Sayfalar

24 Kasım 2015 Salı

Kira Sözleşmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?


Kira sözleşmesi imzalandıktan sonra hukuki bir sorun yaşamamak için dikkat edilmesi gereken önemli noktaları dikkate almakta fayda vardır.


Konut kira sözleşmelerinde, öncelikle konunun uzmanı kişiler veya firmalardan görüş almak; risklerin iki taraf için de farkedilmesi ve bu risklere karşı nasıl tedbir alınacağı ile ilgili yazılı kararlara varmak yönünden düşünülmelidir. Bu durumda bile imza edilecek kira kontratlarının iyice incelendikten sonra imza edilmesi ve iki tarafın ihtiyaçları dikkate alınarak, özel bir Kira kontratı hazırlanması önemlidir.

Kira sözleşmesinde, Konutun sahibi ya da intifa hakkı sahibi olup olmadığından emin olunmalıdır. Kira kontratında karşı taraf evin gerçek sahibi değilse, kanuni bir vekillik durumu olup olmadığına bakılmalıdır.

Kira kontratında yazılmış olan Konutun adresinin, kiralanmakta olan evin/Konutun doğru adresi olup olmadığını kontrol edilmelidir. Kiraladığınız yerin adresinin farklı çıkması, hukuki işlemlerde başvurularınızın sonuçsuz kalmasına ya da sürecin uzamasına neden olacaktır.

Kira kontratı evi kiralayacak taraf yada taraflarca, varsa kefiller ile birlikte ve her iki tarafın da isteğiğ varsa noterde imzalanabilir. noterde imzalanan kira sözleşmelerinin her bir nüshasına, her yıl yeniden belirlenen değerdeki damga pulu yapıştırılması gerekir. Kira kontratındaki damga pulu, üzerine tarih atılmalı ve imzalanmalıdır. Sözleşme sadece iki taraf arasında imza edilecekse, Konut kira sözleşmelerinde damga pulu yapıştırma zorunluluğu yoktur. noterde yapılan sözleşme mahkemenin uzamamasına neden olacaktır.

Kira sözleşmesi tarafların isteği ile tapuya kayıt edilebilir. Tapuya kaydedilen Kira kontratı, kiracıya bazı haklar tanır. Böyle bir durumda kiracı, sözleşmeden doğan haklarını hem 3. kişilere, hem olası bir satış durumunda, evi satın alan yeni ev sahibine karşı ileri sürebilir.

Kira sözleşmelerinde kiralanan eve ait, geçmişten kalan borçların ev sahibinin sorumluluğunda olduğu açık bir şekilde yazılı olmalıdır. Yine bu konu ile ilgili olarak kira sözleşmesinde; geçmişten gelen borçtan dolayı oluşabilecek zararların ( elektrik kesilmesi, su kesilmesi, vb.) evin / Konutun sahibi tarafından karşılanacağı ve borçtan dolayı oluşan olumsuz durumun ortadan kaldırılmasının Konut sahibinin sorumluluğunda olduğu, açık bir şekilde ve hatta süre belirtilerek açık bir şekilde yazılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder