- VALİ YARDIMCISI COŞKUN’UN TUTUMUNA TEPKİ:
- Sevda Karaca
- Öğretmen Gülşah Aktürk’ün göz göre göre ölüme sürüklenmesi, benzer şekillerde hayatını kaybeden diğer kadınların yaşadıklarını da gündeme getirdi. Hepsinin ortak bir noktası var: Devletin yetkili kurumları, yasaların verdiği görevleri yerine getirmiyor!Van’da öğretmenlik yapan Gülşah, Hakan Başar’dan defalarca ölüm tehdidi almıştı. Van Valiliği’ne ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne görevinin başka bir ile alınması için başvuran Gülşah’ın talebi sonuçsuz kaldı. Gülşah, korunmak için bütün süreçleri işletmiş, ilgili bütün kurumlara başvurmuştu. Gülşah öğretmen, öldürülmeden önce dilekçesinde “Vali Yardımcısı en kötü ihtimalle öleceğimi, ölümün hak olduğunu, kaçış olmadığını, hiç olmadı istifa edebileceğimi, yanımda biber gazı ile gezmem gerektiğini söyledi” diye yazıyordu.‘VALİ GÖREVİNİ İHMAL ETTİ’Avukat Hülya Gülbahar ise Van Valiliğinin Gülşah öğretmenin ölümünden yasaların mülki amire verdiği görevleri yerine getirmemeleri dolayısıyla sorumlu olduğunu ve sorumluların saddece istifasının yetmeyeceğini, görevi ihmal ve suça teşvik dolayısıyla da yargılanmaları gerektiğini söylüyor.“Hükümetin 8 Mart’ta çıkardığı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Yasası’nda ilk maddelerde mülki amirlerin alması gereken önlemler düzenleniyor. Bu kanun kapsamında bütün devlet birimleri, öncelikle valilikler önleyici ve koruyucu tedbir alma yükümlülüğüne sahip.Yasa hazırlanırken kadın örgütlerinin en çok üzerinde durduğu konulardan biri de mülki amirliklerin görevini yerine getirmeleri için yasal sorumluluklarının olması idi. Van Vali Yardımcısı Zafer Coşkun’un görevi ihmalden yargılanması gerekiyor, sadece istifa etmesi yetmez.Bir de Gülşah öğretmene yaptığı açıklamalarla suçu ve suçluyu kayırdığını da görüyoruz. Ne demek ‘En fazla ölürsün, zaten böyle adamlarla gezen kadınlarda kabahat’ sözleri!”. Gülbahar, gerekli görüldüğü koşullarda ve kadının can güvenliği tehdidi varsa işyeri değişikliğinin ne kadar önemli olduğunu bu olayda da gördüğümüzü söyledi.
GÖREVİ İHMAL KATİLLE SUÇ ORTAKLIĞIDIRZozan Özgökçe (Van Kadın Derneği): Kamu kurumları kendi kurumlarında çalışan kadınların can güvenliğini bile sağlayamıyor. Öldürülme tehlikesi olan kadınlar ilgili kurumlara başvurdukları halde öldürülüyor. Valilik ve buna bağlı kurumlara başvuran kadınlar, bu kurumlardan medyumluk veya teselli değil Müdahale bekliyor. Kadın cinayetlerini azaltmak için kamu kurumlarının ellerindeki yetkileri kullanmaları yeterlidir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurum müdürlerini ve mülki idare amirlerini tavizsiz ve mutlak bir şekilde uyarmalıdır. Görevini ihmal eden kurum amirlerini ve mülki idare amirlerini görevden uzaklaştırmaları gerekmektedir. Gülşah Aktürk olayında açık bir şekilde görülüyor ki; ne Milli Eğitim İl Müdürlüğü ne de Valilik üzerine düşen görevi yerine getirmiştir. Milli Eğitimden sorumlu Vali yardımcısı nasıl olur da ‘teselli ettim’ gönderdim der. Gülşah Aktürk, Vali yardımcısı ile dertleşmeye gitmemiş ki makamına, müdahale edilmesi için gitmiştir. Ayrıca Vali yardımcısı yaptığı açıklamada ‘iyilikten başka bir şey yapmadım’ demiş. İyilik yapmak değil senin görevin, senin görevin hassasiyetle müdahale etmek, yetkini kullanmak. Vali Yardımcısı Zafer Coşkun’un derhal istifa etmesi gerekmektedir. Gülşah öğretmeni katleden kadar Van Valisi, Vali Yardımcısı Zafer Coşkun ve Van Milli Eğitim Müdürlüğü de suçludur. Katille suç ortağıdırlar, yargılanmaları gerekir.
YASA MÜLKİ AMİRLERE NE TÜR GÖREVLER VERİYOR?6288 Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi yasasının 3. maddesi mülki amirlerin görev ve sorumluluklarını ortaya koyuyor. Bu maddeye göre korunan kişilerle ilgili olarak şu görevleri yerine getirmeli:
* Kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanması.
* Diğer kanunlar kapsamında yapılacak yardımlar saklı kalmak üzere, geçici maddi yardım yapılması.
* Psikolojik, meslekî, hukukî ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi.
* Hayatî tehlikesinin bulunması hâlinde, ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınması.
* Gerekli olması hâlinde, korunan kişinin çocukları varsa çalışma yaşamına katılımını desteklemek üzere dört ay, kişinin çalışması hâlinde ise iki aylık süre ile sınırlı olmak kaydıyla, on altı yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının yarısını geçmemek ve belgelendirilmek kaydıyla Bakanlık bütçesinin ilgili tertibinden karşılanmak suretiyle kreş imkânının sağlanması.
YANIT BEKLEYEN SORULARİstanbul Bağımsız Milletvekili A. Levent Tüzel, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e Van’da eski sevgili tarafından öldürülen Gülşah öğretmeni sordu. Gülşah Aktürk’ün, Van Valiliği’ne hayati tehlikesi olduğu için başvuru yaptığını ancak Vali yardımcısının kendisine en kötü ihtimalle öleceğini, ölümün hak olduğunu kaçış olmadığını, hiç olmadı istifa edebileceğini, yanında biber gazıyla gezmesi gerektiğini söylediğini hatırlatan Tüzel, “Bir kadın ‘hayati tehlike’ kaygısı ile kamu kurumlarına başvurduğu anda, derhal adım atılmalı, önlem alınmalı, müdahale edilmelidir. Ancak bu vahim örnekte olduğu gibi, ilgili kurum yetkilileri ya kehanetlerde bulunuyor ya da kadınları başlarından atıyor” dedi. Tüzel’in Şahin’den cevaplamasını istediği sorular şöyle:
* Kamu kurumlarının kendi kurumlarında çalışan kadınların can güvenliğini sağlamak için yasal ve kurumsal önlemler almak zorunluğu yok mudur?
* Gülşah öğretmen Valiliğe ve Savcılığa hayatının tehlikede olduğunu belirttiği ve koruma istediği halde neden önlem alınmamıştır?
* Bir Vali Yardımcısı nasıl hayati tehlikesi olan bir kadına ‘en kötü ihtimalle ölürsün’ der. İşte en kötü ihmalle öldürüldü, şimdi ne yapacaksınız? Bu kişinin görevinden alınması gerekmez mi?
* Gülşah öğretmen, mahkemeye verdiği dilekçesinde öldürülmesi halinde Van Valisi, Milli Eğitimden sorumlu Vali yardımcısı Zafer Coşkun, Van Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sorumlu olduğunu belirtmiştir. Bu kişiler hakkında inceleme, soruşturma açılmış mıdır? (İstanbul/EVRENSEL)
Sayfalar
▼
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder