Artık küresel ekonomide iyileşmede bahsetmek çok zor bir hale geldi. İki iler bir geri giderek akıllara ‘Mehter Marşı’nı getiren piyasa hareketleri ilkbaharda daha kötümser bir faza girdi.
Son haftalarda Avrupa’da bono faizlerinin tırmanması, ABD’de artan petrol fiyatlarının harcama gücünü sarsması ve buna bağlı olarak tüketici güveni alt üst etmesi işçi alma konusundaki ürkeklik daha belirgin hale gelirken endekslerde de bunun etkisi gözleniyor.
Son dönemde varlığının hissedilmediği ekonomideki düzeltme hissi bahar rüzgarları ile uçup gitti. Yeniden siyah bulutların geldiği en yetkin ağızlardan da doğrulandı. IMF Başkanı Lagarde'ın bile iş konusunda kendi oğlu için endişelendiğini açıklaması beklide son damla oldu.
Ekonomik düzelmenin bu yıl çok zayıflayacağını ama devam edeceğini öngörüsünü paylaşan piyasa uzmanları iyi gelen Ocak Şubat verileri sonrasında baharla birlikte havanın yeniden bozduğunu kaydediyorlar.
Finans dünyasındaki zayıflık büyüme tarafında beklentilerin altında kalan veriler ve geçtiğimiz hafta IMF’den gelen görünüm raporunda Euro bölgesi banklarının 2.6 trilyon dolarlık küçülme öngörüsü ile birlikte analistler düşük maliyetli ve uzun vadeli refinansman operasyonun etkisinin çok geçtiğini savunuyorlar. Avrupa ve ABD finans sisteminin birbirlerine göbekten bağlı olması ve geçtiğimiz hafta zarar yazan bilanço sonrasında krizde ilk gidecek olan Morgan Stanley olabilir mi sorularının yükselmesi düzelme için daha uzun bir yol olduğunu algısını güçlendirdi.
Mart ayında istihdam datası ile ilk hayal kırıklığını yaşayan piyasalar, petroldeki sert yükseliş ile sallanırken, üçüncü hayal kırıklığını seçim sürecinin yarattığı bilinmezlik oluşturdu.
Pek çok piyasa oyuncusu Avrupa’daki İspanya, İtalya gibi büyük ekonomilerin büyüme konusunda zorlukları ABD tarafında kötü gelen veriler ile birleşmesini bahar için daha fazla beklenmesi gerektiği yönünde yorumluyor. Tek bir doğrultuda gidemeyen ekonomini iki ileri bir geri teposunun devamı öngörülüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder