Sayfalar

19 Haziran 2015 Cuma

Bilmem, bizim Niyazi`yi tanır mısınız?




Herkesin yakınında olan bir Niyazi mutlaka vardır. Yoksa bile bu Niyazi bizim hayatımıza çokça girmiştir.
Nasıl?
Çocukluğumda bu Niyazi’yi hep merak eder ama bir türlü tanıma fırsatı bulamazdım. Yazıklanacak bir şey oldu mu ‘Ne şehittir ne gazi b.ku b.kuna gitti Niyazi! Ya da ‘Ne şehittir ne gazi pisi pisine gitti bizim Niyazi!’ denirdi. Ben de bu Niyazi’yi hep merak ederdim.
Sadece bu mu? Şu ‘Geyik Muhabbeti ‘ni de hep merak etmişimdir. Nerden çıktı bu ‘Geyik Muhabbeti’ diye. Oysa bu geyik muhabbeti de bizim Niyazi’nin eseriymiş.
Şimdi ne oldu da konu oldu?
Şişli-Fulya Mahallesi’nde bir ilkokul var. Yokuşun başında,düzlükte bir yer. Fulya biraz dik yokuşlarıyla anılan,düzlükleri kıt,ulaşımı zor bir yer…
Ben sürekli bu okulun yanından geçerken okulun ismindeki Niyazi’ye takılır acaba bu bizim Niyazi mi diye kendime sorardım? Biraz araştırma yapınca gördüm ki bu bizim Niyazi imiş! Biraz sevinmedim değil. Yıllarca merak ettiğim,aradığım Niyazi’ye nihayet kavuşmuştum. Sanki kırk yıllık dost imiş gibi birbirimize sarılıp hasret giderdik.
Ya işte böyle! Meğer bizim Niyazi Resneli imiş! Hey gidi hey!
Size kadim dostum Niyazi’yi tanıtacağım.
Resne,Makedonya’nın  güneybatısında bir yer.14.yüzyılda Osmanlı egemenliğine girmiş,1912-13 yıllarına kadar Osmanlı sınırları içinde kalmış.
1900 yıllar Osmanlı açısından bu bölge sıkıntılıdır. 1906 da Selanik’te ‘Osmanlı Hürriyet Cemiyeti’ gizlice kurulur. Avrupa’daki özgürlük hareketlerinden etkilenen bu hareket ivme kazanarak daha sonra adını ‘Osmanlı Terakki (İlerleme) ve İttihat(Birlik) Cemiyeti’ alır.
Harbiyeli Resneli Niyazi,Yunan savaşlarında gösterdiği başarıdan dolayı Enver Paşa tarafından kaydı yapılır. 1908 Jöntürk Devrimin kahramanlarından biridir. 1908’de Abdulhamit’in baskı düzenine isyan edip ‘Hürriyet,Eşitlik,Adalet,Kardeşlik’ şiarıyla dağa çıkar. ’Hürriyet Kahramanı’ ilan edilir. Bu sırada Abdulhamit yeniden meşrutiyet ilan eder ve Kanuni Esasi’yi devreye sokar. Balkan Dağlarındaki bu isyan ile ünlenen Resneli Niyazi,meşrutiyetten sonra adına marşlar,şarkılar yazılıp bestelenir.



Geyik Muhabbeti
 Bu arada Resneli Niyazi’nin dağda iken arkadaş olduğu ve yanından ayırmadığı geyiği ile geldiği, 31 Mart Olayı’nda,Harekat Ordusu ile İstanbul’a gelir ve bu olayın en önünde yer alanlar arasında olur.  Bu geyik İstanbul’da rahatça gezinmekte ve günün konusu haline gelmekte,gazeteler de bunu yazmaktadır. Asıl konu bir yana bırakılmış bütün dikkatler bu geyik üzerinde toplanmıştır. Denilebilir ki geyik,Resneli Niyazi’den daha çok ünlenmiştir. Ve böylece ‘Geyik Muhabbeti’ doğmuştur. Bugün bu ‘Geyik Muhabbeti’ kadar Resneli Niyazi’yi tanıyan var mıdır?
Ne Şehittir Ne Gazi B.ku B.kuna Gitti Bizim Niyazi.
Ne İsa’ya Ne Musa’ya yaranamamak Durumu…
Abdulhamit’in sıkı muhalifi,’Vatan Fedaisi’,’Hürriyet Kahramanı’  olan Resneli Niyazi Bey memleketine dönüp elini eteğini siyasetten çekip,çiftçilikle uğraşmayı yeğler. Balkan Savaşı onu tekrar asli işinin başına dönmesine sebep olur. Savaştan sonra memleketine döner. Fakat daha memleketine dönemeden,İttihat ve Terakki Fıkrası’nca  İstanbul’a davet edilmek üzere gönderilen8 kişilik bir grup içinden  ‘koruma’ olduğu söylenen biri tarafından Arnavutluk’un Avlonya limanında öldürüldüğünde tarih 17 Nisan 1913’ü gösterir. Bunun üzerine ‘Ne Şehittir Ne Gazi B.ku B.kuna Gitti Niyazi!’ denmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Kimi yerde pisi pisine,kimi yerde bok yoluna şekilinde de söylenir.

13.06.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder