İnşaat yetkilileri kurul kararının ne anlama geldiğini bilmediğinden şaşkına döndü. Çünkü sondaj kazıları ‘elle yapılacak’. Sondajda kültür varlığına rastlanılması halinde ise kazılar genişletilecek. 8 ayda bitirilmesi planlanan tünel inşaatlarının elle kazı halinde bu sürede bitirilmesi mümkün görünmüyor.
Paravanlar konuldu ama...
Türkiye aylardır Taksim yayalaştırma projesini konuşuyor. Projeler çizildi, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na sunuldu. Koruma Kurulu Gümüşsuyu Caddesi - Mete Caddesi - Sıraselviler Caddesi için önerilen dalış tünellerini iptal etti.
Cumhuriyet-Tarlabaşı Caddesi tüneliyse onaylandı. Kurul onayından sonra bölge trafiğe kapatılıp etrafı tahta paravanla çevrilerek elektrik, su, doğalgaz gibi hatların yerleri değiştirilmeye başlandı. Ancak 2 Numaralı Koruma Kurulu kararındaki bir detay planları altüst etti.
8 ayda bitmez!
Kurulun 10.10.2012 tarihli kararı doğrultusunda ihaleyi kazanan Kalyon İnşaat yetkilileri İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne davet edildi. İnşaat yetkililerine projeye başlayabilmeleri için müze arkeologlarının alanda el yordamıyla sondaj kazıları yapması gerektiği, kazılar sonucunda kültür varlığına rastlanıldığı takdirde kazı alanının genişletileceği ve iş makinesinin girmesine kazı bitene kadar izin verilmeyeceği aktarıldı. Kalyon İnşaat yetkilileri duydukları karşısında neye uğradıklarını şaşırdı. Onlar müze denetimindeki kazı kararıyla, çalışan iş makinelerinin başında bir müze yetkilisi bulunacağını düşündüklerini, arkeologların elle kazması halinde 8 ayda projenin bitmesinin mümkün olmadığını ilettiler. Müze yetkilileri de kurul kararını uygulamak zorunda olduklarını ifade ettiler.
Büyükşehir Belediyesi ve Kalyon İnşaat yetkililerine sorularımızı yönelttik. Haber hazırlandığı sırada henüz bir cevap verilmemişti.
Şimdi ne olacak?
Kalyon İnşaat arkeologlara projeye başlayacakları alanı gösterecek. Bu alanda iş makinelerinden önce İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin belirlediği arkeologların nezaretinde işçiler sondaj kazısı yapacak.
Arkeolojik amaçla açılan sondaj çukurları, 5x5 metre genişliğinde oluyor. Alanın durumuna göre 3x3 metre de kazılabiliyor. Derinlik ise kültür varlığına rastlanılmadığı takdirde ana kaya bulununcaya kadar devam ediyor. İlk sondaj çukurundan kültür varlığı bulunmazsa 20 metre ilerisinde yine kazma kürek yarımıyla yeni bir sondaj çukuru açılıyor. Burada da bir kültür varlığı çıkmadığı takdirde yine 20 metre ilerisine devam ediliyor. Proje sahası bu yöntemle taranıyor. Kültür varlığı çıkmayan alanlara kontrollü şekilde iş makineleri sokuluyor. Sondajlarda kültür varlığına rastlanılırsa bu sefer çıkan eserin durumuna göre arkeolojik alan genişletiliyor. Bu durum tüm alanın elle kazılmasına neden olabiliyor.
Ceneviz mezarı çıkabilir
Müze arşivine göre Cumhuriyet Caddesi ve yakınında kültür varlığına rastlanıldı. Su mahzeninin arkasında bulunan ve Kasımpaşaspor tarafından işletilen otopark alanında 2000 - 2001 yıllarında yapılan kazılarda Ceneviz mezarlarına rastlanıldı. Mezarlığın otopark ve proje alanını da kapsayarak Talimhane’ye doğru devam ettiği düşünülüyor. AKM yapılırken 5’inci yüzyıla ait lahitler bulunmuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder