Türkiye Yatırım Ajansı, Türk gayrimenkul sektörünün uluslararası pazarlarda daha etkin tanıtılması için kolları sıvadı.
Mütekabiliyet ile birlikte yıllık 5 milyar lirayı hedefleyen gayrimenkul sektörü, bu rakama ulaşmak için Londra, Singapur, Katar ve Malezya gibi ülkelerde roadshow yapacak. Turlar sonbaharda başlayacak
Türk gayrimenkul sektörünün uluslararası pazarlarda daha etkin tanıtılması için kolları sıvayan Türkiye Yatırım Ajansı, GYODER, SPK ve IMKB temsilcileri ile birlikte tanıtım turlarına çıkacak. İlk durak henüz belli olmamakla birlikte Londra, Singapur, Katar ve Malezya ülkelerinden birine sonbaharda çıkartma yapılacak. Tanıtım turlarında sektörün geleceği hakkında bilgi verilirken rakamlarla da gelecek perspektifi çizilecek.
konuthaberleri.com
Roadshow ile birlikte hedeflenen ise yabancıların en az yıllık 5 milyar dolarlık gayrimenkul almalarını sağlamak. Hazırlıkların sonbahara kadar tamamlanacağını aktaran Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Işık Gökkaya, "Bu tanıtım turları hem Türkiye hem de sektör açısından son derece önemli. Tanıtımlara çıkmadan önce dersimizi iyi çalışıp roadshow'a çıkacağız. Bu tanıtımlar ile birlikte Türkiye'de yabancıya gayrimenkul satışlarında ciddi oranda artış yaşanmasını bekliyoruz. Mütekabiliyetle birlikte yıllık 5 milyar dolarlık giriş bekliyoruz" bilgisini verdi.
Malezya'dan yatırımcı geliyor
Yabancı ilgisinden de bahseden Gökkaya, Malezya'lı bir yatırım fonunun Türkiye'yi markaja aldığını, Singapur'lu bir yatırımcının da Türkiye'de gayrimenkul projelerine ortak olmak istediğini söyledi. 10-11 Mayıs 2012'de İstanbul'da yapılacak olan Gayrimenkul Zirvesi'ne Malezyalı yatırım fonunun temsilcilerinin de katılacağını aktaran Gökkaya, "Tanıtımlarımız sadece dışarıda değil, içeride de sürecek. Sektörden birçok arkadaşımız Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen yabancıların rakamlar ve Türkiye'nin potansiyeli hakkında bilgi sahibi olmadığını gördük. Tanıtımları artırma nedenimiz biraz da bundan kaynaklanıyor. Zirve ve tanıtımlar aracılığı ile çeşitli işbirliklerinin de temelleri atılacak" dedi.
Mütekabiliyette kotalar olacak
Mütekabiliyet yasasının çıkması ile birlikte bölgesel kotaları da konuşacağımızı belirten Gökkaya, "Yasa çıkınca belli ülkelerin tek bir yerde alım yapmasına ilişkin engeller gelebilir. Çünkü aynı ülke vatandaşı belli bir bölgede yüzdesel olarak çok fazla alım yaparsa bu durumda o bölgenin genel düzeni bozulabilir. Bunun yaşanmaması için kısıtlamalar yaşanacaktır. Örnek vermek gerekirse Rusya çok büyük bir nüfusa sahip ve Rusya'nın tek bir bölgede alım yapması doğru olmaz. Zaten mevcut durumda da bir İngiliz bir bölgeden gayrimenkul almak istediğinde tapu kayıtlarından aynı yerde kaç tane İngiliz vatandaşının gayrimenkulu olduğuna bakılıyor ve belirlenen yüzdesel oran yeterli olursa satış yapılıyor" şeklinde konuştu.
GYO olmak kolaylaştırıldı
10 milyar dolarlık portföyü bulunan GYO sektörünün sayı ve büyüklük olarak yetersiz kaldığını vurgulayan Işık Gökkaya, "SPK'ya başvuru yapan 3 şirket bulunuyor. Bunların yanı sıra Ağaoğlu, Dumankaya, Suryapı ve Varyap gibi önemli oyuncular da uygun zamanı kolluyor. Ayrıca dev altyapı GYO'larının kamu eliyle oluşturulmasıyla 10 milyar dolarlık büyüklük rahatlıkla 50-60 milyar dolara çıkabilir" dedi. Öte yandan GYO mevzuatında önemli değişikliğe gidildiğine de dikkat çekilerek artık kat karşılığı ve hasılat paylaşımı yapan firmaların da GYO olabileceği söylendi.
Ekonomiye 300 milyarlık katkı
GYODER tarafından hazırlanan "Türkiye Ganyrimenkul Sektörü Temel Göstergeleri 2011" raporu sektörün Türk ekonomisine 300 milyar lira katkı sağladığını da gözler önüne serdi. 2011 yılı son çeyrek verilerinin de eklendiği raporda 2011 yılında 642.972 adet konut ruhsatı, 547.635 adet konut yapı izni alındı. Konut satış adetleri ise 2010 yılının üzerinde gelişirken, sözleşmeli satışlar hariç olmak üzere 419.000 adet tapu devri gerçekleşti. GYODER'in Gelişen Kentler Zirveleri'nde dikkat çektiği, Anadolu illerinde gayrimenkul sektöründe gelişim daha da belirginleşti. İstanbul, İzmir ve Ankara dışındaki iller, yüzde 58.3 ile konut satışlarındaki paylarını arttırmaya devam etti. Türkiye'de yabancıların sahip veya ortak oldukları AVM sayısı 69'a yükselirken, bu AVM'lerin kiralanabilir alan metrekare büyüklüğü 2.417.657 metrekareye çıktı...
Kaynak: Bugün
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder