|
Okmeydanı |
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında yıkımlar bugün başlıyor. Rant amacıyla yapıldığı yönünde eleştirilere konu olan kentsel dönüşüm yasası dahilinde 33 ilde ve 100 noktada yıkımlar gerçekleştirilecek. Toplam 6.5 milyon konut, birim ve işyeri yıkımına başlanacak. Evleri yıkılacak insanlar ise tedirgin ve belirsizlik içerisinde bekliyor.
Afet yasası olarak da ifade edilen 6306 sayılı kanun 16 Mayıs 2012’de Türkiye Büyük Millet Meclisinde tartışılmadan hızla geçirilmişti. Bu yasa kapsamında birçok ilde yıkımlar bugün başlıyor. İstanbul’da ise ilk olarak Esenler’de yıkım başlatılacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda bakanın da katılımıyla bugün Esenler’de kentsel dönüşümün temelleri atılacak.
YATIRIMCININ YARARINA
Kentsel dönüşüm kapsamında yıkımların başlamasını değerlendiren Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Deniz İncedayı, “Eğer gerçekten afet riski kapsamında bir kentsel dönüşüm yapıyorsak Esenler’den önce Avcılar’dan başlamamız lazım” diye konuştu. Sürecin çok hızlı geliştiğini söyleyen İncedayı, kamu yararından çok yatırımcı yararının öne çıkarıldığını ve rant amaçlı bir proje olduğunu ifade etti. Türkiye’nin nüfusuyla, coğrafyasıyla, tarihiyle, kültürel varlıklarıyla öne çıkan bir ülke olduğunu belirten İncedayı, projenin mimari, fiziksel, sosyal yönden araştırılması gereken çok kapsamlı bir proje olduğunu ve uzmanların görüşlerinin alınıp değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. “Doğaya ve tarihi değerlere zarar verilmeden, imar planı çerçevesinde, sadece mimari olarak değil kültürel boyutları da düşünülmeli” diyen İncedayı, hiçbir vatandaş mağdur edilmeden, yasal hakların da gözetilerek projenin yapılması gerektiğini belirtti. Kentin yaşam kalitesinin örgütlenmesi gerektiğinin altını çizen İncedayı, yasada bu anlamda açıkça belirtilmemiş noktalar olduğunu, toplumun maddi ve manevi olarak zarar görmemesi gerektiğini vurguladı. Barınma hakkı temelinde kentsel dönüşümün önemli bir konu olduğunu söyleyen İncedayı, vatandaşları yerinden etmeden bir dönüşümün planlanması ve kullanıcısıyla beraber karar verilmesi gerektiğini ifade etti. Projenin sosyal ve kentsel anlamda önemli olduğunu belirten İncedayı, “Daha sağlıklı bir çevre için, yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve olumsuzlukların giderilmesi amaç olmalıdır” dedi.
TİCARİ PERSPEKTİFTEN BAKILMAMALI
Esenler’de yapılacak olan yıkımı değerlendiren İncedayı, orada yaşayan insanların nereye gönderileceğinin belli olmadığını, alt yapıda hazırlık yapılıp yapılmadığı sorularının cevaplanması gerektiğini belirtti. Ekonomik, toplumsal, yasal uzlaşının sağlanıp sağlanmadığının da önemli olduğunu ifade eden İncedayı, “Kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak olan alanların afete dönüşmemesi lazım” diye konuştu.
İyi yapılmış kentsel dönüşüm örnekleri olduğu gibi yakın zamanda yapılan ve hala izleri görülen örneklerin de olduğunu belirten İncedayı, kentsel dönüşümün ticari perspektiften bakılarak yapılmaması gerektiğini vurguladı. İncedal “Tarlabaşı ve Sulukule bunların en büyük örnekleridir” dedi.
(İstanbul/EVRENSEL)
HANGİ İLLERDE YIKIM YAPILACAK
Kentsel dönüşüm kapsamında 33 ilde 100 noktada yıkım gerçekleştirilecek. Dönüşüm kapsamında yıkım yapılacak iller ise şöyle: İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli, Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kırşehir, Malatya, Nevşehir, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tunceli ve Van.
ÖNCELİKLİ OLARAK KAMU ALANLARI YIKILACAK
Kentsel dönüşüm kapsamında en çok yıkım İstanbul’da yapılacak. İstanbul’da öncelikli olarak kamu alanları yıkılacak. Yıkımı yapılacak kamu binaları:
Yenilevent’te 33 daireli Milli Savunma Bakanlığı lojmanı, Sancaktepe’de MSB er pavyonu ve su kulesi, Sarıgazi’de MSB’ye ait 276 daireli 23 binadan oluşan lojman, Maltepe’de MSB’ye ait er pavyonu ile Şakir Gürkan Sağlık Ocağı, Hadımköy’de MSB’ye ait 6 daireli lojman, er pavyonu, karargah binası, Küçükyalı’da MSB’ye ait lojmanın su deposu, KBRN Eğitim Taburu er pavyonu, Tuzla’da subay ve astsubay yatma yeri, su kulesi, Çatalca’da Binkılıç Sağlık Ocağı, Şişli’de Okmeydanı Hastanesi A ve P Blok lojmanları, Mecidiyeköy Aile Sağlığı Merkezi, Sultangazi’de Lütfiye Nuri Burat Devlet Hastanesi, Sarıyer’de İstinye Semt Polikliniği binası, Rumeli Feneri Aile Sağlık Merkezi, Kadıköy’de Semt Polis Hizmet Binası, Fatih’te Vilayetler Semt Polikliniği.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder