Karaburun'da yöre halkının ve çevreci avukatların itirazıyla yargıya taşınan Çalık Enerji A.Ş.’ye ait “Sarpıcık RES Projesi" için yeni bir gelişme yaşandı. Halkın, olumlu ÇED raporuna karşı yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtığı projede, devam eden yargı sürecine karşın AKP hükümeti bir kez daha sermayedar lehine hareket etti ve bölgede "acele kamulaştırma" kararı alındı.
KÖYLÜNÜN ARAZİSİ PARSEL PARSEL ELİNDEN ALINIYOR
Rüzgâr türbinlerinin Sarpıncık ve Haseki köylerini çevrelediği, türbinlerin tarım arazileri ve meralarda konumlandırıldığı Sarpıncık HES Projesi'ne tahsis edilen sahada genişletme kararı alındı. Bu kapsamda Sarpıncık Köyü sınırlarında geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlayan yöre halkına ait 6 ayrı parselde "acele kamulaştırma" işlemi uygulanacak. Karar Resmi Gazete'de yayınlanırken, söz konusu projeyi yargıya taşıyan yöre halkı şaşkınlık içerisinde.
İMAR PLANLARI BAKANLIKTAN
Diğer yandan, İzmir Valiliği’nin ÇED onayı verdiği projeyle ilgili planlama çalışmalarını tamamlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilçe belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni by-pass ederek, proje alanını kapsayan 1000'lik ve 5000'lik imar planlarını askıya çıkarmıştı. Karaburun Sarpıncık bölgesinde bulunan ve büyük kısmı hazineye ait 30 hektarlık alan Bakanlık tarafından yapılan değişiklikle RES kullanımına açılmıştı.
ÇALIK’IN RES İNADI KARABURUN'U İSYAN ETTİRDİ
Çalık Holding tarafından Karaburun Yarımadası’nda hayata geçirilecek tartışmalı yatırım için bölgedeki tarım arazileri, çayır ve mera alanları kullanılacak. İzmir Valiliği tarafından nihai ÇED onayı alan Sarpıncık RES Projesi dahilinde Haseki-Sarpıncık-Kızıldağ mevkisinde yaklaşık 107 milyon liralık tatırımla dev rüzgar türbinleri dikilecek. EPDK’den 49 yıllık üretim lisansı alan proje dahilinde kurulacak 14 rüzgar türbini ile 32 MW gücünde enerji üretimi yapılması planlanıyor.
Projenin hayata geçeceği bölgede vatandaşlara ait kiralık zeytin arazileri olduğu ve sözleşmelerin iptali için İzmir Defterdarlığı’nda işlemlerin sürdüğü öğrenilirken, proje için hazırlanan ÇED raporlarına resmi kurumların büyük bölümü gereken onayı vermişti. Diğer yandan, geçtiğimiz yıl içerisinde projeyle ilgili düzenlenen halkın bilgilendirilmesi toplantısı yöre halkı tarafından protesto edilmişti. Buna rağmen şirket yetkililerinin "toplantı yapılmıştır" raporu hazırlayarak imza altına alması da büyük bir krize yol açmıştı.
YÖRE HALKI, ÇEVRECİLER, HUKUKÇULAR KARŞI, BİR TEK SERMAYE İSTİYOR
Karaburun’a özgü sayısız ürün veren arazilerin yer aldığı Yarımada’daki Sarpıncık ve Haseki köyleri civarındaki bölgede daha önce de acele kamulaştırma işlemi yapılmış, yatırıma açılan alanla ilgili Karaburun Belediyesi olumsuz görüş sunmuştu. Raporda değerli tarım arazilerinin ortadan kaldırıldığı, çevreye olumsuz etki getireceği, çevrede benzer tesislerin yer aldığı gibi gerekçelerle karşı çıkan Karaburun Belediyesi, kurulacak tesise ÇED onayı verilmemesi için de ayrıca talepte bulunmuştu.
habersol
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder