Sağlık alanını Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) yeniden düzenleyen AKP hükümeti, sağlıkta dönüşüm uygulamalarını bir bir hayata geçiriyor.
Sağlıkta dönüşümün bir ayağı olan “Sağlık kampüsleri” uygulaması sebebiyle boşaltılan Etlik İhtisas Hastanesi’nin Ankara’nın dört bir yanına gönderilen hekimleri arasında yapılan anket, hekimlerin çalışma şartlarının kötüleştiğini, uzmanlık eğitimlerinin aksadığını, gelirlerinin azaldığını ortaya koyuyor.
Ankara Tabip Odası (ATO) Ankara’nın en yeni hastanelerinden olmasına rağmen boşaltılan Etlik Hastanesi’nin çalışanlarının yaşadıklarını yaptığı anket üzerinden değerlendirdi. ATO Genel Sekreteri Selçuk Atalay’ın açıkladığı anket sonuçlarına göre, hekimlerin yüzde 57’si eskiye oranla daha kötü şartlarda hizmet verdiklerini, yüzde 54’ü kampüs hastanelerine geçişle birlikte hekim ve sağlık çalışanları için şartların daha da kötüleşeceğine inanıyor. Ankete katılan hekimlerin yüzde 68’i aylık gelirlerinin eskiye oranla düştüğünü, Etlik İhtisas Hastanesi’nde eğitim alan asistanların yüzde 66’sı hastane değiştirmenin uzmanlık eğitimlerinin niteliğini düşürdüğünü belirtiyor.
Hekimlerin yüzde 66’sı hastanenin boşaltılması ile birlikte hastaların sağlık hizmetlerine erişiminin engellendiğini düşünüyor. Hekimlerin yüzde 31’ine göre dönüşümden en büyük zararı hastalar görecek. Anket sonuçlarına göre, dönüşümden en karlı çıkan kesim, sağlık sektörüne giren sermaye grupları ve ardından siyasal iktidar. Ankete katılanlar arasında dönüşümün sağlık çalışanları açısından yarar sağlayacağını düşünen kimsenin bulunmaması da dikkat çekiyor.
HASTANELERİN PARASI VATANDAŞTAN
Atalay sağlıkta dönüşüm sürecini de değerlendirdiği açıklamasında, KHK’lerle Kamu Hastane Birliklerini sınıflandıran kalite kriterlerinin ‘hastanelerin ne kadar çok hastaya ne kadar zamanda baktığı, az kaynak kullanımı, hasta başına düşen personel sayısı, mali durumla’ ilişkisine dikkat çekti. Atalay, beş yıldızlı bir hastane olabilmek için en dikkat çekici ve en yüksek puanlı kriterin “net borç/ net hizmet tahakkuk tutarı” olduğunun altını çizerek, hastanelerin parasının halkın cebinden çıkacağını söyledi.
‘YÜZDE 70 DOLULUK GARANTİSİ VERDİ’
Toplanan puanların hastanelerin karnelerine işlenip, karnesi bozuk olan CEO’ların görevden alınacağını belirten Atalay, “Hastaneler notları yüksek tutmak için çok hasta bakacak, çok hasta yatıracak, çok tetkik, çok ameliyat yapacak ve bütün bu işleri az zamanda yapacak, dışarıdan hizmet satın alacak, iyi bir otelcilik hizmeti verecek ve mali dengeyi korumak için az harcayarak ama çok kazanacak” dedi.
Bu karne uygulamasının hastane çalışanları için aşırı çalışmak ve az ücret almak anlamına geldiğini ifade eden Atalay, hastane çalışanlarının hastane birlikleri içerisinde nerede gereksinim varsa orada görevlendirilebileceğini söyledi.
Bu uygulamayla bir hastanın bir kez gittiği doktoru bir daha bulamayacağını belirten Atalay, hastaların nesneleştiğini ve hastane çalışanlarının da niteliksizleştirildiğini vurguladı. Atalay, Sağlık Bakanlığı’nın insanları korumak yerine onların hastalanması üzerinden yaşayacak bir sağlık sistemini dayattığını vurguladı. Atalay, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayı hatırlatarak “Sağlık Bakanlığı kamu özel ortaklığı ile yaptıracağı sağlık hastane kampüsleri için şirketlere yüzde 70 oranında doluluk garantisi verdi. Oranın yüzde 70’in altına düşmesi durumunda ortaya çıkan farkı ödemeyi taahhüt etti” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder