‘Parkorman’a da baksınlar’
Fatih Ormanları’nın projeden tamamen bağımsız olduğunu ancak orada işletme hakkına sahip oldukları bölümü halka açarak park yapmayı planladıklarını belirten Ağaoğlu, “Bizim projemizi etkilemez. Ancak o zaman Parkorman’a da bakmaları lazım. Biz daha önce Parkorman için Serdar Bilgili ile görüşmüştük ancak parada anlaşamadık” diye konuştu. AKC Petrol’deki hisse devrini usule uygun olarak ‘iki yıl sonra’ gerçekleştirdiklerini iddia eden Ağaoğlu, bundan sonra bakanlık ne diyorsa yapacaklarını, 1453’te kendi yollarına devam edeceklerini söyledi.
Süreç nasıl başladı?
Her şey bir sabah TV kanallarında ‘Bu değil, bu olmaz’ diyerek beyaz atıyla ormanda hayalinin peşinde koşan Ali Ağaoğlu reklamları ile başlamıştı. Özellikle ağaç kesildi tartışmalarıyla sosyal medyada büyüyen tepki, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık “Fatih Ormanı’nda proje için herhangi bir tahsis söz konusu değildir.Tanıtım filmi için bakanlığımızdan izin alınmamıştır. Vatandaşlar yanıltılıyor” dedi. Ardından Ağaoğlu’ndan bir açıklama geldi: “320 bin değil tek bir ağaç dahi kesilmemiştir. İspat edilirse etek giyerim.”
Devir ihaleye aykırı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın son hamlesine giden yol şöyle gelişti:
Dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı Bölge Müdürlüğü ile AKC Petrol Ürünleri arasında 9 Aralık 2009 tarihinde Fatih Ormanı Tabiat Parkı ile ilgili olarak, ‘ İstanbul İli Fatih Ormanı B Tipi Mesire Kapı Girişi Ücretlerinin Tahsili ve Tesislerin İşletmeciliği ile Genel Saha Temizliği İşleri İşletmeciliği İhale Sözleşmesi’ imzalandı.Son günlerdeki tartışmalar üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı inceleme başlattı. Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden, şirkette sermaye tutarı ve ortaklık durumunda değişiklik olduğunu öğrendi. Muammer Akıncı, Nurten Bayır’a ait hisselerin, 24 Aralık 2010 tarihinde Ali İbrahimağaoğlu’na devredildiği ortaya çıktı.
İhale sözleşmesine göre ise işletmeciliğin ihale sürecinde ihaleyi alan gerçek veya tüzelkişilikler tarafından yürütülmesi gerekiyordu. İşletmeci söz konusu tesislerin ve sahanın tamamını, bağımsız bölümlerini veya herhangi bir bölümünü idareden izin almadan devredemez, ortak alamaz, amacı dışında kullanamaz.Yukarıda belirlenen kurallara aykırı ortak alınması durumunda ve bu durumun tespit edilmesi halinde hiçbir ikaza gerek kalmaksızın sözleşme feshedilir. Depozito ve teminatları gelir kaydedilir. Bu durumda işletmeci sözleşme konusu tesisleri ve sahayı idareye teslim edeceğini peşinen kabul eder.
İdarenin bilgisi dışında ortak alınması durumunda idare sözleşmeyi fesheder.
Bakanlığa devredilecek
Orman Bakanlığı, sözleşmeyi 9 Kasım’da feshetti. Fesih, noter ile işletmeci şirkete de bildirildi. İşletmeci, 10 gün içinde tesisi ve sahayı boşaltarak hasarsız her türlü borçlardan ve işletme bedelinden borçsuz olarak karşılıklı imzalanacak devir teslim tutanağı idareye teslim edecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder