Sayfalar

23 Ekim 2012 Salı

Van'da bir hayal...Onlar için TOKİ hayal bile değil...

  • TOKİ KONUTLARI 75 BİN LİRADAN SATIYOR, PEKİ YOKSULLAR NE OLACAK?
  • Umut Yeğin
  • Başbakan Tayyip Erdoğan bugün Van’da görkemli bir törenle TOKİ konutlarını hak sahiplerine teslim edecek. Ağustos’ta tamamlanacağı söylenen ancak gecikmeli olarak bitirilen konutlar günlerdir televizyon ve gazetelerde hükümetin büyük başarısı olarak parlatılıyor. ‘Başbakan’ın fotoğrafı eşliğinde ‘söz verdik sözümüzü tuttuk’ sözleriyle sunulan ilanlarda bahsi geçen 15.341 konutla Vanlıların bütün dertlerinin çözüldüğü propagandası da yapılıyor. Ancak Van’da durum pek de böyle değil. Kaldı ki binlerce kişinin hâlâ hasarlı evlerde yaşadığı kentte herkesin 75 bin lira ödeyip, TOKİ’den konut alma şansı da yok. Van’da hâlâ binlerce kişi işsiz, parasız, yoksul. Van’ın en yoksul mahallelerinden olan Hacıbekir (Xaçort) mahallesi, o insanlarla dolu. Hâlâ hasarlı evlerde kalıyorlar ve 75 bin lira ödeyerek TOKİ konutlarında yaşamak onlar için hayal bile değil!
    ‘NEREDE BİZDE O PARA?’
    Hacıbekir (Xaçort) mahallesi, haftalarca çadır bile bulamadığı için sokakta yatan aileleri, bütün bir kışı yazlık çadırlarda geçirenleri, zar zor bulduğu çadırda yanarak ölenleri, soğuktan hastalanıp yaşamını yitiren bebekleriyle hatırladığımız yer. Aradan geçen 1 yılda Xaçort mahallesinde yoksulluk da, sefalet de aynı. Başbakan görkemli bir törenle TOKİ konutlarını teslim ederken, bu mahalledekiler yıkım kararı çıkan, hasarlı evlerinde yaşam mücadelesi veriyor. Hatta naylon brandalardan yaptıkları barakalarda kalanlar bile var. TOKİ konutlarını soruyoruz; “Nerede bizde o para’ diyorlar.
    ‘BİZE BİR ÇÖP BİLE VERMEDİLER’
    Hacıbekir sokaklarında yürürken, ‘kimse yaşamıyordur’ diye düşündüğümüz bir eve yaklaşıyoruz. Kapıda biri beliriyor. Halime Akdağ. “Bu ev sağlam mı teyze” diyoruz, “Yıkım kararı var” diyor. “TOKİ konutu çıkmadı mı size” diye sorunca, “Nasıl ödeyelim biz 75 bin lira parayı” yanıtını veriyor kestirmeden. Halime teyzenin eşi Mehmet Akdağ sesimize geliyor. Anlatmaya başlıyor; “Depremde bize bir çöp bile vermediler. Şimdi Başbakan ne yüzle geliyor. TOKİ için indirim mi yapacak sanki” diyor. Üç ayda bir yaşlılık maaşı aldığını söyleyen Akdağ, depremden sonra Valiliğin kendilerini Ankara’ya gönderdiğini fakat orada hastalanıp Van’a geri dönmek zorunda kaldıklarını anlatıyor.
    O BİNALARIN HARCINI OĞLU KARDI AMA...
    Bu arada Mehmet Akdağ’ın oğullarından birisinin TOKİ inşaatında işçi olarak çalıştığını öğreniyoruz. Oğlunun inşaatında çalıştığı TOKİ evleri onlara pahalı. Oğlunun inşaatta elini kestiğini, hastaneye kaldırılıp tedavi edildiğini ancak şirket sigortasını yatırmadığı için tüm hastane masraflarını kendilerinin ödemek zorunda kaldığını anlatıyor.
    TAPU YOKSA KONUT DA YOK!
    Bu mahallede yaşayanların evlerini yıkacak kadar bile parası yok. Süleyman Akdağ yıkım kararı çıkan evini yıkamıyor. “3-4 bin lira para istiyorlar” diyor. TOKİ konutları için iki kez başvuru için gittiğini fakat evinin tapusu olmadığı için başvurusunun kabul edilmediğini söylüyor Akdağ ve ekliyor; “Tapu yok diye dışarıda mı kalalım.” TOKİ konutları verilmese bile devletin kendilerine 25 bin para vermesi halinde ev yaptırabileceklerini anlatan Akdağ, “TOKİ çıksaydı bile 75 bin lirayı veremezdik” diyor.

    ‘TOKİ’YE SIĞMAYIZ, SIĞSAK DA ÖDEYEMEYİZ’
    İki aile toplam 13 nüfusla yıkım kararı çıkan evlerinde yaşayan Erörs ailesiyle konusmak üzere eve yöneliyoruz. Burası da ‘kimse yaşamıyordur’ hissi uyandırıyor bizde önce. Evin önünde oturan çocuk, annesinin ve kardeşlerinin evde olduğunu söylüyor ve koşup kapıyı çalıyor. Kapıyı açan Remziye Erörs, ‘Depremin üzerinden bir yıl geçti’ der demez, başlıyor anlatmaya; “Bize depremde yardım gelmedi. 13 nüfus ile yıkım kararı çıkan evde yaşıyoruz. TOKİ çıktı ama. Biz kalabalık bir aileyiz. TOKİ’ye gidersek sığamayız. Hem sığsak bile biz onun taksitlerini nasıl ödeyelim?”
    ‘HÂLÂ BARAKADA YAŞIYORLAR’
    Remziye Erörs’ün kocası ailenin geçimini peynircilikle sağlıyor. “Bir yıldır bu evde nasıl kalıyorsunuz” diyoruz, “Depremde evin bir odası tamamen yıkıldı. Kendi imkanlarımızla biraz tadilat yaptık. Ama o odada kalamıyoruz. Bu yüzden barakayı da kullanıyoruz” diyerek biraz önce yanından ‘burada kimse kalmıyordur’ diye geçtiğimiz barakayı gösteriyor.(Van/EVRENSEL)

    AFET RANTA DÖNÜŞTÜ
    “Devletin birçok vaadi vardı. Ama hiç bir şey zamanında yapılmadı” diyen TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, “TOKİ’lerin içinde çok eksik var. Çevre düzenlemesinden, altyapı sorunlarına kadar tam bir felaket. Konutların büyük bir bölümünde su sorunu yaşanacak. TOKİ’lerin yapıldığı yerde su yok. Gürpınar’dan gelecek su verilecek, ama onun ne zaman yapılacağı meçhul. Okulların çoğunda yeni yeni güçlendirme çalışmaları yapılıyor. Beş okul bir olmuş iç içe ders görüyor. Böyle bir rezalet görülmemiştir. Büyük bir sıkıntı var, ama hayat güllük gülistanlıkmış gibi gösteriliyor. TOKİ’ burada vatandaşın sırtından para kazanıyor. Afeti ranta dönüştürdüler” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder