Kira geliri beyanında, Gerçek Gider yöntemini seçtiğinizde gayrimenkulünüzün maliyeti oranında her yıl yüzde 2 amortismanı gider olarak düşebilirsiniz. Örneğin tapuda alım satım bedeli olan 300 bin liralık evin komisyon dahil maliyeti size 320 bin lira ise bu rakam üzerinden yüzde 2 amortisman hesaplanacaktır.
Boş kalan gayrimenkullerinizin bakımının sağlanması için bedelsiz olarak bir başkasının ikametine verebilirsiniz. Bu durumda beyan vermenize gerek yok.
Geçmiş yıllarda unuttuğunuz kira geliri beyanınız var ise ya da hatalı beyan verdiyseniz, Maliye tespit etmeden kendiniz VUK pişmalık hükümlerine göre bir dilekçe ile müracatta bulunursanız istisna oranından faydalanabilir, sadece Pişmanlık zammı adı altında gecikme faizin ödersiniz.
Bir evin birden fazla sahibi olabilir. Kira geliri elde edilen evin birden fazla hissedarı olduğunda, her hissedar ayrı ayrı beyan vermek zorunda. Ama bu avantajlı bir durumdur. Çünkü istisna oranından herkes yararlandığı için çoğu zaman hiç vergi ödemez belki de hiç beyan bile vermenize gerek kalmayacaktır. Örneğim kirada evi olan bir karı-koca eve birlikte sahiplerse, ayrı ayrı beyan verecekleri için ayrı ayrı istisna oranından faydalanacak daha az bir vergi vereceklerdir. Belki de beyan bile vermek zorunda kalmayacaklardır.
İşyerinden kira geliri elde edenlerde bir çok avantaja sahip. İşyeri kiracısı her ay ya da üç ayda bir mülk sahibine adına yüzde 20 kira stopajını vergi dairesine öder. Ödenen bu kira stopajını mülk sahibi her yıl kira geliri beyanı verdiği zaman indirim konusu yapacaktır. En çok merak edilen ve sorulan ise, kiracının ödemediği stopaj nedeni ile indirim konusu yapılıp yapılmayacağıdır. Oysa, kiracı stopajı ödememiş olsa bile vergi dairesine borçlu olduğundan her halükarda bir gün ödeyecektir. Bu nedenle işyeri sahibi ödenip ödenmediğine bakmaksızın stopajı kira beyanında gelirinden düşebilecektir.
Anne, baba, çocuk ve kardeşler dışında kalan yakın ya da uzak farketmez akrabalarımıza kiraya verdiğimiz gayrimenkuller için düşük ya da hiç kira alınmaması durumunda emsal kira uygulaması yapılır. Böyle bir durumda akrabalara tahsis edilmiş gayrimenkulün emlak vergi değerinin yüzde 5’i emsal bedel olarak dikkate alınır ve kira geliri beyanı verilir.
İşyerini çocuğuna, ana, baba veya kardeşe kiraya verenler konuta uygulanan istisnadan yararlanamazlar. Bedelsiz verilen işyerleri için emsal kira bedeli uygulaması yapılır.
Kira geliri elde etmek için tapunun sahibi olmanız gerekmiyor. Önemli olan mülk sahibi gibi hareket ederek kirayı sizin alıyor olmanız. Kira gelirini kim alıyorsa beyanı o verecek çıkan vergiyi de ödeyecek demektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder