Sayfalar
- Ana Sayfa
- Mortgage
- Konut Kredisi
- Refinansman Nedir?
- Kira Nedir?
- Sigorta
- Faiz Nedir?
- Fıkralar
- Kefillik Nedir?
- Arsa Payı Nedir, Nasıl Hesaplanır?
- Gayrimenkul Satış Vaadi Nedir?
- Tahliye Taahhütnamesi nedir?
- DEĞER ARTIŞ KAZANCI NEDİR?
- DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) NEDİR?
- EMLAK-EMLAKÇILIK NEDİR?
- HACİZ YOLU İLE TAKİP NASIL YAPILIR?
- TAPU NEDİR ?
- Emlak Vergisi
- Sözleşme ve Şekil Şartı Nedir?
- ÖRNEK DANIŞMANLIK VE KOMİSYON SÖZLEŞMESİ
- Emlak Terimler Sözlüğü
Hakkımda
24 Kasım 2015 Salı
Kira Sözleşmesi Nasıl Hazırlanmalıdır?
Kira sözleşmeleri hazırlanırken dikkat edilmesi gereken önemli özellikleri şunlardır. Bu konuya kiralayan kadar kiracının da dikkat etmesi gerekir. Sözleşme imzalandıktan sonra hukuki bir sorun yaşamamak için titizlik gösterilmeli, her iki tarafın haklarını ve hukukunu korumalıdır. Her şey net, açık ve anlaşılır olmalıdır.
Kira kontratında, kira bedelinin aylık ve yıllık olarak ayrı ayrı yazılması gereklidir.
Kira sözleşmesinde, kira bedeli olarak kararlaştırılan bedelin, yılın hangi dönemlerinde ve hangi yüzde artış oranı veya artış kriteri baz alınarak her yıl yüksetileceği açık bir şekilde yazılı olmalıdır. Her iki tarafın da haklarını korumak ve adil bir yaklaşımla Kira kontratında kira artışında belirlenen dönemlerdeki TÜİK ÜFE oranı yazılabilir. Ancak kiralanacak evin bulunduğu mahallede, ileride olacağı bilinen ve kira fiyatlarını yükseltecek veya indirecek bir gelişme olacaksa bunu kira sözleşmesinin artış maddesini hazırlarken göz önünde mutlaka bulundurun. kira bedeli artırımı veya kira bedeli düşürümü durumlarında taraflar anlaşamıyor ve yasal arayışlar içine girerlerse bu konuda hangi ildeki hangi mahkemelerin yetkili olacağı belirtilmelidir.
Kira ödemeleri PTT şubeleri aracılığıyla veya banka üzerinden (EFT ve havale masrafları kiracıya aittir) yatırılmalıdır. Bunun için kira sözleşmelerinde, kira bedelinin hangi isme veya hangi bankaya yatırılacağı ve evin sahibinin banka hesap bilgileri IBAN numarası yazılmalıdır. kira bedelinin hangi günler ( iş günleri de dikkate alınmalıdır. Örnek; Her ayın ilk 4 iş günü içerisinde…) yatırılacağının yazılması, tedbirli olabilmek için önemlidir. Eğer kira sözleşmelerinde belirli gün aralıkları yazılmamışsa, bu durumda kira bedelinin her ayın 15. günü sonuna kadar ödenmesi gerekir.
Evin içi veya dışında ilave ve tadilat gerektiren bir işlem olduğunda, konut sahibi kiracının veya kiracı vekillerinin yazılı onayını almak kaydı ile tüm masraf ve giderleri ev sahibine ait olmak üzere ile yaptırmalıdır. Kiracı kendisi evin sahibinin rızası ve yazılı imzalı oluru olmadan tamir ve ilaveler yapamaz, oluşacak masrafları evin sahibinin yazılı onayı olmadan kiradan eksiltemez ve parasını ödeyerek yaptırdığı tadilat ve ilaveleri kira sözleşmesi bitiminde konutta bırakır.
Birer yıllık kira sözleşmelerinin sonunda, kanunlar çerçevesindeki mecburi gerekçelerle veya iki tarafın anlaşması ile kira durumunun kalkacağı ile ilgili “….gün/ay öncesinden” şeklinde bir ifade ile karşı tarafa yazılı bildirimde bulunmak kira sözleşmelerinde yazılı olarak yer almalıdır. Kiracı evi boşaltacak ve kira sözleşmesini sona erdirecekse, kira sözleşmesi bitim tarihinden en az 15 gün önceden ev sahibine yazılı bildirimde bulunmalıdır.
Kiracı eğer şirketse ve bu şirket iflas ederse ve geçmişteki ödenmemiş kira borçları ile gelecekteki kira ödemeleri için bir garanti vermiyorsa, kira sözleşmesi son bulur.
Kira sözleşmesi süresince kiracı konuta ve/veya çevreye zarar veriyorsa, ev sahibince ev boşaltma davası açılabilir.
Depozito; genellikle kiracının, kiraladığı konutu kiralamaktan vazgeçerek boşaltırsa, konuta ait ve kullanımdan dolayı oluşan borçlara karşılık ve konuta verilmesi muhtemel maddi zararlara karşılık teminat olarak ev sahibine verilen emanet paradır.
Kiralanacak ev için Depozito verilmesi durumu varsa, Depozitonun, hangi durumlara karşı verildiği ve ne şekilde, ne zaman geri alınacağı, kira sözleşmelerinde yazılı olmalıdır. Geri ödeme günüe kadar geçen zaman düşünülerek Depozitonun enflasyon karşısında parasal değerinin nasıl korunacağının kira sözleşmesine yazılmasında fayda var. Ayrıca evin demirbaşlarının durumu, niteliği kontrol edilip ve Kira kontratında yazılmalıdır.
Kira sözleşmelerinden bağımsız olarak yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde konut demirbaş masrafları ev sahibinin karşılaması gereken giderlerdir. Kiracı site veya apartman genel giderlerini ve aidatını kendisi ödeyecektir. Yine kira sözleşmesi içinde ayrıca belirtilmese de apartman veya site içinde uyulması gereken kurallara uymak ve site yönetimi kurallarına uymak zorundadır. Kira sözleşmesinde bu yönde bir açıklamanın yazılmasında fayda vardır.
İki güzellik bir arada
Ya üçüde olmasaydı
Mehmet Akif Ersoy'dan
Gezi Parkı
Ne Denilebilir!...
Gezi
Günün Fıkrası
1960'lı yıllar,Elazığ Akıl Hastanesinden her nasılsa 423 akıl hastası kaçar ve Elazığ'ın cadde ve sokaklarına dağılır.
O zamanın ünlü doktoru Mutemet Tazıcı hastanenin başhekimidir. 'Doktor bey,ne yapalım?' diye akıl danışırlar.
Mutemet Bey personeline;'Bana bir düdük verin ve arkama yapışarak gelin!'der.
Doktor önde birkaç personeli arkasında düt düt diye trencilik oynayarak Elazığ'ı dolaşırlar. Bütün deliler bu kuyruğa girip vagon olurlar. Hastaneye geldiklerinde sayı 612 kişidir...
Avukat 1
Zenginin biri ölümüne yakın, biri doktor, biri papaz, diğeri avukat olan üç yakın arkadaşını yanına çağırarak bir ricada bulunmuş.
- 300 bin dolar kadar bir tasarrufum var, bunu yanımda öteki dünyaya götürmek istiyorum. Ama kimseye de güvenemiyorum. Şimdi size 100'er bin dolar vereceğim. Bu paraları ne olur ben gömülürken kefenimin iç cebine koyuverin...
Adam ölmüş ve üç arkadaşı verdikleri sözü yerine getirmişler. Bir süre sonra doktor vicdan azabına yakalanmış. Diğer iki arkadaşını çağırarak onlara itirafta bulunmuş
- Hastanenin çok acil ihtiyacı vardı onun için 100 bin doların 20 bin dolarını hastaneye sarf ettim, kefene 80 bin koydum.
Papaz utana sıkıla mırıldanmış.
- Maalesef ben de aynı günahı işledim paranın yarısını kilisenin inşaatına ayırdım. Kefenin cebine 50 bin dolar koydum.
Avukat gülümsemiş.
- Ben sözümü aynen yerine getirdim, kefenin cebine 100 bin dolarlık çek koydum.
Avukat 2
George ve Harry balonda Atlantik Okyanusu’nu geçmektedirler. George Harry'ye döner ve “Biraz alçalıp nerede olduğumuzu anlayalım” der. Harry sıcak gazı biraz kısar ve balon alçalmaya başlar. George "Hala nerede olduğumuzu anlayamadım biraz daha alçalalım ve şu aşağıdaki adama soralım" der. Harry adama bağırır:
"Hey bayım nerede olduğumuzu söyleyebilir misiniz lütfen. "
Adam geri bağırır: "Bir balondasınız ve 100 metre yukardasınız"
George Harry'ye döner ve "Bu adam bir avukat" der.
Şaşırır Harry, "Nasıl anladın?" der.
"Çünkü" der George "Verdiği bilgi %100 doğru, fakat faydasız".
Avukat 3
Önemli bir iş için mülakat yapılacakmış. Bir matematikçi, bir fizikçi ve bir de avukat başvurmuş. Önce matematikçiyi içeriye almışlar ve bir masaya oturtup, sormuşlar:
“İki kere iki kaç eder?”
Matematikçi bir süre düşünmüş, önüne kâğıt kalemi almış, 10-15 sayfa doldurduktan sonra demiş ki: ''Eminim ki dört eder.''
Sonra fizikçiye aynı soruyu sormuşlar. Fizikçi de önce düşünmüş, sonra bir deney düzeneği kurmuş, sağa sola toplar fırlatmış. Yarım saat sonra : ''Yaptığım deneylere göre 3,9 ama 0,2'lik bir hata payı olabilir.'' demiş
En son avukatı almışlar içeri, sormuşlar soruyu. Avukat hiç düşünmeden etrafına sinsi sinsi bakmış ve sormuş:
''Kaç olmasını istersiniz?''
Avukat 4
Ceza davalarına bakan avukat bir arkadaşım anlatmıştı:
Yoksul bir babanın oğlu şoförlük yaparken ölümlü bir kazaya neden olmuş. Olayda tam kusurlu. Şoförün babası avukata başvurarak hukuki yardım istiyor. Arkadaşım adamın yoksulluğuna bakarak hiçbir ücret talep etmeksizin davayı takip ediyor.
Ancak bütün deliller aleyhte. Yapılacak bir şey yok. Şoförün mahkûmiyetine karar veriliyor.
Şoförün babası büroya gelerek yakınıyor.
“Yoksulluğun gözü kör olsun. Paramız olsa da iyi bir avukat tutsaydık bunlar başımıza gelmezdi.''
Avukat 5
Hayırsever vakıflardan birindeki çalışanlar şehrin en başarılı avukatından henüz herhangi bir bağış almamış olduklarını fark ettiler. Bağış toplama görevindeki kişi avukatı bağışta bulunması için ikna etmeye çalışıyordu:
“Araştırmalarımıza göre yıllık geliriniz en az 500.000 $. Ancak bugüne kadar hiç bir hayır işine bir kuruş bağışta bulunmamışsınız. O paranın bir kısmını bir şekilde topluma iade etmek istemez miydiniz?”
Avukat açtı ağzını:
“Önce, araştırmalarınız annemin uzun bir hastalıktan sonra ölmek üzere olduğunu ve hastane masraflarının onun yıllık gelirinin bir kaç kat üstünde olduğunu da gösterdi mi? Sonra, kardeşimin malul bir gazi, kör ve tekerlekli iskemleye mahkûm olduğunu? Ya da kız kardeşimin kocasının bir trafik kazasında öldüğünü ve onu üç çocuğuyla beş parasız bıraktığını?”
Görevli yerin dibine geçmişti.
Sadece:
“Hayır, hiç bir bilgim yoktu...” diye mırıldanabildi.
Avukat onun sözünü keserek devam etti:
“Pekâlâ, ben onlara zerre kadar para vermezken, size niçin vereyim?”
Günün Sözü
İnsanım,insana özgü hiç bir şey bana yabancı değildir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder