Afet Yasası, Doğal Afet gibi!
ÂFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN İLE İLGİLİ EN ÇOK SORULACAK SORULAR VE MADDELERLE İLGİLİ ELEŞTİRİLER
Evsizleşmeye hoş geldiniz.
Şehir merkezleri çok değerlendi. Büyük inşaat şirketleri için büyük rant alanları oluştu. Kenti yenilemek adına kutsal bir görev üstlendiler. Vatandaşın canını depremden kurtarmak adına onları evsizleştiriyorlar. Siyasi kaygı gütmeyeceklermiş!...Brezilya ve Meksika bunu yapamadığını yapacaklarmış!
Hukukun üstünlüğü lafta kaldı. Hukukun üstünde bir yasa… İtiraz yok!
İnsan hakları ihlali…Anayasal haklar ihlali…
Doğal bir afet gibi…Siyasal bir afet …
Depremden daha deprem…
Depremde çaresizdiniz,şimdi yüz kere çaresiz kalacaksınız.
Asıl çözümün muhatabı yerel yönetimler devre dışı bırakılarak,valiler yetkili kılındı.
Her yere uygulanabilecek,her yer risk alanı olabilecek bir anlayışta…
Risk,bir alan olarak tanımlanmış.
İtiraz yok! İtiraz edene hapis yolu…
Dava açma hakkı ortadan kaldırılıyor.
Binada risk olmasa da ‘uygulama bütünlüğü’ çerçevesinde yeni binanız yıkılacak
Rezerv alanları denilerek yağmanın,talanın önü açılacak
Anayasal haklar Barınma hakkı,konut dokunulmazlığı yok olacak.
Şehir dışına marş marş!
Sizi şehir merkezlerinde görmek istemiyorlar…
Kendi evlerinin yerlerine lüks konut yapılacak olanlar burada oturamayacakları için kenar semtlere sürülecek. Göçeceksiz,gittiğiniz yere borçlanacaksınız! TOKİ veya KİPTAŞ’a borçlanarak yoksulluktan yoksulluk beğeneceksiniz.
Önce evinizin bir röntgeni çekilecek…6.5 büyüklüğündeki bir depreme dayanamayacağı görülürse binanızın yıkılması için bildirimde bulunulacak. Ve sizden yıkım masraflarını kendinizin karşılayarak evinizi yıkmanız istenecek. Bunun için bir süre verilecek,bu süre içinde yıkmazsanız,idare binanızı yıkacak ve masraflarını size ödetecek.
Bu halde bile…Evinizi yıktınız arsaya dönüştü. Sonunda bir araya geldiniz yeniden bina yaptıracaksınız…Öyle kolay değil…Bir sürü sorun,kavga sizi bekliyor…Diyelim ki eviniz şu an 7 kat ama şu an geçerli olan imar uygulamasıyla, yıkıldığında evinizin yerine 5 katlı bina yapılacak. 2 kişi açıkta kalacak. Bu halde olan o kadar çok bina var ki…Bu durumda ne olacak? Belirsizlikler…Belirsizlikler… İçinden çıkılamayacak bir hal alacak.
Müteahhide veremeyeceksiniz,çünkü böyle bir yere müteahhit girmez,kazancı yok. Siz yaptıramayacaksınız,birinizin parası varsa birinizin ki yok. Kredi alacak olsanız,başka bir yerden yeni bir daire almakla eş değer bir kredi almış olacaksınız…Borçlanacaksınız da borçlanacaksınız….Ya hakkınızı üç on paraya birine satıp devredecek ya da borçlanmayı göze alarak bir ömür boyu borç içinde çırpınacaksınız.
Kısaca vatandaşa bir dayatma ile ‘Yapacağın hiçbir şey yok. Bu iradenin önünde boyun eğ,diz çök! ‘ deniliyor. İşin özü bu yasanın hedefi durumunda olanlar yoksullaşacak,evsizleşecek,mülksüzleşecek!
Anayasal bir hak olan barınma hakkını savunmaya ceza verilecek! Yaratılan hukuksuzluk ortamını hukuksuzluklar dolduracak. Vatandaş çileden çıkacak! Bu yasa ile hukukun önü tıkanacak ve vatandaş çözümü hukuk dışı yollarda arayacak.
Bu yasa başta Şehir Plancılar Odası tarafından ‘Dönüşüm, anti-demokratik, merkeziyetçi, bilimsel temelden yoksun, Anayasa ve uluslararası sözleşmelere açıkça aykırı bir yasa’ olmakla suçlanıyor.
Bu kadarı mı? Diyenleriniz çıkacaktır. Biz daha fazlası diyoruz. Daha fazlasına tanık olmaya hazırlanın!...
Afet Yasası ile ilgili Sorular-Cevaplar-Eleştiriler
Soru-Bu Kanun’un uygulanmasında; bakanlık denilince hangi bakanlık,idare denilince hangi kuruluşlar ilgilidir?
Cevap- MADDE 2- (1) a) Bakanlık: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı,b) İdare: Belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeleri, bu sınırlar dışında il özel idarelerini, büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerini ve Bakanlık tarafından görevlendirilmesi hâlinde büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçe belediyelerini…
Madde Eleştirisi: ‘Yetkinin genel olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilmesi, yerleşmelerin asıl sorumlusu olan yerel yönetimleri devre dışı bırakacak…’ ‘Tasarı ile Bakanlığa tanınan yetkiler, belediyeleri kentlerinde yetkisiz bırakacak, görevlerini yerine getirmelerini engelleyecek, halk ile belediye, belediye ile bakanlık karşı karşıya gelecektir. ‘
Soru- Bu Kanun’un uygulanmasına,kapsamına giren alanlar hangileridir?
Cevap-c) Rezerv yapı alanı: Bu Kanun uyarınca gerçekleştirilecek olan uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, TOKİ’nin veya İdare’nin talebine bağlı olarak veya re’sen Bakanlık’ça yapılacak olan teklif üzerine Bakanlar Kurulu’nca belirlenen alanları,
ç) Riskli alan: Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yolaçma riski taşıyan ve Bakanlık, TOKİ veya İdare tarafından belirlenerek Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırılan alanı,
d) Riskli yapı: Riskli alan içinde veya dışında ekonomik ömrünü tamamlamış, yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tesbit edilen yapıyı…
Madde Eleştirisi: ‘Kamunun elinde kalan son araziler de elden çıkarılacak, kamusal fakirleşme yeni bir boyut kazanacak…’
Soru-Binanınız hakkında tespit başvurusu yapmaz iseniz ne olur?
Cevap-Tesbit, taşınmaz devri ve tescil MADDE 3- (1) Riskli yapılar, İdare’ce tesbit edilir ve Bakanlığa bildirilir. Bu tesbit büyükşehirlerde büyükşehir belediyesince bizzat veya ilçe belediyeleri aracılığıyla yapılır veya yaptırılır. Bakanlık,belirlediği alanlardaki riskli yapıların tesbitini süre vererek TOKİ’den ve İdare’den isteyebilir. Verilen süre içinde bu tesbitler yapılamadığı takdirde, Bakanlık’ça yapılır veya yaptırılır.
Soru-Riskli yapılar tespit tarihinden kaç gün sonra tapu müdürlüğüne bildirilir? Kim bildirecek?
Cevap-(2) Riskli yapılar, tapu kütüğünün beyanlar hanesinde belirtilmek üzere, tesbit tarihinden itibaren en geç on iş günü içinde Bakanlık, TOKİ veya İdare tarafından ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir; tapu kütüğüne işlenen belirtmeler hakkında, tapu müdürlüğünce aynî ve şahsî hak sahiplerine bilgi verilir.
Soru-Riskli alanlarda ve rezerv yapı alanlarındaki Hazine’ye ait yerlerin durumu nedir?
Cevap-(3) Riskli alanlarda ve rezerv yapı alanlarında olup Hazine’nin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan ……………. bulunan yerler için Millî Savunma Bakanlığı’nın uygun görüşü alınarak Maliye Bakanlığı’nın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile; kamu idarelerine tahsisli olmayanlar ise, Maliye Bakanlığı’nca ilgili kamu idaresinin görüşü alınarak Bakanlığa tahsis edilir veya Bakanlığın talebi üzerine TOKİ’ye ve İdare’ye bedelsiz olarak devredilebilir.
Madde Eleştirisi: ‘Tasarının yasalaşmasıyla kamunun elinde kalan son araziler de elden çıkarılacak, kamusal fakirleşme yeni bir boyut kazanacaktır. ‘
Soru-Kamu alanları nasıl etkilenecek?
Cevap-4) Hazine dışındaki kamu idarelerinin mülkiyetinde bulunan taşınmazlar, bu Kanunun amaçları çerçevesinde kullanılmak üzere mâliki olan kamu idarelerinin görüşü alınarak Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıylaBakanlığa tahsis edilerek tasarrufuna bırakılır veya Bakanlığın talebi üzerine TOKİ’ye ve İdareye bedelsiz olarak devredilebilir. Bu Kanuna göre uygulamada bulunulan alanlarda yer alan tescil dışı alanlar, tapuda Hazine adına tescil edildikten sonra Bakanlığa tahsis edilerek tasarrufuna bırakılır veya Bakanlığın talebi üzerine TOKİ’ye ve İdareye bedelsizolarak devredilebilir.
Madde Eleştirisi: ‘Tasarı içine özenle zerk edilen düzenlemelerle, kentlerimizin rantı yükselen merkezi bölgelerindekikamu tesislerine yönelik talan süreci de hızlandırılmış olacaktır. ‘ ‘Hazine dışındaki kamu kurumlarına ait taşınmazların da, üstelik bu alanların riskli alanda olma koşulu da aranmadan Bakanlığa tahsis edilmesiyle, kentlerin rantı yükselen merkezi bölgelerindeki kamu tesislerine (okul, hastane vb.) yönelik talan süreci hız kazanacak..’
Soru-Tahsis ve devir edilen 3 yıl içinde maksadına uygun olarak kullanılmazsa ne olur?
Cevap-(5) Tahsis ve devir tarihinden itibaren üç yıl içinde ve gerekli görülen hâllerde Bakanlığın talebi üzerine Maliye Bakanlığı’nca uzatılan süre içinde maksadına uygun olarak kullanılmadığı Bakanlık’ça tesbit edilen taşınmazlar, bedelsiz olarak ve re’sen tapuda Hazine adına tescil edilir veya eski mâliki olan kamu idaresine tekrar devredilir.
Soru-Meralar da tehdit altında mıdır?
Cevap-(6) 25/2/1998 tarihli ve 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında olup riskli alanlarda ve riskli yapılarda yaşayanların nakledilmesi için Bakanlıkça ihtiyaç duyulan taşınmazlar, 4342 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendindeki alanlardan sayılarak, tahsis amaçları aynı maddeye göre değiştirilip tapuda Hazine adına tescil edilir; butaşınmazlar hakkında bu Kanuna göre uygulamada bulunulur.
Madde Eleştirisi: ‘Üzerinde yapılaşma olmayan ve bu yönüyle afet açısından herhangi bir risk taşıma olasılığı bulunmayan mera alanlarının devrini ve satışını kolaylaştıran bu düzenleme ile ülkemiz hayvancılığının ve korunması gereken doğal değerlerimizin ağır bir darbe daha almasının, geniş çaplı yeni bir talanın önü açılmaktadır. ‘
Soru-Yeni binalar da bu yasa ile tehdit altında mıdır? Bu kanun kapsamında değerlendirilerek aynı akıbete uğrayacak mı?
Cevap-(7) Bu Kanunun uygulanması için belirlenen alanların sınırları içinde olup riskli yapılar dışında kalan diğer yapılardan uygulama bütünlüğü bakımından Bakanlıkça gerekli görülenler de bu Kanun hükümlerine tâbi olur.
Madde Eleştirisi: ’Böylesi bir düzenleme, güvenli, risk taşımayan yapılarda oturan, “benim yapım risk taşımıyor, güvendeyim” düşüncesine sahip olan kişilerin hukuksal güvencelerini, barınma haklarını, konut dokunulmazlığını, belirsizlik taşıyan “uygulama bütünlüğü” kavramı ardına gizlenerek, ortadan kaldıran yanlarıyla Anayasaya aykırıdır. ‘
Soru- TOKİ veya İdare her türlü imar ve yapılaşma işlemlerini geçici olarak durdurabilir mi?
Cevap-Tasarrufların kısıtlanması MADDE 4- (1) Bakanlık veya uygulamayı yürütmesi hâlinde TOKİ veya İdare, riskli alanlarda, riskli yapıların bulunduğu taşınmazlarda ve rezerv yapı alanlarında bu Kanun kapsamındaki proje ve uygulamalar süresince her türlü imar ve yapılaşma işlemlerini
Özür dileriz,bir hatadan dolayı yazının tamamını yayınlayamıyoruz!
Anlayışla karşıladığınız için teşekkürler...
Yazının tamamı http://haybergursoy.blogspot.com/2012/06/afet-yasas-dogal-afet-gibi-sorular.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder