Sayfalar

9 Haziran 2014 Pazartesi

Sözünde durma! Döneklik et! Kazan!





Ülkemiz insanı kanun boşluklarından yararlanma konusunda şapka çıkarılacak bir zekaya sahiptir. Bu boşlukları doldurmak bir kesimin çıkarını kollamak adına gecikebilir, görmezden gelinebilir, ağır işleyen mekanizmanın belirsiz süreçleri onu tozlu raflara teslim edilebilir. Ama toplumsal baskı kendini hissettirip dayattığında ki, burada tüketici söz konusu olunca uzun yıllar üç maymun oynanmış, tüketici bilincinin oluşmasıyla tüketici lehine bazı gelişmeler ve sonuçlar doğurmuştur.

Durup dururken bu ‘döneklik’ de neyin nesi diyeceksiniz? Haklısınız!

Bizde döneklik pek itibar görmeyen bir müessesesidir.

Bir hakaret olarak kabul edilir. Suçlama dilidir. Siyasette, günlük yaşamda o kadar çok karşılaşırsınız ki artık yaşamın bir parçası haline gelerek olağanlaşmıştır. Biraz da bu sistemin gereği herkes dik duramaz. Bir yerinizden kirlenmeniz size bu şansı kolay kolay tanımaz. Dik duranlar Gerçekler gibidir.



Ama yeri geldiğinde… Örneğin bir ev alacak olduğunuzda siz de sözünüzden dönün! İşinize geliyorsa döneklik edin! Kazanırsınız!

Yılların birikimini bir anda heba etmemek adına bir daha düşünün! Bu iş için ‘döneklik’ etmeye değer! Özellikle şimdi! İnşaat şirketleri yaklaşan patlamaya hazır konut balonuyla topun ağzında iken! Yarın ne olacağı bilinmez iken!

İşte bu yeni 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki yasa size, tüketiciye Sözleşmeden Dönebilme hakkı getiriyor.



Dönme Hakkı!



Konut açısından bakalım.

Bir ev almaya karar verdiniz.

Bir ev bulup evi beğendiniz, sözleşme yaptınız… Sonra baktınız ki evdeki hesap çarşıya uymuyor. Ya da başka bir yerde daha iyi şartlarda daire buldunuz. Hiçbir gerekçe göstermeden siz, yani Tüketici, konutun devir ve teslim edilmesine kadar sözleşmeden dönme hakkınız var.

Bu iyi tarafı… Öyle döneklik kolay değil! Döneklik etmenin bir de maliyeti var!

Yasa her zaman olduğu gibi önce bir parmak ağzınıza bal çalıyor, arkasından yapacağını yapıyor.

Satıcıyı korumak adına; bir dönme cezası icat etmiş! Dönekliğin cezası!



 Dönme cezası; satıcı konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masrafları ödemesini sözleşme ile kararlaştırılabilir.

İşte bu sözleşmede öngörülen dönme cezası en fazla toplam satış bedelinin %2’si oranında olacak!



Cayma Hakkı!

Bir de Cayma Hakkınız var!

Evi aldınız. İçinize sinmedi. Mahalle, semt hoşunuza gitmedi. Size söyledikleri gibi olmadığını gördünüz.

İşte bir de böyle bir hakkınız var! Cayma Hakkı! Cayma Hakkını kullanmak için herhangi bir süre ile bağlı değilsiniz. Ama tüketici cayma hakkını kullanmak isterse bu hakkını sözleşmenin kurulduğu andan itibaren en geç bir yıl içinde kullanması gerekecektir. Aksi takdirde tüketici cayma hakkını kullanamayacaktır.

Her şeyin bir sınırı var! Öyle 3-5 yıl oturup caymak yok!

Sözleşmelerde tüketiciye 14 gün içerisinde bu sözleşmeden cayma hakkı veriliyor. Bu 14 günlük sürede sözleşmeden vazgeçtiğinizde hiç bir yükümlülük altına girmiyorsunuz!

Bitmedi!

Eğer Satıcı veya sağlayıcı tüketiciyi cayma hakkı konusunda gereğince bilgilendirmemişse veya Kanunda ve ilgili yönetmelikteki yükümlülüklerini yerine getirme durumunda olmamış ise bu 14 günlük süre 1 yıla çıkıyor. Tüketici bir yıl içerisinde cayma hakkını kullanabilir. Üstelik cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiği konusunda ispat yükü satıcı veya sağlayıcıdadır. Satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin siparişinin kendisine ulaştığı andan itibaren taahhüt edilen süre içerisinde yerine getirecektir. Bu süre her halükarda 30 günü geçemeyecektir



Bir başka konu:

Tüketici, sözleşme ilişkisinin devam ettiği süre içinde herhangi bir ücret ödemeksizin sözleşmenin kâğıt üzerinde yazılı bir örneğini talep edebilir.



Hayber Gürsoy

Gayrimenkul Danışmanı- Konut Değerleme Uzmanı- Mortgage Broker

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder