S-Haczin geçerlilik süresi nedir?
C-Haciz iki yıl süre ile geçerliliğini korur ve taşınmazın el değiştirmesi halinde yeni maliklere karşı da ileri sürülebilir. Belirtilen süre içinde, satışın istenmemesi halinde, kayıt üzerindeki şerh kendiliğinden düşer.
Taraflar arasındaki muvazaalı senedin ve bu senede dayalı icra takibinin iptali ile tapu kaydı üzerindeki haczin fekki davası üzerine yapılan yargılama sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine ilişkin hükmün süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine; tetkik hakimi tarafından düzenlenen rapor okunduktan sonra dosya incelendi, gereği konuşuldu:
Haciz nedeniyle satışı istenen taşınmaz üzerine alacaklı olduğunu iddia eden davalı F Kişi tarafından ilk haciz ABC tarihinde konulmuştur. İİK.nun 106. maddesi uyarınca bu haciz iki yıl süre ile geçerliliğini korur ve taşınmazın el değiştirmesi halinde yeni maliklere karşıda ilerisürülebilir. Belirtilen süre içinde satışın istenmemesi halinde kayıt üzerindeki şerhin kendiliğinden düşeceği yine aynı Yasanın 110. maddesinde belirtilmiştir.
İcra müdürünün talebinizi uygun görmemesini anlamadım. Acaba hacziniz düştümü? Haciz koyduğunuz tarihten itibaren 2 yıl geçti mi? Şayet böyle bir durum yoksa, siz kıymet takdiriiçin talepte bulunun, icra müdürü redder ise , işlemi şikayet yolu ile dava açın.
1- Haczedilemezlik şikayeti hakkından feragat etmiş olur mu?
2- Borçluya 103 davetiyesi göndermediysek borçlunun satış tarihinde ,hacizden haberdar olduğunu ispatlamış olur muyuz?
(12. HD. 9.6.1999 T. 7166/7863 nolu yargıtay kararı zannedersem konuyla alakalı.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder