında,  aşağıdaki şartlarla “ARSA PAYI KARŞILIĞI SATIŞ VAADİ VE KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİ” imzalamışlardır.
TANIMLAR:
İşbu sözleşmede;
ARSA: Mülkiyeti ARSA SAHİBİ/SAHİPLERİ ne ait işbu sözleşme içerisinde belirtilen ada numaralarındaki her bir parsele ait taşınmazı ifade eder. Bu tanım PARSEL olarak da kullanılabilir.

ADA:Aşağıda tanımı yapılan yapı adasını oluşturan ve parsellerden meydana gelen bir veya birden fazla taşınmazdır.

YAPI ADASI:İşbu sözleşmenin konusunu oluşturan ve sınırları imar planlarında çizilen aşağıda numaraları belirtilen adalardan oluşan taşınmazdır. Sözleşmemizin konusunu oluşturan adalar ;

....................... İli, ........... İlçesi, ......... mahallesinin 2504 ve 2505 numaralı adalardan ve her iki adaya da komşu adalardan oluşmakla işbu sözleşmede yapı adaları yukarıdaki yazıldığı şekliyle anılacaktır. Ancak Talep olması ve müteahhidin de kabul etmesi halinde işbu mezkur adalara bitişik adalarda sözleşme kapsamına alınacaktır.

TEMSİLCİLER KURULU: ARSA SAHİPLERİ tarafından seçilmiş olup, MÜTEAHHİT ile ARSA SAHİPLERİ arasında ilişkileri düzenleyen, ARSA SAHİPLERİ tarafından iş bu sözleşmede temsilciler olarak yetkili kılınan, sözleşmenin muhtelif maddelerinde hak ve sorumlulukları düzenlenen, her bir YAPI ADASI'ndan seçilmiş 2’şer üye olmak üzere toplam 8 kişiden oluşur. Temsilciler kurulu üyesinin ad ve soyadları ile T.C. kimlik numaraları işbu sözleşmenin Temsilciler Kurulunun yapısı ile ilgili 29. maddesinde belirtilmiştir.
MADDE 2- SÖZLEŞMENİN KONUSU VE AMACI :
İşbu sözleşmenin konusu “İstanbul İli, Ataşehir İlçesi, Barbaros mahallesinin 2504,2505 numaralı adalar ve bu adalar üzerinde bulunan tüm parsellerin tevhid edilip oluşturulacak olan yeni imar  parseli veya yapı adasının veya birden fazla yapı adası ortaya çıkması halinde işbu yapı adaları üzerinde oluşturulacak  projenin içindeki hisselerinin karşılığı…..Ada,…. Parsel maliki bulunan ARSA SAHİBİ/ARSA SAHİPLERİ payına düşen bağımsız bölümleri kendi adlarına, diğer bağımsız bölümleri ise MÜTEAHHİT’e verilecek şekilde ARSA SAHİBİ, MÜTEAHHİT’e kat karşılığı olarak temliken satmayı vaad ve taahhüt eder. MÜTEAHHİT de, bu yeni imar adası veya adalarında bulunan arsa üzerinde, sözleşme şartlarına uygun olarak yeni inşaat projesinin yapılmasını ve arsa sahibine isabet eden bağımsız bölüm ve eklentilerini teslim etmeyi kabul ve taahhüt etmiştir.İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ataşehir  Belediyesi İmar Müdürlüğü’nün veya ilgili olabilecek tüm kuruluşların vereceği imar durumuna göre, onaylı inşaat ve uygulama projelerine, inşaat ruhsatına, sözleşme hükümleri ve teknik şartnameler ve mahal listelerinde belirtilen özelliklere, fen ve sanat kurallarına, kat karşılığı sistemine göre, inşa bedelleri müteahhide ait olmak üzere, her türlü alt yapı, üst yapı ve bahçe düzenlemeleri, sosyal alanlar, ortak kullanım alanları ve yapı adaları üzerine yapılacak tesisler inşa edilmesi, sözleşme konusu edimlerin karşılıklı olarak yerine getirilmesi ile tarafların hukuki hak ve vecibelerine ilişkindir.


MADDE 3- TEBLİGAT VE TEMSİLE DAİR HUSUSLAR
MÜTEAHHİT, yukarıda MADDE 1'de belirttiği adresin ticari merkez adresi olduğunu ve buraya yapılacak tebligatların kendilerine yapılmış sayılacağını kabul, beyan ve taahhüt etmiştir. ARSA SAHİPLERİ de yukarıda MADDE 1'de belirttikleri adreslerin kanuni ikametgâh adresleri olduğunu ve buraya yapılacak tebligatların kendilerine yapılmış sayılacağını kabul, beyan ve taahhüt etmişlerdir. Taraflardan herhangi birinin adres değişikliği yapması durumunda, bu husus adres değişikliği yapan tarafça derhal karşı tarafa yazılı olarak bildirecektir. Adres değişiklikleri yazılı olarak karşı tarafa bildirilmediği takdirde, eski adrese yapılacak tüm tebligat ve yazılı bildirimler adres değişikliği yapan tarafça öğrenilmemiş olsalar dahi geçerli kabul edilecektir. Her türlü borçlandırıcı, kazandırıcı ve yenilik doğuran işlemler bakımından yazılılık ilkesi geçerli olup, bu tür yazışma veya anlaşmalar taraflar veya yetkili temsilcileri tarafından imzalanmadıkça geçerli kabul edilmeyecektir. Bu sözleşmenin öngörmediği hallerde ya da sözleşmeyle düzenlenmeyen konularda, Tebligat Kanunu'nun ilgili hükümleri kıyasen uygulanır. TARAFLARDAN her biri, bir veya birden fazla vekil veya temsilci tayin ederek sözleşmesel edimlerin takibinde ve her türlü yazışma ve sözleşmenin ifasında vekili yetkili kılabilir. Vekâlet keyfiyeti diğer taraflara yazılı olarak bildirilmedikçe muhatap taraf bakımından hüküm ifade etmez. Taraflar arasındaki her türlü ihbar ve muameleler yazılı şekilde yapılacaktır. Ancak müteahhidin arsa sahiplerine yapacağı yazışma ve bildirimlerin TEMSİLCİLER KURULU yetkisi içine giren kısımları, arsa sahipleri adına TEMSİLCİLER KURULU’nada yapılabilir. Bu durumda TEMSİLCİLER KURULU’na yapılacak bu bildirimlerin, ARSA SAHİBİ/SAHİPLERİ’ne yapılmış olduğunu ARSA SAHİPLERİ kabul ederler.

MADDE 4- YAPI ADALARININ TEVHİDİ VE  BÖLÜŞÜM ORANLARI
                 İşbu sözleşmenin konusunu oluşturan imar yapı adası,İstanbul İli, Ataşehir İlçesi, Barbaros mahallesinin 2504 ve 2505 numaralı adalar ve talep olması,müteahhidin de kabulü halinde bitişik adalardan oluşmakta olup MÜTEAHHİT, işbu adalardaki parsellerin tamamını toplayıp tevhid ederek yeni yapı adası/adaları haline getirecektir. Bunun için bütün adalardaki tüm parsel sahibi/sahiplerinin MÜTEAHHİT ile sözleşme yapması şarttır.  Arsa Sahipleri, yapılacak tevhid, ifraz ve terk işlemlerine muvafakat vermişlerdir. Sözleşmeye konu bütün adalar üzerinde sözleşmeyi yapma süresi, tüm parsel sahipleri ile sözleşme yapılıncaya kadar devam eder. Ancak tüm ada ve parsel sahipleri ile  sözleşme yapma süresi imarın uygulamaya açılmasından itibaren en fazla 6 ayı geçtiği ve imza atmayan arsa sahipleri bulunduğu takdirde Müteahhit dilerse işbu sözleşmeyi  herhangi bir tazminat ödemeksizin fesih etme hakkına sahip olduğu gibi, en az 3.830 m2 veya 2504 nolu ada maliklerinin tamamıyla sözleşme yapılarak tevhid edilebilir arsa alanına sahip maliklerin imzasını aldığı takdirde inşaata başlamak hakkına da sahiptir.Eğer müteahhit , tevhit edilebilir ve proje yapılabilir en az 2504 adanın arsanın sahipleri ile anlaşma sağlamasına ve imza atan arsa sahiplerinin tamamının kabul etmesine rağmen inşaata başlamaktan imtina ederse,arsa sahipleri tek taraflı olarak sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptirler.Tevhid edilebilir ve en az 2504 adanın arsa sahipleriyle imza alınamadığında ise müteahhit,2504 adanın arsa sahiplerinin tamamının imzasını alıncaya kadar bekleme hakkına sahiptir. Müteahhidin beklemeyi seçtiği durumda, Arsa Sahipleri işin geciktirildiği veya işe başlama zamanının uzadığı gerekçelerini ileri sürerek sözleşmenin feshini talep edemezler. Arsa Sahipleri bu durumu şimdiden kabul ve taahhüt ederler.
Taraflar arasındaki (MÜTEAHHİT ve ARSA SAHİBİ) bölüşüm oranı ise, toplam inşaat alanının %55’si (yüzde elli beş ) karşılığı bağımsız bölüm/bölümler ARSA SAHİBİ /SAHİPLERİ’ne,% 45’i(yüzde kırkbeş) karşılığı bağımsız bölüm/bölümler MÜTEAHHİT’e ait olacak şekilde kararlaştırılmıştır. İşbu bölüşüm oranı çerçevesinde;
MÜTEAHHİT, imar durumunun izin verdiği maksimum alanı kullanarak projeyi inşa edecek, İmar durumunda vuku bulabilecek artışlar/azalışlarda yine aynı oranda yani, %45 (yüzde kırk beş) MÜTEAHHİT’ e, %55 (yüzde ellibeş )ARSA SAHİPLERİ’ ne olmak üzere bölüştürülecektir. Paylaşımda ARSA SAHİPLERİ paylarında küsurat çıkması durumunda küsuratlar, arsa maliklerinin talep ettikleri büyüklükte bir bağımsız bölümde toplanıp küsurat sahipleri adına tapuda tescil edilecektir. Bu talep kat irtifakı kurulmadan önce MÜTEAHHİT’e bildirilecektir. Bu konu ile ilgili kat irtifakı kurulduktan sonra gelen talepler dikkate alınmayacaktır.
            Arsa Sahipleri, tevhid ve/veya ifraz öncesinde veya sonrasında ve işbu sözleşmenin imzalandığı tarihi müteakiben herhangi bir zamanda, gerekli işlemlerin yapılabilmesi ve yürürlükteki imar planlarına uygunluğun sağlanması bakımından yola ve/veya sair kamu hizmetine mahsus alanlara yapılacak terklere muvafakat ettikleri gibi, ARSA SAHİBİ/SAHİPLERİ sözleşmeye konu yapı adaları ile ilgili, bu sözleşme imzalandıktan sonra çıkacak olan yasalar, yönetmelikler veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,Toki, İstanbul Büyükşehir ile Ataşehir İlçe Belediyesinin yapacağı düzenlemeler sebebiyle kazanılacak her türlü yasal hak ve tasarrufların kullanılması hususunda ve inşaatın yapımı ve tamamlanması için MÜTEAHHİT’e gerekli tüm yetki ve vekaletnameleri vereceklerdir. 

MADDE 5 –  SATIŞ VE SATIN ALMA VAADİ
ARSA SAHİBİ, maliki bulunduğu yukarıda tapu bilgileri verilen taşınmazı, 100 pay kabul edilerek, %55 (yüzde elli beş)  payını kendi uhdesinde ipka ile MÜTEAHHİT’e isabet eden %45 (yüzde kırkbeş) payını, …………. TL. rayiç bedelle MÜTEAHHİT’e satmayı ve tapuda aşağıdaki şartlar dâhilinde her türlü borçtan ve takyidattan ari şekilde devir, temlik ve ferağını vermeyi vaat ile devredecekleri arsa payına karşılık sözleşme eki teknik şartnameye göre inşa edilecek bağımsız bölümlerden yukarıda 4.madde de belirtilen %55(yüzde elli beş) paya karşılık gelenleri, MÜTEAHHİT tarafından bitirilip kendilerine teslim edileceğinden, bu devir karşılığında herhangi bir bedel talep etmeyeceklerini ve devrin, yapılacak inşaatın karşılığı olduğunu kabul ve beyan ederler. MÜTEAHHİT, arsa sahiplerinin bu satış vaadini aynen kabul ile kendisine devir edilecek olan arsa payına karşılık sözleşme ekindeki teknik şartnameye ve tasdikli proje ve eklerine uygun olarak inşa edilecek ARSA SAHİPLERİ’ nin paylarına düşecek bağımsız bölümleri, noksansız olarak ARSA SAHİPLERİ’ ne teslim etmeyi ve teslim edeceği bu bağımsız bölümler nedeni ile ARSA SAHİPLERİ’ nden herhangi bir imalat bedeli talep etmeyeceğini kabul, beyan ve taahhüt eder. Belirlenen rayiç bedel, sözleşme için gerekli olup gerçek satış değeri değildir ve ihtilaf halinde bu değer kullanılamaz. Tapu ve noter harçlarının matrahı için ARSA SAHİPLERİ’ ne ait parselin son emlak vergisi değeri toplamı olan miktar esas alınacaktır.
MADDE 6 - PROJELERİN HAZIRLANMASI VE RESMİ MAKAMLARA SUNUMU

MÜTEAHHİT’in yapı adası/adalarında bulunan parsellerin tamamı ile veya işbu sözleşmenin 4.maddesinde belirtilen şekildeki nihai imzadan itibaren, TAŞINMAZLARIN tevhidinden sonra oluşacak yeni yapı adasına uygun proje çalışmasına başlanılacaktır. ARSA SAHİPLERİ, işin niteliği ve özellikleri gereği avan projenin hazırlanması, inşaata, binalara, mimari tasarıma, çevre düzenlemesine ve inşaat işi ile ilgili sair tüm hususlara ilişkin olarak MÜTEAHHİDİ yetkili kılmış ve teknik şartnameye, teknik, fenni ve mimari kurallara bağlı kalınması kaydıyla MÜTEAHHİT tarafından hazırlanacak projeleri peşinen kabul etmişlerdir.Ancak, müteahhit projeyi hazırlarken Temsilciler Kurulunun görüşünü alacaktır. Müteahhit, arsa sahiplerine işbu hazırlanan projeleri, bilgilendirme amacıyla sunumunu yapacaktır. Konsept proje üzerinde resmi makamların tasarrufundan kaynaklanabilecek veya gerekli görülecek teknik,estetik,mimari değişiklikleri, MÜTEAHHİT serbestçe yapabilecektir.Bu takdirde arsa sahiplerinin onayı aranmayacaktır. MÜTEAHHİT projenin, işin ilerleyen aşamalarında, imar planı ve komşu adalarla sürdürülecek görüşmelerin neticesine göre netleşecek son duruma uygun olarak kesinleşmesini müteakip bir maketini yaptıracaktır.

Binanın veya binaların adı MÜTEAHHİT tarafından reklam, pazarlama ve kurumsal iletişim stratejilerine uygun olarak belirlenecektir. İnşa edilecek projenin uygulanacağı TAŞINMAZLARIN, MÜTEAHHİT tarafından belirlenecek yerlerine MÜTEAHHİT’inlogosu, amblemi ve isminin yazılı olduğu tabelalar asılacak ve üç boyutlu tanıtıcı işaretler konularak kabartmalar tatbik edilecektir. Projenin adı ve işbu maddede tarif edilen logo, amblem, tanıtıcı işaretler ve kabartmaların değiştirilmemesi ve konulduğu veya tatbik olunduğu yerlerde muhafaza edilmesi için yönetim planına gerekli hükümler yazılacaktır. Ayrıca işin devamı süresince MÜTEAHHİT gerekli gördüğü şekilde site ismi, firma isim ve referansları ile sair tanıtıcı işaretlerini şantiyenin muhtelif yerlerinde kullanabilir. Bu plaket ve sair tanıtıcı işaretler ile ilgili belediye harç ve rüsumları MÜTEAHHİT’e aittir.

İnşa edilecek binanın/binaların mimari projesine, tasarımına, çevre düzenlemesine ve konsepte ilişkin ve bunlar üzerindeki know-how, lisans ve sair tüm fikri mülkiyet hakları, MÜTEAHHİT’e aittir. MÜTEAHHİT’in yazılı muvafakati veya izni olmadan bina ve proje üzerinde değişiklik yapılması, renk değişikliği, tasarım değişikliği ve eklemeler yapılması işbu sözleşmeye ve Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile korunan fikri mülkiyet haklarına aykırılık teşkil eder. ARSA SAHİPLERİ, inşa edilecek binaya ilişkin düzenlenecek yönetim planında bu paragraf hükmüne uygun düzenlemenin yapılmasını kabul, beyan ve taahhüt etmişlerdir.
MADDE 7 – TAŞINMAZIN HİSSEDARLIK VE TAKYİDAT DURUMLARI

Sözleşmeye konu yapı adası/adaları içinde bulunan parseller üzerinde herhangi bir haciz, ipotek, tedbir v.b. takyidat bulunması halinde her ne sebeple olursa olsun işbu takyidatlar arsa sahipleri tarafından kaldırılarak müteahhit firmaya takyidatsız olarak teslim edecektir. Yapı adası/adalarında bulunan parseller üzerindeki tüm takyidatlar veya tevhidi engelleyecek her türlü engeller bulunması halinde işbu sözleşmenin 10. maddesindeki inşaat süreleri başlamayacaktır. Gayrimenkullerin sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren her türlü takyidat ve sair yükümlülükten ari tutulması arsa sahiplerinin sorumluluğundadır.

ARSA SAHİPLERİ'nin, işbu sözleşme hükümleri çerçevesinde kat irtifakı kurulana dek sözleşme konusu arsa payları, kat irtifakları ve mülkiyet haklarını MÜTEAHHİT’in yazılı izni ve onayı olmaksızın üçüncü kişilere devretmeleri, ayni hakla sınırlandırmaları, TAŞINMAZ üzerindeki arsa paylarına herhangi bir surette takyidat konulması ve bu takyidatı kaldırmamaları akde aykırılık oluşturur.

Sözleşme konusu taşınmazlar ve komşu adalardaki parseller dâhil olmak üzere olası diğer parsellerin tevhidi ve/veya ifrazı sonrasında parsel numarasının ve sair tapu bilgilerinin değişmesi, mülkiyet hakkının ve hisselerin şuyulandırılması, TAŞINMAZ'ın vasfının dönüşmesi ve sözleşmenin ifasına bağlı olarak tapu kayıtlarında meydana gelebilecek sair değişiklikler ARSA SAHİPLERİ'nin işbu sözleşmeyle üstlendikleri borçların yerine getirilmemesine gerekçe teşkil etmez ve yapılacak değişiklikler sonrasında mevcut kayıtların, mülkiyet haklarının ve arzın alacağı yeni numara, cins, nitelik ve miktarlar üzerinden işbu sözleşme yürürlüğünü devam ettirir.Bir parselde, birden fazla hissedar bulunması halinde,tevhitten sonra bağımsız hissedar olsalar bile,tevhit öncesi parsellerine düşen inşaat alanının karşılığı bağımsız bölümlerde hisseleri oranında ortak olarak adlarına tescil olacaktır.Ayrı bağımsız bölüm talep edemezler.Ancak ortaklar kendi aralarında anlaştıkları takdirde,anlaşma şartlarına ve işbu sözleşmenin 12.maddesindeki paylaşım şekline göre bağımsız bölümlerin ortak maliki olurlar.İşbu anlaşmalarını en geç kat irtifakı oluşturulmadan önce müteahhide bildirmeleri zorunludur.ARSA SAHİPLERİ, yapılabilecek tevhid, ifraz, ihdas, terk ve benzeri işlemlerine peşinen muvafakat etmiştir.

ARSASAHİBİ, kendisine ait olacak bağımsız bölümlere ait kat irtifakı tapuları çıkana kadar; taşınmazını, haklarını ve yükümlülüklerini başka bir şahsa satamaz, devir ya da temlik edemez. ARSA SAHİBİ; MÜTEAHHİT ya da müşterek ve iştirak malikleri aleyhine ortaklığın giderilmesi davası açmayacağını taahhütle bu hakkından feragat eder.

MADDE 8 -  YIKIM VE TEVHİD AŞAMASI 
ARSA SAHİPLERİ, MÜTEAHHİT’e işbu sözleşme çerçevesinde en son nihai imzanın atılmasından itibaren tevhid ve tevhid ile oluşacak yeni yapı adası üzerindeki tüm binaların yıkılması, gerektiğinde cins tashihine gidilmesi gibi gerekli tüm işlemlerin hızlı bir şekilde yapması hususunda MÜTEAHHİT’in göstereceği şahıslara gerekli tüm vekâletnameleri, MÜTEAHHİT’in istediği şekilde vermeye kabul ve taahhüt etmişlerdir. MÜTEAHHİT en hızlı şekilde bu işlemleri gerçekleştirmeyi, yıkım ruhsatı alarak yapı adasını inşaata başlayacak hale getirmeyi kabul ve taahhüt etmiştir.ARSA SAHİPLERİ, yapılacak tevhid, ifraz ve terk işlemlerine muvafakat vermişlerdir.Yıkım işlemleri MÜTEAHHİT tarafından yapılacak olup yıkım yapılacak enkazın tamamının değerlendirilmesi MÜTEAHHİT’ in tasarrufunda olacaktır. ARSA SAHİPLERİ enkazdan herhangi bir hak ve bedel talep edemezler.
MADDE 9 – YER TESLİMİ VE BİNALARIN TAHLİYESİ

Müteahhidin gerekli tüm resmi ve fiili çalışmalarını tamamlayarak inşaata başlayacak hale gelmesini müteakip yine MÜTEAHHİT tarafından arsa sahiplerine YER TESLİMİ yapmaları hususunda tebliğ yerine geçecek bildirim veya tebligat gönderecektir. Arsa sahipleri tebliğden itibaren en geç 90 ( doksan ) gün içerisinde parsellerini, gerek fiilen içindeki her türlü eşyadan ve şahıslardan ari bir şekilde tahliyesini, gerekse parsel üzerindeki takyidatlardan arınmış olarak teslim edeceklerdir. MÜTEAHHİT’in inşaata başlamasına mani her türlü fiziki ve tapu üzerindeki takyidatlardan arsa sahipleri sorumludur. Bu takdirde MÜTEAHHİT’ten inşaata başlanması beklenemeyeceği gibi, hak mahrumiyet bedelleri ve inşaat süresi işlemeyecektir.

İnşaat ediminin yürürlüğe girmesi için öncelikle 1/5000 ve 1/1000  Ölçekli Uygulama İmar Planı'nın yürürlüğe girmiş olması, diğer hak sahipleri ile sözleşme imzalanması sürecinin tamamlanması veya bu hususta inşaata başlanabilecek bir aşamaya gelinmesi, TAŞINMAZLARIN boş ve yıkıma hazır şekilde MÜTEAHHİT’e teslimi, yıkım, cins tashihi ve tevhid işleminin tamamlanması, arsa payı devirlerinin gerçekleştirilmesi ve son olarak temel ruhsatının alınması şarttır.

MADDE 10 – İNŞAATIN SÜRESİ

ARSA SAHİPLERİ, sözleşmeye konu yapı adası içerisindeki parsellerini, takyidatsız olarak, sözleşme konusu parsellerinin tevhidinin yapılması, yer teslimlerinin de tamamlanması tarihinden itibaren başlamak üzere MÜTEAHHİT, en geç 4 (dört) ay içerisinde avan projeyi hazırlayarak belediyenin onayına sunacaktır. Ancak müteahhidin avan proje çalışmalarına başlayabilmesi için, en az tevhit edilebilir ve proje yapılabilir şekilde 2504 adanın tapu malikleriyle sözleşme imzalaması ve yine 2504 adanın arsa sahipleri ile sözleşme imzalanır ise, sözleşme yapan arsa sahiplerinin tamamının müteahhitten inşaata başlamasını istemeleri şarttır. Ancak en az tevhit edilebilir ve proje yapılabilir 5000m2 alan üzerinde MÜTEAHHİT inşaata başlamak isterse ARSA SAHİPLERİ’nin talebi aranmaz. Avan projenin tasdikini müteakip 6(altı)ay içerisinde de, kesin proje onayı ve inşaat ruhsatının alınması için gerekli müracaatı belediyeye yapacaktır.
İnşaat ruhsatının alınmasını müteakip ve ruhsat tarihinden başlamak üzere sadece 2504 adanın inşaatının yapılması halinde 24 ( yirmidört ) ay süre içerisinde inşaatı teknik şartname ve onaylı uygulama projesine uygun olarak, bağımsız ve ortak hacimlerle, açık ve kapalı alanları da kapsayan sosyal altyapı, aktif yeşil alan ve teknik alt yapı nitelikli inşa ve imalatlar da dâhil olmak üzere ARSA SAHİPLERİ' nin payına düşen bağımsız bölümlerini teslim etmeyi peşinen kabul, beyan ve taahhüt eder. Eğer başka adalarla da sözleşme yapılar ve 2504 ada ile tevhit edilir ise süre 36 ay olacaktır.Eğer yapı adasının tamamı veya bir kısmının tevhidi mümkün olmadığı ve birden fazla yapı adası oluştuğu  takdirde, her bir yapı adasının inşaat süreleri aynı şekilde olacaktır. Buna göre bir yapı adasına ruhsat verilirken başkaca bir yapı adasına ruhsat verilme süresinin uzaması halinde ruhsat verilen yapı adası için inşaat süresi başlarken henüz ruhsat verilmemiş yapı adası için inşaat süresinin başlaması söz konusu olamaz. Yani her bir yapı adasının inşaata başlama süresi ruhsat alınma tarihinden itibaren başlayacaktır.
Belirlenen bu süre içerisinde mücbir sebepler dışında, inşaatın herhangi bir sebeple uzaması halinde, sözleşme süresi 6 ay daha kendiliğinden uzayacaktır.
MADDE 11 – KAT İRTİFAKININ KURULMASI
Projelerin resmi makamlarca tasdikinden ve inşaat ruhsatlarının alındığı tarihten itibaren en geç 1 ay içerisinde (resmi makamlardan kaynaklanan herhangi bir engel bulunmaması kaydı ile), işbu sözleşmenin MADDE 12'si çerçevesinde paylaşılacak bağımsız bölümlere göre, yönetim planı ve noter tasdikli kat irtifak listesi tanzim ettirilerek tapuda kat irtifakı tesis edilecektir. Kat irtifakı kurulması işlemlerinin takibi MÜTEAHHİT tarafından yapılacak, ancak bunun için gerekli muvafakat ve vekâletnameleri ARSA SAHİPLERİ, MÜTEAHHİT’e verecek veya MÜTEAHHİT’in belirttiği zamanda noter listesi tanziminde noterde ve kat irtifakı tesisinde tapuda bizzat veya yetkili vekilleri hazır bulunup onaylayacaklardır.
Kat irtifak kurulma aşamasında ARSA SAHİPLERİ gerek aralarında daire paylaşımı gerekse işbu sözleşme şartlarına aykırı bir nedenden dolayı kat irtifakı kurmaya davet edilmelerinden itibaren yedi (7) gün içinde kat irtifakı kurulmasına yanaşmazlarsa, kat irtifakı kurulmasına yanaşmayan ARSA SAHİPLERİ akde aykırılık nedeni ile işbu sözleşmenin MADDE 28'inde belirtilmiş cezai tazminatları ödemekle yükümlü olacaklardır.
Seçimler sonucunda MÜTEAHHİT kendisine düşecek bağımsız bölümlerde toplam kat alanını değiştirmemek kaydıyla bağımsız bölümleri birleştirerek veya bölerek bağımsız bölüm sayısını azaltabilir veya artırabilir.

MADDE 12- BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN PAYLAŞIMI
12 .1 .ARSA SAHİPLERİ  İLE MÜTEAHHİT ARASINDAKİ  PAYLAŞIM
Değerleme raporuna göre paylaşım yapılırken taraflar aynı bloklardan olmak üzere; bağımsız bölümlerden m2 ve arsa payı gibi hem rakamsal, hem değersel, hem de bulunduğu mevkii, kat gibi ölçütlerde azami eşitliğe uyularak, kat karşılığı sözleşme kapsamındaki hisselerine tekabül eden bağımsız bölümlerin %55’i (yüzde elli beş) arsa sahipleri'ne, %45’i (yüzde kırkbeş) Müteahhide ait olacak şekilde paylaşım yapacaklardır.
Projede ticari alanların da yapılması halinde, paylaşımda Arsa Sahipleri eğer isterlerse toplam ticari alan metrekaresinin %30’u (yüzde otuzu) oranında ve bu orana göre sahip oldukları hisseye yine % 30’u oranlanarak denk gelecek metrekaredeki ticari nitelikteki bağımsız bölümlerden seçim yapma hakkına sahiptirler.Ancak her arsa sahibi sadece kendi parselinin bulunduğu tarafta ve o parsele ait  ticari alan çıktığı takdirde işyeri alabilecektir.Parselinde ticaret fonksiyonu olmayan arsa sahipleri işyeri alamazlar.
ARSA SAHİBİ ve MÜTEAHHİT arasında bu paylaşım yapılırken her bir blokta öncelikle aşağıdaki oran miktarınca kat kat paylaşım yapılacaktır. Katlar ve cepheler ve yönler ve satış kabiliyeti için şerefiye listesi MÜTEAHHİT tarafından SPK lisanslı firmasına hazırlatılacaktır. Şerefiyesi benzer olan katlar arasında bağımsız bölüm paylaşımı ARSA SAHİPLERİ için %55 (yüzde elli beş), MÜTEAHHİT için %45 (yüzde kırkbeş)  oranı gözetilerek pay edilecektir. Keza katlar arasında paylaşım yapıldıktan sonra ARSA SAHİBİ ve MÜTEAHHİT’in ortak kalacak katlardaki payları da aynı esaslarda ve oranlarda olacaktır. İlk seçim hakkı ARSA SAHİPLERİ'ne vekâleten TEMSİLCİLER KURULU’nda ve aşağıdaki şekilde olacaktır.

a)    ARSA SAHİPLERİ'ne vekâleten TEMSİLCİLER KURULU, MÜTEAHHİT'in SPK lisanslı değerleme şirketine yaptırmış olduğu değerleme raporundaki arsa payları esas alınmak üzere kendi toplam m2 cinsinden hisselerine düşen bağımsız bölümlerin oluşacağı katların %5 (yüzdebeş) kısmını belirledikleri aynı bloktan olmak kaydı ve tam katlar seçmek şartı ile öncelikli olarak seçecektir.

b)    MÜTEAHHİT, ARSA SAHİPLERİ'ne vekâleten TEMSİLCİLER KURULU'nun yapmış olduğu seçimden sonra kendi toplam m2 cinsinden hissesine düşen bağımsız bölümlerin oluşacağı katların %5 (yüzdebeş) kısmını belirlediği aynı bloktan olmak kaydı ve tam katlar seçmek şartı ile seçecektir. Aynı blok kavramı ARSA SAHİPLERİ'nin seçim yaptığı blok anlamına gelmemektedir şöyle ki; ilk seçim hakkını kullanan taraf A blok’tan en üstten başlayarak aşağı katlara doğru %5 hissesine denk gelen kat seçimini yaptıktan sonra diğer taraf da B blok’tan en üstten başlayarak aşağı katlara doğru %5 hissesine denk gelen seçimi yapacak manasına gelmektedir.

c) ilk seçimlerden sonraki tarafların hisselerine düşen bağımsız bölümlerin ve/veya katların paylaşımında da yine öncelikli olarak ARSA SAHİPLERİ'ne vekâleten TEMSİLCİLER KURULU'ndan başlamak üzere taraflar hisselerine düşen katları yukarıdaki usulde ve oranla %10’luk (yüzde on) dilimler halinde sırasıyla seçeceklerdir.

d) Bu esaslar dâhilindeki paylaşım sonucunda ortak katların veya bağımsız bölümlerin kalması halinde de taraflar aynı esaslar dâhilinde seçim yapacaklar ve paylaşımın mümkün olmayacağı mimari ve teknik durum ve m2’ye gelmişse tek bağımsız bölüm kalması vb. müştereken maliki olacaklardır.

e) Bu esaslar dâhilindeki paylaşım sonucunda taraflara payları nispetince kalan, m2 eşitliği ve şerefiye değeri eşitliği gözetilecek ve sağlanacaktır. Taraflar sözleşmenin bütününde ve paylaşımda iyi niyetli olmayı ve birbirlerinin hakkını eşit oranda gözeteceklerini beyan ve kabul etmişlerdir.

ARSA SAHİPLERİ adına TEMSİLCİLER KURULU inşaat ruhsatı alınmadan önce, projede yer alacak seçmiş oldukları ve kendilerine kalan katlardaki daire tiplerinin netleşmesi için yazılı olarak daire tip ve m2'lerini ve sayılarını MÜTEAHHİT'e beş gün içinde bildirecektir. Bu tip ve m2'lerin teknik olarak projede uygulanabilir olması ve proje bütününü bozmaması esastır. Taleplerin uygulanamaz ve proje bütününü bozması, değerini düşürmesi halinde taleplere en yakın m2, tip ve adette bağımsız bölümü MÜTEAHHİT inisiyatif kullanarak ARSA SAHİPLERİ adına yapacaktır.    

 ARSA SAHİPLERİNİN KENDİ ARALARINDAKİ PAYLAŞIMI

ARSA SAHİPLERİ de kendi paylarına düşen bağımsız bölümleri aşağıda belirtilen hükümler çerçevesinde paylaşımı yapacaklardır.
a)    Paylaşım ARSA SAHİPLERİ arasında kura yöntemi ile belirlenecektir.
b)    Bütün ARSA SAHİPLERİ, MÜTEAHHİT'e ve/veya TEMSİLCİLER KURULU’na daha önce bildirmiş ve istemiş oldukları m2'ye uygun bağımsız bölümler için kura çekimine katılacaktır. Kura çekimi, noter huzurunda öncelikle isim torbasından çekilecek akabinde, MÜTEAHHİT’e ve/veya TEMSİLCİLER KURULU’na bildirmiş olduğu ve istemiş olduğu bağımsız bölümlerden arsa payı olarak kendi hissesine uygun olan bağımsız bölümler arasından kura çekimine katılacaktır. Kura çekimine katılacağı bu bağımsız bölümlerin büyüklüğü, kendi payına düşecek bağımsız bölüm alanından daha fazla olamaz. Bunlar arasındaki kura çekimi için de; kura çekeceklerin sırası noter huzurunda önce kura ile belirlenecek ve belirlenecek sıraya göre kura çekmek suretiyle bağımsız bölümleri belirlenecektir.
c)    Yapılacak projede; ARSA SAHİPLERİ'nin istedikleri bağımsız bölümlerin gerek büyüklük ve gerekse sayılarına göre, her bir ARSA SAHİBİ'ne istedikleri miktar ve büyüklükteki bağımsız bölümlerin verilmesinin sağlanabilmesi için, SPK tarafından lisanslı değerleme şirketinin verdiği raporlardaki değerleme ve şerefiye farkları dikkate alınacaktır.
d)    SPK lisanslı şirket değerleme yaparken, her bir arsa sahibinin payına düşen bağımsız bölümlerin, o arsa sahibinin parselinin baktığı taraftan paylaştırılacak şekilde değerleme yapacaktır. Keza, inşaat projesinde bloklar 5’er (Beş) kat aralıklarla değerlendirilecek ve arsa sahipleri kendi aralarında paylaşım yaparken, paylarına düşen bağımsız bölümler her 5 kata eşit olarak dağıtılacaktır. Her 5 kata bir bağımsız bölüm düşmeyen arsa sahipleri ise, ilk önce alt kattan, daha sonra en üst kattan başlayarak bağımsız bölümlerini alacaklardır.

Kura çekimlerinin ve paylaşımlarının tamamı, masrafı MÜTEAHHİT'e ait olmak üzere ARSA SAHİPLERİ'nin veya temsilcilerinin katılımı ile TEMSİLCİLER KURULU ve noter huzurunda yapılacaktır. Paylaşıma veya kura çekimine katılmayan ARSA SAHİBİ olduğu takdirde onun adına kura seçimine noter ile belirlenecek TEMSİLCİLER KURULU’ndan bir üye tarafından kura çekimi yapılacak ve belirlenen bağımsız bölüm; o ARSA SAHİBİ ve taraflar açısından bağlayıcı olacaktır.
ARSA SAHİPLERİ daha önce TEMSİLCİLER KURULU’na ve/veya MÜTEAHHİT'e yazılı olarak bildirmiş ve talep etmiş olduğu dairelerden, kendi istediği (m2 ve tipine uygun) dairenin bulunduğu gruptan noter huzurunda kura ile belirlenmesini gayrikabili rücu şartı ile kabul ederler, ARSA SAHİPLERİ daha önce TEMSİLCİLER KURULU’na ve/veya MÜTEAHHİT'e yazılı olarak verdikleri daire tipi ve m2 dışındaki daire tipi ve m2 talebinde bulunamayacağını ve kura çekimine katılamayacağını gayrikabili rücu şartı ile kabul ederler. ARSA SAHİPLERİ; noter huzurunda kura çekimine katılmadıkları veya katılamadıkları takdirde noter huzurunda yapılan çekilişte kendi adlarına düşen daireleri de itirazsız olarak kabul ettiklerini gayrikabili rücu şartı ile kabul ederler. Daire tipi ve m2’si, projede değişiklik gösterdiği takdirde en yakın daire tipi ve m2’si seçilecektir.
ARSA SAHİPLERİ ve MÜTEAHHİT arasında yukarıdaki şekilde yapılan paylaşıma rağmen, geride paylaşıma girmeyen bağımsız bölüm kalırsa, bu bağımsız bölüm veya bölümlere taraflar hisseleri oranında paydaş olacaklardır. Bu kısımlar eğer kendi aralarında paylaşamazlar ise öncelikle satılacak ve satış bedeli tarafların hisseleri oranında paylaşılacaktır.

Bağımsız Bölümlerin paylaşımı, ilgili belediyece onaylanmış/onaylanacak avan veya ruhsat projesine göre kesinleştirilmiş bağımsız bölüm listesi üzerinden yapılacaktır. Bağımsız Bölüm Listesi oluştuktan sonra Müteahhit, Arsa Sahiplerine/vekillerine Bağımsız Bölüm paylaşımına icabet etmeleri için yazılı bildirimde bulunur. Arsa Sahipleri/vekilleri 15 (onbeş) gün içerisinde bu davete icabet etmemeleri halinde,  paylaşımın müteahhit tarafından yapılacağını ve buna hiçbir şekilde itiraz etmeyecekleri gibi başkaca bir hak da talep etmeyeceklerini peşinen beyan ve kabul etmişlerdir.
Bunun dışında, inşaatın yapım aşamasında taraflarca mutabık kalınarak projede değişikliğe gidilmesi durumunda ya da imar mevzuatında lehte veya aleyhte bir değişiklik olması halinde değişiklikler taraflara hisseleri oranında yansıtılacak olup bağımsız bölüm paylaşımının yeniden yapılma zorunluluğunun doğması halinde taraflar arasında paylaşım tekrar yapılacaktır.

MADDE 13–İNŞAATIN TESLİMİ VE KABULÜ İLE İSKÂNIN ALINMASI
MÜTEAHHİT, işbu sözleşmenin 10. Maddesinde belirtilen süre içerisinde inşaatı tamamlayarak arsa sahiplerinin payına düşen bağımsız bölümleri kendilerine teslim edecektir. Sözleşmedeki inşaatın bitirilme süresinden önce inşaatın bitirilmesi halinde, arsa sahiplerine erken teslim yapılabilecektir.
Müteahhit, sözleşmeye konu inşaatın bittiğini arsa sahiplerine yazılı olarak bildirecektir. Arsa sahipleri en geç 15 gün içerisinde inşaatı biten bağımsız bölümlerinin muayenesi ve kontrolünü yaparak teslim alacaklardır. Muayene ve kontrolde arsa sahipleri kendi paylarına düşen bağımsız bölümleri, YAPIMCI FİRMA ve ARSA SAHİPLERİ, vekilleri, teknik danışmanların huzurunda muayene edilir. Kusurlu işler varsa, bölüm bölüm, ortak bir tutanak ile saptanır, kabule engel bir noksan ve kusur yoksa o bağımsız bölümün ya da bağımsız bölümlerin kabulü yapılır. Keyfiyet bir tutanakla yazılarak taraflarca imza altına alınıp teslim alınmış olur. Kusurlu ve noksan işlerin bulunması halinde ise yine bu noksanlıklar bir tutanakla tespit edilir ve taraflarca imza altına alınır.

Müteahhit tarafından, arsa sahiplerine paylarına düşen bağımsız bölümü/bölümleri almaları için gönderdiği ihbarnamenin tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde teslim alınmadığı takdirde, arsa sahiplerinin paylarına düşen bağımsız bölümleri teslim edilmiş sayılacaktır.
İnşaatın 10. Maddesinde belirtilen süresinin bitiminden sonra MÜTEAHHİT, en geç 4 ay içerisinde iskân için gerekli resmi makamlara müracaatı yapacaktır. Yapı kullanma izin belgesinin alınması MÜTEAHHİT’ in sorumluluğunda olmakla birlikte, yapı kullanım izni inşaatın tamamlanmış sayılması için bir ön şart niteliğinde değildir. Yukarıda ki 10. Madde de geçen süre, inşaatın fiilen tamamlanması için kabul edilen süre niteliğinde olup, yapı kullanım izninin alınması için geçebilecek süre bu süreye dâhil değildir.
Projenin büyüklüğü sebebi ile MÜTEAHHİT tarafından kaynaklanmayan sebeplerden ötürü resmi makamlardan iskân izninin alımının uzun sürmesi söz konusu olabileceğinden, iskâna müracaat edilmesi ile süre kesilir, iskân izninin alınması ile birlikte sözleşme ifa edilmiş ve sona ermiş kabul edilir. İskân müracaatından sonraki sürecin takibi, temsilciler kurulu ile birlikte yapılacaktır.
MADDE 14- MÜTEAHHİT’ E VEKÂLETNAME VERİLMESİ
Arsa sahipleri sözleşmenin imzalanması ile birlikte ve eş zamanlı olarak MÜTEAHHİT veya yetkili temsilcisine inşaatın yapımı ile ilgili olarak, eğer intikal işlemleri yapılmadıysa intikal için, tevhid, ifraz, çap, imar durumu, yola terk, röperli kroki, proje tasdiki, inşaat ruhsatlarının alınması, liste, kat irtifakı kurulması ile ilgili işlemlerin yapılması, elektrik, su, doğalgaz, telefon işleri için Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, İmar Müdürlüğü, Belediye Başkanlıkları, PTT, İSKİ, TEDAŞ, AYEDAŞ, SGK v.b. resmi makam ve idarelerde gerekli sözleşmelerin yapılması, cins tashihi, belediye, tapu dairesi ve diğer resmi kuruluşlarda inşaata başlaması ve yürütülmesi için gerekli olan işlemleri yapmak ve iskân iznini almak, gerektiğinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Toki, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ataşehir Belediyesinde plan tadilatı, kentsel dönüşüm,6306 sayılı yasa, yönetmelik veya plan notlarında  imar transferi hakkı bulunması durumunda transferin sağlanması hususunda gerekli tüm yetkiler ile devam eden plan çalışmaları kapsamında çalışma yapmak üzere gerekli tüm yetkileri içeren bir vekâletname vereceklerdir. Bu vekâletnameler verilmeden MÜTEAHHİT’ten inşaata başlaması istenemez. Arsa sahipleri gerekli ahvalde müteahhide veya göstereceği şahsa vergi dairesinde, SGK, tapu dairesinde ve belediyelerdeki idari ve hukuki ve mali işleri takip etmek ve bu işleri takip edebilmek için vekâlet verecek olup vekâleten MÜTEAHHİT veya onun göstereceği şahıs veya şahıslar tarafından takip edilecek işlerden dolayı doğacak sigorta, vergi ve ne ad altında olursa olsun masraf ve diğer giderlerden MÜTEAHHİT sorumlu olacak ve arsa sahiplerine hukuki mali idari ve cezai hiçbir yükümlülük gelmeyecektir. Teknik şartnamede geçmeyen hususlar ve ayrıca arsa sahiplerince istenen değişiklikler taraflarca mutabakat sağlanacak ve bir tutanakla tespit edilecektir. Arsa sahipleri ayrıca vekâletnamede yetkilendirilmeyen ruhsat öncesi, ruhsat ve ruhsat sonrası işlemleri için kendilerinin yapması gereken muvafakatname ve belgeleri MÜTEAHHİT, MÜTEAHHİT YETKİLİSİ ve/veya proje müellifine vereceklerdir.

MADDE 15- ARSA SAHİBİ/SAHİPLERİNİN HAK veYÜKÜMLÜLÜKLERİ

ARSA SAHİBİ, bu Sözleşme ile yükümlendiği tüm edimleri eksiksiz olarak yerine getireceğini, işin yürütülmesi safhasında iyi niyetle hareket ederek işin icrasını engellemeyeceğini, gerek plan ve projelerin onanması gerek inşaatın yürütülmesi bakımından MÜTEAHHİT'in talep edeceği vekaletnameleri vekilin masraf ve ücretleri ile yapılacak işlerin tüm sorumluluğu MÜTEAHHİT'e ait olmak üzere MÜTEAHHİT'e ve/veya bildireceği kişilere vereceğini kabul ve taahhüt eder.
ARSA SAHİBİ; Sözleşme konusu parsellerin yeni imar durumuna uygun olarak tevhit veya İfrazları için gerekil olan muvafakatname, izin ve vekaletnameleri ilk talepte vereceğini kabul etmiştir.

ARSASAHİBİ, işbu sözleşmenin imzalanması ile birlikte MÜTEAHHİT'in şantiyesini ve tabelalarını taşınmaz üzerine koymasına ve inşaatla ilgili çalışmalara başlamasına muvafakat etmeyi, MÜTEAHHİT'in taşınmazın boşaltılmasını içeren tebliğinden itibaren 1 (bir) ay içinde elektirik, su ve doğalgaz borçlarını ödeyerek taşınmazı boşaltmayı kabul ve taahhüt eder.
ARSASAHİBİ, kendisine ait olacak bağımsız bölümlere ait kat irtifakı tapuları çıkana kadar; taşınmazını, haklarını ve yükümlülüklerini başka bir şahsa satamaz, devir ya da temlik edemez. ARSA SAHİBİ; MÜTEAHHİT ya da müşterek ve iştirak malikleri aleyhine ortaklığın giderilmesi davası açmayacağını taahhütle bu hakkından feragat eder.
MADDE 16- MÜTEAHHİDİN HAK ve YÜKÜMLÜLÜKLERİ
MÜTEAHHİT, bu sözleşmenin imzası anından başlayarak, yapı kullanım izninin alınıp inşaatların asgari ekli teknik şartnamede tanımlanan vasıflarda eksiksiz ve kusursuz olarak ARSA SAHİPLERİ'ne teslimine kadar geçecek süre içinde yapılacak tüm masrafları ve harcamaları ve bu cümleden olmak üzere;
a)                  İşbu sözleşmenin Noter'de tanzimi için yapılacak bilcümle harç, damga vergisi ve sair masrafları,
b)                  İşbu sözleşmenin tapuya şerh ettirilmesi için ödenmesi gerekecek bilcümle harç, damga vergisi, tapu ve sair masraf ve giderleri,
c)                   Yasal mevzuat çerçevesinde yapılabildiği takdirde, imar izni için gerekli her türlü masraf ve harcamaları,mimari projelerin tümünün proje müellifi ücretleri inşaatın gerektirdiği sair tüm projelerin müellif ücretleri ve projelerin tasdiki için ve inşaatın devamı sırasında ilgili mercilerce alınması zorunlu tüm vize, vergi, harç ve resimler dahil tüm masrafları,
d)       Yapı denetim bürolarına inşaat süresince ödenmesi gereken bedelleri,
e)       Taşınmazda inşaat yapılabilmesi için tüm hafriyat giderleri ile ekli teknik şartnamede kalitesi ve şekli açıklanan, inşa edilecek bloklar ve bağımsız bölümler, ortak alanlardaki malzemelerin satın alınması, her türlü nakliye, taşeronluk, işçilik, kalfalık ücret ve masraflarının, kanunların mal sahiplerine yüklediği harç, resim ve masrafların tümünü, iş bu sözleşme kapsamında inşaat imalatı sırasında doğacak iş kazası v.b. yargı kararı ile mal sahiplerine yüklenen bedel (ARSA SAHİPLERİ'nin kendi kusuru ile verdikleri zararlardan kendileri sorumlu olmak kaydıyla) tazminat v.b. tüm gider ve masrafları,
f)         Tapuda MÜTEAHHİT'e hisse devri sırasında doğacak her türlü tapu harcamaları, alım satım harçları, ipotek tesis ve teminat değişikliği harçları,
g)       İşbu sözleşme kapsamında parselin fiili teslim tarihinden itibaren doğacak emlak vergileri, çevre temizlik vergileri v.s. tüm vergi ve harçları,
h)       Kat irtifakı tesisi için ödenmesi gereken her türlü noter harç ve masrafları ile tapu harç ve masrafları,
i)                    İlave kat imkanı doğduğunda, proje safhası dahil tüm masraf ve harcamalar ile tapuda yeniden kat irtifakı tesisi için ödenmesi gereken tüm harç ve masrafları,
j)                    Varolan binaların yıkım ruhsatı harç ve masrafları,
k)                   3194 sayılı İmar Kanununun (23.) maddesindeki şartların mevcudiyeti halinde yapı ruhsatı alınabilmesi için bu maddede belirtilen bedelleri,
l)                    Şantiyede kullanılacak su, elektrik, kanalizasyon, telefon tesisi vb. masrafları ve bunların giderleri, bunlara ait akitlerin, depozitoların, açma ve kapama masraflarının tümü, doğmuş ve ileride doğabilecek gecikme ceza ve zamlarını,
m)                 Sosyal donatı alanları İle bağımsız bölümlere bağlanması gereken su, elektrik, telefon, kablolu T.V., fiber optik tesisatı, uydu tesisatı v.s. tesisatların döşenmesi için gerekli her türlü masrafları,
n)                  Gerekirse trafo binaları yapımı, iç donanımı ve harçları da dahil tüm masrafları,
o)                  Sosyal alt yapı, aktif sosyal alan ve teknik alt yapılar ile ilgili her türlü gider ve masraflar ile otopark harç ve ücretlerini,
p)                  Kentsel dönüşüm veya uygulama imar planları çerçevesinde yapılacak yol, çevre düzenlemesi gibi bedellere katılım payı olarak belirlenebilecek bütün ortak giderleri,
karşılamayı kabul ve taahhüt eder.

ARSA SAHİPLERİ'ne ait bağımsız bölümlerde, ARSA SAHİPLERİ adına ilgili kurum ve kuruluşlarda ( elektrik, su, telefon v.s.) var olanların kapatılması ve inşa edilecek proje dahilinde yapılacak yeni abonelik sözleşmelerine ilişkin masraf ve harçlar ile yatırılması gereken depozitolar, arsa sahiplerine ait arsalar üzerinde sözleşme imzalanmadan önceki döneme ait sonradan çıkan her türlü vergi vb. ödemeler ARSA SAHİPLERİ'nce ödenecektir.
MADDE 17- SOSYAL SİGORTA PRİMLERİ ,VERGİLER VE İŞGÜVENLİĞİ
Sosyal Sigortalar Kurumu (Sosyal Güvenlik Kurumu) ile İlgili işlemler, MÜTEAHHİT adına yürütülecek, işyeri dosyası MÜTEAHHİT adına açılacak ve sosyal sigortalar yükümlülükleri MÜTEAHHİT tarafından yerine getirilecektir.

MÜTEAHHİT; işin devamı süresince çalışma ve İş güvenliğinin gerektirdiği her türlü tedbirleri almakla yükümlü olup bu cümleden olmak üzere; İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanununa uygun hareket etmek, yapı işlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğüne uygun tedbirleri alarak İnşaatı yürütmek, inşaatın devamı süresince alınan tedbirlerin sürekliliğini sağlamak zorundadır.
MÜTEAHHİT, istihdam ettiği işçilerin, personelin ve diğer kişilerin, taşeronların, gerek inşaat dahilinde gerekse inşaat haricinde, işbu sözleşme konusu taahhüdün ifası sırasında, başkalarına vereceği zarar ve ziyanların mali, cezai, hukuki, idari bütün sorumluluğunun doğrudan doğruya kendisine ait olduğunu kabul ve taahhüt eder.
İşçi ücretleri,sigorta primleri, İş Güvenliği ve Sosyal Güvenlik ile ilgili her türlü prim, masraf, gider, tazminat ve üçüncü kişilere kusurlu olacak verilebilecek zararlar dahil olmak üzere inşaata ilişkin tüm tazminat, ceza ve giderimler, taşeron ücretleri, taşeron işçilerinin ödenmemiş ücret, prim ve sair giderleri; MÜTEAHHİT tarafından, ARSA SAHİPLERİ' nin ve kendisinin menfaatlerini korumak üzere, üçüncü kişi gerçek veya hükmü şahısların uğrayabileceği zararları da teminat kapsamına alacak şekilde, iş yerindeki bütün binaların inşaat, imalat, malzeme, makine ve teçhizatın, yangın, su basması, deprem, çalınma ve sair durumlarda uğrayabileceği zarar ve hasara karşı, bütün riskleri havi şekilde yaptıracağı mutadALLRISK sigortasının prim giderleri; MÜTEAHHİT’ e aittir.
Yukarıdaki nedenlerle başkalarının uğrayacağı zarar ve ziyanlardan ARSA SAHİBİ herhangi bir durumda tazminat taleplerine ve davalarına maruz kalır ve kesinleşmiş mahkeme kararı ile tazminat ödemek zorunda kalırsa, MÜTEAHHİT ARSA SAHİBİ tarafından ödenen meblağı ödeme tarihinden başlayarak 15 (onbeş) gün İçerisinde ARSA SAHİBİ'ne ödeyecek ve onun hakkındaki davaların ve takibatların bilcümle masraflarını, avukatlık ve diğer ücretlerini de ödeyecektir.
Ancak yukarıda meydana gelen zararlardan dolayı ARSA SAHİPLERİ' nin herhangi bir kusuru olması halinde MÜTEAHHİT ARSA SAHİPLERİ'nin bu kusurundan sorumlu değildir. Diğer ARSA SAHİPLERİ' nin kusurlu ARSA SAHİBİ' ne rücu hakları saklıdır.
MADDE 18 – SÖZLEŞMENİN DEVRİ
Müteahhit, arsa sahiplerinin yazılı onayı bulunmaksızın, iş bu sözleşmeden doğan hak ve sorumluluklarını sözleşme konusu işi, tamamen veya kısmen başkalarına devir ve ciro edemez. Müteahhit, işbu sözleşme konusu işin ve projenin yapımı ve yükümlülüklerini yerine getirmek için dilediği şartlar dahilinde kendi yanına ortak alabilir, taahhütlerini yeni oluşturacağı iş ortaklığı, konsorsiyum, kar ortaklığı, alt yüklenici/taşeron veya sair ortaklık yapısı adı altında yerine getirebilir, yine bu durumda da müteahhidin sorumluluğu devam edecek olup müteahhit arsa sahiplerine karşı 1.derece sorumludur.
MADDE 19 – TAPUYA ŞERH VERİLMESİ
Taraflardan herhangi biri, İşbu kat karşılığı satış vaadi sözleşmesini, tapu sicil müdürlüğüne bulunacağı tek taraflı beyan ile şerh verebilir. Konulacak şerh her iki tarafın hisseleri üzerine de konulacaktır. Eğer şerhler tevhitten önce parsel üzerine konulduysa, tevhid sonucu oluşacak hissesi üzerine aynı şerh aktarılacaktır.
MADDE 20 – MÜTEAHHİT’E PAYININ KADEMELİ OLARAK DEVRİ
MÜTEAHHİT’in payına düşen bağımsız bölümlerin MÜTEAHHİT’E devri, kademeli olarak aşağıda gösterilmiştir.

Kademe Tablosu
1
Ruhsat alındığında                                                                                      
% 5 (yüzdebeş)
2
Blokların Temeli atıldığında                                                                            
% 5 (yüzdebeş)
3
Blokların su basmanı tamamlandığında                                                       
% 10 (yüzdeon)
4
Tüm binaların projedeki 5. Kat betonları atıldığı tarihte
% 15 (yüzdeonbeş)
5
Blokların Çatı kat betonu atıldığında                                                            
% 15 (yüzdeonbeş)
6
Blokların Çatı kapanıp, duvarlar örüldüğünde                                           
% 10 (yüzdeon)
7
Blokların tüm su, pis su, elektrik kaba tesisatı bittiğinde                       
% 10 (yüzdeon)
8
Blokların Dış ve İç sıvalar bitip boya durumuna gelindiğinde                
% 10 (yüzdeon)
9
Isıcam, parke, mutfak dolapları, kapılar bittiğinde                                    
% 10 (yüzdeon)
10
Tüm binaların; Tüm tesisatları, Sosyal tesisleri, havuzları ve
Çevre düzenlemesi bitirilip binaların kullanılır hale geldiği
tarihte, belediyeden %100 İş bitirme belgesi alındığında                             
% 5 (yüzdebeş)
11
İskân alındığında                                                                                               
% 5 (yüzdebeş)

Toplam                                                                             
% 100 ( yüzde yüz)

Yukarıda yer alan plandaki tarihlerde, MÜTEAHHİDE devredilecek hisselere tekabül eden daireler hiçbir ihtara ve ihbara gerek duyulmadan tapu da devri yapılacaktır.
Yukarıda bulunan müteahhit’e hisse satış plan tablosu onaylanacak uygulama projesine göre MALİKLER ve / veya temsilcilerinin onayıyla nihai halini alacaktır.
Hisse tablosu yapılırken küsuratlı hisselerin yukarı ya da aşağı yönde yuvarlanmasını taraflar şimdiden kabul ve taahhüt ederler. Paylaşımda küsurat çıkması durumunda, arsa maliklerinin talep ettikleri büyüklükte bir bağımsız bölümde toplanıp küsurat sahipleri adına tapuda tescil edilecektir.
İnşaat yapım süresince satışı yapılacak kendine ait dairelerin seçimi tamamen Müteahhit’e aittir. Müteahhit talep ettiği takdirde, payına düşen bağımsız bölümlerin satışının doğrudan 3.şahıslar adına da yapılmasını isteyebilir.

MADDE 21- ARSA SAHİBİNİN VEFATI –MÜTEAHHİDİN İFLASI
ARSA SAHİPLERİ' nden birinin ölümü halinde, işbu sözleşme mirasçılar yönünden aynı derecede ve şekilde bağlayıcıdır, Ancak, ölen ARSA SAHİPLERİ' nin mirasçıları yönünden işbu sözleşmede belirlenen cezai şart hükümlerinin uygulanabilmesi için ölüm tarihinden itibaren 2 (iki) aylık sürenin geçmiş olması şarttır. Temsilciler Kurulu, bu süreyi 1 (bir) ay daha uzatmaya yetkilidir.
MÜTEAHHİT' in iflası halinde sözleşme feshedilir. MÜTEAHHİT' in iflası arsa malikleri yönünden akdin haklı fesih nedenidir. Bu hallerde o tarihe kadar yapılan imalatlara göre MÜTEAHHİT' in hak etmiş olduğu bağımsız bölümlerin (hissenin) dışındaki bağımsız bölümler ARSA SAHİPLERİ' ne iade edilecektir.
Gerek sözleşme konusu gayrimenkuldeki MÜTEAHHİT hisselerine gerek arsa maliklerinin hissesine kamu veya 3.bir şahıs tarafından haciz veya mülkiyeti sınırlayan her hangi bir takyidatın konulması halinde (imar kanunundan veya diğer kanunlardan kaynaklanan idari tasarruf veya kamulaştırmalar hariç) diğer taraf haciz veya mülkiyeti sınırlayıcı yükümlülüğün kaldırılmasını, doğacak zararlarını tazmin hakkı saklı kalmak kaydı ile talep hakkına sahiptir.
MADDE 22 – FİYAT VE MALİYET FARKI
MÜTEAHHİT; basiretli bir tacir olarak, taahhüt ettiği bina inşaatına ilişkin her türlü yükümlülüklerinde inşaatın anahtar teslimi şeklinde tam olarak bitirilmesi ve iskân izninin alınmasına kadar, kat mülkiyetli tapunun ARSA SAHİPLERİ' ne teslimine kadar her ne miktarda olursa olsun, her tüllü vergi, resim, rüsumlar ile benzerlerinde artışların olması veya yenilerinin ihdas edilmesi, yukarıda belirtilen prim vb. rayiç ve tutarının ya da enerji fiyatlarının artması, malzeme, işçilik, nakliye fiyatlarının artması ile iş ve diğer mevzuat hükümlerine göre yeni yükümlülükler ve artışlar yapılması ve bunlarla sınırlı olmamak üzere yine her ne miktarda olursa olsun her türlü maliyet fiyatların atması, harcamalar ve ödemeler ile benzerleri dolayısıyla yükümlülüklerinde bir değişiklik olmayacağını ve bunlar nedeniyle ARSA SAHİBİ' nden her ne ad altında olursa olsun bir talepte bulunmayacağını kabul ve taahhüt eder.
MADDE 23- MÜCBİR SEBEP VE OLAĞANÜSTÜ HALLER
Mücbir sebepler; ülke çapında savaş, seferberlik, terör halleri ile inşaatın yapılacağı bölgede meydana gelmek kaydı ile deprem ve sel felaketi gibi doğal afetler ile kanunen mücbir sebep sayılacak diğer haller ve arsa sahibi/sahipleri’nden kaynaklanan gecikmeler, imar durumuna ve inşaat ruhsatına yapılacak olan itirazlar, resmi ve yargı makamlarından kaynaklanan gecikme nedenleri de mücbir sebep sayılan hallerdendir.

Mücbir sebebin ortaya çıkmasıyla, MÜTEAHHİT’ in kusuru olmaksızın, doğacak aksamalar nedeni ile meydana gelebilecek gecikmeler ve mücbir sebebin ortadan kalkmasına kadar geçecek süre inşaat süresine ilave edilir. Mücbir sebebin uzaması halinde MÜTEAHHİT sözleşmeyi haklı sebeple feshedebileceği gibi mücbir sebep halinin kalkmasını ve proje yapım koşulların gerçekleşmesini de bekleyebilir. Mücbir sebep ve olağan üstü hallerin olması durumunda iş bu sözleşmedeki MÜTEAHHİT’in vaat ettiği süreler işlemeyeceği gibi ARSA SAHİPLERİ’ne vaat edilen veya verilen her türlü ödemeler, iktisaplar ve edinimler mücbir sebep ve olağan üstü hallerin ortadan kalkmasına kadar durur.  

Devalüasyon, yüksek enflasyon gibi ülke ekonomisinde meydana gelecek önemli değişiklikler olağanüstü hal veya mücbir sebep olarak sayılamaz. MÜTEAHHİT basiretli bir tacir olarak ülke ekonomisinde meydana gelecek bu türden dalgalanmaların veya bu sözleşmede belirtilmeyen herhangi bir olağanüstü halin kendisine, ARSA SAHİBİ' ne karşı her ne ad altında olursa olsun, bir talep de bulunma hakkı vermeyeceğini kabul ve taahhüt eder. MÜTEAHHİT’ in asli ya da dolaylı kusurundan hata ve eksikliklerden kaynaklanan resmi ve yargı makamlarınca alınan karar ve uygulamalar sonucunda meydana gelen gecikmeler mücbir sebep olarak sayılamaz.

Sözleşmenin imzalanmasını müteakip yetkili merciler tarafından imar ve kentsel dönüşüme ilişkin uygulamaların durdurulması veya askıya alınması ve benzeri nedenlerle emsal uygulamalarının geçerlilik kazanmaması halinde MÜTEAHHİT sözleşmeden tek taraflı irade beyanı ile dönebileceği, sözleşmeyi haklı sebeple feshedebileceği gibi koşulların gerçekleşmesini de bekleyebilir. Bu süreler inşaat süresine ilave edilir.
MADDE 24 – DENETİM
ARSA SAHİPLERİ adına TEMSİLCİLER KURULU bizzat veya yetkili ve ehil teknik elemanları vasıtası ile inşaatın normal seyrini aksatmamak üzere ve önceden MÜTEAHHİT FİRMA şantiye şefine haber vermek koşulu ile inşaatın onaylı mimarı, statik, mekanik ve elektrik ve diğer plan ve projeleriyle ekli teknik (fenni) şartname ve diğer ekleriyle, Bayındırlık Bakanlığı Genel Şartnamesiyle, Yapı İşleri Umumi şartnamesine uygun inşa edilip edilmediğini, kullanılan malzemelerin taahhüt edilen malzemeler olup olmadığım, işçilik ve malzeme kusurları olup olmadığım denetlemek amacıyla inşaatı kontrol edebilirler. Bu kontrollerde çalışılacak alan şantiye sahası olduğundan sebeple iş, işçi güvenliği ile çevre güvenliği ve kontrol, denetim yapacak ilgilinin sağlık ve güvenliği esas olup MÜTEAHHİT FİRMA ilgili denetim faaliyetini planlama, zamanını belirleme hakkına sahiptir.  MÜTEAHHİT FİRMA, ARSA SAHİPLERİ' nin veya kontrol elemanlarının, imar mevzuatına ve projeye uygun olarak yapacağı haklı yazılı uyarılarını dikkate alacaktır.
TEKNİK UYGULAMA SORUMLULUĞU VE YAPI DENETİMİ; Ruhsat alınması sırasında gerekebilecek proje revizyonları, ilgili proje müellifleri tarafından yapılacaktır. Ruhsat alınmasına ait her türlü, harç, vergi, resim ve diğer masraflar MÜTEAHHİT tarafından ödenecektir. İnşaatın teknik uygulama sorumluluğu MÜTEAHHİT bünyesinde çalışan bir mimar veya inşaat mühendisi tarafından üstlenilecektir. MÜTEAHHİT teknik uygulama sorumluluğu hizmeti için ARSA SAHİPLERİ'nden hiçbir talepte bulunmayacak, bu hizmetle ilgili her türlü vergi, resim, harç ve masraflar MÜTEAHHİT’ e ait olacaktır. Aynı şekilde mekanik tesisat ve elektrik tesisatı teknik uygulama sorumluluğu hizmetleri de MÜTEAHHİT tarafından temin edilecek ve bunlara ait tüm ödemeler MÜTEAHHİT tarafından yapılacaktır.
MADDE 25- BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN SATIŞI
ARSA SAHİPLERİ bağımsız bölümlerini ancak MÜTEAHHİT' in kuracağı satış organizasyonu aracılığı ile satabileceklerdir. MÜTEAHHİT kendi bağımsız bölümlerini ve talep olduğu takdirde ARSA SAHİPLERİ'nin de bağımsız bölümlerini kendisinin belirleyeceği en yüksek değerden satmaya çalışacaktır. MÜTEAHHİT ARSA SAHİPLERİ'nin bağımsız bölümlerini, kendi satış organizasyonu ile sattığında ARSA SAHİPLERİ'nden % 2 (iki)komisyon tahsil edecektir. Ayrıca ARSA SAHİPLERİ; MÜTEAHHİT'e ait bağımsız bölümlerin %90'ının(yüzde doksan), kendilerine ait bağımsız bölümlerden önce satılmasını kabul ederler ve MÜTEAHHİT’İN payına düşen bağımsız bölümlerin %90’ı satılmadan, kendi paylarına düşen bağımsız bölümleri satamazlar.

ARSA SAHİPLERİ; buna aykırı hareketle ve bu süreçte veya daha sonra MÜTEAHHİT’den veya MÜTEAHHİT’in kuracağı satış organizasyon yetkililerinden yazılı onay almadan, tek başına hareketle bağımsız bölüm/bölümlerini sattıkları takdirde, satılan her daire veya bağımsız bölüm için, daireyi veya bağımsız bölümü satan ARSA SAHİBİ; MÜTEAHHİT'e 100.000,00 TL (Yüzbin Türk Lirası) cezai şart ödeyecektir.

MÜTEAHHİT; kendi bağımsız bölümlerinin % 90'ını(yüzde doksan) sattığı veya kiraya verdiği takdirde; ya da ARSA SAHİPLERİ’nin bağımsız bölümlerinin teslimi tarihinden itibaren 1(bir) takvim yılı sonrasında ARSA SAHİPLERİ kendi bağımsız bölümlerini istedikleri şartlarla diledikleri kişi ya da kuruluşa satabileceklerdir.

MADDE 26– SÖZLEŞMENİN FESHİ VE CEZAİ ŞARTLAR
MÜTEAHHİT, inşaatın bu sözleşmede belirtilen sürelerde bitirilmemesi halinde;
MÜTEAHHİT,10. maddede belirtilen sürelerde mücbir sebepler dışında inşaatı bitirememesi halinde; bağımsız bölümlerini bitiremediği ARSA SAHİPLERİ'ne sözleşme öncesinde proje alanında var olan yerlerine ait kiralarını, teslime kadar her ay aylık belirlenen kira bedelinin %25 (yüzdeyirmibeş) artırımı ile ödeyecektir. MÜTEAHHİT bu süre zarfında ayrıca herhangi bir ad altında tazminat veya hak mahrumiyet bedeli ödemez. Söz konusu kira mahrumiyet tazminatlarının ödenmesine rağmen, gecikilen süre 12 ( on iki ) ayı geçer ve ARSA SAHİPLERİ'nin bağımsız bölümleri işbu sözleşmenin MADDE-13'inde belirtilen şekilde teslime hazır hale gelmez ise, ARSA SAHİPLERİ cezalı süreye devam etmek veya eksik işlerin tamamlanıp bağımsız bölümlerinin anahtar teslimine hazır hale getirilmesi için işi, bedeli MÜTEAHHİT’ten alınmak üzere, teknik şartnameye uygun olarak üçüncü bir şahsa, diğer imalatlara zarar vermemek şartı ile tamamlattırma hususunda seçimlik hakka sahiptirler. Bu halde ARSA SAHİPLERİ bu seçimlik hakkını gecikilen 12 ( on iki ) aylık sürenin bitimine en geç 15 (onbeş) işgünü kala MÜTEAHHİT’e yazılı olarak bildirecektir. Bağımsız bölümlerin kabulüne engel bir eksiklik veya kusur olmadığı takdirde kira mahrumiyet tazminatı ödenmeyecektir.

YAPIMCI FİRMA inşaatı kusuru veya ihmali sebebiyle süresinde tamamlamaz ise, inşaatın tamamlanma oranı %60'ın (yüzde altmış) altında olması halinde, ARSA SAHİPLERİ vekillerinin gönderecekleri yazılı ihtarın tebliğinden itibaren asgari 30 (otuz) gün mehil vererek işe devam edilmesini, aksi takdirde sözleşmenin feshedilerek işin bir üçüncü kişiye yaptırılacağını ihtar edebilirler.

Bu haklı ihtara riayet etmeyen ve ARSA SAHİPLERİ'nin zarara uğramasına sebebiyet veren MÜTEAHHİT, sözleşmenin feshi durumunda o güne kadar yaptığı işlere tekabül eden oranda kat karşılığı paylaşım hakkı dışında bir talepte bulunmayacaktır.

ARSA SAHİPLERİ;
ARSA SAHİBİ, yeni imar durumunun alınmasından ve MÜTEAHHİT'in yazılı olarak işbu sözleşmenin 20.maddesi çerçevesinde pay devrini talep ettiği tarihten itibaren 10 (on)gün içinde MÜTEAHHİT lehine tapuda kat karşılığı pay devrini gerçekleştirmeyi kabul ve taahhüt etmiştir. ARSA SAHİPLERİ'nden kaynaklanan nedenlerle geciken her gün için gecikmeye neden olan ARSA SAHİBİ veya ARSA SAHİPLERİ'nin her biri gecikmeye neden olduğu her gün için 10.000,00 TL. (On bin Türk Lirası)üzerinden hesap edilmek üzere günlük cezai şartı MÜTEAHHİT’e ödemeyi kabul ve taahhüt ederler. Bu ceza-i şart her bir gecikmeye neden olan ARSA SAHİBİ’nden kendisi yanında başkaca kişilerinde gecikmeye sebebiyet vermesi mazeret olmaksızın tahsil edilir. Ayrıca gecikilen her gün, iki misli olarak sözleşmedeki işin bitirilme süresine eklenir.

Bağımsız bölümlerin seçiminde ARSA SAHİPLERİ'nden kaynaklanan nedenlerle gecikilen her gün için gecikmeye neden olan ARSA SAHİBİ veya ARSA SAHİPLERİ gecikilen her gün için 1.000,00 TL. (Bin Türk Lirası)üzerinden hesap edilmek üzere günlük cezai şartı MÜTEAHHİT’e ödemeyi kabul ve taahhüt ederler. Ayrıca gecikilen her gün iki misli olarak sözleşmedeki işin bitim süresine eklenir.
Her bir arsa sahibinden kaynaklanan sebeplerle, kat irtifakının kurulamaması halinde, ARSA SAHİBİ veya ARSA SAHİPLERİ, gecikmeye neden olduğu her gün için 1.000,00 TL. (Bin Türk Lirası)ceza-i şartı MÜTEAHHİT’e ödemeyi kabul ve taahhüt eder. Bu ceza-i şart her bir gecikmeye neden olan ARSA SAHİBİ’den kendisi yanında başkaca kişilerinde gecikmeye sebebiyet vermesi mazeret olmaksızın tahsil edilir. Ayrıca gecikilen her gün iki misli olarak sözleşmede işin bitirilmesi süresine eklenir.
d. Müteahhidin talep ettiği süre zarfında taşınmazı boş olarak teslim etmeyen ARSA SAHİBİ veya ARSA SAHİPLERİ gecikilen her gün için 1.000,00 TL (Bin Türk Lirası)cezai şartı MÜTEAHHİT’e ödemeyi kabul ve taahhüt eder. Ayrıca gecikilen her gün, iki misli olarak sözleşmede işin bitirilmesi süresine eklenir.
e. ARSA SAHİPLERİ'nin sözleşmeye aykırı kusurlu tutum ve davranışlarından kaynaklanan sair nedenler MÜTEAHHİT tarafından yazılı olarak bildirilmesine rağmen bu aykırılığın devamına ısrar edilmesi halinde meydana gelen gecikmelerden dolayı gecikilen her gün, sözleşmede belirlenen işin bitim süresine ilave edilir. Ayrıca gecikmeye neden olunan her gün için 1.000,00 TL. (Bin Türk Lirası)ceza-i şartı gecikmeye neden olan ARSA SAHİBİ veya sahipleri ayrı ayrı MÜTEAHHİT’e ödemeyi kabul ve taahhüt ederler.

Yukarıdaki bentlerde vecibelerini gününde yerine getiren ARSA SAHİPLERİ ise cezai şart ödemeyeceklerdir. Ancak, ARSA SAHİBİ/SAHİPLERİ’nden kaynaklanan gecikme sürelerinin inşaat süresine eklenmesine tüm arsa sahipleri muvafakat etmiştir. Gecikmeye sebep olan ARSA SAHİPLERİ'ne karşı diğer hissedarların tazminat ve rücu hakları saklıdır.

Taraflar; işbu sözleşmede zikredilen tüm cezaların ticari mahiyette olup, tenkis ve rücu edilmeyeceğini peşinen kabul ve taahhüt ederler. Ayrıca yukarıdaki hükümlere aykırı hareket eden ARSA SAHİPLERİ'ne karşı diğer ARSA SAHİPLERİ'nin ve MÜTEAHHİT’in uğramış olduğu zararlarının tazmini talep etme hakları ise saklıdır.
MADDE 27- YÖNETİM PLANI VE SİTE YÖNETİMİ
Yönetim Planı; MÜTEAHHİT tarafından hazırlanacak ve ARSA SAHİPLERİ adına Temsilciler Kurulu görüşü alındıktan sonra kat irtifakı kurulurken tapuya şerh edilecektir.
Site yönetimi, tüm/son bağımsız bölümlerin teslimi tarihinden itibaren en az 3 (üç)yıl süre ile MÜTEAHHİT tarafından üstlenilecektir.
MÜTEAHHİT ve ARSA SAHİPLERİ; işbu sözleşme kapsamında yapılacak projenin birden fazla YAPI ADASI'ndan oluşabileceğini bilmektedir. Bu nedenle; Sosyal tesisler, hizmet alanları ve ortak alanların ( otoparklar, kulüpler, parklar, spor salonları, havuzlar, hamam, sauna, çocuk alanları, diğer sosyal ve v.b.) bir kısmının farklı YAPI ADALARINDA olması söz konusu olması durumunda yapılacak tüm sosyal tesisler, hizmet alanları ve ortak alanların tamamından her bir YAPI ADASI'nın kullanma hakkı olduğunu ve her bir YAPI ADASI veya malikleri kendi Adasında bu alanların bulunduğundan bahisle diğer YAPI ADALARIN’dan veya maliklerinden herhangi bir ücret veya bedel talep etmeyeceklerini gayrikabil rücu şartı ile kabul ederler. Bu YAPI ADALAR'ında yapılacak sosyal tesisler, hizmet alanları ve ortak alanlardan her bir YAPI ADASI ve/veya malikleri eşit oranda kullanma ve yararlanma hakkına sahip olacaklardır. Bu sosyal tesislerden, hizmet alanlarından ve ortak alanlardan elde edilen gelirler, kayıtsız ve şartsız site yönetimine aktarılacak ve yönetim planında bağımsız bölümlerin belirlenen payları oranında aidatlarının (giderlerinin) azaltılması için kullanılacaktır.Yönetim planına bu hususlara ilişkin maddeler konulacaktır.
MADDE 28 - TEMSİLCİLER KURULUNUN YAPISI
Arsa sahipleri, işbu sözleşmenin imzalanması ile eş zamanlı olarak aralarından her bir ada için 2 üye olmak üzere toplam 8 üyeyi Temsilciler Kurulu olarak seçecek, işbu sözleşmenin arsa sahiplerine terettüp eden tüm hak ve vecibelerini bütünüyle ve zamanında ifa edebilecek şekilde yetkilerle donatılmış işbu sözleşmenin imzasıyla birlikte Müteahhit tarafından verilen örneğe uygun vekâletnameyi vermek suretiyle vekil tayin edeceklerdir. Vekâletnamenin bir örneği ile vekillerin vekâleti deruhte ettiğine ilişkin noterlikte düzenlenmiş yazılı ve tasdikli beyan, Müteahhide tevdi edilecektir.

İşbu sözleşmenin uygulanması sırasında, bundan böyle Müteahhidin muhatabı arsa sahipleri adına tayin edilen vekiller olacaktır. Vekillerden birinin veya tamamının herhangi bir şekilde vekâletten istifa etmesi veya herhangi bir şekilde azlolunması durumunda, Müteahhide keyfiyet yazılı olarak ihbar edilecektir. Aksi halde ihbar keyfiyeti yerine getirilene kadar azlolunmuş vekillerin yapacağı işlemler geçerli sayılacaktır. Bu ihbarnamenin tebliğini müteakip 15 ( on beş ) gün içinde, arsa sahipleri tarafından aynı yetkilerle yeni vekiller tayin edilip, Müteahhit firma' ya bildirilecektir. Aksi durum akde aykırılık sayılır ve 26. maddede yazılı yaptırımlar uygulanır.

TEMSİLCİLER KURULU,kararlarını salt çoğunlukla alacaklardır.Salt çoğunluğun imzası ile tam yetki sağlanmış olacaktır. Vekiller, işbu sözleşmede arsa sahiplerinin üzerine düşen tüm edim ve yükümlülükleri ifaya yetkili ve mezun olacaklardır. Arsa sahiplerinin yerine getirmeleri gereken tüm edimler Vekiller tarafından yerine getirilebileceği gibi, arsa sahiplerine yöneltilecek tüm yazışma, tebligat, talep, ihbar ve ihtarların da Vekillerden herhangi birine yapılması yeterlidir. İmza için Müteahhit tarafından yazılı olarak davet edilen vekiller, 3 (üç) iş günü içinde bu davete icabet etmek mecburiyetindedir. Aksi davranış işbu sözleşmenin arsa sahipleri tarafından ihlali sayılır ve aşağıda 26. maddede yazılı yaptırımlar uygulanır.

Arsa sahipleri, her bir adada bulunan arsa sahibi sayısının 2/3 oranında isteklinin çıkması durumunda, vekillerini azletmek isterlerse, bu iradelerini ulaştıran yazı ilişiğinde tayin ettikleri yeni vekillerin adı, soyadı, vekâlete muvafakatini, tebligat adresini ve vekâletnamenin bir suretini Müteahhide ulaştıracaklardır. Yeni vekil tayininin Müteahhit firmaya bildirimi 15 (onbeş) günlük süreyi aşarsa, uzayan süre inşaat süresine eklenir ve akde aykırılık sebebiyle 26. maddede yazılı yaptırımlar uygulanır. İşbu madde kapsamında temsilci veya vekil tayin etmekten imtina eden arsa sahipleri, bu durumun akde aykırılık oluşturmasından bağımsız olarak, kendileri bizzat diğer arsa sahipleri ile veyahut diğer arsa sahiplerinim seçmiş oldukları vekillerin yanında eş zamanlı olarak iş ve işlemlerin gerektirdiği zaman ve yerlerde üzerlerine düşen akdi edimleri bizzat yerine getireceklerini kabul, beyan ve taahhüt etmişlerdir.
MADDE 29- UYUŞMAZLIK HALİ
Bu sözleşme ve sözleşmenin yerine getirilmesi, geçerliliği ve yorumu ile ilgili olarak ortaya çıkabilecek her türlü ihtilafın çözümünde İstanbul Anadolu Mahkemeleri ve İcra Müdürlükleri münhasır yetkiye sahip olacaktır.

MADDE 30- ŞUYUUN İDAME MÜKELLEFİYETİ
İşbu sözleşme yürürlükte olduğu sürece, sözleşmenin tarafları taşınmazda şuyuun idamesini karşılıklı olarak kabul ve taahhüt etmişlerdir. Bu nedenle taraflar birbirlerine karşı izale-i şuyuu ve şufa davası açmayacaklarını kabul ve taahhüt ederler.

MADDE 31- GENEL HÜKÜMLER
31.1. İşbu sözleşmedeki tüm hak ve yetkiler tarafların sağ oldukları müddet içinde geçerli olduğu gibi B.K. nun 397.maddesi gereği ölümlerinden sonra da geçerli olduğu taraflardan birinin ölümü halinde tüm hak ve yetkilerin tarafların kanuni mirasçılarına geçeceğini gayrikabilirucu olmak üzere kabul, beyan ve taahhüt edilmiştir. Bu anlaşmanın devamı süresince yukarıda yazılı adresler tarafların kanuni ikametgâhları sayılacaktır. Bu adrese yapılacak her türlü tebligat aynı günde tarafların kendisine yapılmış sayılacaktır. Taraflar adreslerini değiştirdikleri takdirde bunu karşı tarafa yazılı olarak bildirmek zorundadır.

31.2. Bu sözleşmede yer almayan hususlarda İmar Kanunu, Borçlar Kanunu, Medeni Kanun ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

31.3. İşbu sözleşme taraflarca okunup, incelenip rıza ve muvafakatleri ile imza altına alınmıştır.



İNŞAAT TEKNİK ŞARTNAMESİ
VE
MAHAL LİSTESİ
Genel
Kullanılacak tüm malzeme Bayındırlık Bakanlığı Teknik Şartnamelerine ve TSE normlarına uygun olacaktır. İmalatlar Bayındırlık Bakanlığı Genel Teknik Şartnamesi hükümlerine uygun yöntem ve kalitede olacaktır. Projede Bayındırlık Bakanlığı Genel Şartnamesi, Türk Standartları Betonarme Şartnamesi TS 500 Türk Standartları Yükler Yönetmeliği TS 498,Afet bölgesinde yapılacak yapılar hakkında yönetmelik, Bayındırlık Bakanlığı Fenni Şartnamesi, İnşaat süreci ISO 9001,ISO 14001 ve OHSAS 18001 standartlarına uygun olarak yönetilecektir. Müteahhit bu standartlarına sahiptir.
Hazırlanacak projelerde yürürlükteki imar yönetmeliklerinin izin verdiği azami oturum alanı planlanarak yapılacaktır. İmalatlar; onaylı projelere, proje detaylarına ve teknik şartnamede verilen hususlar ile mahal listesine bağlı olarak yürütülecektir. İmalatlar yapılırken projede belirtilen notlara uyularak gerekli imalatlar yapılacaktır.

İnşaat Sistemi
En son deprem yönetmeliğine uygun şekilde Radye temelli, Betonarme karkas olarak projelendirilip, bu sistem dâhilinde imal edilecektir. Projesinde belirtilen BS Sınıfı Betonu ve ST III nervürlü inşaat demiri kullanılacak ve tüm beton dökümünde vibratör kullanılacaktır.

Binada onaylı projesinde ve hesap raporlarında çıkan sonuçlara göre beton sınıfında pompa ile C25’in altında olmayacak şekilde, hazır beton kullanılacaktır. Betonların üretilmesi, yerleştirilmesi ve bakımı ilgili yönetmeliklere uygun işlemler yapılacaktır.

Temel, zemin emniyet değerleri doğrultusunda hazırlanacak betonarme projesine uygun olarak radye-jeneral temel olacaktır. Bodrum katlarda dış perdeler su yalıtımı sağlamak için ONDULİNE, BİTULİNE, YALTEKS, BTM veya muadil marka Bitüm esaslı su yalıtım membranı ile kaplanacaktır. Toprak altında kalan perde dış duvarlar bohçalama işlemi çerçevesinde su basman seviyesine kadar izolasyon malzemesi ile kaplanacak ve uygun kalınlıkta İZOCAM, STYROFOAM XPS, EPS  vb. plakaları yapıştırılarak korunacak ve ısı izolasyonu sağlanacaktır.

Bölücü Duvarlar
Dış duvarlar, projesine uygun olarak; TSE belgeli tuğla, bims veya gaz beton duvar olacak ve ısı yönetmeliği gereklerine uygun olarak inşa edilecektir. Isı ve ses yalıtımı için ısı hesabı raporlarına göre hesaplanacak kalınlık ve teknik özellikte XPS veya EPS ile kaplanacaktır.
İç Duvarlar projesine uygun olarak; TSE belgeli tuğla veya gaz beton duvar yapılacaktır.
Arazinin yapısı ve statik sistemin gereği olarak bodrum katlarda zemin kat kotu ile temel arasındaki taşıyıcı dış duvarlar betonarme perde olarak imal edilecektir.

Çatı
Çatı tipi mimari proje doğrultusunda seçilecektir. Çatı arasında kullanılan mekânlar çelik yapı veya ahşap olarak yapılabilecektir. Çatı kaplama malzemesi olarak OSB üzerine, bitümlü membrane ile su izolasyonu yapılarak mimari konsepte uygun kiremit veya Shingle çatı kaplama malzemesi ile kaplanacaktır. Çatı arasındaki kullanılmayan mekânlara en az 10 cm kalınlığında 18 kg/m3 yoğunluğunda cam yünü serilerek ısı izolasyonu sağlanacaktır. Çatı suyu gizli dereler ile toplanacaktır. Balkon su giderleri yağmur iniş borularına bağlanacaktır.

Cephe ve Doğramalar
Mimari konsept doğrultusunda seçilecek Dış Cephe kaplaması; prekast beton cephe elemanları, fibercement cephe elemanları, doğaltaş vb. cephe elemanları ile mantolama (yüksek yoğunluklu XPS veya EPS+file+sıva)üzeri grenli boya veya akrilik boya yapılacaktır.
Dış cephelerde pencere doğramaları mimari konsept ve projesine uygun olarak PVC, ahşap veya alüminyum doğrama ve LOW-E  ısı cam yapılacaktır. Gerekli yerlerde çift açılımlı mekanizma kullanılacak, tüm mekanizmalar ve madeni aksam TSE garantili 1. Sınıf malzemeden seçilecektir. Balkon doğramaları Volkswagen (sürgülü) mekanizmalı doğrama olacaktır. Korkuluklar paslanmaz korkuluk ve cam, pencerelerde 1. Sınıf mermer denizlik kullanılacaktır.
Daire girişi mobilyalı çelik kapı, iç kapılar MDF üzerine meşe yada maun görünümlü laminat kaplamalı veya emsali olacaktır. Kapı kolları, menteşe, ayna gibi madeni aksamlar pirinç yada kromnikel olacaktır.

Asansörler
Yönetmeliklere uygun olarak yeterli sayıda ve yeterli kapasitede asansör olacaktır. Bu asansörler kat ve kabin kapıları tam otomatik, kademesiz hız kontrolü, kabin özel dizayn edilmiş laminat veya paslanmaz kaplı, dijital sinyalizasyonlu, acil durum aydınlatmalı, diyafon, ayrıca asansör giriş sövesi, mimariye uygun bir malzeme, mermer, suni mermer veya metal olacaktır. Blok büyüklüğüne göre asansör sayı ve kapasitesi değişiklik gösterebilir.

Elektrik Tesisat Sistemi
Topraklı ve trifaze elektrik tesisatı. Kaçak halinde akımı kesecek hayat kurtarıcı (Sayaç çıkışma) kaçak akım rölesi ve kaçak akım şalteri (daire sigortasının yanına).Tesisatta TSE’li kablo kullanılacaktır. Odalara, antreye, koridora, salona, mutfağa, banyoya yeterince priz, anahtar ve otomatik sigorta konulacaktır. Dairelere ait bağımsız elektrik sayacı, dış mekan aydınlatma sistemleri ve bloklarda sensörlü merdiven otomatiği ve paratoner tesisatı yapılacaktır.
Her blok için Temel Topraklaması ve Koruma Topraklaması tesisi yapılacaktır. Her bölge için' yeterli koruma sahasına haiz aktif elemanlı paratoner tesisatı yapılacaktır. Paratoner tesisatı NFC 17-102 standart ve normlarına uygun olarak temin, tesis ve test edilecektir. Bölgelerde blokları koruma altında bulundurabilecek kapalı blokların çatısına konulacaktır. Gerekli bloklar, yapılacak paratoner projesine göre tespit edilecektir. Topraklama hatları; sayaç tablosundan kablo tavası ile tesisat şaftına ulaşacak, tesisat şaftı içinde yine kablo tavası içinde tesis edilecektir. Kablo tavası, elektrik tesisat odasında topraklama tesisatına bağlanacaktır.
Bütün sigortalar Anahtarlı Otomatik Sigorta olacaktır.
Bütün kuvvet tablolarında kullanılacak olan şalt malzemeleri, raya monte edilebilir tipte olacaktır. Kuvvet tablosu ve sıva üstü tabloların giriş ve çıkışları alt taraftan rekorlar ile yapılacak olup, giriş çıkış hatları tablonun arkasından kablo tavası ile tespit edilecektir. Hortum boru kullanılmayacaktır.
Tüm prizler güvenlik hatlı priz olup, ıslak mahallerde kullanılan prizler etanj tip olacaktır.Gömme anahtar ve priz kasaları birleşebilir kombine tip olacaktır.

Yangından Koruma Sistemi
Yangın kaçış merdivenleri, her katta yangın dolabı, yangın ihbar butonu, yangın alarm sistemi ve itfaiyenin isteğine bağlı gerekli tesisatlar yapılacaktır. Projesine göre belirlenen mekânlarda kullanımına uygun olarak duman, ısı ve optik yangın detektörleri kullanılacaktır.

TV, Telefon ve İnternet
Her oda, salon ve mutfakta ankastre kablolu  TV anten prizi, 3+1 ve daha büyük daireler için odalardan birisi, salon ve mutfakta olmak üzere üç telefon hattı,  bütün  daireler için blok ve güvenlik irtibatlı interkom sistemi, çatıda kurulu Digitürk anteni, siteye ait yer altı telefon, doğalgaz, su, kanalizasyon şebekelerinin tanzimi yapılacaktır.

Sıhhi Tesisat Sistemi
Sıhhi tesisat; proje, şartname ve standartlara uygun olarak komple tamamlanacaktır.
Oluşturulacak mimari proje üzerinden her blokta bulunmak üzere yapılacak mekanik hesaplar neticesinde beton veya modüler paslanmaz su deposu yapılacaktır. Kullanıcılara su yine hesaplanacak hidrofor ile ulaştırılacaktır. Kullanım suyu için su iyileştirme sistemi kurulacaktır.
Kullanım sıcak suyu boyler sistemi ile sağlanacaktır. Kullanım soğuk su tüketimi daire önlerindeki süzme sayaçlar ile ölçülecektir. Sıcak su tüketimi ise daire girişlerinde bulunan pay ölçerler ile hesaplanacaktır.
Banyolarda asma klozet, gömme rezervuar, Hilton lavabo, seramik duş/banyo teknesi ve kromajlı armatürler kullanılacaktır.
Sıhhi tesisat soğuk/sıcak su ana ve kolon hatları su sayaçlarına kadar galvaniz çelik boru olacaktır.
Isıtma tesisat boruları daire önü pay ölçerlere kadar siyah çelik boru olacaktır.
Pis su boruları için PVC sessiz boru, yağmur boruları ile havalık boruları için 3.2 mm et kalınlığında PVC boru kullanılacaktır.
Tesisat genelinde kullanılacak her türlü armatür( vana, pislik tutucu, çekvalf, kompansatör vb.) kullanıldığı tesisat sistemindeki basınç değerinde pirinç veya pik malzemeden imal edilmiş olacaktır.
Kullanılacak ısıtma ve kullanım suyu sirkülasyon pompaları hesaplanan proje değerlerine uygun olacaktır.
Kullanım sıcak ve soğuk suyu kauçuk ile izole edilecektir. Isıtma boruları alüminyum folyolu cam yünü ile izole edilecektir. Teknik mahaller ve otoparklardan geçen kullanım suyu ve ısıtma boruları galvaniz sac levha ile kaplanacaktır. Galvaniz sac levha ile kaplanan ısıtma borularında alüminyum folyolu cam yünü izole yerine çıplak cam yünü boru izolesi kullanılacaktır. Konutlarda kullanım sıcak suyu, hızlı boyler ve ekipmanları ile sağlanacaktır. Onaylı projesine uygun olarak site içi içme suyu alt yapı tesisatı çekilecek, bloklar, sosyal tesisler, ticari üniteler, site girişi takları vb. tesislerin bağlantıları yapılacaktır.

 Isıtma Sistemi
Binanın ısıtılması merkezi doğalgaz kazanı ile yapılacaktır. Daire önlerinde ve ortak mahallerde kalorimetreler dizayn edilecektir. Radyatörler ortak mahallerde Çelik Panel Radyatör, daire içlerinde Alüminyum panel radyatör olacaktır. Islak hacimlerde havlupan radyatör kullanılacaktır. Radyatör giriş vanaları termostatik vana, dönüş vanaları ise radyatör dönüş valfi olacaktır. Kalorimetre sonrası radyatör dağıtımları muhafaza içindeki pirinç kollektör seti ile yapılacaktır.  Daire içinde salon ve mutfakta split klima alt yapısı olacaktır. Mutfaklarda doğalgaz olmayıp ocaklarda elektrik kullanılacak veya  ocaklarda da doğalgaz kullanılacak şekilde imalat yapılacaktır.
 Merkezi kaskad sistem ( mini kazan ve/veya duvar tipi yoğuşmalı kazan) ısıtma tesisatı yapılacak olup, ısı gider paylaşımı kalorimetre ile yapılacaktır.

Otoparklar
Hazırlanacak projede otopark yönetmeliklerine göre her dairenin büyüklüklerine göre 1 veya 2 araçlık kapalı otopark yeri olacaktır.  Otoparklar otopark yönetmeliğine göre düzenlenecek, havalandırmaları yapılacak, giriş ve çıkışları otomatik giriş sistemi ile kontrol edilecektir. Ayrıca projesinin elverdiği ölçüde arsa içinde açık otopark alanı yapılacaktır. 
Projesine uygun olarak otopark giriş-çıkış noktaları ile rampaların alt noktalarına sfero döküm malzemeden ızgara yapılacak, otopark içersinde de sfero döküm malzemeden ızgaralı yer süzgeçleri kullanılacaktır.

Sosyal Tesisler
Fitness Center (Ekipman ve tefriş hariç), proje büyüklüğüne göre ; sauna veya Türk hamamı, toplantı salonu veya cafeye yönelik mekanlar, çocuk oyun alanları, yüzme havuzu vs.

MAHAL LİSTESİ
GENEL AÇIKLAMALAR
Proje kapsamında MÜTEAHHİT ve ARSA SAHİPLERİ’ne ait bağımsız bölümlerde yapılacak olan tüm imalatlarda aynı kalitede ve aynı malzemeler kullanılacaktır. Kullanılacak olan bu malzemeler 1.Sınıf, TSE belgeli ve/veya DIN normları ve/veya EN normlarına ve/veya CE normlarına uygun markalardan oluşturulacaktır.
Ancak, MÜTEAHHİT TEMSİLCİLER KURULU’na haber vererek 3. kişilere sattığı dairelerde alıcıların talepleri doğrultusunda farklı kalitede ve malzemeler kullanabilecektir.
1.         GENEL MAHALLER
1.1.   Blok Girişleri - Kat Holleri
Bina girişi spider sistem markiz yapılacak, Giriş kapısı fotoselli kayar çift kapı olacak, dışında rüzgârlık içeride manyetik kilit sistemli emniyetli kapı yapılacaktır. Girişte rezidans yapı niteliğinde güvenlik ve ahşap karşılama bankosu yapılacaktır.
Merdiven, balkon ve teras parapet korkulukları paslanmaz çelik korkuluk olacaktır.
Blok girişlerinde zemin ve duvarlar granit veya renkli mermer mimari projeye göre belirlenecek doğal taş kaplanacaktır.
Bina girişlerinde tavanlarda alçıpan asma tavan veya alüminyum asma tavan ve gizli aydınlatmalar yapılacaktır.
Asansör söveleri ana giriş katta paslanmaz çelik diğer katlarda granit veya renkli mermer doğaltaş kaplanacaktır. Asansör intercom sistemli, aşırı yük tertibatlı deprem sensörlü model olacaktır.
Posta kutuları; MDF den oluşturulmuş gövde üzerine uygun kalınlıkta 304 kalite mat satine paslanmaz ve flexi malzemesi giydirilerek posta kutuları hazırlanacaktır.
Tüm katlarda dairelere komşu duvarlarda 30 kg/m³ yoğunlukta ve 2 cm. kalınlığında çapraz bağlı polietilen levha ile ses yalıtımı yapılacaktır.Alüminyum profillerden şaft kapağı kasası, kanadı ve pervazı yapılacaktır. Kollu ve kilitli olacaktır. Anahtarlar master sistem olacaktır. Her katta, yangın merdivenlerine ve kat hollerine kat numarası konacaktır.
Mimari projede geçen giriş ve tüm kat planlarında gösterilen yerlere, projesine uygun olarak; tüplü model yangın dolabı, itfaiye su alma ağzı ve sprinkler montajı, m-bus işletim arayüzüne sahip soğuk su sayacı montajı, doğalgaz sayacı montajı, duman tahliye tesisatı için menfez ve/veya motorlu damper montajı yapılacaktır.
ELEKTRİK
CCTV TESİSAT: Blok girişinde kamera takılıp CCTV santraline bağlantısı yapılacaktır.
İNTERKOM: Sabit kameralı, dijital keypadli, LCD ekranlı, şifre ile kapı açma özelliğine sahip interkom ve zil paneli tesis edilecektir.
ACİL KESME BUTONU: Blok girişinde uygun yükseklikte, camlı pano içerisinde acil açtırma butonu tesis edilecektir. Bu buton elektrik odasında ana pano içinde bulunan termik magnetik şalterin uzaktan açtırma bobine kumanda ederek tüm bloğun enerjisini kesebilecektir.
KAPI OTOMATİĞİ: Blok giriş kapısı üzerinde interkom sistemi ile daireden kumanda edilebilen kapı otomatiği tesis edilecektir.
AYDINLATMA: Projesine uygun olarak aydınlatma tesis edilecektir.
YANGIN SİSTEMİ: Yangın yönetmeliğine uygun adresli yangın algılama ve ihbar dedektörleri, yangın ihbar butonu ve flaşörlü yangın ihbar sireni montajı yapılacaktır.
ACİL AYDINLATMA: Projesine ve yangın yönetmeliğine göre acil aydınlatma ve yönlendirme sortileri ledli armatürleri ile birlikte tesis edilecektir.
GAZ DEDEKTÖRÜ: Proje ve yönetmeliklere uygun olarak çatı kat holüne adresli ve kendinden sirenli gaz dedektörü tesis edilecek ve her hangi bir gaz alarmında bina girişine konulacak selonoit vana ile blok gazını kesecek şekilde tesisat yapılacaktır.
ŞAFT İÇİ: Elektrik şaftlarına yangın yönetmeliğine uygun olarak yeterli sayıda adresli yangın algılama ve ihbar dedektörü tesis edilecektir.
1.2.   Asansörler
Otoparklardan itibaren tüm katlara ulaşımı sağlayan Teknik Şartnamesine uygun olarak MITSUBISHI, HYUNDAI, KONE, OTİS veya MUADİLİ tam otomatik asansör yapılacaktır.
2.         DAİRE İÇLERİ
2.1.   Giriş Holü ve Koridorlar
Döşemeler: Vitra, Çanakkale ya da Seranit marka veya muadili seramik kullanılacaktır.
Duvarlar          : Saten alçı sıva üzeri ithal boyanabilir duvar kâğıdı ve su bazlı yarı mat silinebilir plastik boya yapılacaktır.
Tavanlar          : Alçıpan asma tavan üzerine Saten alçı ve plastik boya yapılacaktır.
Dolap ve Vestiyer: MDF üzeri laminat kaplama kapaklı vestiyer yapılacaktır. Ayrıca mimari projesinde yer alacak, çamaşır odası, ütü odası, kiler vb. mekanlarda yapılacak gömme dolaplar MDF üzeri laminat kaplama kapaklı dolap yapılacaktır.
Koridor aydınlatmasında yeteri kadar vavien sorti ve normal sorti tesis edilecek, projesine uygun aydınlatma armatürleri kullanılacaktır.
Ayrıca giriş hollerinde vestiyer içlerinde veya görünmeyecek bir yerde Sac gövdeli şeffaf kapaklı linye tablosu, otomatik sigorta, 2 adet kaçak akım koruma anahtarı uygun bir yerde görüntülü diafon sistemi olacaktır.
Binanın girişine telefon ana dağıtım kutusu konulacak.
2.2.   Salon
Döşemeler       : Projesinde belirtilen ebatlarda 1. Sınıf lamine parke ve süpürgelik kullanılacaktır.
Duvarlar          : Saten alçı sıva üzeri veya ithal boyanabilir duvar kâğıdı üzeri su bazlı boya ve kısmi taş doku yapılacaktır. İki daireyi birbirinden ayıran ortak duvarların salon ve/veya odalara gelen kısımlarına ısı ve ses yalıtımı yapılacaktır
Tavanlar          : Saten alçı sıva üzeri su bazlı tavan boyası ve kartonpiyer veya stropiyer olacaktır.
Kapılar : Ahşap ve/veya MDF üzeri PVC kaplamalı, camlı iç kapı kanadı, kasası, pervazı yapılacak ve madeni aksamı ile birlikte yerine takılacaktır.
Pencereler: Galvaniz kör kasa yapılacaktır. PVC doğrama ve/veya Alüminyum doğrama + ısı kontrol kaplamalı çift cam yapılacaktır. Pencereler çift açılır yapılacaktır. Pencere doğrama aksesuarları ithal olacaktır. (Menteşe, ispanyolet, kilit ve ilaveleri, vasistas makas, kapı kolları vb.)
Klima tesisatı projesine uygun olarak split klima altyapı tesisatı (bakır boru ve drenaj) çekilecektir.
Elektrik
Aydınlatma Projesine uygun olarak tavanda avize aydınlatma sortileri J1 tipi aydınlatma armatürleri ile tesis edilecektir. Tv tesisatı projesine ve mimari tefriş alternatifine uygun en az iki adet TV priz sortisi tesis edilecektir. Projesine göre en az dört adet çocuk korumalı topraklı enerji priz sortisi tesis edilecektir. Projesine göre en az iki adet telefon ve iki adet data priz sortileri tesis edilecektir. Projesine göre split klima için müstakil linyeli priz sortisi tesis edilecektir.
2.3.   Yatak Odaları
Döşemeler        : Projesinde belirtilen ebatlarda 1. Sınıf lamine parke ve süpürgelik kullanılacaktır.
Duvarlar          : Saten alçı sıva üzeri veya ithal boyanabilir duvar kâğıdı üzeri su bazlı boya ve kısmi taş doku yapılacaktır. İki daireyi birbirinden ayıran ortak duvarların salon ve/veya odalara gelen kısımlarına ısı ve ses yalıtımı yapılacaktır. Tavanlar            : Saten alçı sıva üzeri su bazlıtavan boyası ve kartonpiyer veya stropiyer olacaktır.
Kapılar : Ahşap ve/veya MDF üzeri PVC kaplamalı, camlı iç kapı kanadı, kasası, pervazı yapılacak ve madeni aksamı ile birlikte yerine takılacaktır. Tüm daire iç kapılarında “Ahşap kör kasa”  uygulaması yapılacaktır.
Pencereler:Galvaniz kör kasa yapılacaktır. PVC doğrama ve/veya Alüminyum doğrama + ısı kontrol kaplamalı çift cam yapılacaktır. Pencereler çift açılır yapılacaktır. Pencere doğrama aksesuarları ithal olacaktır. (Menteşe, ispanyolet, kilit ve ilaveleri, vasistas makas, kapı kolları vb.)
2.4.   Mutfak
Döşemeler: Vitra, Çanakkale veya Seranit marka veya muadili seramik kaplanacaktır.
Duvarlar : Saten alçı sıva üzeri su bazlı boya, tezgâh arası akrilik kaplama veya dekoratif duvar seramiği yapılacaktır.
Tavanlar          :  Alçıpan asma tavan üzerine Saten alçı ve plastik boya yapılacaktır.
Dolaplar          : Mutfak dolapları Regina, Vitra, Tepe marka veya muadili 1.sınıf olacaktır. Kapaklar lake boyalı MDF kapak olacaktır. Ankastre TEKA, FRANKE veya muadili paslanmaz çelik, davlumbaz veya filtreli aspiratör ve ankastre set üstü ocak yapılacaktır. Tezgâhlar  : Mutfak tezgâhları granit doğaltaş veya ÇİMSTONE kompozit taş olacaktır. Menteşeler frenli menteşe olacaktır, Alüminyum baza, Ayarlanabilir ayak, yapılacaktır.
Evye: TEKA, FRANKE veya muadili çift gözlü damlalıklı paslanmaz çelik evye olacaktır.
Armatür: FRANKE, ARTEMA, ECA veya muadili hareketli batarya olacaktır.
Aydınlatmalarda projesine uygun aydınlatma armatürleri kullanılacaktır.
2.5.   Banyolar ve WC’ ler
Döşemeler        : Vitra, Çanakkale ya da Seranit marka veya muadili seramik kaplanacaktır.
Duvarlar          : Vitra, Çanakkale ya da Seranit marka veya muadili seramik ile kaplanacaktır.    
Tavanlar          : Alüminyum asma tavan veya suya dayanıklı alçıpan asma tavan üzeri saten alçı ve su bazlı plastik boya yapılacaktır.
Banyodaakrilik veya seramik döküm Vitra, Duravit, Artemis veya muadili banyo küveti ve HÜPPE marka veya muadili kabini yapılacak; küvet ölçüleri projedeki yerine uygun olacak şekilde belirlenecektir. Asma Klozet 3-6 lt. Ekonomik kullanımlı gömme rezervuar; hilton lavabo ve MDF üzeri laminant kaplama kapaklı banyo dolap yapılacaktır. Lavabo için flotal ayna Vitrifiye ye uygun paslanmaz aksesuar seti olacaktır. (Sabunluk, fırçalık, kâğıtlık vs.)


 Arsa Sahibi                                                                                        MÜTEAHHİT   

İki güzellik bir arada

İki güzellik bir arada

Ya üçüde olmasaydı

Ya üçüde olmasaydı

Mehmet Akif Ersoy'dan

Mehmet Akif Ersoy'dan

Gezi Parkı

Gezi Parkı

Ne Denilebilir!...

Ne Denilebilir!...

Gezi

Gezi

Günün Fıkrası

Deli

1960'lı yıllar,Elazığ Akıl Hastanesinden her nasılsa 423 akıl hastası kaçar ve Elazığ'ın cadde ve sokaklarına dağılır.



O zamanın ünlü doktoru Mutemet Tazıcı hastanenin başhekimidir. 'Doktor bey,ne yapalım?' diye akıl danışırlar.



Mutemet Bey personeline;'Bana bir düdük verin ve arkama yapışarak gelin!'der.



Doktor önde birkaç personeli arkasında düt düt diye trencilik oynayarak Elazığ'ı dolaşırlar. Bütün deliler bu kuyruğa girip vagon olurlar. Hastaneye geldiklerinde sayı 612 kişidir...



Avukat 1




Zenginin biri ölümüne yakın, biri doktor, biri papaz, diğeri avukat olan üç yakın arkadaşını yanına çağırarak bir ricada bulunmuş.

- 300 bin dolar kadar bir tasarrufum var, bunu yanımda öteki dünyaya götürmek istiyorum. Ama kimseye de güvenemiyorum. Şimdi size 100'er bin dolar vereceğim. Bu paraları ne olur ben gömülürken kefenimin iç cebine koyuverin...

Adam ölmüş ve üç arkadaşı verdikleri sözü yerine getirmişler. Bir süre sonra doktor vicdan azabına yakalanmış. Diğer iki arkadaşını çağırarak onlara itirafta bulunmuş

- Hastanenin çok acil ihtiyacı vardı onun için 100 bin doların 20 bin dolarını hastaneye sarf ettim, kefene 80 bin koydum.

Papaz utana sıkıla mırıldanmış.

- Maalesef ben de aynı günahı işledim paranın yarısını kilisenin inşaatına ayırdım. Kefenin cebine 50 bin dolar koydum.

Avukat gülümsemiş.

- Ben sözümü aynen yerine getirdim, kefenin cebine 100 bin dolarlık çek koydum.




Avukat 2




George ve Harry balonda Atlantik Okyanusu’nu geçmektedirler. George Harry'ye döner ve “Biraz alçalıp nerede olduğumuzu anlayalım” der. Harry sıcak gazı biraz kısar ve balon alçalmaya başlar. George "Hala nerede olduğumuzu anlayamadım biraz daha alçalalım ve şu aşağıdaki adama soralım" der. Harry adama bağırır:

"Hey bayım nerede olduğumuzu söyleyebilir misiniz lütfen. "

Adam geri bağırır: "Bir balondasınız ve 100 metre yukardasınız"

George Harry'ye döner ve "Bu adam bir avukat" der.

Şaşırır Harry, "Nasıl anladın?" der.

"Çünkü" der George "Verdiği bilgi %100 doğru, fakat faydasız".




Avukat 3




Önemli bir iş için mülakat yapılacakmış. Bir matematikçi, bir fizikçi ve bir de avukat başvurmuş. Önce matematikçiyi içeriye almışlar ve bir masaya oturtup, sormuşlar:

“İki kere iki kaç eder?”

Matematikçi bir süre düşünmüş, önüne kâğıt kalemi almış, 10-15 sayfa doldurduktan sonra demiş ki: ''Eminim ki dört eder.''

Sonra fizikçiye aynı soruyu sormuşlar. Fizikçi de önce düşünmüş, sonra bir deney düzeneği kurmuş, sağa sola toplar fırlatmış. Yarım saat sonra : ''Yaptığım deneylere göre 3,9 ama 0,2'lik bir hata payı olabilir.'' demiş

En son avukatı almışlar içeri, sormuşlar soruyu. Avukat hiç düşünmeden etrafına sinsi sinsi bakmış ve sormuş:

''Kaç olmasını istersiniz?''




Avukat 4




Ceza davalarına bakan avukat bir arkadaşım anlatmıştı:

Yoksul bir babanın oğlu şoförlük yaparken ölümlü bir kazaya neden olmuş. Olayda tam kusurlu. Şoförün babası avukata başvurarak hukuki yardım istiyor. Arkadaşım adamın yoksulluğuna bakarak hiçbir ücret talep etmeksizin davayı takip ediyor.

Ancak bütün deliller aleyhte. Yapılacak bir şey yok. Şoförün mahkûmiyetine karar veriliyor.

Şoförün babası büroya gelerek yakınıyor.

“Yoksulluğun gözü kör olsun. Paramız olsa da iyi bir avukat tutsaydık bunlar başımıza gelmezdi.''




Avukat 5




Hayırsever vakıflardan birindeki çalışanlar şehrin en başarılı avukatından henüz herhangi bir bağış almamış olduklarını fark ettiler. Bağış toplama görevindeki kişi avukatı bağışta bulunması için ikna etmeye çalışıyordu:

“Araştırmalarımıza göre yıllık geliriniz en az 500.000 $. Ancak bugüne kadar hiç bir hayır işine bir kuruş bağışta bulunmamışsınız. O paranın bir kısmını bir şekilde topluma iade etmek istemez miydiniz?”

Avukat açtı ağzını:

“Önce, araştırmalarınız annemin uzun bir hastalıktan sonra ölmek üzere olduğunu ve hastane masraflarının onun yıllık gelirinin bir kaç kat üstünde olduğunu da gösterdi mi? Sonra, kardeşimin malul bir gazi, kör ve tekerlekli iskemleye mahkûm olduğunu? Ya da kız kardeşimin kocasının bir trafik kazasında öldüğünü ve onu üç çocuğuyla beş parasız bıraktığını?”

Görevli yerin dibine geçmişti.

Sadece:

“Hayır, hiç bir bilgim yoktu...” diye mırıldanabildi.

Avukat onun sözünü keserek devam etti:

“Pekâlâ, ben onlara zerre kadar para vermezken, size niçin vereyim?”



















Günün Sözü

Homo sum,humani nil a me alienum puto

İnsanım,insana özgü hiç bir şey bana yabancı değildir.

Şişli Merkez Mh,Esen Sk Saruhan İşhanında

Şişli Merkez Mh,Esen Sk Saruhan İşhanında
Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli
Hayatımızdan sessiz sedasız çekilmişler

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli
Siyah Beyaz Hayatımızdan Renkliye...

Sinema Tarihinden Siyah ve Beyazlıklar

Sinema Tarihinden Siyah ve Beyazlıklar
Zamanın belleği var