İMAR YÖNETMELİĞİNE GÖRE:
MADDE 7.08: BİNALARA kot VERİLMESİ
MADDE 7.08.1 BİTİŞİK VEYA ÖN BAHÇESİZ BLOK NİZAMINA TABİ ADALARDA kot VERİLMESİ
1) Parselin cephe aldığı yolun veya yolların en yüksek yaya kaldırımı kotu, imar yüksekliğine esas olan kottur. Yaya kaldırımı kotu, yol kırmızı kotunun (0.20) metre üstüdür. Kırmızı kot verilmeden inşaat izni verilmez. Kırmızı kot belediyesince en geç 30 gün içinde verilir.
2) İki yol arasında kalan Parsellerde:
a) İki yol arasındaki kot farkı, kotu düşük yoldaki imar yüksekliğinden az ise:
İki yol arasında kalan ve derinliği (12.00) metreden fazla olan (12.00 metre dahil) Parsellerde, Parselin derinlik orta hattının iki tarafında kalan, iki ayrı yola cephesi olan bölümlerine her yolun bina yükseklik ve kot alma şartları uygulanır.
Kot farkı nedir?
Ancak merdiven evinin bu hatta denk gelmesi halinde, Parseli iki bölüme ayıran hattın sadece merdiven evini kapsayacak şekilde orta noktayı aşmasına izin verilir.
İki yol arasında kalan ve derinliği (12.00) metreden az olan (12.00 metre hariç) Parsellerde,
plan çalışması yapılır ve Parselin nereden kot alacağı, nasıl bir kitle seçimi yapılacağı Belediye Meclis Kararı ile belirlenir
b) İki yol arasındaki kot farkı, kotu düşük olan yoldaki imar yüksekliğinden fazla ise :
Bu tip Parsellerde plan çalışması yapılır ve Parselin nereden kot alacağı, nasıl bir kitle seçimi yapılacağı Belediye Meclis Kararı ile belirlenir.
3) Meyilli yola cephesi olan Parsellerde, yol meyili nedeniyle bina yüksekliğinin en fazla (3.00) metre artmasına izin verilecek şekilde binada kademelendirme yapılır. Kademe cephesi ve derinliği (6.00) metreden az olamaz. Kademe cephesi (6.00) metreden az olduğu hallerde bir önceki kademeye uyulur.
4) Köşe Parsellerde, bir yol cephesindeki kot, köşe başından itibaren diğer yol cephesinde (20.00) metre bina derinliğine kadar devam eder ve Parselin (20.00) metreden fazla bölümüne diğer yolun imar şartlarına göre kot verilir. Ancak, her durumda meyilden kazanılan yükseklik, binanın hiçbir noktasında bina yüksekliğini (3.00) metreden fazla aşamaz.
5) Bitişik veya blok yapı nizama tabi konut bölgelerinde, zemin üzerinde görülen veya görülmeyen toplam ikiden fazla bodrum kat yapılamaz. Ancak, bir ve ikinci bodrumdan başka bodrum katların tamamı, binanın ihtiyacı olan otopark alanı olarak düzenlenmesi halinde ikiden fazla bodrum kat yapılabilir.
Arka bahçenin düzenlenmesi gerektiği hallerde, düzenlenen bahçe kotu birinci bodrum kat taban kotunu geçemez. Ancak her halükarda arka bahçenin, binaya esas olan (±0.00) kotuna göre (2.00) metreden fazla hafredilmesine izin verilmez.
6) Tek yola cepheli Parsellerde, yol kotu ile arka bahçenin tabi zemin kotu arasındaki farktan dolayı ikiden fazla görünen bodrum kat çıkıyorsa, plan çalışması yapılır ve Parselin nereden kot alacağı,nasıl bir kitle seçimi yapılacağı Belediye Meclis Kararı ile belirlenir .
MADDE 7.08.2 AYRIK YAPI NİZAMINA TABİ BÖLGELERDE kot VERİLMESİ
1) Parselin cephe aldığı yol veya yolların en yüksek yaya kaldırımı seviyesi veya binanın Parsel içinde oturduğu alanın ortalama tabi zemin kotu, binalara esas olan kottur. Binalar, istenirse daha düşük kotlar esas alınmak suretiyle yapılabilir.
2) Arazi meyli dolayısıyla, Parsel içinde düzenlenmiş bahçe seviyesinden itibaren, bina yüksekliğinin (3.00) metreden, kat adedinin de birden fazla artmasına sebep olacak bina yüksekliklerinin (kat araları boş bırakılsa dahi) oluşmasına izin verilmez.
3) Konut bölgelerinde düzenlenmiş bahçe seviyesi üzerinde, görünebilen bir bodrum katın dışında ayrıca bahçe seviyesinin tamamen altında kalmak ve dışarıdan görünmemek kaydı ile bir bodrum kat daha yapılmasına izin verilir.
İkinci bodrum katın tabii zeminden itibaren görünen yüksekliği (2.00) metreye kadar ise teraslama ve benzeri düzenlemeler yapılarak dışarıdan görünmemesi sağlanır. Bu katın görünen yüksekliği (2.00) metreyi aşması halinde ise imar planı çalışması yapılır ve alınacak Belediye Meclis Kararına göre işlem yapılır.
Ancak yukarıda belirtilen koşullara uyulması kaydıyla bir ve ikinci bodrum kattan başka bodrum katların tamamı, binanın ihtiyacı olan otopark alanı olarak düzenlenmesi halinde ikiden fazla bodrum kat yapılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder