Benzin, otomobil, tapu harcı ve içkiye gelen zamlar halkın huzurunu kaçırdı. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise konuyla ilgili bir açıklama yaparak zamların huzur ortamını sağlamak için yapıldığını ifade etti. Babacan, “Önemli olan bu konuda istikrardır, önemli olan Türkiye’deki huzur ortamıdır. Bütçe dengesi bozulduğunda Türkiye’de ne huzur ne güven kalır. Bunun bilincinde hareket etmemiz lazım” diye konuştu.
Hükümet, bu ‘huzur ve istikrar’ın devamı için yeni zamları da gündemine almış durumda. Benzin, otomobil, tapu harcı ve içkiye gelen zamlar bu açıdan sadece bir başlangıç. Sırada sigara, doğalgaz ve yine otomotiv zammı var. Maliye Bakanlığı’nın, açık büyüdüğü takdirde KDV’yi de yüzde 18’den 19’a çıkarmayı planladığı belirtiliyor.
Başta akaryakıt ve tapu harcı olmak üzere bir çok kaleme gelen vergi zammından Maliye’nin beklentisi yıllık 11 milyar lira. Yılın son 4 ayına girdiğimiz için vergi zamlarının 2012 bütçesine etkisi 3 milyar lira civarında olacak.
Enerji yetkilileri, Botaş’ın ekim ayından itibaren geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 10-15 aralığında zam yapılabileceğini belirtiyor. Doğalgaza yapılacak zam, maliyetleri artıracağı için bunun elektrik fiyatlarına da yansıması bekleniyor.
SİGARA DA ZAMLANABİLİR
Reuters’e bilgi veren ekonomi yetkilileri, “Maliye Bakanlığı bütçe hazırlıklarını devam ettiriyor. Buna ilişkin ilk kararname yayımlandı ancak kalan bazı önlemler için ekonomi yönetimi çalışmasını sürdürüyor. Yakın zamanda diğer adımlar gelecek” derken, bu kapsamda sigaranın vergisinin artırılması, gayrimenkul yatırım ortaklıklarına tanınan vergi istisnasının kaldırılması gibi önlemlerin masada olduğunu bildirdi. Tütün ürünlerine uygulanan ÖTV, yaklaşık bir yıl önce alınan ancak yürürlüğü 31 Aralık 2012’ye kadar ertelenen karar gereğince 1 Ocak’tan itibaren dört puan artışla yüzde 69 olarak uygulanacak. Maliye’nin bir başka planı da taşıt sahiplerinin her yıl iki kez ödediği Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) oranlarının artırılması. Önümüzdeki dönemde ilk MTV’nin Ocak 2013’te alınacak olması nedeniyle bu verginin hemen artırılması beklenmiyor.
SAĞLIK HARCAMALARI KISILACAK
Öte yandan ekonomi yetkilileri, harcamaların kontrol altına alınmasının bütçe açısından kritik öneme sahip olacağını belirterek, bu konuda da kısa süre içinde yeni adımlar atılacağını bildirdi. “Sağlık harcamaları bütçe giderlerinin kısılması bakımından en önemli unsurların başında geliyor ve ilk olarak sağlık harcamalarının kısılması gündemde” diyen yetkili, diğer bazı harcamalar için de yeni adımların gündeme geleceğini ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)
‘ÖNEMLİ OLAN İSTİKRAR’
İstanbul Finans Zirvesine katılan Ali Babacan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Zamlarla ilgili gelen soruya Babacan “Bizim için mali disiplin her şeyin başı. Mali disiplinin bizim 2010-2012 yılı ihtiyacımızın yılbaşında daha fazla olacağıyla ilgili hesaplamalar var. Buradaki vergilerin en önemli amacı bütçe açığımızı belirli bir seviyede tutabilmek” diye konuştu. Babacan ayrıca şunları söyledi: “Akaryakıta baktığımızda 2009 Aralık ayından bu yana vergilerle önemli bir düzenleme yapılmamıştı. Akaryakıtta vergiler litre başına sabittir. Litre başına belli bir kuruştur. Akaryakıt vergileri böyle olduğu için 2009 yılından bu yana da hiçbir ayarlama olmadığı için bir bakıma litre başına kuruş kısmında geçtiğimiz enflasyonu karşılayacak bir ayarlama yaptık. Büyüme yok içinde. Sadece yaptığımız 2009 Aralık’tan bu yana kadar akaryakıt içindeki ÖTV’yi enflasyon oranında bugüne getirmiş olduk. Yaptığımız bu. Önemli olan bu konuda istikrardır, önemli olan Türkiye'deki huzur ortamıdır. Bütçe dengesi bozulduğunda Türkiye'de ne huzur ne güven kalır. Bunun bilincinde hareket etmemiz lazım.”
BU ZAMLAR NEYİN TEDBİRİ?
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Hatice Saadet Kalyoncu, akaryakıt ve diğer ürün ve hizmet kalemlerinde yapılan ÖTV zamları için “Tedbir paketinin neyin tedbiri olduğunu anlamakta zorlanıyoruz” dedi.
Kalyoncu yaptığı açıklamada, Anayasanın 73. maddesinin herkesin, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlü olduğunu söylemesine rağmen, mali gücüne bakılmaksızın, Katma Değer Vergisi, Özel İletişim Vergisi (ÖİV) ve Özel Tüketim Vergilerinin (ÖTV), vatandaşın yıllardır sırtındaki dolaylı vergilerden sadece bir kaçı olduğunu ve dolaysız vergilere oranla daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Kalyoncu, “Devlet, bu oranı tersine döndürüp ve dolaysız vergileri tam olarak tahsil edebilmeyi hedeflemek yerine, dolaylı vergileri arttırarak, tüm yükü yine vatandaşın sırtına yüklemektedir. 22 Eylül tarihinde yürürlüğe giren tedbir paketiyle özellikle akaryakıtta yaşanan zamlar, peşi sıra birçok zammın habercisidir. Tüketicinin ekonomik olarak rahatlamasını sağlayacak şey, özellikle dolaylı vergilerin iptali veya hiç olmazsa indirimi iken, yapılan bu zam bugünden itibaren tüm mal ve hizmetlerin zamlanmasına sebep olacaktır. Özellikle gıda ve ulaşım kalemlerinde olabilecek artışlarla devletin tedbirinin neye yönelik olduğu sorusu cevapsız kalmaktadır” diye konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder