Sayfalar

22 Kasım 2015 Pazar

Paranız yoksa nasıl ev sahibi olursunuz?





Bir Ali Cengiz oyunu!

Cengiz’in bir dairesi var!
Ali beğeniyor ve bu daireyi Cengiz’den satın almak istiyor ama parası yok.
Ne yapıyor?
Burçin ile Ali’nin geçmişe dayanan dostlukları var. 
-Burçin, sen Cengiz’in dairesini bana al, parasını öde, ben de sana elimde oldukça, peyder pey ödeyeyim. Olur mu?
-Olur Ali! Hay hay, ne demek! Parasını bana ödeyeceksin!
   Cengiz daireyi Ali’ye satıyor, parayı cebine koyuyor. Parasını Burçin  ödüyor. Tapuyu üzerine alan Ali daire sahibi oluyor.  Ali dairenin parasını Ali'ye ödeyeceğini taahhüt ediyor.
Sonra… Sonrası yok!
Ali sözünde durmuyor.
Neden? Parası yok! ‘Yoktu da niye böyle bir işe girdin’ dedirtmemek için bahaneler üretiyor.
Ali sonuçta ev sahibi…

İş çözülemeyince hukuk devreye giriyor.

Hukukçular ne diyor?
-Alan ile satan arasında gerçekleşen işlem İNANÇLI işlemdir. Yazılı bir belge ile kanıtlanma durumu söz konusu değildir. Tapu iptal vetescil davası açılacak olduğunda bu reddedilir.

-Tapu iptal ve tescil davası zor görünmekle birlikte sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre bedelin iadesi için terditli davasözkonusu olabilir. Ayrıca satış veya devirde tanıkla isbatın mümkün olduğunu unutmamak gerekir.




 Terdit: şaşırtma, seçenek
Terditli dava terimi bir hukuk terimidir. Terditli dava hukuk davalarında talebin kabul edilmeme olasılığında başka bir isteğin aynı dava dilekçesinde istenmesiyle oluşan dava şekline denir.
Davacı, aynı davalıya karşı birden fazla talebini, aralarında aslilik-ferilik ilişkisi kurmak suretiyle, aynı dava dilekçesinde ileri sürebilir. Bunun için, talepler arasında hukuki veya ekonomik bir bağlantının bulunması şarttır.
Mahkeme, davacının asli talebinin esastan reddine karar vermedikçe, fer’i talebini inceleyemez ve hükme bağlayamaz. HMK’nın 111. maddesinde iki fıkra halinde hükme bağlanan terditli davada, davacı, aralarında hukuki veya ekonomik bağlantı bulunan birden fazla talebini, bu talepler arasında aslilik-ferilik ilişkisi kurmak şartı ile aynı davada/dava dilekçesinde ileri sürebilir.
Söz konusu taleplerin aynı yargı usulüne tabi olması da gerekmekte olup, mahkeme, dava dilekçesinde bu şekilde yer alan taleplerden önce asli talebi incelemek ve eğer bunu kabul ederse feri talepleri değerlendirmemek zorundadır. Diğer bir anlatımla ferdi taleplerin mahkeme tarafından değerlendirilebilmesi için, asli talebin reddedilmiş olması gerekir. Terditli dava kavramını davaların yığılması kavramından ayıran temel fark da terditli davalarda bu tip bir derecelendirmenin bulunmasıdır.
Terditli davanın şartları nedir?
1.Aynı davalıya karşı ileri sürülecek birden ziyade talep arasında bir aslilik-ferilik ilişkisi mevcut olmalıdır. Yani dava dilekçesinde önce asli talep daha sonra da fer'i talep belirtilmiş bulunmalıdır.
2. Birlikte ileri sürülen bu talepler arasında, hukuki veya ekonomik bir bağ bulunmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder