Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm hamlesi başladı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Van depreminden hemen sonra, ‘’İktidarı kaybetme pahasına da olsa yapacağız’’ dediği kentsel dönüşüm süreci dün başladı. Erdoğan, İstanbul Esenler’de gerçekleşen törende, yaklaşık 6.5 milyon binanın elden geçeceği kentsel dönüşüm projesi için düğmeye bastı. İstanbul, İzmir, Gaziantep, Samsun, Kahramanmaraş, Bingöl, Ağrı, Afyon’un aralarında bulunduğu 33 ilde 3 bin 169 bina (6 bin 404 daire) ile 34 hizmet binasının yıkımı 8 ayrı yerle canlı bağlantı kurularak başlatıldı. Teknik olarak riskli bulunan yapılan kısa bir süre içerisinde yıkılıp yerine sağlıklı yapılar inşa edilmesi için gerekli mekanizmaları kurduklarını söyleyen Erdoğan, “Yeni hayat alanlarını, yeşile önem veren bir anlayışla inşa edeceğiz. Yeni yeşil alanlara ihtiyacımız var. Mevcut güvensiz yapıları, can ve mal güvenliği bulunan yeni yapılarla değiştireceğiz. Kentsel dönüşüm de bunu sağlayacak. Rant odaklı değil, insan odaklı bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Sağlık merkezleri, parkları ile yepyeni yaşam alanları yaratacağız” dedi.
İNSAN ODAKLI PROJE: Asıl amaçlarının bir binayı yıkıp yerine yeni bir bina yapmak olmadığını söyleyen Erdoğan, “Asıl amacımız, afetler karşısında can ve mal güvenliğini sağlayacak bir dönüşümü gerçekleştirmek. Yani rant değil, insan odaklı bir proje yürütüyoruz” diye konuştu. “Diyelim ki, bir taraftan yıkımlar yapılıyor, birileri de direniyor” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Tekliflerimiz belli. Parasıyla parası, hazır konutsa hazır konut. Bunlara ‘hayır’ diyorsa kusura bakma. Yetki var kanunda, yıkar geçeriz.” Konuşmanın ardından 8 ayrı yerle canlı bağlantı kurularak yıkım işlemine başlandı.
DİNAMİTLE YIKILDI: Patlayıcı, uzun erişimli yıkım makinesi, kat eksiltme ve çekme halatı teknikleri kullanılarak yapılan yıkımlar arasında özel mülkiyet binaları ile kamuya ait hizmet binaları da yer aldı. Dönüşümün ilk gününde, İstanbul Esenler’de özel mülkiyete ait 331 bina, Beyoğlu’nda 87 özel mülkiyet binası, K.Çekmece’de 80 özel mülkiyet binası ile Sarıgazi ve Sancektepe’de Milli Savunma Bakanlığı’na ait lojmanlarda çalışma yapıldı. Tören sırasında bir ilk de yaşandı, dinamitle bina yıkımı yapıldı. Erdoğan, Esenler’deki törende düğmeye bastı, 30 km uzaklıktaki Sarıgazi’deki askeri lojmanlar birkaç dakikada yerle bir oldu. Güvenli ve geniş alan olması nedeniyle tek bu bölgede kullanılan patlayıcılı yıkım teknolojisinde, 19 lojmandan, ortada olan 10 lojmanın yıkımı, 440 kg dinamit ve ateşleme için 8 bin 220 elektrik kapsülün kullanımıyla gerçekleştirildi.
En fazla yıkım İstanbul’da
Dönüşüm kapsamında en fazla yıkım da İstanbul’da yapılıyor. İstanbul Yenilevent’te 33 daireli Milli Savunma Bakanlığı lojmanı, Sancaktepe’de 8 bin 110 metrekare MSB er pavyonu ve 90 metrekare su kulesi, Sarıgazi’de MSB’ye ait 276 daireli 23 binadan oluşan lojman, Maltepe’de MSB’ye ait 4 bin 536 metrekare er pavyonu ile Şakir Gürkan Sağlık Ocağı, Hadımköy’de MSB’ye ait 6 daireli lojman, 6 bin 480 metrekare er pavyonu, bin 810 metrekare karargah binası, Küçükyalı’da MSB’ye ait lojmanın 606 metrekarelik su deposu, 3 bin 872 metrekare KBRN Eğitim Taburu er pavyonu, Tuzla’da 824 metrekare subay ve astsubay yatma yeri, 50 metrekarelik su kulesi, Çatalca’da Binkılıç Sağlık Ocağı, Şişli’de Okmeydanı Hastanesi A ve P Blok lojmanları, Mecidiyeköy Aile Sağlığı Merkezi, Sultangazi’de Lütfiye Nuri Burat Devlet Hastanesi, Sarıyer’de İstinye Semt Polikliniği binası, Rumeli Feneri Aile Sağlık Merkezi, Kadıköy’de Semt Polis Hizmet Binası ve Fatih’te Vilayetler Semt Polikliniği’nin yıkımı gerçekleşiyor.
Hangi illerde ne yıkılacak?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü kentsel dönüşümde, 20 yıllık bir sürecin sonunda Türkiye genelinde 6.5 milyonu aşkın binanın yıkılarak yenilenmesi planlanıyor. Yıkımına başlanan yerler arasında bulunan bazı binalar ise şöyle sıralanıyor: ‘’Ankara’da MSB lojmanı, Aydın’da Kadın Doğum Hastanesi ve Jandarma Karakolu Hizmet binası, Balıkesir’de 6. Ana Jet Üs Komutanlığı lojmanları, Bitlis Emniyet Ana Hizmet Binası, Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü lojmanı, Bursa Çekirge Maliye lojmanları, Denizli 75. Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu, Elazığ Jandarma Komando Bölük Komutanlığı hizmet binası, Hatay İl Tarım Müdürlüğü hizmet binası ve MSB misafirhanesi, İzmir Hava Teknik Okullar Komutanlığı lojmanları, Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü lojmanları ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü hizmet binası, Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü hizmet binası, Kırşehir Kadın Doğum Hastanesi, Sinop Atatürk Devlet Hastanesi, Van İller Bankası Bölge Müdürlüğü hizmet binası.’’
Depremden arta kalanlara yıkım!
VAN’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011’deki depremlerin ardından hasar gören 26 bin konutun yıkımı devam ederken, Türkiye’de 35 ilde başlatılan kentsel dönüşüm yıkımları kapsamında da ilk bina yıkılıyor. Alınan kararla İskele Caddesi’ndeki 5 katlı İller Bankası Bölge Müdürlüğü ve 2 lojmanının yıkımı iş makineleriyle gerçekleştirildi.
Kocaeli’de 3 bin bina hasarlı!
KOCAELİ’de yaklaşık 20 bin kişinin yaşamını yitirdiği 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin ardından hasarlı olduğu tespit edildiği halde yıllardır güçlendirilmeyen binaların yıkımına dün Gölcük’te başlandı. Kocaeli Valisi Ercan Topaca, resmi kayıtlara göre Kocaeli’de 3 bin 751 orta hasarlı binanın bulunduğunu belirterek, ”Bu tür binaların işlemi devam ediyor, 3 bin 751 binadan, bin civarında binanın güçlendirmesini yaptığı anlaşılıyor. Bunlar belediyeler tarafından incelenerek, yapılan güçlendirme fen ve teknik kurallara uygunsa, bunları orta hasarlı bina listesinden çıkartacağız. Geride ne kadar kalmışsa, orta hasarlı binalar bir şekilde vatandaşımızın can güvenliğini tehdit etmeyecek ve muhtemel bir depremde yıkılmayacak şekle ya getirilecek ya da yıkılacak” dedi.
Evi yıkılana kredi
İlgili bakanlık, riskli alanda olup, binası riskli olduğu tespit edilen vatandaşlara kredi desteği ve kira yardımı yapacak. Ayrıca vatandaşların sosyoekonomik durumlarını değerlendirerek, talepte bulunmaları halinde faiz desteği, geçici konut desteklerini de verecek. Bakanlık, dönüşümde bina stoku oluşturmamak için çalışmalar yaparak, yıkılan konutların adedi kadar konut üretilmesini sağlayacak. Bakanlığın yapacağı riskli bina tespiti, Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü’nce belirlenen birim fiyatları kullanılarak yapılacak.
Kentsel dönüşüm 33 ilde başladı
Uygulamaya, ilk etapta İstanbul gibi birinci derece deprem kuşağında bulunan yerlerden başlanılıyor. Türkiye için dönüm noktası olacak kentsel dönüşümde ilk yıkımlar; Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Malatya, Nevşehir, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tunceli ve Van’da yapılıyor. Türkiye genelinde 33 ilde gerçekleşecek dönüşüm çalışmaları kapsamında, ilk olarak dün sabah, Hatay Kırıkhan’daki eski askeri lojmanın yıkımına başlandı. Bolu’da da kentsel dönüşüm kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ait lojmanların yıkım çalışmaları başladı. Sakarya’da ilk balyoz SGK’ya ait binaya vurulurken; Ankara’daki çalışmalar kapsamında, Etimesgut’ta Milli Savunma Bakanlığı’na ait 4 katlı askeri lojman yıkıldı. Yıkılacak kamu binaları arasında, karargah, emniyet müdürlüğü hizmet binası, ilköğretim okulu, devlet ve kadın doğum hastanesi, sağlık ocağı ve lojmanlar yer alıyor.
‘Biz kimsenin evini yıkmayız, yuva yaparız’
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ”Şimdi bu işi 3-5 kişi geliyor engellemek istiyor. ’Bizim evimizi yıkmayın’. Kardeşim biz kimsenin evini yıkmayız. Biz kimsenin evini yıkmayacağız. Biz yuva yapacağız yuva” dedi. Esenler’deki ‘Kentsel Dönüşüm Başlıyor” töreninde konuşan Bayraktar, “Önce garibin, gurebanın yuvasını, önce alt gelir grubunun yuvasını, önce orta gelir grubunun yuvasını, barınmaya ihtiyacı olduğu halde ev alacak kadar parası olmayan insanımızın yuvasını yapacağız. Bizim derdimiz bu” diye konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder