Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi, itirazlara rağmen belediye meclisinden geçti. Geçmesine geçti ama halk projeye güvenmiyor. 100 bin vatandaşı ilgilendiren projenin ucu açık. Belediye başkanı “Herkese ev vereceğiz” diye söz verse de, vatandaş kendi arsasını rayiç bedel üzerinden yeniden satın almak durumunda. Ayrıca yapılacak konutların da halkı borçlandıracağı yönünde vatandaşların endişesi var.
1983 yılında para ödeyerek tapu tahsis belgesi alan vatandaşlar, arsalarını tekrar satın almak istemiyor. Halk borçlandırılmadan, konutlarına karşılık konut istiyor.
İstanbul Beyoğlu Belediye Meclisi, 2. olağanüstü toplantısı ile Okmeydanı’nın sokak sokak dönüşümünü sağlayacak olan 1/ 1000’lik ve 1/5000’lik planı bütün tepkilere rağmen onayladı.
AKP’NİN OYLARIYLA PLAN ONAYLANDI
CHP’li Belediye Meclis üyeleri, “Bu neyin acelesi” diye sorarak ret oyu verdi. Planın belirsizliklerle dolu olduğunu söyleyen CHP, şu soruları sordu: “Hangi tarihte yıkım nasıl yapılacak, dönüşüm kim tarafından yapılacak, halkın müteahhidi kim olacak.”
AKP’li üyeler ise, Okmeydanı için tarihi bir gün yaşandığını söyleyerek, “Evet oyunu büyük bir onurla vereceğimizi ilan ederiz” dedi.
Mahalle halkının da katıldığı toplantıda tartışmalar yaşanırken, plana tepki gösteren vatandaşlar, güvenlik tarafından dışarı çıkarıldı.
Konuyla ilgili görüşütüğümüz Okmeydanı Çevre Koruma Derneği Başkanı Ali Çetkin itirazlarını şu şekilde sıraladı:
VATANDAŞ KENDİ ARSASINI ALACAK
* Halkın oturduğu binaların arsaları Hazineye ait. Halkın elinde sadece 83 yılında, 2 bin lira ödeyerek aldığı tapu tahsis belgeleri var. Bu durumda vatandaş, işgalci konumuna düşüyor. Yani arsalarını 4706 sayılı yasa gereği Hazineden satın almaları gerekiyor. Bu ödemenin de yüzde 10’u peşin, kalanı da taksitlendirilecek. Üst üste iki taksit ödenmediği taktirde de, ihale usulü ile arsa satışa çıkarılabilecek.
* Kendi arsamızı, tekrar bize satmak istiyorlar. Geçimini zor sağlayan Okmeydanı halkı bu paraları nasıl ödeyecek? Kendi arsaları üzerinde pazarlık hakkı yok. Pazara bile gitsen domates iyi mi değil mi bakarsın, fiyatını sorarsın. Burada öyle bir durum yok.
* Planda 2 milyon metre kare olan inşaat alanı, 3 milyon metre kareye çıkarılacak. Ancak burada müteahhit payı hesaba katılmıyor. Okul, yeşil alan gibi sosyal donatı alanlarını da çıkarınca, 100 binin üzerinde olan nüfus yerleştirilemez. Bir kuzudan iki post çıkar mı? Başkan çıkaracağını söylüyor. “Nasıl çıkaracaksın” diye sorduğumuzda da “Bana güvenin” diyor. Biz sana nasıl güvenelim ki?
‘BORÇLANDIRILMADAN DAİRE İSTİYORUZ’
Çetkin, hak kaybına uğramadan yine Okmeydanı’da yaşamak istediklerini dile getirerek, “Biz dairemize karşılık borçlandırılmadan daire istiyoruz. Bunun da protokol yapılarak güvence altına alınmasını istiyoruz” diye konuştu.
Belediye Meclisinden geçen proje, Büyükşehir Belediyesinde görüşülecek. Kuruldan geçmesi durumunda kentsel dönüşüm projesine başlanacak. (İstanbul/EVRENSEL)
‘PLANDA SIKINTILAR VAR’
CHP Belediye Meclis Üyesi (İmar Komisyonundan) İbrahim Bozkurt: Planı inceledik ve bazı sıkıntılar gördük. Buradaki insanlara 60 yıldır her gelen siyasetçi tapu sözü veriyor. Ancak şimdiye kadar hiç biri sözünü tutmadı. Biz kentsel dönüşüme karşı bir parti değiliz. Ancak buradaki insanlar mağdur edilmeyecek, bir karınca dahi incinmeyecekse olmasını isteriz. Ama daha önceki kentsel dönüşüm örnekleri bizi tedirgin ediyor.
Ekrem Dümbül (Esnaf): Buradaki halk faturasını bile ödeyemiyor. Çocuğunu dershaneye mi göndersin, gırtlağına mı yetiştirsin, bu borçları mı ödesin? Buralardan kovulmak istemiyoruz. Vatandaşını depremden koruma adı altında bu dönüşümü yapıyorsa gelsin herkesin binasını tespit etsin, dairesine karşı daire versin.
OKMEYDANI HALKI PROJEYE ÖFKELİ
Kararın onaylandığı meclis toplantısının çıkışında görüştüğümüz öfkeli vatandaşlar ise tepkilerini dile getirdi.
Hayat Canbulat: Söylediklerini hiç onaylamıyorum. Ne projeden ne plandan kimsenin haberi yok. Şimdi konuştular ben şaşırdım. Ben Okmeydanı’da senelerce oturdum. Biz kazanmışız oraları.
Hilal Yılmaz: Hakkımızı verecekler mi? Sırf ben değilim, orada bir sürü mağdur olmuş insan var. Gelip imza versinler ‘Biz size buradan bir daire veriyoruz’ diye. Ben buraya geldim dinlemek için, doğru dürüst bir yanıt alamadım. Böyle olmaz. İnsanları çok yanıltıyorlar. Böyle kandırmasınlar insanları.
NE OLACAK?
* 5 bin 603 bina olmak üzere toplamda 26 bin bağımsız daire kentsel dönüşüme uğrayacak.
* 100 binin üzerinde kişi etkilenecek.
* 4 mahalle bulunuyor: Piyalepaşa, Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri
* Dönüşüm 1 milyon 650 bin metre karelik alanı kapsıyor.
* 8-9 katlı binalar yapılacak.
* 4 bin 500 dükkan bulunuyor. Yeni planda kiracıların, tekstil atölyelerinde çalışanların ve dükkanların durumunun ne olacağı belirsiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder