Sayfalar

22 Ağustos 2012 Çarşamba

Mersin'de halk TOKİ'ye geri adım attırdı!

Mersin'de Kürt emekçilerin yaşadığı Çay, Çilek ve Özgürlük mahalleleri "Kentsel Dönüşüm Projesi" adı altında boşaltılmak istenirken, halkın büyük tepkisi ile karşılaşan yetkililer, bu kez kentin sermayedarlarını devreye koydu. TOKİ tarafından düzenlenen "Kentsel Dönüşüm Çalıştayı"na demokratik kitle örgütleri, belediye ve yurttaşlar katılmazken, proje askıya alındı.Mersin'in Akdeniz İlçesi'nde Çay, Çilek ve Özgürlük mahallelerinde "Kentsel Dönüşüm Projesi" adı altında TOKİ'ye görev veren AKP hükümeti, halkın büyük tepkisi ile karşılaşınca bu kez afet, savaş, deprem yasası olan "Acil Kamulaştırma Yasası"nı devreye koydu. Halkın tepkisi daha da büyüyünce araya Mersin'de bulunan iş çevreleri ile sermayedarlar konuldu. Her gün ayrı bir yerel gazeteye demeç veren patronlar, "halk sevgisi, şehir sevgisi" söylemleriyle kentsel dönüşümün bu 3 mahallede hayata geçirilmesi ve yurttaşlara bir değil 3 verilmesi beyanatlarını vermeye başladı. Yine buna yönelik TOKİ ile işverenler tarafından "Kentsel Dönüşüm Çalıştayı" düzenlenirken, başta Akdeniz Belediyesi olmak üzere, demokratik kitle örgütü temsilcileri katılmayarak, çalıştaya tepki gösterdi.

HDK: GÖREVİ MESİAD ALMIŞ
TOKİ'nin Kürtleri ikna çabalarının beyhude olduğunu söyleyen HDK Mersin Sözcüsü Mevlüt Tank, zorla yerinden ettirme politikalarına karşı miting, çalıştay ve birçok aktivite düzenlediklerini söyledi. İkna için Mersin Sanayicileri ve İş Adamları Derneği'nin (MESİAD) görevi üstlendiğini belirten Tank, "AKP artık Mersin'de Kürtlerin yaşadığı mahallelerde projeyi TOKİ vasıtasıyla yürütemeyeceğini gördü ve MESİAD'a iş çıkartmış durumda. Nitekim biz de vatandaşlarla çeşitli zamanlarda bir araya gelerek konu üzerine tartıştık. TOKİ şu an susmuş durumda. Şimdi burada dönüşümden vazgeçilmiş değil, dönüşümü biraz daha yumuşatma yöntemi kullanılıyor. MESİAD sermayedar grubunun, halkın çıkarlarını düşüneceğine kimsenin zerre kadar inancının olması söz konusu olamaz" dedi.

İHD: AMAÇ KÜRT MUHALEFETİ DAĞITMAK
Zorla köylerinden Mersin'e göç ettirilen Kürtlere ikinci bir göçün yaşatıldığına dikkat çeken İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, tek amacın Kürt muhalefetinin ortadan kaldırılması olduğunu söyledi. Halkın ve demokratik kitle örgütlerinin buna izin vermemesi durumunda hükümetin projeyi uygulayamaz duruma geleceğini ifade eden Tanrıverdi, "Bakanlar Kurulu 2011 yılının sonunda bu 3 mahalle ile ilgili özel bir kararname çıkarttı. Ancak kararnameye rağmen bu uygulamanın yanlış olduğunu ifade ettik. En önemlisi de büyük bir rant olayını da uluslararası kurumlara peşkeş çektiğini ve buradaki Kürt potansiyelini dağıtmanın bir projesi olduğunu söyleyerek buna karşı çıktığımızı söylemiştik" dedi.

'HÜKÜMET VAZGEÇMİŞ DEĞİL'
TOKİ'nin düzenlediği çalıştaya davet edildiklerini ancak Kürt emekçilere yönelik zulüm politikasına alet olmayacaklarını kaydeden Tanrıverdi, "Ancak hükümet tüm tepkilere rağmen bu projeden vazgeçmiş değil, geçtiğimiz günlerde bizleri İHD olarak çağırarak olayı yumuşatmaya ve projeyi hayata geçirmek için çeşitli taahhütlerde bulunmaya çalıştı. Ancak biz insan hakları savunucuları olarak bu uygulamanın karşısında olduğumuzu ifade etmiştik. Ancak açıkça ifade edelim ki biz sözü edilen toplantıya katılmadık" dedi.

BDP: HALKIN YÜZDE 95'İ KARŞI
BDP İl Eş Başkanı Aynur Aşan da, tapulu olmasına rağmen limanla birleşik olması nedeniyle 3 Kürt mahallesine göz konulduğunu belirterek, yerinden yurdundan edilen Kürtlerin sardığı göç yarasının kanatılmaması için MESİAD'a "vicdanlı ol" dedi. Aşan, "Belediye ve sivil toplum örgütleri tarafından yapılan anket sonucunda yüzde 95'i TOKİ projesine karşı olduğu ortaya çıkmıştır.
Halk tabanında karşılık bulmayan ve tepkiler alan hükümet bu kez farklı çevrelerle, özellikle MESİAD üzerinde bu projeyi yürütmeye çalışıyor. AKP'nin Kürtlere yönelik politikası göz önünde bulundurulduğunda, güvenlikçi politika bir bütün toplumsal güçleri etkiledi. MESİAD'a bir çağrımız var; özellikle yoksul emekçi insanlarımızın alın teriyle satın aldıkları tapulu olan evlerini deprem ve savaş yasası ile gasp ederek yaşamış oldukları göçün üzerine bir göç daha eklemenin vicdansızlık olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

BELEDİYE: SERMAYENİN KÜRT MAHALLELERİNE GÖZ KOYMASINI KABUL ETMEYİZ
Kürt emekçilerinin tırnaklarıyla topladığı kazanımlarını kimseye peşkeş çektirilmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, sermayedarların göz diktiği Kürt mahallelerinin gelecekte çok değerleneceğine işaret ederek, "TOK'nin çalıştayına gitmedim; çünkü adamlar artık para koyacak yer bulamıyor. Arsaları bedavadan alıyor ve konutları sayısız parayla insanlara satıyor. TOKİ dere yataklarını bile konutlara dönüştürmüş. Kürtleri de hedef alan bu uygulama iki kuşu bir taşla vuruyor. Biz kentsel dönüşümün yerinde olmasını savunuyoruz. Tabii ki şehrin ve halkın yararına olan tüm projeleri savunuruz ama bu birilerinin cebini doldurmak içinse biz sonuna kadar karşı çıkacağız. Sermayedarların Kürt mahallelerine göz koymalarını kabul etmeyiz. Burada sermayedarlara peşkeş çekilmeye çalışılıyor. Sermayedar bunun bilincinde. 3 yıl sonra bu liman önündeki mahalleler paha biçilemez bir değer alacak. Zaten şimdi de paha biçilemez olduğu için deprem ve savaş yasası ile bedavadan AKP el koymak istiyor" dedi. (Mersin/DİHA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder