Sayfalar

17 Temmuz 2012 Salı


  • TOPBAŞ: CİDDİ BASKI YAPIYORUZ, GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORLAR
Derya Dursun
Avcılar’da D-100 karayolu üzerindeki metrobüs bağlantı yolu köprüsünün çökmesi sonucunda Yakup Kavak isimli işçinin ölümünün ardından Belediye Başkanı Topbaş cinayeti itiraf etti.
Önceki gün olay yerini inceledikten sonra açıklamalarda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yüklenici firmaya çalışmaların bir an evvel bitirilmesi için baskı yaptıklarını belirterek, “24 saat esasına göre çalışıyoruz. ‘Geciktiniz’ diyoruz, ‘verdiğimiz zaman dilimini çok aştınız’ diyoruz. Ciddi baskı yapıyoruz. Onlar da gece gündüz çalışıyor. Trafik altında çalışıyorlar. Çok zor bir durum. Bu hattı kullanan insanların yaşadıkları sıkıntıyı gidermek adına büyük sonuçlar ortaya çıkıyor maalesef. Saat 05.30’da trafik daha rahatken kaldıralım diye çalışma yapılırken kaza oldu” dedi.
GÜNAH TAŞERONA DEVREDİLİYOR
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nden Nevra Akdemir, Kadir Topbaş’ın açıklamasını, “Durumu baya itiraf etmiş. Taşeron firmaların genel olarak sıkıntısı bu. Taşeron firmalarda iş cinayetlerinin çok yaşanıyor olmasının nedeni genelde bu baskı oluyor. Asıl firma taşeronlara zaman baskısı yapıyor. Bu hem maliyeti kısmalarına hemde işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini almamalarına neden oluyor” diye değerlendirdi.
Bu çalışma sisteminin asıl firmanın günahını taşeron firmalara devretmesine neden olduğunu belirten Akdemir, belediyenin iyi bir planlama ile hem çalışanlara insani çalışma koşulları yaratabileceğini hemde vatandaşın mağdur olmasının önüne geçebileceğini kaydetti.
“Kadir Topbaş’ın itirafı mekanizmanın nasıl işlediğini açıkça gösteriyor. Bundan sonrada böyle mi olacak? Ders çıkartmayacak mıyız? Alt yüklenicilerin daha iyi çalışmasını sağlayabilir miyiz? Önemli olan bunlar. Aslında bu kaza toptan bir şehir planlamasının karayoluna hapsedilmesinin sonucudur. Denizin etrafından kurulan bir şehir karayoluna mahkum ediliyor. Neden? Çünkü karayolunda daha fazla rant var” diyen Akdemir, bir kamu kuruluşunun dahi sömürüyü ön plana çıkartarak, maksimum kâr minumum maliyet hesabına göre çalışmasının sonucunda bir işçinin öldüğünü dile getirdi.
Akdemir, “Asıl sorumluluk her zaman belediyede. Yüklenici firmayı da denetlemek zorundadır. Proje ihalelerinde belli koşullar var. Bu koşullarının yerine getirilip getirilmediğini denetleyecek olan belediyedir. Belediye ihale şartlarını açıklamak zorunda. Denetimi neden yapmadığını, ihale şartlarına uyulup uyulmadığını, uyulmuyorsa işi neden durdurmadığını açıklamak zorunda” diye konuştu.  
‘ZAMAN KAYBI, GEREKSİZ TEFERRUAT’ ZİHNİYETİ
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz yaptığı yazılı açıklamada, belediye çalışmalarında yine bir “iş cinayeti” yaşandığını, 3 işçinin de tedavilerinin sürdüğünü hatırlattı. “Basit bir platform sökümünde oluşan iş kazası mimar olan İBB başkanının yönetimindeki belediye hizmetleri, teknik kurallardan uzak, çalışanların can güvenliğini önemsemeyen ve yaşamlarını hiçe sayan bir şekilde devam etmektedir. Taşeronlaştırma ve esnek çalışmanın kural haline getirildiği kamudaki bu teknik yetersizlik ve umursamazlık tavrı, denetim sorumluluğunu üstlendikleri alanlardaki vahametin boyutlarını bize anlatmaktadır” diyen Solmaz, zaman kaybını, gereksiz teferruat olarak gören bu anlayışın daha çok insanın yaşamını kaybetmesine sebep olacağını kaydetti.
Solmaz, açıklamasını şöyle bitirdi; “Odalarımızın meslek alanlarında yaşanan ve sıklığı her geçen gün artan iş cinayetleri konusunda ‘kamusal denetim’ uyarımıza kulak verilmelidir. Kamuda yetersiz istihdam, taşeron çalışma sonucu ortaya çıkan ‘iş cinayetleri’ konusunda sorumlular hesap vermeli, derhal gerekli yasal düzenlemeler ilgili meslek odaları ve sendikaların dahil olacağı bir biçimde sağlanmalıdır.” (İstanbul/EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder