Kefillik Nedir?

Kentsel dönüşüm ve Emlak ile ilgili daha geniş bilgi; kentseldonusumhaberleri.com'da
  1. Borcunu ödemeyenin veya verdiği sözü yerine getirmeyenin bütün sorumluluğunu üzerine alan kimse
  2. Kefalet veren kişi.
Kefil : Bir sözleşmeyi müşteriyle birlikte imzalayan ve bu sözleşmeden doğan her türlü borç ve yükümlülüklerden müştereken sorumlu olan gerçek veya tüzel kişi. Türk Hukukunda şahsi teminatlardan biri ‘Kefalet’tir. Kefalet sözleşmesinde kefil, alacaklı ile asıl borçlu arasındaki hukuki ilişki sonucunda asıl borçlunun borcunu yerine getirmemesi sonucu alacaklının uğradığı zararı şahsen haczi kabil bütün malvarlığı ile karşılamayı taahhüt eder.
Kefalet : Borçlunun kredi geri ödemelerini yapmaması halinde, alacağın kefil olan kişiden tahsil edilmesini sağlayan teminat türü
S-Fer’ilik nedir?
C- Kefalet sözleşmesinin, yine şahsi teminat niteliğinde olan garanti ve banka teminat mektuplarından en önemli farkı, kefaletin varlığının alacaklı ile asıl borçlu arasındaki hukuki ilişkinin muteber olarak doğmuş ve devam ediyor olmasıdır. Buna kefaletin fer’iliği denmektedir. Fer’ilik özelliği gereği kefil alacaklıya karşı, borçlu sorumlu olduğu takdirde ve ölçüde sorumlu olacaktır. Asıl borç ilişkisinin herhangi bir nedenden dolayı geçersiz olması ya da sona ermiş olması halinde, kefalet sözleşmesi bizatihi geçersiz olmasa da, kefil alacaklıya karşı sorumlu olmayacaktır. Üstelik kefil bunun aksine bir şartı kefalet sözleşmesinde kabul etmiş olsa bile, bu şart fer’ilik ilkesine aykırı olacağından geçersizdir.
Fer’ilik özelliği gereği kefil kendisini takibe gelen alacaklıya karşı, hangi tür kefalet yapılmış olursa olsun, asıl borçlunun bizzat kendisinin alacaklıya karşı ileri sürebileceği savunma imkanlarını (itiraz, def’i), aynen alacaklıya karşı ileri sürebilecektir (Bkz. BK md. 497). Hatta ileri sürmemesi durumunda gerekli koşulların varlığı halinde asıl borçluya rücü hakkını da kaybedecektir.
S-Talilik nedir?
C- Talilik ile kastedilen, alacaklının asıl borçlusuna gitmeksizin kefile başvuramamasıdır. Bu nitelik kefalet sözleşmesinde sadece adi kefalet türlerinde var olan bir niteliktir. Zira adi kefalette alacaklı adi kefile gitmeden evvel önce asıl borçluyu ve varsa bu alacağı için teminat olarak verilmiş rehnin paraya çevrilmesi yollarına başvuracaktır. Bu yollara başvurmadan ilk olarak adi kefile gitmesi halinde adi kefil, alacaklıya karşı BK md. 486’da belirtilmiş olan def’ileri ileri sürme hakkı olacaktır.
Şu hususu eklemek gerekir ki, müteselsil kefalette kefaletin taliliğinden söz edilemez.

S- Kefalet borcunun, asıl borca yabancı bir borç olması ne demektir?
C- Bu husus özellikle uygulamada çok karıştırılan müteselsil borçluluk ile müteselsil kefalet arasındaki farkın ortaya konulması bakımından önem taşır. Şöyle ki, ilk olarak asıl borçlu ile alacaklı arasındaki hukuki ilişkinin konusu ister mal, ister hizmet, ister para olsun, kefilin borcunun konusu kural olarak ‘paradır’. Zira kefil, alacaklıya asıl borçlunun borcunu ifa etmeyi taahhüt etmez. Kefil alacaklıya, asıl borçlunun ifa etmemesi halinde alacaklının ifadan beklediği menfaati yerine getirmeyi taahhüt eder. Bu çok yalın dille alacaklının müspet zararıdır.
   İkinci olarak kefil alacaklıya, alacaklının müspet zararını ödediği zaman, kefalet borcu sona erer, yoksa asıl borçlunun borcu sona ermiş olmaz. Bu nedenle alacaklıya ifada bulunan kefil, ifa ettiği oranda alacaklının haklarına halef olarak asıl borçluya rücu etme hakkını kazanır.
S- Kefalet sözleşmesi tek tarafa borç yükleyen ivazsız bir sözleşme midir?
C- Kefalet sözleşmesi ile borç altına giren tek kişi kefildir. Alacaklı bu sözleşmeden dolayı kefile karşı bir karşı edim borcu altına girmez.
S –Kefalet sözleşmesinin geçerlilik koşulları nelerdir?
A – Teminat alınan asıl borcun muteber olarak doğmuş ve sona ermemiş olması gerekir. Bu zaten fer’ilik niteliğinden de çıkan bir sonuçtur. Dolayısıyla asıl borç ilişkisi sözleşme ehliyetinin bulunmaması, sıhhat şekline uyulmaması, muvazaalı olması veya BK md. 19 ‘da yer alan nedenlerden biri ile geçersiz ise veyahut asıl borç ilişkisi BK md. 113 vd. nedenlerden dolayı sona ermiş ise kefil hiçbir surette sorumlu olmayacaktır. Bunun aksine sözleşmede şart yer alsa bile kefil sorumlu olmayacaktır, meğer ki, sözleşme aslında garanti sözleşmesi maksadıyla yapılmış olsun.
   BK md. 485/son c.’de kastedilen husus da, kefilin hata veya sınırlı ehliyetsizlik gibi tek taraflı bağlamazlığı olan bir asıl borç ilişkisine, bu durumu bilerek kefalet sözleşmesi yaptığı kanaatiyle teminat vermesi halinde, aslında gerçekte kefalet sözleşmesinin şekil şartlarına bağlı olacak bir garanti sözleşmesinin olduğu kabul edilmektedir. Bu halde kefil, asıl borçlunun hata veya sınırlı ehliyetsizlik nedeniyle borç ilişkisinin geçersizliği dışında asıl borçluya ait tüm itiraz ve def’ileri ileri sürebilecektir.
   Kefalet ile teminat altına alınan borç mevcut olabileceği gibi, müstakbel borca da kefil olunabilir.
   B- Kefalet sözleşmesinin genel olarak tüm sözleşmeler için geçerli olan BK md.19’da yer alan muteberlik koşullarını gerçekleştirmesi şarttır. Burada kefil olma ehliyeti bakımından TMK md. 449, md.429/b.9, İİK md. 290 hükümlerinin belirtilmesi, özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri bakımından da kuruluş amaçlarıyla sınırlı olarak kefalet sözleşmesinin kurulabileceğini belirtmek uygun olacaktır.
   C- Kefalet sözleşmesinin adi yazılı şekilde yapılması ve kefilin sorumluluk miktarının kefalet senedinde belirtilmiş olması gereklidir. Bu miktarın mutlaka rakamla yazılı olması şart değildir, kefalet senedinden veya kefalet senedinin bağlı olduğu asıl borç ilişkisinden de bu miktarın anlaşılabilir olması (uygulamada özellikle kredi kartlarına kefaletler bakımından) yeterli olarak kabul edilmektedir.
   Kefilin sorumlu olacağı miktarın yabancı para olarak da gösterilmesi geçerlidir.
   Kefalet sözleşmesinde kefilin sorumluluğunu arttıracak her türlü anlaşmanın mutlaka BK md. 484 şekle uygun olarak yapılması geçerlilik koşuludur.
S-Kefalet sözleşmesinin türleri nelerdir?
A-Adi Kefalet: BK md.486 talilik özelliği nedeniyle uygulamada pek sık rastlanılmaz. Adi borç ilişkilerinde, kefalet altına giren kişinin açıkça müteselsil kefil olacağı hususu sözleşmede yer almadığı takdirde kefil adi kefildir. Adi kefilin tartışma (peşin dava) ve rehnin paraya çevrilmesi şeklinde özel def’ileri vardır.
B- Müteselsil Kefalet: Uygulamada sıkça rastlanan kefalet türüdür. Adi ilişkilerde kefilin müteselsil sıfatıyla kefil olduğu haller ile, ticari ilişkilerde müteselsil sıfatı yer almasa bile TTK md.7 gereği kefalet altına giren kişi müteselsilen kefil olur ve alacaklı ister asıl borçlusuna ister kefile isterse her ikisine birden hukuki takipte bulunabilir.
Kriz döneminde her geçen gün ödenmeyen krediler ve finans şirketlerinin yaptığı kanuni takipler artıyor. Kredi almayan, fakat yakınlarına ya da kendi firmalarına kefil olan kişilerin müşterek borçlu müteselsil kefil kavramını bilmelerinde fayda var.

Eğer kefalet verilirken kişi sadece "kefil" olarak görünüyorsa, alacaklı şirket önce borçluya kanuni takip yapmak zorundadır. Eğer kanuni takipten sonra hala alacak kalmışsa, o zaman kefilin üzerine gidebilir.

Fakat verilen kefalette "müşterek borçlu müteselsil kefil" ibaresi var ise; bu, kefilin borç için borçlu kadar sorumluluk taşıdığını gösterir. Bu durumda alacaklı isterse önce borçluya, isterse önce kefile kanuni takip yapabilir. Özellikle araç ya da bulunması güç makinalar için verilen krediler sözkonusu ise genellikle alacaklılar bu araçları aramak yerine, kefillerin mal varlıklarının üzerine gitmeyi tercih eder. Bu durumda yapılacak en iyi şey alacaklı ve borçlu ile irtibat halinde olmak ve borçlunun ödeme durumuyla ilgili her an bilgi sahibi olmaktır.
C- Birlikte Kefalet: Birden fazla kişinin birlikte kefil olma arzu ve iradesiyle hareket ettiği kefalet türüdür. Adi birlikte ve müteselsil birlikte kefalet türleri vardır. Adi birlikte kefalette, kefillerin adi kefaletteki def’ilerinin yanı sıra BK md. 488 uyarınca bölme def’i hakları da mevcuttur.
D- Rücua Kefalet, BK md. 489/ II: Alacaklıya ifada bulunup onun haklarına halef olan kefilin asıl borçluya rücu etmesi halinde, asıl borçlunun (ilk) kefile ödemede bulunacağını tekeffül (Bir şeyin sorumluluğunu üzerine alma, yükümlenme. Kefil olma)  eden bir başka kefildir.
E- Kefile Kefalet BK md. 489/ I: Uygulaması hiç olmayan kefalet türüdür. Kefilin alacaklıya ödemede bulunacağını alacaklıya karşı başka bir kefalet sözleşmesi ile tekeffül eden kefildir.
S-Kefilin sorumluluğunun kapsamı nedir?
C-Kefalet sözleşmesinde kefilin sorumlu olacağı meblağın açıkca yer alması kefilin lehinedir. Zira kefil bu meblağ üst sınır olacak şekilde, asıl borçtan (ana borç) + asıl borçlunun temerrüdünün tüm sonuçlarından (temerrüt faizi gibi) + asıl borç için sözleşme faizi kararlaştırılmış ise işlemiş bir yıllık ve işlemekte olan faizden + kendisine zamanında haber verilmiş olması koşuluyla yargılama masraflarından sorumludur. Bu kalemler toplamı, kefalet senedindeki üst meblağı aşsa dahi kefil sadece bu üst meblağa kadar sorumlu olacaktır. Kefilin bizzat kendisinin ‘kefalet borcundan’ ötürü borçlu temerrüdüne düşürülmesi halinde ise, artık bu üst meblağla bağlı kalmaksızın sorumlu olacaktır.
S-Kefalet sözleşmesinin sona erme sebepleri nedir?
1.      Asıl borç ilişkisinin sona ermiş olması (BK md. 492)
2.      Asıl borçlunun değişmesi (Borcun nakli halinde) kefilin buna açıkca rıza göstermemesi (BK md. 176)
3.      Belirli süreli kefalette, kefalet süresinin sona ermesinden itibaren bir ay içinde alacaklı alacağını takibe girişmez ya da başladığı takibe uzun süre ara verirse kefil, bu bir ayın sonunda otomatik olarak kefalet borcundan kurtulur. Şunu önemle vurgulamak gerekir ki, asıl borç ilişkisinin süreli olması, bu sürenin kefalet sözleşmesi için de geçerli olacağı hususunda açık bir anlaşma yoksa, kefalet sözleşmesinin otomatik olarak belirli süreli kurulduğu anlamına gelmez.
4.      Belirsiz süreli kurulmuş kefalet sözleşmesinde, alacaklı asıl borç muaccel olduktan sonra bir ay içinde alacağını takip etmez ya da başlamış olduğu takibine uzun süre ara verecek olursa kefil kefalet borcundan kurtulur.
5.      Alacaklı ile kefil aralarında anlaşarak her zaman kefalet sözleşmesini ortadan kaldırabilirler
6.      BK md. 501 gereği alacaklı, kefilin kefalet borcunu ödemek istemesine rağmen bu ödemeyi haklı bir sebep olmaksızın kabul etmez ise, kefil, borcunu tediyede bulunmasına gerek olmadan kefalet borcundan kurtulur.
7.      BK md. 502 asıl borçlu iflas ettiğinde alacaklı bu durumu kefile bildirmez ise, kefil asıl borçluya karşı olan müstakbel rücu hakkını iflas masasına bildirmemesinden dolayı uğradığı zarar oranında kefalet borcundan kurtulacaktır.
8.      Alacaklıya ödemede bulunacak kefile alacaklı elinde tuttuğu asıl borçluyu takip için gerekli olan belgeleri ve asıl borç için verilmiş diğer teminatları vermeye mecburdur. Bu külfeti (ödevi) yerine getirmez ise kefilin kefalet borcundan kurtulacaktır, BK md. 501/c.2.
S-Kefilin asıl borçluya rücu hakkı nedir?
C-Kefil alacaklıya kefalet borcunu ödediği zaman kefalet borcu sona erer ama asıl borçlu borcundan kurtulmuş olmaz. Alacaklıya ödemede bulunan kefil onun haklarına halef olarak asıl borçluyu takip eder. Bu halefiyet hakkından kefilin önceden feragati geçersizdir, BK md.496. Rücu aşamasında asıl borçlu, alacaklıya karşı ileri sürebileceği (ve aslında kefilin de alacaklı tarafından takibi sırasında ona karşı ileri sürmesi gereken) asıl borç ilişkisinden doğan itiraz ve def’ileri ileri sürebilir. Bu nedenle kefil asıl borçlu ait olup da alacaklıya zamanında ileri sürmediği savunma imkanları varsa, asıl borçluya rücu etmek istediğinde rücu hakkını bu oranda kaybedecektir, BK md. 497. Keza BK md. 498’deki halde de kefil rücu hakkını kaybeder.
S-Kefalet borcunun muacceliyet ve zamanaşımı nedir?
C-Kefalet sözleşmesi en erken ve sözleşmede hiçbir şey kararlaştırılmamışsa, asıl borç ilişkisi muaccel olduğu zaman muaccel olur. Asıl borcun muaccel olması için alacaklının borçluya ihbarda bulunması gerekiyorsa, bu ihbarda bulunduğunu kefile haber vermedikçe kefil, alacaklıya karşı asıl borcun muaccel olmadığı def’ini ileri sürer. Asıl borçlunun iflası sebebiyle kefilin tekeffül ettiği borç ilk vadeden evvel muaccel olsa da, kefil asıl borcun ilk vadesi gelmeden evvel alacaklı tarafından takip edilemez BK md.491. Ancak bu son hüküm emredici değildir.
   Kefalet sözleşmesi muaccel olduğu andan itibaren 10 yıllık genel zamanaşımı süresine tabidir

YAŞLIYA KEFİL
S-Eşim yaşlı dayısına kefil olmak istiyor. Benim onaylamama rağmen kefil olmak istemesi benim için de bir tehlike oluşturur mu?
C- Birincisi:  Eşinizin kefaletini engelleyemezsiniz. Eşler kendi malvarlıkları üzerinde tasarruf hakkına sahip olduğu gibi müstakil olarak da kefil olabilirler. Yani evlilik eşin her işine müdahale anlamına gelmiyor.İkincisi:Ölümü halinde mirasçıları borçlarından da sorumlu. Dolayısı ile mirası reddetmedikleri takdirde mirasçılar borcu üstleniyor. Şayet borç ödenmez de kefile başvurulursa kefilin dışındakilerin malvarlığına yani sizin malvarlığınıza zarar gelmez.
S-Babam aldığı kredi borcunun tamamını ödemeden öldü. Borcu mirasçıları mı öder yoksa kefiller mi?
C-Eğer borçların tamamı miras kalanlardan fazla,dolayısıyla reddi miras yapmadıysanız mirasçılar,reddi miras yaptıysanız borçtan kefiller sorumlu olacaktır.
S-Kefil olduğum kişi borcunu ödemedi.  Bana ait taşınmazlara ipotek konuldu. Kefillikten nasıl kurtulabilirim?
C-Kefillikte borç ödeme yükümlülüğünden kurtulamazsınız.  Asıl borçlunun mal varlığı varsa tespit edip alacaklıyı onun üzerine gönderebilirsiniz.
S-8 ay önce babam vefat etti. Babam vefat etmeden önce kardeşime ticari kredi için kefil olmuş. Bundan bizim haberimiz olmadı. Fakat babam vefat ettikten sonra varisleri olarak veraset ilamı çıkarttık. Krediyi çeken kardeşime ait şirket borçlarından dolayı battı. Daha sonra bizlere bu borçlar için bankadan borcu ödememiz konusunda noter aracılığı ile yazılar geldi. Bu borç bizlerden talep edilebilir mi,bizler bu borçlardan nasıl kurtulabiliriz?
C-Kefaletin sona ermesi sebepleri Borçlar Kanunu'nda sayılırken kefilin ölümünden bahsedilmiş değildir. buna göre miras hukukuna egemen külli halefiyet ilkesi gereğince kefalete ilişkin borç mirasçılara geçecektir. eş deyişle sizler de anılan kefalet borcundan dolayı sorumlu bulunmaktasınız.

Şayet tereke borca batık ise, eş deyişle babanız vefatı sırasında size her hangi bir mal bırakmamış da sadece borç bıraktı ise, MK 605/II hükmünü ileri sürmek suretiyle borçlardan (bu arada kefaletten) kurtulabilirsiniz.  Buna göre ölüm halinde terekenin borca batık olduğu sabit ise, miras reddedilmiş sayılacağından, size gelen ödeme emirlerine bu hükümden bahsetmek suretiyle itiraz edebilirsiniz. 

S- Biz 2 kişi bir esnafa ticari kredide kefil olduk. İmzamızı 40 milyar için attık. Fakat bankanın müşteri temsilcisi 3. bir kefil kabul ederek miktarı 80 milyara çıkarttı. Bundan bizim haberimiz olmadı. Bir zaman sonra esnaf işlerini yürütemedi, iflas etti ve kaçtı. Dolayısıyla borçlar biz kefillerin üzerine kaldı. Taksitler ödenmeyince banka bizi aradı, gittik banka şubesine, biz 3. kefilin varlığını ve kredinin 80 milyara çıkmış olduğunu büyük bir şaşkınlıkla ve  kızgınlıkla öğrendik. Sözlü itirazlarımız banka müdürüne etki yapmadı, borç ödenecek aksi halde yasal işlemleri başlatırım, dedi. İyi ki esnaf arkadaş  80 milyarlık kredinin 30 küsür milyarını kullanmış, taksitlerini ödeyemeyince geri kalanını kullanmaya fırsat kalmadan kredisi dondurulmuş.
1-Bankanın müşteri temsilcisi bizim rızamız olmadan 3. bir kefili kabul etmeye ve kredinin miktarını yükseltmeye hakkı var mıdır? (Ben şahsen hiç hakkının olmadığını düşündüm. Zaten bu olayın su yüzüne çıkmasından 1-2 hafta sonra kendisini başka bir bankada çalışır gördüm. Herhalde büyük bir usulsüzlük yaptığını anladı ve başka bir bankaya transfer oldu. Bilemiyorum belki de başka bir neden vardır. Sadece benim zannım.)

2-Diğer 2 kefil olayın başında çark ettiler. Maaşıma haciz gelmemesi için ödemeyi 1,5-2 yıl boyunca hep ben yaptım(Diğer 2 kefilin umurlarında değildi kendilerine gelecek haciz olayı). Ödediğim makbuzlarda açıklama kısmında hep benim adım ve soyadım vardır. Borç yeni kapandı. Diğer 2 kefil ödemeye ortak olmadılar. Ben şimdi diğer 2 kefili mahkemeye verip bu konuda onlardan bir hak talep edebilir miyim?

C-Birden çok kişi,aynı borca birlikte kefil oldukları taktirde,her biri kendi payı için adi kefil gibi,diğerlerinin payı için de kefile kefil gibi sorumlu olur.Borçluya birlikte veya kendi aralarında müteselsil kefil olarak yükümlülük altına giren kefillerden her biri,borcun tamamından sorumlu olur.Borcu ödeyen kefil,kendi paylarını daha önce ödememiş olmaları ölçüsünde ,diğer kefillere karşı rücu hakkına sahiptir. Kredi miktarının arttırılan kısmı ise sizi ilgilendirmiyor.

S- Konut kredisine kefil oldum ancak arkadaş ödemedi ve hakkında icra takibi başladı. Öncelikle ev satılması gerekmiyor mu ve kefillikten nasıl vazgeçebilirim?
C- Mantıken evet fakat bankalar aynı anda tedbirli davranarak kefili dökümantasyon anlamında işin içine sokarlar.... Bankayla görüşerek birlikte hareket etmeye çalışın... Borçlu üzerinde tüm çareler tükenmedikçe yasal olarak kefil üzerine gidilemez...

S-Kızım ayrıldığı eşinin bireysel kredisine kefil olmuş. 5 aydır kredi borcunu kızım çalışamadığı için ben ödüyorum. Bu borcu ödemek zoruma gidiyor. kızımın adına herhangi bir malvarlığı yok . Benim yanımda kalıyor. borcu ödemez isek ne gibi sakıncası olur.
C-Kredibilitesi bozulur.... ama önce asıl borçluya gidilir... çare tükendikten sonra kızınızın üzerine gelinir fakat üzerine bir şey yoksa tahsil imkanı da olmaz... Eşinin mal varlığı, araç vs. hakkında bankaya bilgi verebilirsiniz fakat takipe geçilmeden önce en az 3 taksit ödenmemeli...

S-Yakın bir akrabam ev alacak ve benden kefi olmamı istedi. Acaba ödemede zorlanırsa yada ödeyemez ise banka benden bir talepte bulunur mu? Ya da sadece ödediği kredi mi yanar?
C-Borcunu ödemezse ve banka ilgili kişi ve teminatla borcunu tamamıyla tahsil edemezse tabi ki size gelir... kefilliğin amacı da budur... konutun değeri yüksek olsa ve temerrütler sonrası hacizden konutun ucuza satılmasıyla risk altına girebilirsiniz...

S-Eşim 10000 tl 36 ay vadeli kredi kullandı ve bu kredinin kefili benim. şu an eşimle ayrılma aşamasındayız. kredi taksitlerini bu ğüne kadar ben ödedim bundan sonra ödemek istemiyorum kefillikten nasıl kurtulurum.
C-Kefillikten çekilmeniz mümkün değil... ancak eşiniz yeni şartlarla tekrar kredi kullanıp mevcut krediyi kapatırsanız kurtulabilirsiniz...

S-Emekli bir memura,20 bin liralık ihtiyaç kredisi için kefil oldum. Taksitleri ödemiyor,banka parayı kimden parayı kimden tahsil eder? Ben çalışan devlet memuruyum
C-Alacaklı önce borçlunun üzerine gidip tüm çareler tükendikten sonra kefilin üzerine gidebilir... Emekli maaşına haciz getirilemediği için kefil olduğunuz kişinin iyi niyeti önemli...

S-Babam 5 yıl önce konut kredisi çkemiş ve kendisi de geçen yıl vefat etti ancak kendisi emekli idi ve mirasçıları da krediyi ödemeye devam etti rahmetlinin kefili kefllikten çıkmak istiyor ve bizi kefil olduğum kişi öldü ben de kefillikten çıkmak istiyorum şeklinde dilekçe veririm eviniz elinizden gider diyor. birincisi kefillik hangi durumlarda düşer ikincisi bankalar hangi durumlarda taksitleri ödenen konut kredsi ile ilgili konutu satışa çıkaarbilir.

C-Kişi vefat etti diye kefillik düşmez... Kredinin kapanması gerekir... Banka vefatı öğrenirse kapatma talep edebilir... Kapatılmaması durumunda krediyi KKDF li hale dönüştürebilir ve taksitler biraz artabilir... Kredinin kapanmaması durumunda icra işlemleri yapılacağını sanmam... İşler sarpa sararsa kefil de zarar görür... Tehdit ettiği gibi ev elinizden icra yoluyla giderse ve konut krediyi karşılamayacak kadar düşükten satılırsa farkı o ödemek zorunda kalır... Bu arada kayınpederinizin yaşı fazla olmalı... Bankalar pek hayat sigortası yapmadan bu tür kredileri vermezler... Hayat sigortası varsa borç kapandığı gibi üste para da alırsınız... 5 yıl önce yapılıp, yasal hak nedeniyle son yılda yapılmadıysa bir fırsat kaçmış demektir

S-Bir arkadaşımın nakit ihtiyacı için formaliteden bir daire alımı satımı yapıldı. Daha sonra bu arkadaş iflas etti borcu ödemiyor. daireyi formaliteden alan borçluda ödeyemeyeceğini maaşında haciz olduğunu söylüyor bende kefil olmuştum . Bankadan ihtar geldi bende memurum akıbetim ne olur yada bu işten nasıl kurtulabilirim?
C-Borç oranı evin değerine kıyasla düşükse sorun olmaz fakat arkadaşınız konutu kaybetmeyi göze aldığına göre durum farklı sanırım... İlgili kişiler krediyi kesinlikle ödeyemeyecekse bankayla konuşup icradan satış işlemleri yapılmasını talep edebilirsiniz fakat iş o raya girer ve konutun satışı borcu karşılamazsakalanı siz ödemek zorunda kalırsınız.... Satış ilk ihalede konutun değerinin %60 ından başlar, kimse vermezse ikinci ihalede %40 tan başlar... Eğer borc, faiz, temerrüt ve tüm masraf ve ferileri evin değerinin %40 ını geçmiyorsa sorun yok geçiyorsa zarar etmemek için evin haraç mezat gitmemesi için plan yapmalaısınız...

S-Ben bir arkadasima kefil olup esnaf kefaletten kredi çektik arkadaş kredisini bir türlü ödemiyor. Günü geceli aylar oldu banka hesaplarıma ipotek konmuş yerimden kıpırdayamiyorum surekli icra kapima geliyor oysa kendi benden çok zengin iki katli evi ve iş yeri var fakat ustune kayitli değil kefillikten nasil kurtulurum ne yapmam
C-Kefillikten kurtulamazsanız fakat banka kefilden önce asıl borçluya rücu etmeli.. Borçlu tarafında bütün çareler tükendiğinde size gelebilir... Eğer mal kaçırma varsa bankaya yol gösterebilirsiniz... Ya da bankaya borçlunun ikametgahına hacze gitmesi konusunda baskı yapabilirsiniz...

S-Başkasına kefilim ama kendim kredi çekmek istesem sorun olur mu?C- Kredi kaydında kötü gelişme yoksa sorun olmaz...

S-Dedem şuan 74 yaşında 69 yaşında birine kefil olmuş vakıflar bankasına ve şuanda arabası bağlandı bu yaşta banka kefilliği gecerli midir?
C-Kefilliği düşüren bir yaş sınırı yok... Kredi alımlarında genelde bazı bankalar 65 , bazı bankalar 70 yaşın üzerine kredi vermez fakat bir şekilde kefilliği kabul edilmiş...

S-Arkadşım bağkur emeklisi kendisi araç kredisi çekeçek bende kefil olacağım arkadaşım ödyemesse krediyi araçmı satılır yoksa bana mı grlir ben kamuda memurum yalnız kendimde konut kredisi çekmiştim kefil olunur mu?
C-Doğrusu önce aracın satılması, borcu karşılamazsa size gelinmesi... Araç kredisinde borçluluk yüksek olursa hacizden satışta borcu karşılamama riski daha yüksek... Kredinin sorunlu olması durumunda aracın saklanaması riskleri var... Arkadaşınıza gerçekten güvenmeniz lazım....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İki güzellik bir arada

İki güzellik bir arada

Ya üçüde olmasaydı

Ya üçüde olmasaydı

Mehmet Akif Ersoy'dan

Mehmet Akif Ersoy'dan

Gezi Parkı

Gezi Parkı

Ne Denilebilir!...

Ne Denilebilir!...

Gezi

Gezi

Günün Fıkrası

Deli

1960'lı yıllar,Elazığ Akıl Hastanesinden her nasılsa 423 akıl hastası kaçar ve Elazığ'ın cadde ve sokaklarına dağılır.



O zamanın ünlü doktoru Mutemet Tazıcı hastanenin başhekimidir. 'Doktor bey,ne yapalım?' diye akıl danışırlar.



Mutemet Bey personeline;'Bana bir düdük verin ve arkama yapışarak gelin!'der.



Doktor önde birkaç personeli arkasında düt düt diye trencilik oynayarak Elazığ'ı dolaşırlar. Bütün deliler bu kuyruğa girip vagon olurlar. Hastaneye geldiklerinde sayı 612 kişidir...



Avukat 1




Zenginin biri ölümüne yakın, biri doktor, biri papaz, diğeri avukat olan üç yakın arkadaşını yanına çağırarak bir ricada bulunmuş.

- 300 bin dolar kadar bir tasarrufum var, bunu yanımda öteki dünyaya götürmek istiyorum. Ama kimseye de güvenemiyorum. Şimdi size 100'er bin dolar vereceğim. Bu paraları ne olur ben gömülürken kefenimin iç cebine koyuverin...

Adam ölmüş ve üç arkadaşı verdikleri sözü yerine getirmişler. Bir süre sonra doktor vicdan azabına yakalanmış. Diğer iki arkadaşını çağırarak onlara itirafta bulunmuş

- Hastanenin çok acil ihtiyacı vardı onun için 100 bin doların 20 bin dolarını hastaneye sarf ettim, kefene 80 bin koydum.

Papaz utana sıkıla mırıldanmış.

- Maalesef ben de aynı günahı işledim paranın yarısını kilisenin inşaatına ayırdım. Kefenin cebine 50 bin dolar koydum.

Avukat gülümsemiş.

- Ben sözümü aynen yerine getirdim, kefenin cebine 100 bin dolarlık çek koydum.




Avukat 2




George ve Harry balonda Atlantik Okyanusu’nu geçmektedirler. George Harry'ye döner ve “Biraz alçalıp nerede olduğumuzu anlayalım” der. Harry sıcak gazı biraz kısar ve balon alçalmaya başlar. George "Hala nerede olduğumuzu anlayamadım biraz daha alçalalım ve şu aşağıdaki adama soralım" der. Harry adama bağırır:

"Hey bayım nerede olduğumuzu söyleyebilir misiniz lütfen. "

Adam geri bağırır: "Bir balondasınız ve 100 metre yukardasınız"

George Harry'ye döner ve "Bu adam bir avukat" der.

Şaşırır Harry, "Nasıl anladın?" der.

"Çünkü" der George "Verdiği bilgi %100 doğru, fakat faydasız".




Avukat 3




Önemli bir iş için mülakat yapılacakmış. Bir matematikçi, bir fizikçi ve bir de avukat başvurmuş. Önce matematikçiyi içeriye almışlar ve bir masaya oturtup, sormuşlar:

“İki kere iki kaç eder?”

Matematikçi bir süre düşünmüş, önüne kâğıt kalemi almış, 10-15 sayfa doldurduktan sonra demiş ki: ''Eminim ki dört eder.''

Sonra fizikçiye aynı soruyu sormuşlar. Fizikçi de önce düşünmüş, sonra bir deney düzeneği kurmuş, sağa sola toplar fırlatmış. Yarım saat sonra : ''Yaptığım deneylere göre 3,9 ama 0,2'lik bir hata payı olabilir.'' demiş

En son avukatı almışlar içeri, sormuşlar soruyu. Avukat hiç düşünmeden etrafına sinsi sinsi bakmış ve sormuş:

''Kaç olmasını istersiniz?''




Avukat 4




Ceza davalarına bakan avukat bir arkadaşım anlatmıştı:

Yoksul bir babanın oğlu şoförlük yaparken ölümlü bir kazaya neden olmuş. Olayda tam kusurlu. Şoförün babası avukata başvurarak hukuki yardım istiyor. Arkadaşım adamın yoksulluğuna bakarak hiçbir ücret talep etmeksizin davayı takip ediyor.

Ancak bütün deliller aleyhte. Yapılacak bir şey yok. Şoförün mahkûmiyetine karar veriliyor.

Şoförün babası büroya gelerek yakınıyor.

“Yoksulluğun gözü kör olsun. Paramız olsa da iyi bir avukat tutsaydık bunlar başımıza gelmezdi.''




Avukat 5




Hayırsever vakıflardan birindeki çalışanlar şehrin en başarılı avukatından henüz herhangi bir bağış almamış olduklarını fark ettiler. Bağış toplama görevindeki kişi avukatı bağışta bulunması için ikna etmeye çalışıyordu:

“Araştırmalarımıza göre yıllık geliriniz en az 500.000 $. Ancak bugüne kadar hiç bir hayır işine bir kuruş bağışta bulunmamışsınız. O paranın bir kısmını bir şekilde topluma iade etmek istemez miydiniz?”

Avukat açtı ağzını:

“Önce, araştırmalarınız annemin uzun bir hastalıktan sonra ölmek üzere olduğunu ve hastane masraflarının onun yıllık gelirinin bir kaç kat üstünde olduğunu da gösterdi mi? Sonra, kardeşimin malul bir gazi, kör ve tekerlekli iskemleye mahkûm olduğunu? Ya da kız kardeşimin kocasının bir trafik kazasında öldüğünü ve onu üç çocuğuyla beş parasız bıraktığını?”

Görevli yerin dibine geçmişti.

Sadece:

“Hayır, hiç bir bilgim yoktu...” diye mırıldanabildi.

Avukat onun sözünü keserek devam etti:

“Pekâlâ, ben onlara zerre kadar para vermezken, size niçin vereyim?”



















Günün Sözü

Homo sum,humani nil a me alienum puto

İnsanım,insana özgü hiç bir şey bana yabancı değildir.

Şişli Merkez Mh,Esen Sk Saruhan İşhanında

Şişli Merkez Mh,Esen Sk Saruhan İşhanında
Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli
Hayatımızdan sessiz sedasız çekilmişler

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli
Siyah Beyaz Hayatımızdan Renkliye...

Sinema Tarihinden Siyah ve Beyazlıklar

Sinema Tarihinden Siyah ve Beyazlıklar
Zamanın belleği var