21 Şubat 2016 Pazar

Artvin'de, yurttaşların Cerattepe direnişi sürüyor

Günlerdir, Cerattepe’de yapılacak madene karşı AKP, Cengiz inşaat ve polisin saldırılarına direnen Artvin halkı, bugün de Cerattepe’ye girmek için yürüyüşe geçti
Polis ise her yaştan yurttaşın başlattığı yürüyüşe bir kez daha saldırdı. Devlet Hastanesi önüne gelen yurttaşlara saldıran polis, yaşlıların ve çocukların da arasında bulunduğu yurttaşlara biber gazı ve TOMA'yla saldırdı. Çok sayıda yaralının olduğu saldırda polisin plastik mermi kullandığı da gelen haberler arasında.
 
Artvin'de merkezde kurulan direniş çadırı önünde toplanan binlerce yurttaş, "Bu inşaat yasal değildir" belgesini taşıyan kadınların öncülüğünde Cerattepe'ye doğru yürüyüşe başladı. Artvin Devlet Hastanesi önüne gelindiğinde ise polis yurttaşlara saldırdı. Kadınlar yere yatırılarak darp edilirken, mezarlığa konuşlanan polisler ise şehrin dört bir yanını gaza boğarak plastik mermilerle yurttaşlara saldırdı. Polisin attığı gaz bombaları hastane içine de düşerken, hastalar da gazdan etkilendi. Saldırı sırasında bir kadının ayağı kırıldı.
Hastane önünde yaşanan gazlı saldırıdan hastalar da etkilendi. Hastane kantininde çalışan bir kişi, plastik mermi ile gözünden yaralandı.
17.00 Artvin Valiliği'ni kuşatan halk 'vali istifa' sloganları atıyor.
artvin-de-yurttaslarin-cerattepe-direnisi-suruyor-115181-1.
artvin-de-yurttaslarin-cerattepe-direnisi-suruyor-115182-1.
BUGÜNÜN ÖZETİ
Yeşil Artvin Derneği’nin çağrısıyla bugün saat 11.00’de Otopark Meydanı’nda çoğunluğu kadın olmak üzere yaklaşık 2 bin kişi toplandı. Cerattepe’ye doğru yürüyüşe geçen grup ellerinde Türk bayraklarıyla, “Cengiz kaç kaç kadınlar geliyor” sloganları attı. Alkışlar ve grubun önünde akordeon çalan yöresel sanatçının müzikleri eşliğinde yürüyen grup, yarım saat sonra Hastane Kavşağı’na geldi.
POLİSTEN TOMA DESTEKLİ YOL KESME
Hastane kavşağında TOMA destekli çevik kuvvet ekipleri barikat oluşturarak grubun geçişine izin vermedi. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, polis müdürlerine, “Sadece kadınlar polis araçlarına binerek Cerattepe’ye çıkmak istiyor. Bize müsaade edin” dedi. Polisin, “İçinizden birkaç temsilciyi götürelim” isteğine karşı çıkan Karahan, tüm kadınların maden bölgesine gitme isteğini tekrarladı. Polisler, yetkililerle görüşmek için gruptan süre istedi ancak daha sonra hiç kimsenin yukarı çıkmasına izin verilmeyeceği bildirildi. Bu arada Artvin Orman İşletme Müdürlüğü’nün, yer tahsisi yapılmadan ağaç kesildiğine ilişkin yazısı da çoğaltılarak katılımcılara dağıtıldı.
“BAŞBAKAN’DAN RANDEVU TALEP ETTİK”
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “Bugün kadınlar önde. Çok masum bir isteğimiz var. Polisin kendi araçlarıyla Cerattepe’ye çıkmak istiyoruz. Oradaki durumu gözlerimizle görmek istiyoruz. Bize söylenen her şeyin yalan olduğunu biliyoruz. Az önce Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan da randevu talep ettik. Birkaç gün içinde cevap bekliyoruz. Biz harekete geçtiğimizde yüzlerce polisi buraya yığmayı başaranlar bu kadar kadını yukarı götürmeyi beceremiyorlar mı? Biz oraya yürüyerek de çıkarız. Biz dağlarda yaşayan insanlarız” dedi.
Grupta bulunan kadınlardan 61 yaşındaki Şadiye Dönmez, “Biz madeni vermeyeceğiz. Cerattepe’yi kurtaracağız. Bize terörist diyorlar ya. Asıl terörist kendileri. Yolumuzu kesmişler. Gaz atıyorlar. Ben astım hastasıyım. Buna rağmen Cerattepe’yi kurtarmak için yine buraya geldim, yollara düştüm. Bize marjinal diyorlar. Ben marjinal nedir bilmem. Cerattepe bizimdir bizim kalacak. Soyadım Dönmez bu yoldan da dönmeyeceğim” dedi. Müesser Şeyhoğlu ise, “Bu madenin çıkmasına izin vermeyeceğiz. Madeni çıkaranlar gelsin bizimle konuşsun. Bizi oraya göndermiyorlarsa onlar buraya gelsin. Biz Türk oğlu Türküz, ellerimizde Türk bayrağıyla buradayız. Bu yeşili, bu ağaçları onlar mı büyüttü de şimdi kırıp döküyorlar. Biz sadece oraya çıkıp ne yaptıklarına bakmak istiyoruz” diye konuştu.
KADINLAR 'GAZ ATMAYIN' DİYE UYARDI
Bu arada gruptaki kadınlardan birinin megafonla polislere, “İçimizde astım hastaları var. Bugün gaz sıkmayın ve farklı müdahalede bulunmayın” diye uyarı yapması dikkat çekti.
POLİSTEN ÇOK SERT SALDIRI
Yaklaşık 2 saat Cerattepe'ye çıkmak için bekleyen gruba saat 13.30 sıralarında polis dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Ancak grubun önündeki kadınlar polis barikatını aşmak için yürümeye başlayınca, polis ekipleri önce kalkanlarla grubu dağıtmaya çalıştı. Bu sırada çok sayıda kadın yere düştü ve ezilme tehlikesi atlattı. Bunun üzerine grubun arkasındaki erkekler de polise taş atarak karşılık vermeye başladı. Polis ekipleri de biber gazı ve plastik mermilerle gruba müdahale etti. Ayrıca TOMA'dan da grubun üzerine tazyikli su ve gaz sıkıldı. Bu sırada bazı polisler copla kadınlara vururken, uzaklaşan grubun bir süre sonra yeniden toplanması üzerine polis farklı yönlerden daha fazla biber gazı sıkmaya başladı. Gazdan ve plastik mermilerden etkilenen çok sayıda kadın 100 metre mesafedeki Artvin Devlet Hastanesi acil servisine taşındı. Ayrıca ambulanslarda da bazı göstericilere müdahale edildi. Gazdan kaçmaya çalışan bir çok kişi çevre binalara sığındı. Polisin çok sert müdahalesinin ardından barikata daha uzak bir yerde toplanan grubun bekleyişi sürüyor.
26 KİŞİ YARALANDI
Müdahale sırasında 1'i ağır 26 kişi yaralandı. Artvin Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılara müdahale edildi. Polisin müdahalesinin ardından geri çekilmek zorunda kalan grup Artvin Valiliği önünde toplandı, 'Vali istifa' sloganları attı.
Cumhuriyet Caddesi'ni trafiğe kapatan ve aralarında Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ile bazı dernek üyelerinin de yer aldığı kişiler yere uzanarak yattı, bazıları da yere oturdu.
NUR NEŞE KARAHAN: MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan polisin çok sert müdahalesi sonrası çok sayıda arkadaşlarının yaralandığını belirterek, "Plastik mermi ve biber gazı ile ne olduğunu bilmediğimiz değişik gazlar kullanıldı. Artvin halkı mücadele veriyor. Bu mücadelemiz sürecek" dedi.

14.00 Yürüyüşe geçen halka polis saldırdı. Yurttaşlar arasında gazdan etkilenip bayılanlar oldu.
artvin-de-yurttaslarin-cerattepe-direnisi-suruyor-115163-1.
Saldırıdan etkilenenler arasında gazetemizin Ankara muhabiri Burcu Cansu da var. Cansu saldırıda gazdan dolayı fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.
artvin-de-yurttaslarin-cerattepe-direnisi-suruyor-115165-1.
HOPALI GENÇLER NASIL ENGELLENDİKLERİNİ ANLATIYOR
Artvin'deki ktlesel basın açıklamasına katılmak için gelen Hopalıların yolu Cankurtaran Geçiti'nde kesilmişti. Hopalılar dışında Artvin'e destek olmak için gelen tüm yurttaşlar burada bekletilmişti. Hopalı gençler yaşanan bu hukuksuzluğu BirGün'e anlattı.

HAZİRAN YÜRÜTMESİNDEN SERCAN DEDE ARTVİN'DEKİ DURUMU ANLATIYOR
Artvinliler Cerattepe'de çıkarılmak istenen madene karşı günlerdir direniyor. Artvin Haziran Hareketi Yürütmesi'nden Sercan Dede, şehirde yaşanan son durumu BirGün'e anlattı.

16 Şubat 2016 Salı

'İktidara yaslanıp şehirleri yağmalayanlar bizi durduramaz'

'İktidara yaslanıp şehirleri yağmalayanlar bizi durduramaz'
HASAN RAHVALI, MİMARLAR ODASI'NI YAPILAN HER PLANA KARŞI ÇIKMAKLA SUÇLADI. MUHÇU İSE RAHVALI'NIN KENDİLERİNİ SAVCI VE HAKİMLERE HEDEF GÖSTERDİĞİNİ SÖYLEDİ.


Danıştay'ın Mimarlar Odası'nın başvurusu üzerine kentsel dönüşüm alanlarında yüzde 25 ek emsal uygulamasını iptal etmesi sektörde tartışmalara yol açtı. Ağaoğlu Şirketler Grubu yöneticisi Hasan Rahvalı'nın, Mimarlar Odası için, “Sen meslek örgütü müsün, terörist misin?” ifadelerini kullanmasına oda başkanı Eyüp Muhçu tepki gösterdi.

Ağaoğlu Şirketler Grubu üst yöneticisi Hasan Rahvalı, kentsel dönüşümde yüzde 25 ek emsal uygulamasını Danıştay'dan iptal ettirenMimarlar Odası'nı hedef aldı. Dün Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği'nin (KONUTDER) toplantısında konuşan Rahvalı, Mimarlar Odası'nın sektörün arsa geliştirme ve master plan yapma çabalarını engellediğini iddia etti. Rahvalı, “Açın mimarlar odasının internet sayfasını isyandayız yazıyor, sen meslek örgütü müsün, terörist misin?” ifadelerini kullandı.
Aynı zamanda KONUTDER İcra Kurulu Üyesi olan Rahvalı, “Terörist deyince illa eli silahlı olması gerekmiyor. Terörizmin tanımı siyasal, dinsel veya ekonomik hedefe ulaşmak için sivillere resmi yerel ve genel yönetimlere yönelik baskı yıldırma ve her türlü şiddet içeren yolun kullanımına terörizm denir. Yani bunu yapanlara da terörist denir.” diye konuştu. Mimarlar Odası'nın bir meslek örgütü olduğunu belirten Rahvalı, “Ama bir kesim orayı ele geçirmiş, çöreklenmiş, finansal kaynağı da aidatlardan sağlıyor. Mimarlar Odası'na da bir operasyon yapılması lazım. Bu hesabın sorulması lazım. Savcılara suç duyurusunda bulunmak istiyorum. Mimarlara da meslek odalarına sahip çıkmalarını rica ediyorum. Çünkü bugüne kadar kaynakları kıt bu ülkenin gecekondulara harcadığı kaynağa seyirci kalmış, planlı şeylere İtiraz ediyor. Ne kadar şehir planı, master planı, devletin ne kadar stratejik hedefi varsa buna karşı çıkan bir örgüt.” ifadelerini kullandı. Rahvalı'nın sözleri üzerine KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Bu biraz ağır oldu.” dedi.
MAFYATİK YÖNTEMLERLE KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILIYOR
Rahvalı'nın ithamlarını telefonda sorduğumuz Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu ise açıklamaları ‘mesnetsiz ve deli saçması' diye niteledi. Muhçu şöyle devam etti: “İktidara sırtını yaslayarak şehirleri yağmalayan anlayış bizi engel görüyor. Yağma çevreleri toplumun kardeşçe yaşaması için gösterdiğimiz çabaları durduramaz.” Muhçu, “Grubun, hukuksuz ve şehircilik ilkelerine aykırı şekilde aldığı yatırım kararları ve iktidarın ayrıcalıklı imar hakları tanıması üzerine açtığımız davalar nedeniyle suçlanıyoruz. İktidara sırtını yaslayarak şehirleri yağmalayan anlayış Mimarlar Odası'nı engel görüyor.” dedi. Kentsel dönüşümün deprem ve afet riski altında olan alanlarda değil, şehrin en yüksek ranta sahip alanlarında yapılmaya çalışıldığına dikkat çeken Muhçu, “Kanuna hiç bakmadan mafyatik yöntemlerle bu süreç yürütülüyor. Son dönemde sıkça gördüğümüz gibi savcı ve yargıçlara talimat veriliyor, hedef gösteriliyor. Savcı ve yargıçlar infaz memuru olarak kullanılmak isteniyor.” diye konuştu.

Bakanlık tekrar ek emsal hakkı verdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2013'te geçici bir madde ile kentsel dönüşüm projelerinde yüzde 25 ek emsal hakkı getirdi. Son yararlanma süresini ise 1 Ocak 2016 olarak belirledi. Mimarlar Odası, bu yönetmeliğe dava açarak uygulamanın imar düzeninde çok hukuklu bir sistem getirdiği ve bunun Anayasa ve İmar Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini istedi. Danıştay Mimarlar Odası'nı haklı bularak geçici maddenin yürütmesini durdurdu. Bakanlık Danıştay'ın kararının hemen ardından küçük değişikliklerle ek emsal hakkını tekrar getirdi. 1 Ocak 2017'ye kadar ruhsat alan inşaat firmaları ek emsal hakkından yararlanabilecek.
ZAMAN-ALİ DEMİRHİSAR - İSTANBUL

Artvin Halkı Direniyor: Cerattepe geçilmez!



Artvin Cerattepe’de Cengiz İnşaat, polis ve asker eşliğinde sabahın ilk ışıkları ile maden sahasına doğru yola çıktı. Cerattepe’de 239 gündür kesintisiz devam eden direniş karşısında bir çok kez geri çekilmek zorunda kalan şirket polis ve jandarma takviyesine rağmen yine sahaya giremedi. Öğle saatlerinde gerçekleşen saldırıya rağmen dağılmayan halk ile polisin karşılıklı bekleyişi sürüyor.
Artvin’in Kafkasör yaylası Cerattepe bölgesinde madencilik faaliyetlerine karşı çıkan Artvin halkının mücadelesi devam ediyor.
Mahkemesi devam eden ve 21 Haziran’dan beri nöbetin de devam ettiği Cerattepe’ye 15 Şubat akşam saatlerinde Erzurum ve çevre illerden jandarma ve polis takviyesi yapıldığını duyan Yeşil Artvin Derneği ve yaşam savunucuları ile birlikte yüzlerce kişi Cerattepe yolunu Atmaca mevkiinde ulaşıma kapatarak beklemeye başladı. Cerattepe’de de nöbet sürerken başta Artvinliler olmak üzere tüm yaşam savunucularını direnişe ve dayanışmaya çağırıldı.
Artvin’e sevk edilen polisler geceyi kamu tesislerinde geçirdikten sonra sabahın ilk ışıkları ile maden sahasının bulunduğu alana gitmek üzere yola çıktı. Polis Artvin Devlet Hastanesi önünden itibaren Cerattepe’ye giden yolu kapatsa da Artvin halkı Cerattepe’ye çıkan yolu araçlarıyla geceden itibaren kesmişti.
artvin-cerattepe
Polisle halk sabah saat 5.30’da ilk defa karşı karşıya gelirken maden sahasına çıkamayan polis kent merkezinde bulunan Valilik önüne doğru geri çekildi. Bu sırada Cengiz İnşaat da Murgul ilçesinden iş makinelerini Artvin’e doğru yola çıkardı. Polis Valilik önünde eylem olasılığına karşın barikat kurdu. Artvin Devlet Hastanesi’nde doktor izinlerinin de kaldırıldığı belirtildi. Saat 8.30 itibariyle tekrar harekete geçen polis, bir kez daha maden sahasına çıkmayı denedi ancak halk ne araçlarını çekti ne de kendisi çekildi. Bunun üzerine polis saat 11’de tekrar saldırdı.
sendika.org

9 Şubat 2016 Salı

Kentsel dönüşümde yeni yönetmelik: Ek emsal hakkı geri geldi


Danıştay’ın geçen ay iptal ettiği, kentsel dönüşüm projelerinde geçerli yüzde 25 ek emsal hakkı yeni bir yönetmelikle geri geldi. 1 Ocak 2017’ye kadar ruhsat alanlar ek emsalden yararlanacak.

Kentsel dönüşüm projelerinin hızlanmasını sağlayan ancak geçtiğimiz günlerde Danıştay tarafından iptal edilen ‘yüzde 25 ek emsal hakkı’ inşaat şirketlerine yeniden tanındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ‘Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği’nde dün değişiklik yaptı. Yönetmeliğe eklenen yeni madde sayesinde 1 Ocak 2017’ye kadar ruhsatını alan inşaat firmaları, kentsel dönüşüm projelerinde ek emsal hakkını kullanabilecek.

Süreç nasıl gelişti?


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013 ve 2014 yıllarında yönetmelikte imar haklarına ilişkin değişiklikler yapmış, 22 Mayıs 2014’te de geçici 6. maddeyi yayımlamıştı. Bu madde, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalara ek emsal hakkı tanıyordu. Bu uygulamadan yararlanmak için son süre 1 Ocak 2016 olarak belirlenmişti. Ancak sektör temsilcilerinin geçiş sürecinin uzatılmasını istemesi üzerine süre 2016 sonuna kadar uzatılmıştı. Böylece inşaat firmaları kentsel dönüşüm faaliyetlerini hızlandırdı. Vatandaşlar ve firmalar arasında kentsel dönüşüm sözleşmeleri imzalandı ve ruhsat başvuruları yapıldı. Firmalar projelerini ek emsal hakkına göre hazırladığı ve ruhsat başvurularını yaptığı esnada Danıştay’ın geçici 6. maddeye ilişkin iptal kararı açıklandı. Bu karar sonrasında firmaların ek emsal hakkına göre yaptığı başvurular geçersiz duruma düştü. Ruhsat süreçlerinde yavaşlama ve kaos yaşanmaya başladı. Bu durumu fark eden Bakanlık, Danıştay’ın iptal gerekçesini de dikkate alarak, yeni bir madde yayımladı. Buna göre,  ruhsat başvurusunu yapmış ya da yapacak olan müteahhitler, ruhsatlarını 1 Ocak 2017’ye kadar alırlarsa ek emsal hakkından yararlanmaya devam edecekler. Yani, 1 yıl daha ek emsal ile ruhsat alınabilecek.

Bakan Sarı ile görüşmede gündemdeydi


GYODER, KONUTDER, İNDER ve Fikirtepe Platformu’nun temsilcileri, Ocak ayının sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile görüşmüş, bu toplantıda inşaat sektörün sorunlarını iletip çözüm önerilerini sunmuştu. Görüşmede en önemli gündem maddelerinden birisi Danıştay’ın iptal ettiği yönetmelik maddesiydi. Sektör temsilcileri iptal nedeniyle kentsel dönüşümde alan kaybı yaşayacaklarını anlatmıştı. Bu görüşme sonuç verdi ve yaklaşık 15 gün sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni madde yayımladı.

Yönetmelik ne diyor?


RESMİ Gazete’de dün ‘Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ yayımladı. Yönetmelikte yer alan geçici maddede, “22 Mayıs 2014 tarihinden önce yapı ruhsatı almaya yönelik olarak işlemlere başlanılmış olan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce veya sonra yapılan yapı ruhsatı başvuruları, 1 Ocak 2017 tarihine kadar sonuçlandırılmak kaydıyla, başvuru sahibinin talebine bağlı olarak, ilgili işlem tarihinde yürürlükte olan yönetmeliğin 30 Mayıs 2013 tarihi ve sonrasında yürürlükte olan hükümlerine göre neticelendirilir” denildi. Yönetmelikte, geçici maddenin hiçbir şekilde karma kullanımı ve yapının planla belirlenen kat adedini artırmak amacıyla uygulanamayacağı ve bu amaçla yapı ruhsatı düzenlenemeyeceği de vurgulandı. Yönetmelik, yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girdi.

Vatan/ Meltem KARA



Bu haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Danıştay’ın ‘Dur’ dediği “kentsel dönüşümdeki yüzde 25 ek emsal hakkı” Bakanlık tarafından yeni yönetmelikle, bu yıl için geri getirildi. Sektör temsilcileri ‘Uçurumdan dönüldü’ dedi

Kentsel dönüşüm projelerinde yüzde 25 ek emsal sağlayan ‘ek emsal hakkı’ geçtiğimiz günlerde Danıştay tarafından iptal edilmişti. Ancak çok geçmeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,  yaptığı yönetmelik değişikliğiyle bu hakkı geri getirdi. 1 Ocak 2017’ye kadar ruhsatını alan inşaat firmaları, kentsel dönüşüm projelerinde ek emsal hakkını alacak. 
‘Sektör son anda uçurumdan döndü’ diyen Dap Holding Başkanı Ziya Yılmaz,  “Düşünün insanlar belli bir emsal üzerinden anlaşmış, sonra bu yıkılıyor. Ben 30 bin metrekare inşaat yapacağım, yarısını hak sahibine vermeyi taahhüt etmişim ama bunu ek emsal hakkıma göre planlamışım, o zaman 3+1’in 1 odası gidecekti” dedi. 

‘Değişiklikler yordu’

Bakanlığın sektöre nefes aldırdığını ileten Yılmaz, özellikle kentsel dönüşümü etkileyen pek çok yasanın sürekli değiştiğini ve bunun sektörü yorduğunu söyledi. 
Yılmaz, şöyle devam etti: “Önce, 2016 başı son olan emsal hakkı 2016 sonuna uzatıldı. Şirketler de ihaleye bu sebeple girdi, işini belirledi. Mesele zaten kaldırılması değil, işe başlamışken bir anda ortada kalmamız. Her gün yeni bir düzenleme, her gün yeni bir karar, artık bizlerin de içinde olduğu bir tavırla bir yasa yapılıp süreç ilerlemeli.” 

Karar neydi, şimdi ne oldu?

Ek emsal hakkının Danıştay tarafından iptal nedeni ise Mimarlar Odası’nın açtığı dava olmuştu. Mimarlar Odası, ‘Bu uygulamanın imar düzeninde çok hukuklu bir sistem getirdiğini ve bunun hukuk sisteminde yeri olmadığını, Anayasa ve imar mevzuatına aykırı olduğunu’ belirtmiş, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ise 2015/1064 sayılı Kararıyla Yönetmeliğin Geçici 6. Maddesinin ve Genelgesinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdiğini duyurmuştu. 
Bu madde, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalara ek emsal hakkı tanıyordu. Bu uygulamadan yararlanmak için son süre 1 Ocak 2016 olarak belirlenmişti. Ancak daha sonra 2016 sonuna kadar uzatılmıştı. Firmalar da planlarını buna göre yapıp, ihalelere bu yönetmelik desteğiyle girmişti. Karar sonrası sektörde çeşitli sorunlar birbiri ardına çıkarken Bakanlık, Danıştay’ın iptal gerekçesini de dikkate alarak, yeni bir madde yayımladı.

Mağduriyet oluşacaktı

Sektör temsilcisi Gyoder, İnder, Konutder gibi dernekler, bakanlığa bu konuda fikirlerini iletmişti. İnder Başkanı Nazmi Durbakayım, “Madde uygulansaydı, riskli binalarda oturan vatandaşların evlerini yenilemek için yıkan firmalar ve kiraya çıkan insanlarımızın büyük mağduriyeti olacaktı” dedi. Bakanlığın sektörü iyi tahlil ettiğini vurgulayan Durbakayım, “Sektörümüze yönelik kanunların veya yönetmeliklerin sıkça değişmemesini, kalıcı müktesep hak şeklinde olmasını arzuluyoruz. Üzerinde çalışılan İmar Yasası fayda sağlar” dedi.

Birer oda kaybediyorduk

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, alınan hakkın kentsel dönüşüm sürecine verdiği zarara değinerek, “Kentsel dönüşüm sürecine dahil olan hak sahiplerinin, sahip oldukları konutlardan ortalama birer odalarını kaybetmelerine neden olmuştu. Aynı şekilde müteahhit şirketlere, mimarlara, mühendislere, tedarikçilere, sanayiye ve yüzbinlerce istihdama zarar vererek, sektöre darbe vurmuştur. Sektör için çalışan pek çok şahıs ve şirket bu karardan olumsuz etkilendi” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, ‘duyarlı yaklaşımıyla’ kısa sürede Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği’nde yaptığı değişikliğin sektörü bitme noktasından kurtardığını belirten Timur, aksi halde orta ve uzun vadede etkilerinin daha yıkıcı olabileceğini ifade etti.

Milliyet

Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Danıştay tarafından iptal edilen ve kentsel dönüşüm projelerindeki yüzde 25 ek emsal getiren imar yönetmeliğini yeniden getirdi. Cumhuriyet gazetesindeki haberde, bu yönetmeliğin de tıpkı 2013'teki yönetmelik gibi yolsuzluk ve rüşvet tartışmalarına neden olacağına dikkat çekildi. 
Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu da uygulamaya yönelik genelgenin yayımlanmasını beklediklerini belirterek "Şu an bu yönetmelikle bakanlık kulağını ters taraftan tuttu. Yargı kararının arkasından dolandı. Uygulamaya yönelik maddeleri inceleyeceğiz" dedi.

CHP'li meclis üyesi Hüseyin Sağ da yönetim kurulunda Torunlar GYO ve Ağaoğlu gibi büyük inşaat şirketlerinin bulunduğu Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği'nin (Konut-der) karar sürecinde bakanlığa bu hakkın geri getirilmesini öngören bir taslakla gittiğini ve kararın bu taslak dikkate alınarak alındığını söyledi. Sağ, "Bir imar bataklığı oluşuyor. Bundan önceki yönetmelik yolsuzluklara neden oldu. Bu yönetmelik de olur. Son yönetmelikte belediyelerin bakanlığa görüş sorması isteniyor. İlçe belediyesi müteahhide göre tavır alabilir. Gene rüşvet bataklığı oluşabilir" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2013'te geçici bir madde getirerek kentsel dönüşüm projelerinde yüzde 25 ek emsal hakkı getirdi. Son yararlanma süresini de 1 Ocak 2016 olarak belirlemişti. Mimarlar Odası buna dava açtı ve Danıştay odayı haklı buldu. Bu aşamada inşaatın dev şirketleri uçurumun kenarına geldi. Bakanlık da Danıştay'ın kararından kısa bir süre sonra küçük değişiklikleri yaparak aynı ek emsal hakkını tekrar getirdi. 1 Ocak 2017'ye kadar ruhsatını alan inşaat firmaları kentsel dönüşüm projelerindeki ek emsal hakkından yararlanacak

Cumhuriyet



7 Şubat 2016 Pazar

Yassıada’da talanın boyutları ortaya çıktı.

 
 
Yassıada’da talanın boyutları ortaya çıktı.

Marmara Denizi’nde İstanbul’a 13 kilometre uzaklıktaki Yassıada, 27 Mayıs 1960 darbesi sonrası Başbakan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı, idamlarından önce hapis yattıkları yer olarak tarihe geçmişti. İmara açılan Yassıada’da Mayıs 2015′ten beri inşaat var. 5 yıldızlı otel, lokantalar, cami, kütüphane, müze, konferans ve sergi salonları yapılıyor. Bu inşaat için adadaki tüm ağaçların kesildiği ortaya çıktı. Adanın son halini Levon Bağış uçaktan çekti.

Foto: DHA -Yassıada’da inşaat başlamadan önce

İdam edilen eski Başbakan Adnan Menderes’in yargılandığı 1. derece doğal ve tarihi SİT, 3. derece arkeolojik SİT alanı olan Yassıada’nın “Demokrasi ve Özgürlük Adası”na dönüştürüleceğini söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, temel atma töreninde “İzler silmeyeceğiz, aksine yaşatacağız. Tarihi doku itibarıyla Bizans’tan kalan tarihi kalıntılar da muhafaza edilecek ve tarihi dokuya zarar verilmeyecek” sözüne karşın adada adeta taş taş üstünde bırakılmadı.
Posta

İki güzellik bir arada

İki güzellik bir arada

Ya üçüde olmasaydı

Ya üçüde olmasaydı

Mehmet Akif Ersoy'dan

Mehmet Akif Ersoy'dan

Gezi Parkı

Gezi Parkı

Ne Denilebilir!...

Ne Denilebilir!...

Gezi

Gezi

Günün Fıkrası

Deli

1960'lı yıllar,Elazığ Akıl Hastanesinden her nasılsa 423 akıl hastası kaçar ve Elazığ'ın cadde ve sokaklarına dağılır.



O zamanın ünlü doktoru Mutemet Tazıcı hastanenin başhekimidir. 'Doktor bey,ne yapalım?' diye akıl danışırlar.



Mutemet Bey personeline;'Bana bir düdük verin ve arkama yapışarak gelin!'der.



Doktor önde birkaç personeli arkasında düt düt diye trencilik oynayarak Elazığ'ı dolaşırlar. Bütün deliler bu kuyruğa girip vagon olurlar. Hastaneye geldiklerinde sayı 612 kişidir...



Avukat 1




Zenginin biri ölümüne yakın, biri doktor, biri papaz, diğeri avukat olan üç yakın arkadaşını yanına çağırarak bir ricada bulunmuş.

- 300 bin dolar kadar bir tasarrufum var, bunu yanımda öteki dünyaya götürmek istiyorum. Ama kimseye de güvenemiyorum. Şimdi size 100'er bin dolar vereceğim. Bu paraları ne olur ben gömülürken kefenimin iç cebine koyuverin...

Adam ölmüş ve üç arkadaşı verdikleri sözü yerine getirmişler. Bir süre sonra doktor vicdan azabına yakalanmış. Diğer iki arkadaşını çağırarak onlara itirafta bulunmuş

- Hastanenin çok acil ihtiyacı vardı onun için 100 bin doların 20 bin dolarını hastaneye sarf ettim, kefene 80 bin koydum.

Papaz utana sıkıla mırıldanmış.

- Maalesef ben de aynı günahı işledim paranın yarısını kilisenin inşaatına ayırdım. Kefenin cebine 50 bin dolar koydum.

Avukat gülümsemiş.

- Ben sözümü aynen yerine getirdim, kefenin cebine 100 bin dolarlık çek koydum.




Avukat 2




George ve Harry balonda Atlantik Okyanusu’nu geçmektedirler. George Harry'ye döner ve “Biraz alçalıp nerede olduğumuzu anlayalım” der. Harry sıcak gazı biraz kısar ve balon alçalmaya başlar. George "Hala nerede olduğumuzu anlayamadım biraz daha alçalalım ve şu aşağıdaki adama soralım" der. Harry adama bağırır:

"Hey bayım nerede olduğumuzu söyleyebilir misiniz lütfen. "

Adam geri bağırır: "Bir balondasınız ve 100 metre yukardasınız"

George Harry'ye döner ve "Bu adam bir avukat" der.

Şaşırır Harry, "Nasıl anladın?" der.

"Çünkü" der George "Verdiği bilgi %100 doğru, fakat faydasız".




Avukat 3




Önemli bir iş için mülakat yapılacakmış. Bir matematikçi, bir fizikçi ve bir de avukat başvurmuş. Önce matematikçiyi içeriye almışlar ve bir masaya oturtup, sormuşlar:

“İki kere iki kaç eder?”

Matematikçi bir süre düşünmüş, önüne kâğıt kalemi almış, 10-15 sayfa doldurduktan sonra demiş ki: ''Eminim ki dört eder.''

Sonra fizikçiye aynı soruyu sormuşlar. Fizikçi de önce düşünmüş, sonra bir deney düzeneği kurmuş, sağa sola toplar fırlatmış. Yarım saat sonra : ''Yaptığım deneylere göre 3,9 ama 0,2'lik bir hata payı olabilir.'' demiş

En son avukatı almışlar içeri, sormuşlar soruyu. Avukat hiç düşünmeden etrafına sinsi sinsi bakmış ve sormuş:

''Kaç olmasını istersiniz?''




Avukat 4




Ceza davalarına bakan avukat bir arkadaşım anlatmıştı:

Yoksul bir babanın oğlu şoförlük yaparken ölümlü bir kazaya neden olmuş. Olayda tam kusurlu. Şoförün babası avukata başvurarak hukuki yardım istiyor. Arkadaşım adamın yoksulluğuna bakarak hiçbir ücret talep etmeksizin davayı takip ediyor.

Ancak bütün deliller aleyhte. Yapılacak bir şey yok. Şoförün mahkûmiyetine karar veriliyor.

Şoförün babası büroya gelerek yakınıyor.

“Yoksulluğun gözü kör olsun. Paramız olsa da iyi bir avukat tutsaydık bunlar başımıza gelmezdi.''




Avukat 5




Hayırsever vakıflardan birindeki çalışanlar şehrin en başarılı avukatından henüz herhangi bir bağış almamış olduklarını fark ettiler. Bağış toplama görevindeki kişi avukatı bağışta bulunması için ikna etmeye çalışıyordu:

“Araştırmalarımıza göre yıllık geliriniz en az 500.000 $. Ancak bugüne kadar hiç bir hayır işine bir kuruş bağışta bulunmamışsınız. O paranın bir kısmını bir şekilde topluma iade etmek istemez miydiniz?”

Avukat açtı ağzını:

“Önce, araştırmalarınız annemin uzun bir hastalıktan sonra ölmek üzere olduğunu ve hastane masraflarının onun yıllık gelirinin bir kaç kat üstünde olduğunu da gösterdi mi? Sonra, kardeşimin malul bir gazi, kör ve tekerlekli iskemleye mahkûm olduğunu? Ya da kız kardeşimin kocasının bir trafik kazasında öldüğünü ve onu üç çocuğuyla beş parasız bıraktığını?”

Görevli yerin dibine geçmişti.

Sadece:

“Hayır, hiç bir bilgim yoktu...” diye mırıldanabildi.

Avukat onun sözünü keserek devam etti:

“Pekâlâ, ben onlara zerre kadar para vermezken, size niçin vereyim?”



















Günün Sözü

Homo sum,humani nil a me alienum puto

İnsanım,insana özgü hiç bir şey bana yabancı değildir.

Şişli Merkez Mh,Esen Sk Saruhan İşhanında

Şişli Merkez Mh,Esen Sk Saruhan İşhanında
Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli
Hayatımızdan sessiz sedasız çekilmişler

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli
Siyah Beyaz Hayatımızdan Renkliye...

Sinema Tarihinden Siyah ve Beyazlıklar

Sinema Tarihinden Siyah ve Beyazlıklar
Zamanın belleği var