20 Mart 2016 Pazar

Üsküdar’ın yarısını etkileyecek kentsel dönüşüm projesi kabul edildi.



Üsküdar’ın yarısını etkileyecek kentsel dönüşüm projesinin önü açıldı

Üsküdar’ın yarısını etkileyecek kentsel dönüşüm projesinin önü açıldı



ÜSKÜDAR nüfusunun yarısını barındıran 16 mahallesinde kentsel dönüşüm çalışmalarının başlamasının önünü açan 1/5000 ölçekli 'Üsküdar Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgeleri Koruma Amaçlı Revizyon Nazım imar planı’ İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oyçokluğu ile kabul edildi.


33 MAHALLENİN 16’SI DÖNÜŞECEK
33 mahallesi bulunan Üsküdar’ın Kandilli, Kuleli, Küçüksu, Çengelköy, Güzeltepe, Bahçelievler, Mehmet Akif Ersoy, Yavuztürk, Kirazlıtepe, Küplüce, Beylerbeyi, Burhaniye, Ferah, Kısıklı, Kuzguncuk ve İcadiye olmak üzere 16 mahallesini kapsayan alan yeniden planlanacak. Bölgede Üsküdar nüfusunun yarısı anlamına gelen yaklaşık 270 bin kişi yaşıyor.
"PROJE NİSAN AYINDA BAŞLAYACAK"
İBB Meclisi’ndeki oturuma katılan ve sonrasında gazetecilerin Üsküdar’da yapılacak kentsel dönüşümle ilgili sorularını yanıtlayan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, daha küçük ölçekli plan olan 1/1000 ölçekli planın Üsküdar belediyesi tarafından Nisan ayında hazırlanarak yeniden İBB’nin onayına sunulacağını söyledi. Sürecin başlayacağını belirten Türkmen, "Bu karar Üsküdar’da kentsel dönüşümün önünü açıyor. Bölge kaçak yapılarla dolu. 30 yıldır konuşulan bir konunun sonuna geldik" diye konuştu.
"SİTE ŞEKLİNDE YAPILAŞMAYA KARŞIYIZ, MAHALLE DOKUSU OLACAK"
Yeni inşa edilecek evlerde 3 tane kırmızı çizgileri olduğunu ifade eden Türkmen, "Evlerimiz estetik olacak, insanlar Üsküdar evlerini konuşacak. İkincisi, site şeklinde yapılaşmaya karşıyız. Mahalle hayatından memnunuz. Üçüncüsü ise otoparksız proje olmayacak" ifadelerini kullandı.
 "KİM ÖNCE ANLAŞIRSA ÖNCE O YERLEŞECEK"
Çalışmaların ilk önce Üsküdar Belediyesi’ne ait parsellerde konut üreterek başlayacağını söyleyen Türkmen, 2016 yılı sonuna kadar TOKİ’nin bu alanda 181 konut üreteceğini bildirdi. Daha sonra bu konutlara 6306 sayılı Afet Yasası’na göre çoğunluğu sağlayan kat maliklerinin yerleştirileceğini belirten Türkmen, "Parselinde en önce kim anlaşırsa onları tamamlanan konut alanına alacağız. Kirayı biz karşılayacağız. Taşınma ücreti vereceğiz ve harç almayacağız. Eğer binalarını kendileri yapmak isterse düşük oranlı kredi vereceğiz" dedi.
"6 -7 KATLI BİNALAR OLACAK"
Yerinde kentsel dönüşümü hedeflediklerini söyleyen Türkmen, "Bu mahallelerdeki insanlar mahallelerinde oturmaya devam edecek. Bundan sonra söz vatandaşın. Hissedarların önündeki en büyük engel imar sıkıntısıydı. Bu kararla onu aştık" dedi. Türkmen, kat yüksekliklerinin 6-7 kata ulaşacağını söyleyerek "Geri görünümde 6 kat, etkilenme bölgesinde ise 7 kata çıkan bir imar hakkı geliyor" diye konuştu.
RAPOR SAHİL ŞERİDİ VE ÖNGÖRÜNÜMÜ KAPSAMIYOR
Üsküdar, Sarıyer, Beykoz, Beşiktaş ve Beyoğlu ilçeleri ile birlikte İstanbul Boğazı’na kıyısı olan ilçelerden biri. Bu ilçenin Boğaz öngörünümünde yapılacak inşaatlar İstanbul Silüetini de doğrudan etkiliyor. 2960 sayılı Boğaziçi Kanuna göre bu ayrım sahil şeridi, öngörünüm; gerigörünüm ve etkilenme bölgeleri olarak sınırlanıyor. İBB Meclisi’nden geçen bu karar ise geri görünüm ve etkilenme bölgelerini kapsıyor. Raporda Üsküdar’ın geri görünüm ve etkilenme bölgelerinde ‘plan koşullarına uygun gelişmemiş olan, yüksek katlı, yoğun ve niteliksiz bir yapılaşma olduğu" nun altı çiziliyor. Raporda yeni plana ilişkin 47 kurumdan görüş alındığı ifade ediliyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜM 3 ETAPTA TAMAMLANACAK
Üsküdar’da kentsel dönüşümün 3 etapta tamamlanması öngörülüyor. 1. Etap; Yavuztürk ve Bahçelievler mahallelerinin tamamı ile Küçüksu ve Hekimbaşı mahallelerinin bir kısmı. 2. Etap; Mehmet Akif Ersoy ve Güzeltepe mahallelelerinin tamamı ile Ferah, Çengelköy, Kirazlıtepe, Küplüce, Kandilli ve Kuleli mahallelerinin bir kısmı) ve 3. Etap(Burhaniye , Kısıklı, Kuzguncuk, İcadiye mahallelerinin bir kısmı.
CHP İTİRAZ ETTİ
İBB Meclisindeki oylamada karara res oyu kullanan CHP, uygulamada sorunlar çıkabileceğini, konunun daha derinlemesine incelenmesi için komisyona geri iade edilerek üzerinde görüşülmesi gerektiğini vurguladı. Karar CHP’nin itirazına rağmen kabul edildi.
hürriyet.com.tr

3 Mart 2016 Perşembe

Kira geliri beyanında püf noktalar


Malum 1 Mart’ta kira geliri olanlar için beyan dönemi başlıyor. 2016 yılı 1-25 Mart tarihleri arasında geçen yıl gayrimenkullerinden kira geliri elde edenler beyanname vermek zorundalar. 2015 yılı mesken istisna oranı 3 bin 600 lira, işyeri istisna oranı ise 29 bin lira olarak belirlendi. Bu rakamın üzerinde geliri olanlar beyan verecekler.

Gerçek Gider Yönteminde Amortisman ayırabilirsiniz
Kira geliri beyanında, Gerçek Gider yöntemini seçtiğinizde gayrimenkulünüzün maliyeti oranında her yıl yüzde 2 amortismanı gider olarak düşebilirsiniz. Örneğin tapuda alım satım bedeli olan 300 bin liralık evin komisyon dahil maliyeti size 320 bin lira ise bu rakam üzerinden yüzde 2 amortisman hesaplanacaktır.  

Boş kalan gayrimenkulünüze bakılıyorsa
Boş kalan gayrimenkullerinizin bakımının sağlanması için bedelsiz olarak bir başkasının ikametine verebilirsiniz. Bu durumda beyan vermenize gerek yok.

Maliye’den önce davranırsanız
Geçmiş yıllarda unuttuğunuz kira geliri beyanınız var ise ya da hatalı beyan verdiyseniz, Maliye tespit etmeden kendiniz VUK pişmalık hükümlerine göre bir dilekçe ile müracatta bulunursanız istisna oranından faydalanabilir, sadece Pişmanlık zammı adı altında gecikme faizin ödersiniz.

Karı-koca’nın tapuya ortak olması büyük avantaj sağlar
Bir evin birden fazla sahibi olabilir. Kira geliri elde edilen evin birden fazla hissedarı olduğunda, her hissedar ayrı ayrı beyan vermek zorunda. Ama bu avantajlı bir durumdur. Çünkü istisna oranından herkes yararlandığı için çoğu zaman hiç vergi ödemez belki de hiç beyan bile vermenize gerek kalmayacaktır. Örneğim kirada evi olan bir karı-koca eve birlikte sahiplerse, ayrı ayrı beyan verecekleri için ayrı ayrı istisna oranından faydalanacak  daha az bir vergi vereceklerdir. Belki de beyan bile vermek zorunda kalmayacaklardır.

Kiracı stopajı ödemese bile düşebilirsin
İşyerinden kira geliri elde edenlerde bir çok avantaja sahip. İşyeri kiracısı her ay ya da üç ayda bir mülk sahibine adına yüzde 20 kira stopajını vergi dairesine öder. Ödenen bu kira stopajını mülk sahibi her yıl kira geliri beyanı verdiği zaman indirim konusu yapacaktır. En çok merak edilen ve sorulan ise, kiracının ödemediği stopaj nedeni ile indirim konusu yapılıp yapılmayacağıdır. Oysa, kiracı stopajı ödememiş olsa bile vergi dairesine borçlu olduğundan her halükarda bir gün ödeyecektir. Bu nedenle işyeri sahibi ödenip ödenmediğine bakmaksızın stopajı kira beyanında gelirinden düşebilecektir.

Amca, teyze ve diğer akrabalara bedelsiz verilen konut
Anne, baba, çocuk ve kardeşler dışında kalan yakın ya da uzak farketmez akrabalarımıza kiraya verdiğimiz gayrimenkuller için düşük ya da hiç kira alınmaması durumunda emsal kira uygulaması yapılır. Böyle bir durumda akrabalara tahsis edilmiş gayrimenkulün emlak vergi değerinin yüzde 5’i  emsal bedel olarak dikkate alınır ve kira geliri beyanı verilir.
Örneğin 2015 yılı emlak vergi değeri 200.000-TL olan gayrimenkulün yıllık kiralanması durumunda emsal kira bedeli ( 200.000*5/100) 10.000-TL olarak kabul edilir.

Bedelsiz de olsa emsal kira uygulanır
İşyerini çocuğuna, ana, baba veya  kardeşe kiraya verenler konuta uygulanan istisnadan yararlanamazlar. Bedelsiz verilen işyerleri için emsal kira bedeli uygulaması yapılır. 

Kirayı kim elde ediyorsa beyanı o verir
Kira geliri elde etmek için tapunun sahibi olmanız gerekmiyor. Önemli olan mülk sahibi gibi hareket ederek kirayı sizin alıyor olmanız. Kira gelirini kim alıyorsa beyanı o verecek çıkan vergiyi de ödeyecek demektir.


HABERİN DEVAMI  emlakpencerem.com 

2 Mart 2016 Çarşamba

Küçükarmutlu’da kentsel dönüşüm için yıkım başladı



İstanbul Küçükarmutlu’da kentsel dönüşüm için yıkım başladı. Yıkıma direnenlere polisin müdahalesinde gözaltıların olduğu belirtildi.
İstanbul’un Sarıyer ilçesinde Küçükarmutlu’da bulunan evler kentsel dönüşüm adı altında yıkılmaya başlandı.
Sabah saatlerinde bölgeye giden çok sayıda iş makinesi mahalleli tarafından tepki ile karşılandı.
Bölgeye çok sayıda çevik kuvvet ekibi, TOMA, akrep ve zabıta ekibi gönderildi.
Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre; mahalle sakinleri, polisin mahalleden çıkışlara izin vermediğini ve Küçükarmutlu’yu ablukaya aldığını belirtti.
Yıkıma direnenlere polis müdahale ederek gözaltılar yaptığı belirtildi.
İMCTV

İki güzellik bir arada

İki güzellik bir arada

Ya üçüde olmasaydı

Ya üçüde olmasaydı

Mehmet Akif Ersoy'dan

Mehmet Akif Ersoy'dan

Gezi Parkı

Gezi Parkı

Ne Denilebilir!...

Ne Denilebilir!...

Gezi

Gezi

Günün Fıkrası

Deli

1960'lı yıllar,Elazığ Akıl Hastanesinden her nasılsa 423 akıl hastası kaçar ve Elazığ'ın cadde ve sokaklarına dağılır.



O zamanın ünlü doktoru Mutemet Tazıcı hastanenin başhekimidir. 'Doktor bey,ne yapalım?' diye akıl danışırlar.



Mutemet Bey personeline;'Bana bir düdük verin ve arkama yapışarak gelin!'der.



Doktor önde birkaç personeli arkasında düt düt diye trencilik oynayarak Elazığ'ı dolaşırlar. Bütün deliler bu kuyruğa girip vagon olurlar. Hastaneye geldiklerinde sayı 612 kişidir...



Avukat 1




Zenginin biri ölümüne yakın, biri doktor, biri papaz, diğeri avukat olan üç yakın arkadaşını yanına çağırarak bir ricada bulunmuş.

- 300 bin dolar kadar bir tasarrufum var, bunu yanımda öteki dünyaya götürmek istiyorum. Ama kimseye de güvenemiyorum. Şimdi size 100'er bin dolar vereceğim. Bu paraları ne olur ben gömülürken kefenimin iç cebine koyuverin...

Adam ölmüş ve üç arkadaşı verdikleri sözü yerine getirmişler. Bir süre sonra doktor vicdan azabına yakalanmış. Diğer iki arkadaşını çağırarak onlara itirafta bulunmuş

- Hastanenin çok acil ihtiyacı vardı onun için 100 bin doların 20 bin dolarını hastaneye sarf ettim, kefene 80 bin koydum.

Papaz utana sıkıla mırıldanmış.

- Maalesef ben de aynı günahı işledim paranın yarısını kilisenin inşaatına ayırdım. Kefenin cebine 50 bin dolar koydum.

Avukat gülümsemiş.

- Ben sözümü aynen yerine getirdim, kefenin cebine 100 bin dolarlık çek koydum.




Avukat 2




George ve Harry balonda Atlantik Okyanusu’nu geçmektedirler. George Harry'ye döner ve “Biraz alçalıp nerede olduğumuzu anlayalım” der. Harry sıcak gazı biraz kısar ve balon alçalmaya başlar. George "Hala nerede olduğumuzu anlayamadım biraz daha alçalalım ve şu aşağıdaki adama soralım" der. Harry adama bağırır:

"Hey bayım nerede olduğumuzu söyleyebilir misiniz lütfen. "

Adam geri bağırır: "Bir balondasınız ve 100 metre yukardasınız"

George Harry'ye döner ve "Bu adam bir avukat" der.

Şaşırır Harry, "Nasıl anladın?" der.

"Çünkü" der George "Verdiği bilgi %100 doğru, fakat faydasız".




Avukat 3




Önemli bir iş için mülakat yapılacakmış. Bir matematikçi, bir fizikçi ve bir de avukat başvurmuş. Önce matematikçiyi içeriye almışlar ve bir masaya oturtup, sormuşlar:

“İki kere iki kaç eder?”

Matematikçi bir süre düşünmüş, önüne kâğıt kalemi almış, 10-15 sayfa doldurduktan sonra demiş ki: ''Eminim ki dört eder.''

Sonra fizikçiye aynı soruyu sormuşlar. Fizikçi de önce düşünmüş, sonra bir deney düzeneği kurmuş, sağa sola toplar fırlatmış. Yarım saat sonra : ''Yaptığım deneylere göre 3,9 ama 0,2'lik bir hata payı olabilir.'' demiş

En son avukatı almışlar içeri, sormuşlar soruyu. Avukat hiç düşünmeden etrafına sinsi sinsi bakmış ve sormuş:

''Kaç olmasını istersiniz?''




Avukat 4




Ceza davalarına bakan avukat bir arkadaşım anlatmıştı:

Yoksul bir babanın oğlu şoförlük yaparken ölümlü bir kazaya neden olmuş. Olayda tam kusurlu. Şoförün babası avukata başvurarak hukuki yardım istiyor. Arkadaşım adamın yoksulluğuna bakarak hiçbir ücret talep etmeksizin davayı takip ediyor.

Ancak bütün deliller aleyhte. Yapılacak bir şey yok. Şoförün mahkûmiyetine karar veriliyor.

Şoförün babası büroya gelerek yakınıyor.

“Yoksulluğun gözü kör olsun. Paramız olsa da iyi bir avukat tutsaydık bunlar başımıza gelmezdi.''




Avukat 5




Hayırsever vakıflardan birindeki çalışanlar şehrin en başarılı avukatından henüz herhangi bir bağış almamış olduklarını fark ettiler. Bağış toplama görevindeki kişi avukatı bağışta bulunması için ikna etmeye çalışıyordu:

“Araştırmalarımıza göre yıllık geliriniz en az 500.000 $. Ancak bugüne kadar hiç bir hayır işine bir kuruş bağışta bulunmamışsınız. O paranın bir kısmını bir şekilde topluma iade etmek istemez miydiniz?”

Avukat açtı ağzını:

“Önce, araştırmalarınız annemin uzun bir hastalıktan sonra ölmek üzere olduğunu ve hastane masraflarının onun yıllık gelirinin bir kaç kat üstünde olduğunu da gösterdi mi? Sonra, kardeşimin malul bir gazi, kör ve tekerlekli iskemleye mahkûm olduğunu? Ya da kız kardeşimin kocasının bir trafik kazasında öldüğünü ve onu üç çocuğuyla beş parasız bıraktığını?”

Görevli yerin dibine geçmişti.

Sadece:

“Hayır, hiç bir bilgim yoktu...” diye mırıldanabildi.

Avukat onun sözünü keserek devam etti:

“Pekâlâ, ben onlara zerre kadar para vermezken, size niçin vereyim?”



















Günün Sözü

Homo sum,humani nil a me alienum puto

İnsanım,insana özgü hiç bir şey bana yabancı değildir.

Şişli Merkez Mh,Esen Sk Saruhan İşhanında

Şişli Merkez Mh,Esen Sk Saruhan İşhanında
Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli
Hayatımızdan sessiz sedasız çekilmişler

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli
Siyah Beyaz Hayatımızdan Renkliye...

Sinema Tarihinden Siyah ve Beyazlıklar

Sinema Tarihinden Siyah ve Beyazlıklar
Zamanın belleği var