Müteahhitler fazla daire yapabilmek için ‘kot’ farkını kullandı, belediye iptal edilen planlara rağmen ruhsat verdi; semt sakinleri mahkemeye koştu...
İnşaat şirketleri, sadece eski sitelerin değil mahalle arasındaki binaların da peşinde koşuyor. Bu bölgelerde şu anda 1.5- 2 milyon lira civarında olan daire fiyatlarının yenilenmenin ardından 2’ye katlanabileceğine dikkat çekiliyor. Bu nedenle müteahhitler, daha fazla kat yapmak için ‘sınırları’ zorluyor.
Manzara kapanacak
İstanbul’un gözde ilçesi Beyoğlu’nun tarihi semti Cihangir’in sakinleri ise bu konuda bir hayli dertli.
İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesi’nin 25 Eylül 2013’te Beyoğlu Koruma Uygulama ve Beyoğlu Nazım İmar planlarını iptal etmesine rağmen, Beyoğlu Belediyesi’nin bu planlara göre inşaat ruhsatı vermesine isyan eden semt sakinleri mahkemelerin kapısını çaldı.
Kot farkı bahane edilerek bina yüksekliklerinin artırıldığını belirten Cihangirliler, İstanbul Boğazı’nı gören bazı dairelerin manzarasının da tamamen kapanacağını belirterek ruhsatların iptalini istedi.
Silüet değişecek
Beyoğlu Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na açılan davalardan biri de önceki günlerde lansmanı yapılan ve Keten İnşaat tarafından Cihangir Camii’nin ön tarafında inşasına başlatılan 18 dairelik proje için açıldı.
İptal edilen imar planları çerçevesinde projeye ruhsat verildiği ve yapı yüksekliğinin 8 metre artırılarak bir kat fazla yapılmasına göz yumulduğunu belirten davacılar yürütmenin durdurulması ve ruhsatın iptal edilmesini istedi.
Şehircilik ilkelerine aykırı
Cihangir Güzelleştirme Derneği ve Galata Derneği’nin geçtiğimiz yıl açtığı dava sonucu Beyoğlu’nun 2011’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce (İBB) hazırlanan koruma amaçlı imar planları 10. İdare Mahkemesi tarafından geçtiğimiz yıl eylül ayında iptal edilmişti. Mahkeme iptal gerekçeleri arasında planların bütünselliğinin olmadığını ve üst ölçekli planlarla uyumsuz olduğunu, yapılaşma koşullarını şehircilik ilkelerine uygunsuz şekilde belirlediğini ve ‘katılımcı alan yönetimi modellerini’ içermediğini sıralamıştı.
Söz konusu yapının ada ile komşu parsellerdeki yapı yükseklik rejimini, kentsel dokuyu ve silueti tahribata uğratacağını belirten semt halkı, tarihi caminin ve bir üst sokaktaki binaların görüş açısının bozulacağına dikkat çekti.
İsmail ŞAHİN / Sözcü
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder