Genellikle emlak satış sözleşmesine; tüm masrafların alıcı tarafın ödemesi yönünde bir hüküm konur ya da koyulmaya çalışılır.
Bir müddet önce 200 bin liraya daire satın aldık. Satıcı matbu bir sözleşme getirip bize imzalattı. Sözleşmeye "Müşteri kat irtifakı tapusunun kendi adına devri ve kat mülkiyetinin tesisi için tapu masraflarını; ..... emlak vergisi, alım-satım vergisi, cins tashihi işlemleri ile ilgili vergiler, belediye vergileri, damga vergileri ve harçlar gibi her türlü vergi, harç ve masraflarını ödemekle mükelleftir." diye madde koyarak, yasal olarak tarafların her birinin ayrı ayrı ödemesi gereken binde 20 oranındaki tapu harcını da bizim ödememiz gerektiğini iddaa ediyor. Ne yapmalıyım?
Cevap:
Harç Kanunu'na göre alım satım için tarafların ayrı ayrı binde 20 oranındaki tapu harcını ödemeleri gerekmektedir. Sözleşme ile dahi olsa satıcı tapu harcını alıcıya ödetemez.
TOKİ'den ev alan A.L., yürürlükteki kanunlara göre; tapuda alım satım harcının, ayrı ayrı alıcı ve satıcının ödemesi gerektiği; satıcıya ait harcı, arada bir sözleşme olsa bile, satıcının ödemesi gerektiği, bu harç ödemelerinin tek taraflı olarak alıcıya yükletilmesinin yasaya aykırı olduğunu savundu. TOKİ, kendisinin ödemesi gereken harcı alıcı A.L. ödemeyi reddedince, dairesini teslim etmedi. Bununla da yetinmeyerek harcın tahsili için dava açtı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder