Sayfalar

4 Ağustos 2012 Cumartesi

Türkiye’nin fotoğrafı

Lüks otellerde verilen iftar yemekleri ve yapılan yardımların reklama dönüştüğü Türkiye’de, Adana’da çekilen bir fotoğraf her şeyi ortaya koyuyor. Adana’da bir anne çocuklarının karnını doyurmak için onlarla birlikte çöpten atık toplayarak geçimini sağlamaya çalışıyor.
Yüreğir’de bulunan TOKİ Aksantaş Konutlarında bulunan çöp konteynerinde atık toplarken fotoğraflara yansıyan 30 yaşındaki Y.Ç ve 3 çocuğunun çöpten atık toplarken görüntülenmesi lüks iftar sofralarında nutuk atanların ve ramazan yardımlarını şova dönüştürenlerin maskesini düşürür nitelikte. Yeni Adana gazetesinden Ömer Üney’in ramazan’ın 6. günü olan perşembe günü iftar vakti fotoğrafladığı aile Adana yerel medyasında tartışıldı.   Yapılan tartışmalara rağmen aynı anne ve çocuğunun 3 gün sonra aynı yerde atık toplarken fotoğraflarının çekilmesi dikkat çekti.
İŞSİZLER ŞEHRİ ADANA
Eşinin kolunun kırık olması ve konuşamaması nedeniyle çalışamadığı için atık toplayarak geçimlerini sağladıklarını belirten anne Y.Ç, haberlerin ardından Yüreğir Belediyesinden sadece iki paket ramazan yardımı geldiğini ifade etti.
Adana’da yaşanan bu olayın münferit ya da tek bir aileye ait bir durum olduğunu söylemek sorumluluktan kaçmaktan başka anlam ifade etmiyor. Yıllardan beri uygulanan özelleştirme politikaları ile 40’ın üzerinde fabrikanın kapandığı Adana bir fabrikalar çöplüğüne döndü. Bu politikalar bağlamında Adana son yıllarda işsizlikte şampiyonluğu kimselere bırakmadı. Yıllarca romanlara bile konu olan Çukurova’nın bereketli topraklarında artık işsizler yetişiyor. Fotoğrafın çekildiği TOKİ Aksantaş Konutları eki bir fabrikanın yerine kuruldu. Sümerbank’ın tekstil fabrikasının olduğu yer özelleştirmeden sonra Akşantaş Tekstil fabrikası oldu. Daha sonra kapatılarak yıkılan fabrikanın yerine TOKİ konutları dikildi. Özelleştirmeler ile Sümerbank kapanmasaydı anne Y.Ç.’nin TOKİ konutlarında atık toplamak yerine o bölgede olan fabrikada çalışıp evine ekmek götürebilecekti. Özelleştirmelerin ardından o bölgede, bir Atatürk büstü üzerinde yazan ‘Her fabrika bir kaledir’ sözü bir de 30 yaşında bir annenin çocuklarına ekmek yedirebilme kaygısı ile sistemin ayıbı kaldı. (Cumali Akkaş/Adana\EVRENSEL)
Fotoğraf: Ömer Üney

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder