|
İstanbul Radyosu |
Harbiye’de bulunan İstanbul Radyosu,Birleşmiş Milletler’e devredilmek isteniyor.
Hayber Gürsoy
Bugün,yani 04.10.2012 tarih itibariyle saat 13.30'da bir araya gelen çalışan ve sanatçılar şarkılar söyleyerek radyoevinin Birleşmiş Milletler'e devredilmesini protesto ettiler. Birleşmiş Milletler Başkanı Banki Moon’a şikayetlerini bildireceklerin ve başkanın kendilerini anlayacaklarını söylediler.'Radyomuza sahip çıkıyoruz. Radyomuzu kimseye vermiyoruz. Radyo bizimdir' dendi.'Radyo bizim evimizdir,vermiyoruz!' Afişi dikkat çekti. Sık sık 'İstanbul susma radyona sahip çık!' 'Türkiye uyuma radyona sahip çık!' sloganları atıldı.
Bunun üzerine harekete geçen radyo çalışanları ve sanatçılar tepkilerini dile getirdiler,destek beklediler. Bu arada destek gördükleri çeşitli kurum,kuruluş ve sivil toplum örgütlerine,siyasi partilere teşekkür edildi.
6 Mayıs 1927 yılında Sirkeci,Büyük Postane binasının bodrum katında yayın hayatına başlayan İstanbul Radyosu,1945 yılında inşa edilen ve halen kullanmakta olduğu binasına taşındı. Şimdi bu bina Birleşmiş Milletler'e verilmek isteniyor.
Sanatçılar ve çalışanlar hem üzgün hem bir burukluk içindeydiler. Nasıl olur da böyle bir yer devredilmek istenirdi,buna inanamıyorlardı. Tepkili,öfkeli ama umutlarını hala diri tutuyorlardı. Ve o neşe içinde türkülerini söyleyerek tepkilerini dile getirdiler.
Haber-Sen'de orada idi
Tarihi bir sembol ve kentsel bir kimlik olan TRT binası,kentin en gözde ve en değerli yerlerinden biri olması dolayısıyla dikkatleri üzerine çekmektedir. Uzun yıllar bir okul olma özelliği göstermiş olan radyo,bir çok sanatçılar yetiştirmiş,bir kültür mirasıdır.
Sanatçıların sordukları bir başka soru da şu idi: Dünyanın her tarafında kültür miras listeleri hazırlayan Birleşmiş Milletler nasıl olur da böyle bir tarihi,kültürel bir mirasa konmak durumunda kalır?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder