Çek yazılımcı Bogomil Shopov kişisel web sitesinde internet üzerinden 1 milyon Facebook kullanıcısının bilgilerini satın aldığını iddia etti. Facebook kullanıcılarının bilgilerini satmak isteyen kişinin, bu bilgileri geliştirdiği bir Facebook uygulaması sayesinde edindiğini söyleyen Shopov, sitesinde satın aldığı kullanıcı profillerini sansürleyerek yayınladı. Shopov, ayrıca satıcının yaptığı teklifte Facebook dışında Twitter ve diğer sosyal paylaşım sitelerine ait kullanıcıların da bilgilerini temin edebileceğini söylediğini ekledi. "Siz hâlâ kendinizi güvende mi hissediyorsunuz" sorusuyla bu olayı sitesine taşıyan Çek yazılımcı 1 milyon kullanıcının bilgisini yalnızca 5 dolara satın aldığını vurguladı.
Shopov: "Uyarı! Facebook'a göre bu gönderiyi okumanız yasak. O yüzden dikkatli olun"
Shopov bu durumu sitesinde yayınladıktan sonra Facebook’ta görevli bir kişinin kendisiyle görüşmeyi teklif ettiğini ileri sürdü. Facebook’taki yetkililerle görüşmeyi kabul eden Shopov, yetkililerin kendisine bu görüşmeyi hiçbir şekilde paylaşmaması ve sitesinde yayınlamaması gerektiğini söylediklerini iddia etti. Çek yazılımcı Facebook yetkililerinin kendisine bu görüşmeyi servis kalitesini artırmak için yaptıklarını söylediğini de ekledi. Bu görüşmeyi paylatığı gönderinin başına "Uyarı! Facebook'a göre bu gönderiyi okumanız yasak. O yüzden dikkatli olun" yazan Shopov Facebook’la yaptığı görüşmeyi sitesinde şu cümlelerle yayınladı:
"Sizden bu dosyayı bize göndermenizi, ardından silmenizi ve eğer kopyasını birilerine verdiyseniz bize bildirmenizi istiyoruz. Ayrıca bize bu dosyayı hangi siteden satın aldığınızı, satın alma işlemlerinizi ve ödeme sisteminizi bize bildirmenizi ve bazı içerikleri blogunuzdan kaldırmanızı istiyoruz. Bu arada bu konuşmanın herhangi bir bölümünü kimseyle paylaşmanız yasaktır. Sizinle yaptığımız bu görüşme gizlidir."
Shopov Facebook yetkililerine dosyayı ve satın aldığı sitenin adını vermeyi kabul ettiğini ve ardından yetkililere bu konu ile ilgili ne yapacaklarını sorduğunu iletti. Yetkililerin cevabının bir soruşturma başlatacakları yönünde olduğunu belirten Çek yazılımcı, "soruşturmanın ardından kullanıcılar kendilerini koruyabilmeleri için bilgilendirilecekler mi?" sorusuna ise yanıt alamadığının altını çizdi.
Facebook'ta skandallar bitmiyor
Facebook’ta kullanıcıların kişisel gizliliklerinin tehdit altında olduğu daha önce de birçok kez gündeme gelmişti. Shopov’un aktardığı duruma benzer bir vaka The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin bir haberine konu olmuştu. Haberde Facebook’ta yer alan bazı uygulamaların yöneticilerinin uygulamaya üye olan kullanıcıların bilgilerini para karşılığında sattıkları aktarılmaktaydı. Haberin ardından Facebook WSJ’nin iddiasını kabul etmiş ve bilgileri satan 10'a yakın programlama şirketinin sözleşmelerini 6 aylığına askıya aldığını duyurmuştu.
Facebook’un adının karıştığı bir diğer skandal ise birkaç ay önce bir teşhis edici ağ yazılımı ile yapılan testlerde ortaya çıktı. Bu yazılım ile gerçekleştirilen testlerin sonucunda Facebook’un kendi kullanıcılarının internet aktivitelerini izleyen 200’den fazla casus yazılım içerdiği tespit edildi.
Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, bir röportajında Facebook’un kişiler tarafından gönüllü olarak kullanılsa da, ABD istihbaratının kullanımı için geliştirildiğini iddia etmişti. Assange Facebook’u "şimdiye kadar icat edilmiş en dehşet verici casusluk makinesi" olarak tanımlarken "Herkes şunu anlamalı ki, arkadaşlarını Facebook’a ekleyerek ABD istihbarat servisleri için bedavaya çalışıyorlar ve onlar için bu veri tabanını oluşturuyorlar" şeklinde konuşmuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder