Sayfalar

24 Kasım 2015 Salı

Kira Sözleşmesi Nasıl Hazırlanmalıdır?





Kira sözleşmeleri hazırlanırken dikkat edilmesi gereken önemli özellikleri şunlardır. Bu konuya kiralayan kadar kiracının da dikkat etmesi gerekir. Sözleşme imzalandıktan sonra hukuki bir sorun yaşamamak için titizlik gösterilmeli, her iki tarafın haklarını ve hukukunu korumalıdır. Her şey net, açık ve anlaşılır olmalıdır.

Kira kontratında, kira bedelinin aylık ve yıllık olarak ayrı ayrı yazılması gereklidir.
Kira sözleşmesinde, kira bedeli olarak kararlaştırılan bedelin, yılın hangi dönemlerinde ve hangi yüzde artış oranı veya artış kriteri baz alınarak her yıl yüksetileceği açık bir şekilde yazılı olmalıdır. Her iki tarafın da haklarını korumak ve adil bir yaklaşımla Kira kontratında kira artışında belirlenen dönemlerdeki TÜİK ÜFE oranı yazılabilir. Ancak kiralanacak evin bulunduğu mahallede, ileride olacağı bilinen ve kira fiyatlarını yükseltecek veya indirecek bir gelişme olacaksa bunu kira sözleşmesinin artış maddesini hazırlarken göz önünde mutlaka bulundurun. kira bedeli artırımı veya kira bedeli düşürümü durumlarında taraflar anlaşamıyor ve yasal arayışlar içine girerlerse bu konuda hangi ildeki hangi mahkemelerin yetkili olacağı belirtilmelidir.
Kira ödemeleri PTT şubeleri aracılığıyla veya banka üzerinden (EFT ve havale masrafları kiracıya aittir) yatırılmalıdır. Bunun için kira sözleşmelerinde, kira bedelinin hangi isme veya hangi bankaya yatırılacağı ve evin sahibinin banka hesap bilgileri IBAN numarası yazılmalıdır. kira bedelinin hangi günler ( iş günleri de dikkate alınmalıdır. Örnek; Her ayın ilk 4 iş günü içerisinde…) yatırılacağının yazılması, tedbirli olabilmek için önemlidir. Eğer kira sözleşmelerinde belirli gün aralıkları yazılmamışsa, bu durumda kira bedelinin her ayın 15. günü sonuna kadar ödenmesi gerekir.
Evin içi veya dışında ilave ve tadilat gerektiren bir işlem olduğunda, konut sahibi kiracının veya kiracı vekillerinin yazılı onayını almak kaydı ile tüm masraf ve giderleri ev sahibine ait olmak üzere ile yaptırmalıdır. Kiracı kendisi evin sahibinin rızası ve yazılı imzalı oluru olmadan tamir ve ilaveler yapamaz, oluşacak masrafları evin sahibinin yazılı onayı olmadan kiradan eksiltemez ve parasını ödeyerek yaptırdığı tadilat ve ilaveleri kira sözleşmesi bitiminde konutta bırakır.
Birer yıllık kira sözleşmelerinin sonunda, kanunlar çerçevesindeki mecburi gerekçelerle veya iki tarafın anlaşması ile kira durumunun kalkacağı ile ilgili “….gün/ay öncesinden” şeklinde bir ifade ile karşı tarafa yazılı bildirimde bulunmak kira sözleşmelerinde yazılı olarak yer almalıdır. Kiracı evi boşaltacak ve kira sözleşmesini sona erdirecekse, kira sözleşmesi bitim tarihinden en az 15 gün önceden ev sahibine yazılı bildirimde bulunmalıdır.
Kiracı eğer şirketse ve bu şirket iflas ederse ve geçmişteki ödenmemiş kira borçları ile gelecekteki kira ödemeleri için bir garanti vermiyorsa, kira sözleşmesi son bulur.
Kira sözleşmesi süresince kiracı konuta ve/veya çevreye zarar veriyorsa, ev sahibince ev boşaltma davası açılabilir.
Depozito; genellikle kiracının, kiraladığı konutu kiralamaktan vazgeçerek boşaltırsa, konuta ait ve kullanımdan dolayı oluşan borçlara karşılık ve konuta verilmesi muhtemel maddi zararlara karşılık teminat olarak ev sahibine verilen emanet paradır.
Kiralanacak ev için Depozito verilmesi durumu varsa, Depozitonun, hangi durumlara karşı verildiği ve ne şekilde, ne zaman geri alınacağı, kira sözleşmelerinde yazılı olmalıdır. Geri ödeme günüe kadar geçen zaman düşünülerek Depozitonun enflasyon karşısında parasal değerinin nasıl korunacağının kira sözleşmesine yazılmasında fayda var. Ayrıca evin demirbaşlarının durumu, niteliği kontrol edilip ve Kira kontratında yazılmalıdır.
Kira sözleşmelerinden bağımsız olarak yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde konut demirbaş masrafları ev sahibinin karşılaması gereken giderlerdir. Kiracı site veya apartman genel giderlerini ve aidatını kendisi ödeyecektir. Yine kira sözleşmesi içinde ayrıca belirtilmese de apartman veya site içinde uyulması gereken kurallara uymak ve site yönetimi kurallarına uymak zorundadır. Kira sözleşmesinde bu yönde bir açıklamanın yazılmasında fayda vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder