Sayfalar

25 Nisan 2012 Çarşamba

Sorunlu krediler artmaya başladı

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, bankacılık sektöründe sorunlu kredi oranının arttığını söyledi.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Özen, sektörde takipteki kredilerin oranının yüzde 2.7 olduğunu belirtti. Sektörde sorunlu kredi oranının artmaya başladığına dikkati çeken Özen, “Kredi kartlarında ve ihtiyaç kredilerinde çok  net olarak bunu görmeye başladık” dedi.
Özen, söz konusu artışın henüz  KOBİ'lere yansımadığını, ancak KOBİ'lere yansımasının beklenebileceğini, bunun  karlılığa olumsuz etki edebileceğini söyledi.
Şu anda bu artışı doğrudan hissettikleri alanın kredi kartları ve ihtiyaç  kredileri olduğuna işaret eden Özen, bunun işsizlik rakamlarının aynı kalması ve  ödeme gücündeki sıkıntılara bağlanabileceğini belirtti.
HERKES ZORLANMAYA BAŞLADI
Artan tüketimin etkisiyle kişilerin finansal dengelerini sağlamakta  gittikçe daha da zorlandıklarına dikkati çeken Özen, "Hane halkı tasarruflarının kredilere oranı yüzde 45'lere geldi. Herkes zorlanmaya başladı. Bankacılık  sektörü olarak bunu görüp orada olmamız lazım. Müşterilerimizin harcamalarını,  gelirlerine göre ayarlamakta yardımcı olmalıyız. Hatalarımız olabilir, ama ne  yapıp edip daha iyi planlama yapmalarını sağlamamız gerekiyor" diye konuştu.
YÜKLERİ TARTIŞMAMIZ LAZIM
Sektördeki mevduat/kredi oranına işaret eden Özen, mevduatın önümüzdeki  dönemde öneminin gittikçe artacağını söyledi.
Türk bankacılık sektörünün sermaye yapısının oldukça güçlü olduğunun  altını çizen Özen, “Ancak ileriye doğru baktığımızda burada da ciddi azalmalar  görüyoruz. BDDK açıklamasına göre, herkesin ortalama (sermaye yeterlilik rasyosu)  1,40 düşecek. Artık bankacılık sektörü 13-14 gibi bir yerde konumlanmaya  başlıyor. Dolayısıyla bankacılık sektörü üzerindeki ileriye dönük yükleri de  ciddi oranda tartışmamız gerekiyor” diye konuştu.
OLAĞANÜSTÜ GÜNLERİ ÇOK GÖRECEĞİZ
Özen, Merkez Bankası'nın bankaların kredi faizlerini indirmesini istemediğine dikkati  çekerek, "Sıkı para politikası dediğimiz şey bu... Eğer enflasyonu hedefe doğru  yaklaştıracaksak, bu senenin birçok gününde olağanüstü günleri göreceğiz. Çok sıkı para politikası devam edecek. Bu söyleniyor. Bunu anlamak lazım. Birbirimizle uyum sağlayamazsak başımıza işler gelir" dedi.
Özen, Tasarruf Paketi kapsamında açıklanan Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet  katkısına ilişkin de, bireysel emeklilikle ilgili alınan son kararları çok  desteklediğini ve devletin katkı payı sağlamasıyla birçok insanın bundan  yararlanacağını düşündüğünü ifade etti.
Özen, “Bireysel emeklilikte devletin yüzde 25'lik katkı payı sayesinde 5  yılda 2,5 milyon insan, ilave olarak beklediğimizin üzerine gelebilir. 25 milyar  lira ilave fon büyüklüğü söz konusu olabilir. Bizim çalışmalarımız bunu  gösteriyor. Bu, buralarda doğru işler yapıldığını gösteriyor” diye konuştu.  Ergun Özen, sistemde de önümüzdeki 5 yıl içinde toplam 7,5 milyon insana  ulaşılmasını, fon büyüklüğünün de 88 milyar liraya ulaşmasını öngördüklerini  bildirdi.
hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder