Sigorta

Kentsel dönüşüm ve Emlak ile ilgili daha geniş bilgi; kentseldonusumhaberleri.com'da
 
S-Ev Sahibinin Riskini Azaltan Sigorta nedir?
C-ACP Sigorta'nın geliştirdiği ev sahibinin kirayı tahsil edememe, kiracının da işsiz kalması halinde kirasını ödeyememe riskini teminat altına alan Kirelax sigortasının en büyük müşterisi, poliçeyi kiralama yapan müşterilerine promosyon olarak dağıtmak isteyen emlakçılar oldu. Sigortanın yaygınlaşarak, peşinat ve depozitoya da çözüm olması bekleniyor.



Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartları

A-SİGORTA KAPSAMI

A.1-Sigortanın Kapsamı
587 sayılı kanun hükmünde kararname gereğince , 634 sayılı Kat Mülkiyeti kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler , tapuya kayıtlı ve mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar , bu binalar içinde yer alan ve ticarethane , büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle Devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler zorunlu deprem sigortasına tabidir. Bu sigorta ile , deprem , yangın , infilak ve yer kayması dahil sigortalı binalarda ve temellerinde , doğrudan neden olacağı maddi zararlar , sigorta bedeline kadar Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından teminat altına alınmıştır.

A.2- Sigorta Kapsamı Dışında Kalan Binalar
2.1- Kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar
2.2 Köy yerleşim alanlarında yapılan binalar.
2.3- Tamamı ticari veya sınai amaçla kullanılan binalar
2.4- 27 Aralık 1999 tarihinden sonra inşa edilmiş olan ancak ilgili mevzuat çerçevesinde inşaat ruhsatı bulunmayan binalar.

A.3- Teminat Dışında Kalan Haller
Aşağıdaki haller sigorta teminatının dışındadır.
3.1- Enkaz kaldırma masrafları , Kâr kaybı. İş durması , kira mahrumiyeti , alternatif ikametgah ve iş yeri masrafları , mali sorumluluklar ve benzeri başkaca ileri sürülebilecek diğer bütün dolaylı zararlar,
3.2- Her türlü taşınır mal , eşya ve benzerleri
3.3- Ölüm dahil olmak üzere tüm bedeni zararlar.
3.4- Manevi tazminat talepleri

A.4- Sigorta bedelinin tescili
Sigorta bedelinin tespitinde , sigorta edilen meskenin yapı tarzı için Hazine Müşteşarlığınca yayınlanan ''Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı'' nda belirlenen metrekare bedeli ile aynı meskenin brüt yüzölçümünün (veya yaklaşık yüzölçümünün) çarpılması sonucu bulunan tutar esas alınır . Zorunlu deprem sigortası yapılan bir meskenin sigorta bedeli her halde ''Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı'' nda belirlenen azami teminat tutarından çok olamaz.

A.5- Aşkın sigorta nedir?
C-Sigorta bedeli , sigortalanan meskenin değerini aşarsa , sigortanın bu değeri aşan kısmı geçersizdir. Cari yıla ait fazla alınan prim sigorta ettirince gün esası üzerinden iade edilir.

A.6- Muafiyet nedir?C-Her bir hasarda , sigorta bedelinin %2 'si oranında tenzili muafiyet uygulanır . Doğal Afet Sigortaları Kurumu hasarın bu şekilde bulunan muafiyet miktarını aşan kısmında sorumludur. Muafiyet uygulaması açısından , her bir 72 saatlik dönem bir hasar sayılır.

A.7- Sigortanın Başlangıcı ve Sonu ne demektir?
C-Sigorta , poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde , aksi kararlaştırılmadıkça Türkiye saati ile öğleyin saat 12:00' de başlar ve öğleyin saat 12:00'de sona erer.


 DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) : 27 Eylül 2000 tarihinden itibaren kapsamdaki meskenler için deprem sigortası yaptırmak zorunlu hale getirilmiş olup, bu sigortayı sunmak üzere kurulan kamu tüzel kişiliğini haiz kurum

Konut sigortası bina ve isteğe bağlı olarak içinde yer alan eşyaları güvence altına alır. Bu durumda bina içerisindeki her türlü sabit tesisat da sigorta kapsamına girer.
Herhangi bir hasarın gerçekleşmesi durumunda çoğunlukla eşyalar da hasar görür. Bu nedenle sigortaya konu olan konutların içindeki eşyalarla birlikte güvence altına alınması gerekir. Böylece az bir maliyet farkıyla daha geniş bir güvence satın alınır.
Kiracı olunması halinde sadece eşya teminatı alınarak eşyalar güvence altına alınabilir.
Konut Sigortası Teminatları
Konut sigortası konut ve içindeki eşyalar için gerekli bir güvencedir. Bu güvenceden en iyi şekilde yararlanmak için, ihtiyaçlara en uygun teminatlar poliçede yer almalıdır.
DASK
Zorunlu Deprem Sigortası, meskenlere yönelik olarak oluşturulan bir sigorta ürünüdür. Bu sigorta, teminatı Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından sunulan ancak poliçe üretimi yetkili sigorta şirketleri ve acentelerince yapılan zorunlu bir sigorta olup, depremin meskenlerde neden olduğu maddi hasarlara karşı teminat sağlamaktadır.
Uygulamada kaç tür yapı tarzı vardır ve bunlar ne anlama gelmektedir?
Zorunlu Deprem Sigortası'nın süresi bir yıldır. Sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gerekmektedir.
Zorunlu Deprem Sigortası uygulamasında üç tür yapı tarzı bulunmaktadır:
·         Çelik, betonarme karkas yapılar: çelik veya betonarme taşıyıcı karkas bulunan yapılardır.
·         Yığma kâgir yapılar: karkas olmayan ve taşıyıcı duvarları moloz taş, kesme taş, tuğla veya boşluklu, boşluksuz beton briket gibi malzemeden yapılan, döşeme, merdiven ve tavanları beton veya betonarme olan yapılardır.
·         Diğer yapılar: yukarıdaki gruplara girmeyen kerpiç, ahşap vb. yapılardır.
Zorunlu Deprem Sigortası hangi binaları kapsamaktadır?
Zorunlu Deprem Sigortası, belediye sınırları içinde kalan meskenlere yönelik olarak oluşturulan bir sigorta sistemidir. 587 sayılı Zorunlu Deprem Sigortasına ilişkin Kanun Hükmünde Kararname'nin ikinci maddesi hükmü gereğince kapsamda bulunan binalar şunlardır:
·         Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar,
·         634 sayılı kat mülkiyeti kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler,
·         Bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler,
·         Doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler.
Yukarıdaki koşullara uyan, kat irtifakı tesis edilmiş binalar, tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı "arsa, bağ, bahçe, tarla" olarak görünen binalar, tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri için de zorunlu deprem sigortası yaptırılması gerekmektedir.

Kaçak binalar Zorunlu Deprem Sigortasının kapsamında mıdır?
Kaçak binalar sigorta kapsam dışındadır.
Hazine, belediye gibi kamu arazisi üzerine yapılan binalar ile 27.12.1999 tarihinden sonra inşa edilen, ancak ilgili mevzuat gereği "inşaat ruhsatı" bulunmayan binalar Zorunlu Deprem Sigortasının kapsamına girmemektedir. Buna karşılık, 27.12.1999 tarihinden önce yapılmış olan binalarda " inşaat ruhsatı" şartı aranmadığı için Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılabilir.
S-KONUT SİGORTASI NEDİR?
C-Konut sigortası ile bina ve isteğe bağlı olarak içinde yer alan eşyalar güvence altına alınır. Sadece Bina sigorta ettirilirse bina içerisindeki her türlü sabit tesisat da sigorta kapsamına girer. İçindeki eşyaların da dâhil edildiği bir konut sigortası yaptırılırsa bina içindeki her türlü eşya sigorta kapsamına alınır. Herhangi bir hasarın meydana gelmesi durumunda eşyalar da hasar gördüğü için sigortaya konu olan konutların içindeki eşyalarla birlikte güvence altına alınması gerekir. Böylece az bir maliyet farkıyla daha geniş bir güvence sağlanır. Kiracı olunması halinde sadece eşya teminatı alınarak eşyalar güvence altına alınabilir.

S-SİGORTA BEDELİ NEDİR?
C-Zorunlu Deprem Sigortası'nda amaç, asgari bir miktarda standart bir teminat sunulmasıdır. Bu nedenle DASK, her yıl yapı maliyetlerindeki artışa paralel olarak belirlenen azami bir tutara kadar teminat vermektedir.
Azami teminat tutarının tespitinde mevcut yapı stokunun büyük bir kısmını oluşturan binaların yeniden inşa bedeli (arsa değeri hariç) dikkate alınmaktadır.
Sigorta yaptıranların teminat tutarları (sigorta bedeli), bu azami teminat tutarını geçmemek üzere, meskenlerinin büyüklüğüne ve yapı tarzına göre belirlenmektedir. Eğer meskenin değeri DASK tarafından verilen teminat tutarını aşıyorsa sigortalı, aşan kısım için sigorta şirketlerinden isteğe bağlı olarak ek teminat alabilmektedir

S-İnşaat Tüm Risk (All Risk) Sigortası nedir?
C- Sigorta süreci içinde, sigorta konusunu teşkil eden değerlerin, inşaat sahasında bulunduğu sırada, inşaat süresinde poliçede istisnalar dışında kalan, önceden bilinmeyen ve ani bir sebeple herhangi bir ziya ve hasara uğraması nedeniyle meydana gelecek zararları temin eden sigorta.
S-Tapu sicil sigortası nedir?
C- Tapu sicil sigortası, kredi verilerek, ipotek altına alınan gayrimenkulün, tapu sicil kayıtlarının temiz olduğunu ve ipoteğin nakde çevrilmek istendiğinde bir sorun çıkmayacağını garanti eden, aksi durumlardaki zararı kapsama alan ve kredi verenin riskini kapsayan bir ürün. Söz konusu sigorta, kredi alan kişinin taksitlerini ödemediği için, ipoteğin nakde çevrilmek istendiği hallerde, evin tapu kayıtlarında bulunan yasal engeller ve evrak sahtekârlığı, usulsüzlük, ehliyetsizlik, yetkisizlik gibi nedenlerle, satışın olanaksız hale gelmesi, ipoteğin nakde çevrilememesi riskini kapsıyor.
Mortgage sigortasında, konut sahibi olmak isteyen kişi bir bankaya başvurduğunda söz gelişi, banka kredinin yüzde 80'ini karşılıyor; geri kalan yüzde 20'sini de müşterinin ödemesini istiyor. Mortgage sigortası yapıldığında banka, kredinin yüzde 100'ünü finanse ediyor. Kişi, yüzde 20'lik kısmı ödemiyor. Bu yüzde 20'lik kısmın riskini ise sigorta şirketinin üzerine alıyor.

S-İşsiz kalıp krediyi ödeyemeyene sigorta nasıl yapılır?

C-İpotekli Konut Kredisi Ödemelerini Koruma Sigortası çerçevesinde kapsam altına alınan risk, kredi taksitlerinin geçici olarak veya tamamının ödenememesi; bu nedenle de, kredi veren kurumun konutu satışa çıkarması riski

-Kredi alan kişinin, işsiz kalması, hasta olması veya kaza geçirmesi gibi nedenlerle, geçici olarak kredi taksitlerini ödeyemeyeceği durumlarda, sigorta şirketi tarafından, poliçede belirlenen süreler için, kişinin kredi taksitleri bankaya ödeniyor.

-Kişinin ölmesi halinde ise, sigorta kapsamında kalan kredi borcunun tamamı, bankaya ödeniyor. Böylelikle konut tamamen, kişinin mirasçılarına ait oluyor.

S-Dain-i Mürtehin nedir?
C- Sigorta edilen unsurlar üzerinde rehin ya da haciz hakkı olan ve muvaffakatı olmadan sigortalıya tazminat ödenmesine ve poliçenin iptal edilmesine engel teşkil eden gerçek ya da tüzel kişi.Bankadan kredi kullanırsanız size sigorta yaparlar. aslında zorunlu deprem sigortası hariç diğer sigortaların yaptırılması ihtiyaridir ama bankalar genelde komisyon almak için diğer sigortaları da araya sıkıştırırlar. işte bu sigorta poliçelerinde dain mürtehin klozu vardır. bu kloz kredi çekip borçlandığınız bankanın, kredilendirilen rehinli eşyanın üzerinde oluşacak herhangi bir zarar sonucunda ödenecek sigorta tazminatında öncelikli hak talep etmesine imkan sağlar.
Kısaca rehinli eviniz var ve yanar yıkılır,çöker ise, sigorta önce bankaya olan borcunuzu karşılar. Geriye bir şey kalırsa onu da size öder..


S-Kredi vadesi boyunca sigorta poliçelerimi yeniletmek zorunda mıyım?C-Mortgage kapsamında Dask sigortası yapılması zorunlu olduğundan kredi süresince DASK poliçesi yapılması zorunludur. Konut paket ve hayat sigortası isteğe bağlı olarak yeniletilir.

S-Kredi karşılığı tanzim edilen hayat sigortası kredi vade süresini mi kapsıyor yoksa 1 yıllık mı yapılıyor ?
C-Kredi Hayat Sigortası 60 yaşı ve üzeri kişilerde 1 yıllık kredi riski tutarı üzerinden tanzim edilir ve kredi riski devam ettiği sürece Şube tarafından sigorta şirketine bilgi verilerek poliçe yenilenir. 60 yaşa kadar olan müşteriler için, sigorta süresi maximum 3 yıllık yapılır, sigorta teminatı ise kredi tutarı üzerinden  yıllar itibariyle azalan bakiye tutarına göre tanzim edilir.

S-HAYAT SİGORTASI NEDİR?
C-Hayat Sigortası ile sevdiklerinizi yokluğunuzun doğuracağı mali sonuçlara karşı güvence altına alabilirsiniz. Hayat Sigortası, kredi kullandığınızda yaptırılması zorunlu bir sigortadır ve kredi kullanan kişinin vefat ya da maluliyet durumunda kalan tüm kredi borcunun sigorta şirketinden ödenmesini sağlar. Bu durumda kredi hayat sigortası müşteri için ek bir teminat olmakla beraber, temel olarak müşterinin ödeyememe durumunda kendisi ve ailesini güvence alına alan bir üründür.
 Kredi müşterisinin kredi vadesi içinde vefat etmesi durumunda teminatı kredi borcuna mahsup edilmek üzere, birinci dereceden alacaklısı finans kurumu olacak şekilde yapılan sigorta türü

S- 10 ay önce konut kredisi kullandım (1.34 faiz-60 ay vade). Bugün aynı bankaya yenilemek için başvurdum, bana bankanın resmen ilan etmiş olduğu ve halen uygulamakta oldukları faizden 1 puan yüksek bir orandan yenileyeceklerini ki bu oran internet sitelerinde veya açıkladıkları faizler arasında belirtilmemektedir, söylediler. Ayrıca masraf olarak sadece %2 yenileme masrafından bahsederken bu oranı nerdeyse ikiye katlayan bir rakam çıkardılar sebep olarak da sigorta falan olarak açıkladılar.  Oysa ben krediyi ilk alışımda daha uzun vade ve daha yüksek meblağ üzerinden her türlü sigorta ve masrafları ödemiştim. Bu iki husus hakkında (faiz oranı ve yeni sigorta masrafları)aydınlatabilirseniz sevinirim.
C- Aynı bankadan yapılandırma yaptığınızda bankanın mecburiyeti olmadığı için size şartlarını dikte edebilir.... Başka bankadan fiyat almanız yararınıza olacaktır... Sigorta mecburi değil... Oran sadece bir baz puan yani 0,01 yüksekse oldukça adil...


S-10.10.2008 tarihinde 80.000 TL konut kredisi çektim. Hayat sigortası olarak da (30 yaşındayım) bana 600 milyon TL kestiler. Bu hayat sigortasını dışarıdan bir sigorta şirketine yaptıramaz mıyım?
C-Size kredi öncesi bilgi formu vermeleri gerekir? Banka buna zorunludur.. Burada her hakkınız ayrıntılı olarak,ayrıca sigorta zorunluluğu olmadığı da yazar... Bu da aynı bankadan yapmamaya ya da başka şirketten yapmaya hakkınız olduğunu gösterir...

S-Fiyatını dahi söyleme gereği duymadan kendi acenteleri ile konut sigortası yapmışlar. İlçe Hakem Heyetine gittim ve kazandım. Banka da Mahkemeye itiraz etti, dava devam ediyor , 3 duruşma geçti ve bikaç celse sonra da bilirkişiye havale edilecek. Bu konuda emsal teşkil edecek Mahkeme Kararı var mıdır? Varsa nereden ulaşabilirim? Bu konuda benim gibi mücadele eden bir grup, dernek yada kişiler var mıdır?
C-Muhakkak emsal davalar vardır fakat tarihli belgeli verebileceğim karar bilgisi yok... Sitemizin hukukçularına sorabilirsiniz... Bankalar, bu sorunları mümkün olduğunca yokuşa sürerek müşterilerine değmez dedirtmeye çalışıyorlar... Bir kaç müşteri firesi dışında genelde başarılı olunuyor... Sizi başarıya yakın görüyorum...

S-Konut kredisiyle alınan ev bir yangın sonucunda zarar görecek olursa sigorta bunun ne kadarını karşılar?
C-Yasal olarak konut kredisi kullandığınızda sigorta zorunluluğu yoktur. Şunu kesinlikle belirtelim ki kredi kullanımının sonuna kadar sigorta yaptırmanız sizin yararınıza olacaktır. Sadece yangın için değil risk söz konusu olunca  her açıdan bunun faydasını göreceksiniz. Sigortanın asıl amacı;konutun yeniden imşaa bedeli üzerinden hesaplanıp,bunun tazmini ile ilgilidir. Yangına gelince ;her husus için ek maddeler gerekir. Evin mutfağı,banyosu,ev eşyası standart poliçe kapsamına alınmalıdır.

S : Bir bankadan konut kredisi kullandım benden her sene Dask ücretini alıyor onu anlıyorum fakat birde konutu özel sigorta yapıyor yani hırsızlık,yangın evin eşyalarını falan da sigorta ediyor. Bana her sene 400 TL sigorta bedeli çıkarıyor. Bankanın buna hakkı var mı?
C: Hayır yok... Sizin isteğinize kalmış

S-Babam 2008 yılında K Bank’tan 40 Bin TL’lik konut kredisi aldı. 2 sene sonra babamı kaybettim. K Bank müdürü hemen geldi ve kalan borcu hemen ödememiz gerektiğini söyledi. Biz de P Bank’tan kredi çekerek ödedik. Sonra hayat sigortası diye bir şey olduğunu öğrendik. Babam öldüğünde sigortanın ödemesi gerekiyormuş. Bunu öğrenmem mümkün mü?
C-Sigorta zorunlu değil ama büyük bir olasılıkla birinci yıl banka işi sıkı tutarak yapmıştır. 2.yıl ise sigorta yapılmamış olma olasılığı yüksek. Araştırmanız gerek.

S-  1950 doğumluyum ve emekli maaşımı B Bank’tan alıyorum . Bir ev almayı planlıyorum; 20000 TL kadar bir param var, fakat alacağımız ev 75000 civarı bankadan kredi talebinde bulunacağım. 3 çocuğum var,ben ölürsem borç çocuklarım üzerine mi kalacak?
C- Banka zaten ipotek koyar ve bir ölüm durumunda varislerin borcu kapaması gerekir... Hayat sigortası bunun içindir,hayat sigortanız varsa borç sigorta tarafından kapanır...
Hayat sigortası varsa kredi sigortayla kapanır, arada fazla varsa o tutar için de hak sahibi olabilirsiniz... Bankaya varis olduğunuza dair ve vefat ile ilgili belgeler sunmanız gerekir... bankanız bu konuda size yol gösterecektir...

S - Merhaba. Mortgage kredisi kullanımında hangi sigortaları yapmak zorundayız. Ve bu sigortaları bankadan bağımsız olarak herhangi bie sigorta şirketine de yaptırabilir miyiz?
C - Sadece DASK mecburi... Başka şirketten yaptırma hakkınız var fakat işleyişin kolaylığı için prim farkı olmadıkça bankanızın şirketini tercih etmeniz doğru olacaktır... DASK ta prim farkı olmayacaktır.

S-Mortgage bilgi formunda sigorta konusu için ' Müşteri , hayat sigortası , konut sigortası gibi yapılması isteğe bağlı sigortaları yaptırmak zorunda değildir. Ancak müşterinin sözkonusu sigortaları yaptırması halinde şirket bu sigorta poliçelerinde dain-i mürethin olarak yer alacaktır' deniyor. Bu ne demektir?
C-Sigortaları yaptırmak size kalmış... Yaptırırsanız banka dain'i mürtehin atanır ki örneğin hayat sigortasında size bir şey olması durumunda doğrudan kredi kapanabilsin...

S-Sigortasız iş kazası geçirme durumunda neler yapılmalıdır?

C-İşveren ile iş sözleşmesi  yapmış olan her işçinin hizmetleri , işveren tarafından  SGK’ya  bildirilmesi zorunludur. İşçi, işyerinde 1 gün veya 4- 5 saat gibi az bir zaman diliminde  çalışmış olsa bile bu  hizmetin işverence SGK ya bildirilmesi gerekmektedir. Ayrıca işçinin, işveren ile yazılı iş sözleşmesi yapmasına gerek yoktur, sözlü olan iş  sözleşmesi de aynı hükümleri doğurmaktadır. Uygulamada ise “deneme süresi içerisinde  SGK yapılmaz” gibi yanlış bilgiler türetilmiştir. Halbuki deneme süresi konusu  İş Hukukunu ilgilendirmekte, SGK hizmeti ise  Sosyal Güvenlik Hukukunu ilgilendirmektedir. Örnekle açıklamak gerekirse,  1 ay çalışan işçinin iş akdi deneme süresi içerisinde feshedilirse işveren, ihbar tazminatı ödemez fakat sigortasını yapmak zorundadır. İşçinin,  1 aylık çalışmasında Sgk ödenmesi halinde işçi, kısa ve uzun vadeli sigorta kollarından yararlanabilecektir.  Bu durum özellikle kısa vadeli sigorta kolu olan iş kazalarında çok fazla önem arz etmektedir.  Örnek vererek açıklamak gerekirse , işçi Mehmet ,  işveren ile sözlü olarak iş konusunda anlaşmış ve saat 09:00 da işe başlamıştır. Mehmet işe başladıktan yaklaşık 2 saat sonra işyerinde bulunan demir borular üzerine devrilmiş ve Mehmet ağır olarak yaralanmıştır.  Mehmet  bu ağır travmayı uzun bir süre atlatamamış ve sonucunda ayağının ezilmesi ile bir bacağı diz altından kesilmiştir. Sigortası yatırılmayan Mehmet, hem hastalık sigortasından hem de  iş kazası sigorta kolundan faydalanamayacaktır. Mehmet’in hem ailesini hem de kendisini  artık maddi ve manevi olarak çok zor günler beklemektedir.  Peki Mehmet,  hiç kimseye muhtaç olmadan nasıl sağlık güvencesinden yararlanacak, iş kazasından dolayı  sürekli iş göremezlik ödeneği nasıl alacaktır?
   Öncelikle kaza geçiren Mehmet, hastaneye getirildikten hemen sonra yakınları tarafından hastane polisine başvurarak Mehmet’in kazasını iş kazası olarak olayı bildirmeleri gerekmektedir. Bu bildirimle birlikte iş kazasının oluğu ilçenin  bağlı bulunduğu Cumhuriyet Savcılığı ve kolluk kuvvetlerini harekete geçirip kaza yerinde  olay yeri inceleme yaptırmaları  gerekir. Olay yeri tespitleri süre geçirmeksizin  yapılırsa işverenin kusuru olup olmadığı daha kolay ortaya çıkacaktır. Ayrıca olayı gören  ve aynı zamanda işçi olan tanıklar var ise mutlaka bu kişilerin tanık olarak ifadeleri, kolluk tarafından alınması gerekmektedir. Mahkeme aşamasında ise bu şahitlerin psikolojik baskı sonucu davaya tanık olarak gelmekten çekineceği her zaman düşünülmelidir. Ayrıca Mehmet’in sorumlu olan doktoruna olayın iş kazası olduğunu ve sağlık raporlarının İş Kazası olarak tutulması gerektiği ısrarla bildirilmesi gereklidir. Kişinin sigortasız olması, iş kazası durumu değiştirmez. Mehmet ve yakınlarının yukarıda belirtilen olayları yaptığı takdirde  Mahkeme ve SGK’ya  başvurmak için ellerinde çok ciddi deliller olacaktır.  Eğer işveren, Mehmet’i  sigortasız olsa dahi SGK ya olayı iş kazası olarak bildirmediği takdirde ileride çok ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalacaktır. Mehmet, 10 yıl süre ile işverene dava açmaya hakkı olacağından işveren, 10 yıl boyunca tedirgin şekilde yaşayacaktır. Mehmet, Savcılık şikayetinden vazgeçmiş olsa dahi İş Kazası için tespit davası açarak sosyal güvenlik haklarından yararlanabilecektir.  
     Sigortasız iş kazası geçiren Mehmet,  elindeki delillerle birlikte öncelikli olarak bağlı bulunduğu Çalışma Bölge Müdürlüğüne giderek iş kazası hakkında idari inceleme talebinde bulunması gereklidir. Bu teftişin sonucunu beklemeden Mehmet, iş kazasının olduğu İş Mahkemesinde işveren ve SGK’yı  husumet gösterip İŞ KAZASI TESPİT DAVASI AÇMALIDIR.  Bu davayı kazanan Mehmet, sosyal güvenlik kurumunun verdiği tüm haklardan yaralanabilecektir. Mehmet’in sakat kalması sonucu, Mehmet’e  Sgk’nin  İş kazası sigorta kolundan aylık gelir bağlanacağı gibi Mehmet’in,  kusurlu olan işverene maddi ve manevi tazminat davası açmaya hakkı bulunmaktadır.   Sigortasız şekilde iş kazası geçiren işçi, direk olarak işverene maddi ve manevi tazminat davası açmış ise Mahkeme, işçiye   iş kazası tespit davası açması konusunda  önel vererek tespit davasının sonucuna göre davayı bekletici mesele yapmak durumundadır. Yargıtay’ın görüşleri de bu doğrultudadır.  
     Uygulamada ise işçiler, iş kazası sonrası işverenin uçuk vaatleri ile kandırılmakta ve gerekli olan yasal işlemleri yetkililere yaptırmamaktadırlar. İlerleyen zamanlarda işçiler,  işverenin vermiş olduğu vaatlerin gerçek  olmadığını gördüğünde hemen Mahkemeye  koşmaktadırlar. Halbuki  sigortasız iş kazası sonucu sakat  kalan işçiye, devlet ölene kadar gelir bağlamakta ve emeklilik işlemlerini daha kolay şartlara bağlamaktadır. Burada iş kazası geçiren işçilere önerimiz,  işverenin vaatlerini değil devletin sağlamış olduğu  garanti olan sosyal  güvenceleri tercih etmesidir. 


1 yorum:

İki güzellik bir arada

İki güzellik bir arada

Ya üçüde olmasaydı

Ya üçüde olmasaydı

Mehmet Akif Ersoy'dan

Mehmet Akif Ersoy'dan

Gezi Parkı

Gezi Parkı

Ne Denilebilir!...

Ne Denilebilir!...

Gezi

Gezi

Günün Fıkrası

Deli

1960'lı yıllar,Elazığ Akıl Hastanesinden her nasılsa 423 akıl hastası kaçar ve Elazığ'ın cadde ve sokaklarına dağılır.



O zamanın ünlü doktoru Mutemet Tazıcı hastanenin başhekimidir. 'Doktor bey,ne yapalım?' diye akıl danışırlar.



Mutemet Bey personeline;'Bana bir düdük verin ve arkama yapışarak gelin!'der.



Doktor önde birkaç personeli arkasında düt düt diye trencilik oynayarak Elazığ'ı dolaşırlar. Bütün deliler bu kuyruğa girip vagon olurlar. Hastaneye geldiklerinde sayı 612 kişidir...



Avukat 1




Zenginin biri ölümüne yakın, biri doktor, biri papaz, diğeri avukat olan üç yakın arkadaşını yanına çağırarak bir ricada bulunmuş.

- 300 bin dolar kadar bir tasarrufum var, bunu yanımda öteki dünyaya götürmek istiyorum. Ama kimseye de güvenemiyorum. Şimdi size 100'er bin dolar vereceğim. Bu paraları ne olur ben gömülürken kefenimin iç cebine koyuverin...

Adam ölmüş ve üç arkadaşı verdikleri sözü yerine getirmişler. Bir süre sonra doktor vicdan azabına yakalanmış. Diğer iki arkadaşını çağırarak onlara itirafta bulunmuş

- Hastanenin çok acil ihtiyacı vardı onun için 100 bin doların 20 bin dolarını hastaneye sarf ettim, kefene 80 bin koydum.

Papaz utana sıkıla mırıldanmış.

- Maalesef ben de aynı günahı işledim paranın yarısını kilisenin inşaatına ayırdım. Kefenin cebine 50 bin dolar koydum.

Avukat gülümsemiş.

- Ben sözümü aynen yerine getirdim, kefenin cebine 100 bin dolarlık çek koydum.




Avukat 2




George ve Harry balonda Atlantik Okyanusu’nu geçmektedirler. George Harry'ye döner ve “Biraz alçalıp nerede olduğumuzu anlayalım” der. Harry sıcak gazı biraz kısar ve balon alçalmaya başlar. George "Hala nerede olduğumuzu anlayamadım biraz daha alçalalım ve şu aşağıdaki adama soralım" der. Harry adama bağırır:

"Hey bayım nerede olduğumuzu söyleyebilir misiniz lütfen. "

Adam geri bağırır: "Bir balondasınız ve 100 metre yukardasınız"

George Harry'ye döner ve "Bu adam bir avukat" der.

Şaşırır Harry, "Nasıl anladın?" der.

"Çünkü" der George "Verdiği bilgi %100 doğru, fakat faydasız".




Avukat 3




Önemli bir iş için mülakat yapılacakmış. Bir matematikçi, bir fizikçi ve bir de avukat başvurmuş. Önce matematikçiyi içeriye almışlar ve bir masaya oturtup, sormuşlar:

“İki kere iki kaç eder?”

Matematikçi bir süre düşünmüş, önüne kâğıt kalemi almış, 10-15 sayfa doldurduktan sonra demiş ki: ''Eminim ki dört eder.''

Sonra fizikçiye aynı soruyu sormuşlar. Fizikçi de önce düşünmüş, sonra bir deney düzeneği kurmuş, sağa sola toplar fırlatmış. Yarım saat sonra : ''Yaptığım deneylere göre 3,9 ama 0,2'lik bir hata payı olabilir.'' demiş

En son avukatı almışlar içeri, sormuşlar soruyu. Avukat hiç düşünmeden etrafına sinsi sinsi bakmış ve sormuş:

''Kaç olmasını istersiniz?''




Avukat 4




Ceza davalarına bakan avukat bir arkadaşım anlatmıştı:

Yoksul bir babanın oğlu şoförlük yaparken ölümlü bir kazaya neden olmuş. Olayda tam kusurlu. Şoförün babası avukata başvurarak hukuki yardım istiyor. Arkadaşım adamın yoksulluğuna bakarak hiçbir ücret talep etmeksizin davayı takip ediyor.

Ancak bütün deliller aleyhte. Yapılacak bir şey yok. Şoförün mahkûmiyetine karar veriliyor.

Şoförün babası büroya gelerek yakınıyor.

“Yoksulluğun gözü kör olsun. Paramız olsa da iyi bir avukat tutsaydık bunlar başımıza gelmezdi.''




Avukat 5




Hayırsever vakıflardan birindeki çalışanlar şehrin en başarılı avukatından henüz herhangi bir bağış almamış olduklarını fark ettiler. Bağış toplama görevindeki kişi avukatı bağışta bulunması için ikna etmeye çalışıyordu:

“Araştırmalarımıza göre yıllık geliriniz en az 500.000 $. Ancak bugüne kadar hiç bir hayır işine bir kuruş bağışta bulunmamışsınız. O paranın bir kısmını bir şekilde topluma iade etmek istemez miydiniz?”

Avukat açtı ağzını:

“Önce, araştırmalarınız annemin uzun bir hastalıktan sonra ölmek üzere olduğunu ve hastane masraflarının onun yıllık gelirinin bir kaç kat üstünde olduğunu da gösterdi mi? Sonra, kardeşimin malul bir gazi, kör ve tekerlekli iskemleye mahkûm olduğunu? Ya da kız kardeşimin kocasının bir trafik kazasında öldüğünü ve onu üç çocuğuyla beş parasız bıraktığını?”

Görevli yerin dibine geçmişti.

Sadece:

“Hayır, hiç bir bilgim yoktu...” diye mırıldanabildi.

Avukat onun sözünü keserek devam etti:

“Pekâlâ, ben onlara zerre kadar para vermezken, size niçin vereyim?”



















Günün Sözü

Homo sum,humani nil a me alienum puto

İnsanım,insana özgü hiç bir şey bana yabancı değildir.

Şişli Merkez Mh,Esen Sk Saruhan İşhanında

Şişli Merkez Mh,Esen Sk Saruhan İşhanında
Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli
Hayatımızdan sessiz sedasız çekilmişler

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli
Siyah Beyaz Hayatımızdan Renkliye...

Sinema Tarihinden Siyah ve Beyazlıklar

Sinema Tarihinden Siyah ve Beyazlıklar
Zamanın belleği var