Kentsel yenileme projesiyle deprem ölçekli çalışmaların yapılmaya devam ettiği Esenler’de hayata geçirilen projeler TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Esenler Belediyesi birlikteliğiyle hızlı bir şekilde yürütülüyor.
Esenler Belediyesi, Oruç Reis, Çiftehavuzlar Turgutreis mahallelerinde kentsel yenileme çalışması başlattı. Oruçreis Mahallesi’ndeki kentsel yenileme, ifraz sorunları ve kaçak yapılaşma nedeniyle yoğun yapılaşmaya maruz kalmış, mülkiyet sorunlarının çözümlenemediği 477, 481, 539 parsel sayılı 72 bin 80 metrekare alana sahip bölge içerisinde yürütülüyor. Bölge nüfusu yaklaşık 8 bin kişi. Alanın hissedar sayısı ise 600 kişi olup, bölgede 389 yapı ve 1990 bağımsız birim bulunuyor. Proje için tahsis edilmiş olan rezerv konut alanında ise 262 adet konutun yapımına başlanmış olup inşaat hızla devam ediyor.
Çiftehavuzlar Mahallesi’ndeki kentsel yenileme projesi de 85 bin 300 metrekare alan içerisinde yürütülüyor. Alanın nüfusu yaklaşık 3 bin 200 kişi olup, bölgede 109 parsel, 154 yapı ve 854 bağımsız birim bulunuyor. Proje alanı içerisinde yaklaşık 1500 konut üretilmesi hedefleniyor.
Turgutreis Mahallesi’ndeki kentsel yenileme de 8 bin 800 metrekare alan içerisinde yürütülüyor. Alanın içerisinde kamulaştırma çalışmaları yapılarak vatandaşlar ile uzlaşma sağlandı ve inşaat devam ediyor.
Kaçak yapıların yıkılarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin satın aldığı söz konusu alanda üretilecek konutlar, ilçenin muhtelif yerlerinde yapılacak olan kamulaştırma ve kentsel yenileme çalışmaları sonucunda vatandaşın mağdur edilmemesi için kullanılacak. Söz konusu alanda 280 adet konut üretimine başlandı.
Esenler Belediyesi’nin öncülülüğünde ilçenin başka mahallelerinde de kentsel yenileme çalışmalarının hazırlıkları sürüyor. Dörtyol Meydanı’nda KİPTAŞ ile birlikte 850 konutluk bir proje üzerinde çalışılırken, bölge halkının organize olmasıyla Havaalanı Mahallesi başta olmak üzere bazı mahallelerde de başka kentsel yenileme projelerinin hazırlıkları devam ediyor.
Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, İstanbul’da kentsel yenilemenin en canlı olarak yaşandığı ilçenin Esenler olduğunu belirtti.
İlçede göreve gelir gelmez yapı stoku hakkında bir çalışma yaptırdığını ve ortaya çıkan manzaranın ardından hemen kentsel yenileme çalışmaları için harekete geçtiğini söyleyen Göksu, “Esenler’in yapı stokunu düşündükçe uykularım kaçıyor. İlçemizin nüfusu 500 binin üzerinde. 1999 Deprem Yönetmeliği’ne göre yapılan binalarda oturanlar ise yaklaşık 50 bin kişi. Elbette kalan binalarda oturanların hepsi çürük binada oturuyor anlamına gelmiyor. Ancak, 450 bin kişinin üzerinde bir nüfus, deprem yönetmeliğine göre yapılmamış binalarda, risk altında oturmaya devam ediyor” dedi.
İlçedeki yapı stokunun yüzde 85′inin 20 yılın üzerinde olduğunu ifade eden Göksu, Esenler’de şu anda dönüşmesi gereken bir ilçe olduğunu ve bu anlamda 3 bin 250 konutun çalışmasının başladığını kaydetti.
Özel teşebbüsün kentsel yenilemeye katılması isteği
Göksu, “Tüm mahallelerimizde binaların durumu ile ilgili çalışmalarımız var. Ruhsatlı, ruhsatsız demeden miadını doldurmuş tüm binalarımızı ortaya çıkaracağız. Esenler’deki kentsel yenileme çalışmalarımızı daha da hızlandırmak istiyoruz. Esas arzu ettiğimiz ise vatandaşın talebi doğrultusunda özel teşebbüsün kentsel yenilemeye katılmasıdır” dedi.
Halktan isteklerinin kentsel yenileme fırsatçılarına pirim vermeden belediyenin açıklamalarına destek vermeleri olduğunu söyleyen Göksu, şunları kaydetti:
“Buralarda yükselen binalarda iskanlar başlayınca diğer vatandaşların da kendiliğinden gelip ‘Biz de binamızı kentsel dönüşüme tabi tutmak istiyoruz. Bize de bir proje hazırlayın’ diyeceğine inanıyoruz. Nitekim, Van depreminden sonra bunu sıkça yaşamaya başladık. Kentsel dönüşüm projelerine başladığımız zaman vatandaşlar karşı çıkıyordu, şimdi algı tamamen değişti. Bu açıdan vatandaşın rızası ile zaman içinde biz Esenler’in tamamının kentsel dönüşüme tabi tutulacağına inanıyoruz.”
Belediye olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yeniden tüm ilçenin hasarlı bina analizini yaptırmak istediklerini, bu yöndeki çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Göksu, kentsel dönüşümün önünü açacak Kentsel Dönüşüm Yasası’nın bir an önce çıkmasını istedi.
“Önerimiz yerinde dönüşüm”
Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen de belediyenin 1999 yılında yaşanan deprem felaketinin ardından İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile işbirliğine girerek ilçede bulunan yaklaşık 12 bin binayı taradıklarını, daha sonra 2004 yılında bu sonuçları Bakırköy’deki tüm kat malikleriyle paylaştığını belirtti.
Erzen, “Bu sonuçlara göre binaların yaklaşık 2 bini yüksek riskli çıktı. Bugün Bakırköy’den bir daire satın almak isterseniz dairenin tapusuyla belediyeye başvurulduğunda anında binanın olası bir depremdeki risk durumunu öğrenebiliyorsunuz” dedi.
Bakırköy Belediyesi olarak önerilerinin kentsel dönüşüm değil, yerinde dönüşüm olduğunu söyleyen Erzen, şunları kaydetti:
“Bakırköy’de mevcut imar planlarındaki kat seviyesini sadece 1 belki 2 kat artırdığınızda burası müteahhitler için cazip olabiliyor. Yani mevcut 4 katlı binayı 5 kata çıkardığınızda müteahhit için burası cazip olabiliyor. Bu yolla da Bakırköylü vatandaş belki de çocukluğundan beri oturduğu mahallesinden, sokağından kopmamış oluyor. Bakırköy sur dışı olarak bilinen bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biri. Dolayısıyla bina stoku ve oturanlar yaşlı. 70-80 yaşına gelen birisi de kolay kolay buradan vazgeçmek istemiyor. Bu yüzden vatandaşları oturdukları mahalleden koparmadan yerinde dönüşüm yapmalıyız. Vatandaşların da belediyemizden talebi bu yönde. Yerinde dönüşüm ile hem Bakırköy’deki bina stokunu yenilemiş olacağız, hem de vatandaşlarımızın depremden kaynaklı ölüm korkusunu ortadan kaldırmış olacağız.”
Uzmanların hesabına göre İstanbul’da yaşanacak bir depremde olası can kayıplarının yanı sıra sadece İstanbul’un ekonomik kaybının en az 100 milyar dolar olacağını belirten Erzen, bu konuda hükümetin attığı adımları önemsediklerini söyledi.
Bahçelievler
Bahçelievler Belediyesi ise ilçedeki yapı stokunun yaklaşık yüzde 30′unu oluşturan yeni inşaatların denetimlerini sürdürürken, eski yapıların da önemli bir bölümünü yıkarak yenilemeye devam ediyor.
Belediyeden yapılan açıklamada, kentsel dönüşüm için belirlenmiş bir alan olmadığı, ancak düşünülen bazı bölgeler olduğu belirtilerek, ilçenin yoğun bir yerleşim bölgesi olduğu ve eski yapıların önemli bir kısmının 5-6 kat olduğu dikkate alındığında bölgesel dönüşümden ziyade yapı dönüşümü yapmanın daha doğru olacağı vurgulandı.
Belediyede hasarlı yapı tespit edilmediği, ancak riskli yapılar olduğunun söylenebileceği ifade edilen açıklamada, TBMM gündemindeki Afet Dönüşüm Yasası’nda bu konuların ne şekilde ve hangi kurumlar tarafından yapılacağının belirlenmesi, dönüşümün teknik ve hukuki boyutu yanında finans boyutunun da çözülmesi isteniyor.
Avcılar
Avcılar Belediyesi ise 5393 sayılı Belediye Kanununun 73. Maddesine dayanarak kararını aldıkları iki etapta yaklaşık 550 hektarlık bir alanı ‘Kentsel Yenileme Alanı” olarak hedeflediklerini belirtiyor.
Avcılar Belediyesi, hükümetten ilgili yasaların ve bu yasaların uygulanmasına dair ilgili yönetmeliklerin yürürlüğe girmesini ve yapılacak işlemlerin kesin çerçevelerinin kamu yararı gözetilerek ortaya konulmasını istiyor.
Bu çerçevede yapılacak işlemlerde de öncelikle yerel yönetimlerin, dolayısıyla ilçe belediyelerinin de devreye girmesi ve kolaylaştırıcılık görevlerini almaları gerektiği, yerelden değil de merkezden işlemlerin olmasının doğal olarak birçok aksamaları beraberinde getireceği, şablon uygulamaların yerelin gerçek gereksinimlerine yanıt vermeyeceği vurgulanıyor.
Bağcılar Belediyesi
Bağcılar Belediyesi de mevcut yasaların kendilerine vermiş olduğu yetkiler doğrultusunda kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürüyor.
Şu an belediye olarak, sadece vatandaşları kentsel dönüşüm konusunda adım atmaları için ikna çalışmasında bulunabilen Bağcılar Belediyesi, bunun için özellikle sitelerle görüşmeler yaptıklarını ve sonuç alma noktasına geldikleri siteler bulunduğunu belirtiyor.
Belediyeler hükümetten dönüşümün teknik ve hukuki boyutunun yanında finans boyutunun da çözümlenmesini istiyor
22 kilometre kare alandan oluşan ve özellikle son 50-60 yılda yaşanan göçlerle kurulan Bağcılar’ın tamamının kentsel dönüşüme ihtiyacı bulunuyor.Ada Bazlı Kentsel Dönüşüm Bayrampaşa’da başladı
“Ada bazlı kentsel dönüşüm” projesi de Bayrampaşa’dan başladı. Yıldırım Mahallesi Şehit Kamil Balkan Caddesi’ndeki olası bir depremde yıkılma riski taşıyan 28 konutlu 6 blok ilk kepçeyi Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner vurdu.
Yıkılan binanın yerine depreme dayanıklı, otoparkı, asansörü olan 12 kattan oluşan toplu konutlar inşa edilecek ve 28 aile bu konutlara taşınacak.
Atila Aydıner, “Ada bazlı kentsel dönüşüm projesinde kısa sürede büyük aşama kaydettik. Profesyonel anlamda kentsel dönüşüm projesini ilk kez biz gerçekleştiriyoruz. Sırada eski cezaevi alanımız var. Eski cezaevinden boşalan alana depreme dayanıklı hastane, okul ve akıllı binalar yapacağız. Vatandaşlarımızı ‘ada bazında’ bu toplu konutlara yerleştireceğiz. Kentsel dönüşümü Bayrampaşa’dan başlatarak, İstanbul’da yepyeni bir Bayrampaşa inşa edeceğiz” dedi.
Beşiktaş
Beşiktaş Belediyesi yetkilileri ise Ortaköy Dereboyu Caddesi ve Beşiktaş Çarşı’daki Ihlamurdere Caddesi ve yakın çevrelerinin zemin açısından ilçenin en riskli alanları olduğunu belirterek, İstanbul Teknik Üniversitesi’ne hazırlatılan zemin etüdü çalışmasının Beşiktaş ilçesinin büyük bir bölümünü kapsadığı, geri kalan alanlar için zemin etüdünün kısa bir süre içinde yapılacağını ifade ediyor.
Hükümetten öncelikli afet konusundaki yasal düzenlemelerin güncellenmesini isteyen Beşiktaş Belediyesi, İstanbul’da olması beklenen depremin, belediyelerin olanaklarıyla baş edilebilir bir durum olmadığını, bu konuda tüm kamu olanaklarının seferber edilmesini istiyor.
emlaklobisi
Sayın blog yöneticisi gerçekten güzel paylaşımlar yapıyorsunuz.Altın alyans olarak bu paylaşımların devamını bekliyoruz.
YanıtlaSil