Sayfalar

17 Kasım 2015 Salı

Beyazsız yaşayan kent: Zonguldak



Beyazsız yaşayan kent: Zonguldak

Zonguldak termik santral tehdidi ile karşı karşıya. Bölgede on üç yeni termik santral daha kurulması planlanırken bölge halkı kandırıldıklarını belirterek, ‘‘Artık yeter, zehir soluyoruz ”diyor.

Kirli teknolojilere dayalı fosil yakıt temelli enerji politikalarını sürdürülemez bir biçimde devam ettiren Türkiye'de termik santral sayısı çoğalıyor. Zonguldak ise kömür madenciliğinin yanı sıra ciddi termik santral tehdidi ile karşı karşıya. Kenti nefes alamaz hale getiren termik santrallar bölge halkının zehir solumasına neden oluyor. Sayıları her geçen gün artmakta olan santrallar yurttaşın başta soluduğu havayı ve sağlığını etkilemekte. Yuva Derneği ve Yaşanabilir Zonguldak Platformu'nun ' Termiksiz Bir Gelecek İstiyoruz' çağrısıyla düzenlediği eylemden önce Zonguldak'ta neler olup bittiğini, termik santral tehdidi ile karşı karşıya kalan bölge halkının durumunu derledik.
13 YENİ SANTRAL DAHA
Zonguldak'ta termik santral tehdidinin en yoğun yaşandığı bölge Çatalağzı. Özellikle Eren Enerji tarafından işletilen iki termik santral (ZETES-1 ve ZETES-2) önemli çevresel kirliliğe neden olmakla birlikte yol açtığı hava kirliliği ile insan sağlığını olumsuz etkilemekte. Ayrıca Eren Enerji tarafından üçüncü termik santral (ZETES-3) inşasının ise 2016'da bitmesi bekleniyor. Bölgede hali hazırda varolan 3 termik santrale ek olarak Zonguldak- Ereğli'den başlayarak Amasra sahiline kadar 78 km'lik sahil şeridine 13 yeni termik santral projesi yapılması planlanıyor. Zonguldak'ta yapılması planlan santralların hepsinin ithal kömür ile çalıştırılması öngörülüyor.
BALIKLAR ÖLÜYOR
Zonguldak'ta termik santralların yol açtığı felaket hava kirliliğiyle sınırlı değil. Santrallarda kullanılan su denizlere zarar verirken toplu balık ölümlerine de neden oluyor. Sanrallar soğutma için denizden bol miktarda su çekiyor ve kullandığı suyu tekrar denize veriyor. Denize tekrar salınan kirli santral suyunun yanı sıra soğuk su alımı esnasında suyu çekerken birçok balık türü santral suyuna karışıyor ve ölüyor.
'KANDIRDILAR HEPİMİZİ'
Bölgede istihdam ve işsizlik yine en önemli sorunlardan biri. Santralların inşasından önce “Size iş vereceğiz, istihdam sağlayacağız’’ diyerek kandırıldıklarını düşünen yurttaşlar Eren Enerji’nin fabrikalara dışarıdan işçi getirdiğini belirtiyor. Tarım alanlarının üzerine santral inşa edildiğini artık ne tarım ne de hayvancılık yapabildiğini dile getiren İsmet Dinçer ise,’’Çocuklarınıza iş vereceğiz diyerek kandırdılar bizi. Fabrikalara dışarıdan işçi getiriyorlar. Eskiden en azından tarım yapar, bir şekilde geçimimizi sağlardık şimdi ise her şeyimizi aldılar elimizden’’ diyor.
BİR KAMYON İKİ ÖLÜM...
Çatalağzı'nda termik santrallar sadece havayı, suyu, sağlığı tehdit etmiyor. Yerleşim yerlerine yakın kurulan santrallara vızır vızır kömür taşıyan kamyonlar geçen hafta bir anne ve kızının ölümüne sebep oldu. Havva Celep ve kızı Mürüvvet Gören santrala kömür taşırken aşırı yük sonucu devrilen kamyonun altında kalarak yaşamlarını yitirdi. Yiğenini ve yengesini kaybeden Naci Kocaman ise hislerini şöyle tercüme etti, ''Benim 2 canım gitti. Burası bizim evimizin yoluydu. Bu yolların kamyonlara kapanmasını istiyoruz. Ocağımızı söndürdüler.''
***
beyazsiz-yasayan-kent-zonguldak-88952-1.
Evlerin yanına termik santral!
Zonguldak’ı diğer termik santrallı şehirlerden ayıran en önemli özelliklerden biri de santralların evlere neredeyse bitişik inşa edilmiş olması. Santrallar çevre ve sağlığı olumsuz etkilemesinin yanı sıra çok fazla gürültü kirliliğine de neden olmakta. Yurttaşlar özellikle geceleri sesten uyuyamadığını belirtirken bölge yerlisi Recep Karabacak, ‘’Evimi satıp gitmek istiyorum ama santralın yanındaki bir evi kim satın alır. Bizi çaresiz bıraktılar’’ diyor.
***
Bu şehirde beyaz giyinemezsiniz!
beyazsiz-yasayan-kent-zonguldak-88953-1.
''Nefes alamıyoruz'' diyen yurttaşlar bölgede hastalıkların ve kanser oranlarının hızla arttığından bahsetmekte. Santralın tam karşısında bir evde yaşayan Ayşe Dincer, beyaz kıyafet özleminden bahsederken şöyle anlatıyor, ’’Bizim buralarda beyaz kıyafet giyemezsin, hemen siyahlaşır. Balkona kıyafetleri asamazsın kömür yağıyor çünkü üzerlerine. Her şeyimizi aldılar bizden. Mahsul ekemiyoruz. Eksek bile bol suyla yıkamak zorundayız ki kömürden arınsın. Hayatımızın her alanında kömür var, zehir soluyoruz''
***
G20 Zirvesi Zonguldak’ta da protesto edildi. Yuva Derneği ve Yaşanabilir Zonguldak Platformu, yaptığı yürüyüşle G20 liderlerine, “Termiksiz gelecek istiyoruz” çağrısında bulundu.



NESLİHAN KARATAŞ - Zonguldak
BİRGÜN  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder