Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay, Kentsel Dönüşüm Yasası'yla getirilen düzenlemenin, uygulama alanının büyüklüğüyle doğru orantılı olarak sigorta sektörünü pozitif etkileyeceğini söyledi.
Tunçay, projeye dahil olacak semtler ve buradaki konutların önemli bir kısmının fiziki şartlarındaki yetersizlik nedeniyle seçilerek, kapsama alındığını ifade etti.
Konutlara sigorta yapılmamasının nedenleri arasında piyasa bedelinin düşük olması, konut sahiplerinin sigortaya ayıracak bütçelerinin bulunmaması veya sigorta konusundaki bilinç seviyesinin yetersizliğinin yer aldığını dile getiren Tunçay, şöyle konuştu:
''Dönüşümün yaşandığı bölgelerde, özellikle inşaat sigortalarının önemli ivme kazanacağı tahmin ediliyor. Sigorta sektörünün birçok branşında da hissedilebilir gelişme yaşanacak. Diğer taraftan sigortalanamayacak haldeki konutlar, cari yönetmeliklere göre yeniden inşa edilecek ve risk düzeyi eskiye nazaran son derece düşük hale gelecektir. Böylelikle teminat altına alınamayan konutlar sigortayla koruma altına alınabilecek. Ayrıca halihazırda sigortalanabilir haldeki konutlar da yenilenerek kuvvetlendirileceği için sigorta primlerinde bir düşüş yaşanabilecektir. Bu durum ise bundan evvel sigorta almak isteyen ancak primin yüksek olması sebebiyle sigorta poliçesi sahibi olamayan kesimi, sigortalı hale getirecektir.''
İnşaat diğer sektörlere de itici güç olacak Tunçay, kentsel dönüşümün, büyük bir proje olduğunu, başta nakliyat olmak üzere pek çok sigorta alanında hareketlilik sağlayacağına dikkat çekerek, ''İnşaat sektörü, lokomotif olarak diğer sektörleri itici güce sahiptir. Projenin tüm ayakları da sigortalanırsa, birçok branşta hissedilebilir gelişmeler ortaya çıkacaktır'' dedi.
Daha önce sigorta poliçesi bulunmayıp da kentsel dönüşüm kapsamında kredi kullanacakların, bazı sigorta ürünlerini de almak durumunda kalacaklarını anlatan Tunçay, şunları kaydetti:
''Kredi kullananların bir kısmı, belki de bu sayede sigortayla ilk kez tanışacak. Sigortanın verdiği güven hissinin yanında zararları telafi etme fonksiyonuyla da tanışınca, sistemde kalıcı olarak yerini alacak. Böylelikle yeni sigortalılara ulaşabileceğiz.''
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder