17 Temmuz 2012 Salı

İngiltere Olimpiyatlar İçin Hazır

İstanbul 2020 Olimpiyatları için rakipleri arasından sıyrılmaya uğraşırken Londra 2. olimpiyat sınavı için çoktan hazır.

27 Temmuz-12 Ağustos 2012 tarihleri arasında düzenlenecek oyunlarda olimpiyat alanına geçici ve kalıcı olmak üzere pek çok bina yapıldı. Çevreye duyarlı, sürdürülebilirlik konusuna vurgu yapan bu binalardan en önemlilerini biraz daha yakından inceleyelim.
Olimpiyat Stadyumu
Olimpiyat Stadyumu, atletizm oyunları yanında açılış ve kapanış gösterilerine de sahne olacak. Populous ve Peter Cook iş birliğinde tasarlanan stadyumun inşaatına Mayıs 2008'de başlandı ve Mart 2011'de tamamlandı.
80 bin kişi kapasiteli, belirlenenden 1 ay önce, 1.000 günde ve hesaplanandan 10 milyon Euro daha az bütçe ile tamamlanan Londra 2012 Olimpiyat Stadyumu, alanda en çok göze çarpan tasarımlardan biri. Malzeme miktarını en azda tutmak üzerine kurgulanan stadyumda bu denli ince, yoğun ve hafif bir şekilde tasarlanırken, kullanılan malzeme miktarı ve içereceği enerji önemli ölçüde azaltılmış. Geri dönüşüm sonucu elde edilmiş polimer bazlı yapıların kullanıldığı bu malzemelerin birçoğunun oyunlardan sonra farklı alanlarda tekrar kullanılabilecek olması ise projenin sunduğu ekolojik çözümlerden biri.
Basketball Arena Olimpiyat parkının tamamlanan en büyük üçüncü yapısı 12.000 kişilik kapasiteli basketbol salonu. Wilkinson Eyre ve KSS Design Group tarafından tasarlanan, 1.000 ton çelik ve geri dönüşümlü beyaz kaplama kullanılan salonun, dünyada yapılan en büyük ve etkileyici geçici yapı olduğu söylenebilir. Kısa süreli büyük spor organizasyonları için yer ve paradan tasarruf etmek isteyen ülkelere örnek olması beklenen, olimpiyatlardan sonra sökülecek olan Basketball Arena, kısa bir süreliğine de olsa dünyanın en iyi takımlarının, en iyi oyunlarına sahne olacağını söylemek mümkün.
Ekim 2009 yılında başlayan Basketball Arena'nın inşaat Haziran 2011'de tamamlanarak Olimpiyat Parkı'nda en kısa sürede tamamlanan bina oldu.
Su Oyunları Merkezi (Aquatics Center)
Zaha Hadid Architects tarafından tasarlanan Su Oyunları Merkezi, olimpiyat alanındaki kalıcı alanlardan bir tanesi. Merkezin Temmuz 2008'de başlayan inşaatı Temmuz 2011'de tamamlandı.
17.500 kişilik kapasiteli binanın en dikkat çekici yanlarından bir tanesi dalga şeklindeki çatısı. 160 metre uzunluğunda, 80 metre genişliğindeki çatı aralığı Heathrow Terminal 5'ten bile büyük.
Bina içerisinde 50 metrelik yarış havuzu, 25 metrelik dalış havuzu, 50 metrelik ısınma ve yine dalış yapanlar için "kuru" ısınma alanı bulunuyor.
Water Polo Arena
Gümüş renkli ve şişme çatısı ile dikkat çeken su toplu salonu, Su Oyunları Merkezi'nin hemen yanında konumlanıyor. Binanın bir başka özelliği de olimpiyat tarihinde bu spor için yapılmış ilk bina olması.
5.000 kişi kapasiteli binada 37 metre uzunluğunda bir oyun havuzu ile daha ufak bir ısınma havuzu bulunuyor.
Velodrome
Olimpiyat Köyü'nün kalıcı bir başka ögesi de Hopkins Architects tarafından olimpik ve paralimpikbisiklet yarışları için tasarlanan, Velodrome. Mart 2009'da başlanan inşaatı Şubat 2011'de tamamlanarak Olimpiyat Alanı'nda en hızlı şekilde tamamlanan bina oldu.
Hiperbolik parabolit çelik strüktür çatısı, 360 derece cam ile kaplı tabana oturan yapının tasarımının bisiklet yoluna bir gönderme olduğu belirtiliyor. 6.000 seyirciye ayrılan alanlar yine tüm alanı çevreleyerek tüm piste hakim olacak şekilde 2 kademeli olarak yerleştirilmiş. Parkurun tasarlanma aşamasında ise aralarında madalya sahibi Sir Chris Hoy, Victoria Pendleton, Jason Kenny'da bulunduğu birçok atlete danışılmış. Oyunlar bittikten sonra ise London Velodrome'un bisiklet kiralanan, antreman yapılan, atölyeler düzenlenen, yerel halkın ve elit atletlerin kullanacağı yaşayan bir mekan olması öngörülüyor.
Geçici Müsabaka Alanı (The Royal Artillery Barracks)


Woolwich'deki Ünlü Kraliyet Topçu Kışlası'nda yer alan geçici müsabaka alanı Magma Architecture tarafından tasarlandı.

Oyunların gerçekleştirileceği yeni arenalardan biri olan alanda atış, paralimpik atış ve okçuluk müsabakaları, 3 kapalı ve 3 açık alanda düzenlenecek. Yapının Aralık ayında tamamlanması bekleniyor. 2012 baharında yapılacak uluslararası atış testi için de bu yapı kullanılacak.
Tüm kapalı alanların (bir 25 metre, bir 50/10 metreden oluşan birleşik alan ve bir de finallerin düzenleneceği alan) strüktürel tasarımı için 1.200 ton çelik ve kaplama için de kontrplak kullanılırken, güneybatı Londra'daki arazide yer alacak açık alanların inşasına da başlandı.
Copper Box
Cephesindeki bakır kaplama sebebiyle Copper Box olarak adlandırılan bina, olimpiyat sırasında hentbol ve pentatlon sporları için kullanılacak. Temmuz 2009'da başlayan inşaatı Mayıs 2011'de tamamlandı.
Takılıp çıkarılabilir oturma koltukları ve esnek alanıyla hem olimpiyat sırasında hem de sonrasında farklı sporlar için kullanılabilecek.
Bu binanın tasarımında da diğerlerinde olduğu gibi sürdürülebilirlik konusu öncelikli olarak ele alındı. Elektirik tüketimini %40 azaltan, gün ışığının içeri girmesini sağlayan ışık tünelleri, geri dönüştürülmüş bakır cephe kaplaması, çatıda bulunan yağmur suyunu toplayıp tuvaletlerde kullanılmasını sağlayan kolektörler ve nicesi...
ArcelorMittal Orbit Kulesi
Olimpiyatın simge yapısı için yapılan çağrıya 30 uluslararası sanatçı katıldı. Uzun seçim sürecinin ardından Anish Kapoor'un tasarımı seçildi ve Nisan 2012'de tamamlandı.
115 metrelik yüksekliğiyle çelik kule şu an Büyük Britanya'daki en yüksek sanat yapısı.
Milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İki güzellik bir arada

İki güzellik bir arada

Ya üçüde olmasaydı

Ya üçüde olmasaydı

Mehmet Akif Ersoy'dan

Mehmet Akif Ersoy'dan

Gezi Parkı

Gezi Parkı

Ne Denilebilir!...

Ne Denilebilir!...

Gezi

Gezi

Günün Fıkrası

Deli

1960'lı yıllar,Elazığ Akıl Hastanesinden her nasılsa 423 akıl hastası kaçar ve Elazığ'ın cadde ve sokaklarına dağılır.



O zamanın ünlü doktoru Mutemet Tazıcı hastanenin başhekimidir. 'Doktor bey,ne yapalım?' diye akıl danışırlar.



Mutemet Bey personeline;'Bana bir düdük verin ve arkama yapışarak gelin!'der.



Doktor önde birkaç personeli arkasında düt düt diye trencilik oynayarak Elazığ'ı dolaşırlar. Bütün deliler bu kuyruğa girip vagon olurlar. Hastaneye geldiklerinde sayı 612 kişidir...



Avukat 1




Zenginin biri ölümüne yakın, biri doktor, biri papaz, diğeri avukat olan üç yakın arkadaşını yanına çağırarak bir ricada bulunmuş.

- 300 bin dolar kadar bir tasarrufum var, bunu yanımda öteki dünyaya götürmek istiyorum. Ama kimseye de güvenemiyorum. Şimdi size 100'er bin dolar vereceğim. Bu paraları ne olur ben gömülürken kefenimin iç cebine koyuverin...

Adam ölmüş ve üç arkadaşı verdikleri sözü yerine getirmişler. Bir süre sonra doktor vicdan azabına yakalanmış. Diğer iki arkadaşını çağırarak onlara itirafta bulunmuş

- Hastanenin çok acil ihtiyacı vardı onun için 100 bin doların 20 bin dolarını hastaneye sarf ettim, kefene 80 bin koydum.

Papaz utana sıkıla mırıldanmış.

- Maalesef ben de aynı günahı işledim paranın yarısını kilisenin inşaatına ayırdım. Kefenin cebine 50 bin dolar koydum.

Avukat gülümsemiş.

- Ben sözümü aynen yerine getirdim, kefenin cebine 100 bin dolarlık çek koydum.




Avukat 2




George ve Harry balonda Atlantik Okyanusu’nu geçmektedirler. George Harry'ye döner ve “Biraz alçalıp nerede olduğumuzu anlayalım” der. Harry sıcak gazı biraz kısar ve balon alçalmaya başlar. George "Hala nerede olduğumuzu anlayamadım biraz daha alçalalım ve şu aşağıdaki adama soralım" der. Harry adama bağırır:

"Hey bayım nerede olduğumuzu söyleyebilir misiniz lütfen. "

Adam geri bağırır: "Bir balondasınız ve 100 metre yukardasınız"

George Harry'ye döner ve "Bu adam bir avukat" der.

Şaşırır Harry, "Nasıl anladın?" der.

"Çünkü" der George "Verdiği bilgi %100 doğru, fakat faydasız".




Avukat 3




Önemli bir iş için mülakat yapılacakmış. Bir matematikçi, bir fizikçi ve bir de avukat başvurmuş. Önce matematikçiyi içeriye almışlar ve bir masaya oturtup, sormuşlar:

“İki kere iki kaç eder?”

Matematikçi bir süre düşünmüş, önüne kâğıt kalemi almış, 10-15 sayfa doldurduktan sonra demiş ki: ''Eminim ki dört eder.''

Sonra fizikçiye aynı soruyu sormuşlar. Fizikçi de önce düşünmüş, sonra bir deney düzeneği kurmuş, sağa sola toplar fırlatmış. Yarım saat sonra : ''Yaptığım deneylere göre 3,9 ama 0,2'lik bir hata payı olabilir.'' demiş

En son avukatı almışlar içeri, sormuşlar soruyu. Avukat hiç düşünmeden etrafına sinsi sinsi bakmış ve sormuş:

''Kaç olmasını istersiniz?''




Avukat 4




Ceza davalarına bakan avukat bir arkadaşım anlatmıştı:

Yoksul bir babanın oğlu şoförlük yaparken ölümlü bir kazaya neden olmuş. Olayda tam kusurlu. Şoförün babası avukata başvurarak hukuki yardım istiyor. Arkadaşım adamın yoksulluğuna bakarak hiçbir ücret talep etmeksizin davayı takip ediyor.

Ancak bütün deliller aleyhte. Yapılacak bir şey yok. Şoförün mahkûmiyetine karar veriliyor.

Şoförün babası büroya gelerek yakınıyor.

“Yoksulluğun gözü kör olsun. Paramız olsa da iyi bir avukat tutsaydık bunlar başımıza gelmezdi.''




Avukat 5




Hayırsever vakıflardan birindeki çalışanlar şehrin en başarılı avukatından henüz herhangi bir bağış almamış olduklarını fark ettiler. Bağış toplama görevindeki kişi avukatı bağışta bulunması için ikna etmeye çalışıyordu:

“Araştırmalarımıza göre yıllık geliriniz en az 500.000 $. Ancak bugüne kadar hiç bir hayır işine bir kuruş bağışta bulunmamışsınız. O paranın bir kısmını bir şekilde topluma iade etmek istemez miydiniz?”

Avukat açtı ağzını:

“Önce, araştırmalarınız annemin uzun bir hastalıktan sonra ölmek üzere olduğunu ve hastane masraflarının onun yıllık gelirinin bir kaç kat üstünde olduğunu da gösterdi mi? Sonra, kardeşimin malul bir gazi, kör ve tekerlekli iskemleye mahkûm olduğunu? Ya da kız kardeşimin kocasının bir trafik kazasında öldüğünü ve onu üç çocuğuyla beş parasız bıraktığını?”

Görevli yerin dibine geçmişti.

Sadece:

“Hayır, hiç bir bilgim yoktu...” diye mırıldanabildi.

Avukat onun sözünü keserek devam etti:

“Pekâlâ, ben onlara zerre kadar para vermezken, size niçin vereyim?”



















Günün Sözü

Homo sum,humani nil a me alienum puto

İnsanım,insana özgü hiç bir şey bana yabancı değildir.

Şişli Merkez Mh,Esen Sk Saruhan İşhanında

Şişli Merkez Mh,Esen Sk Saruhan İşhanında
Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli
Hayatımızdan sessiz sedasız çekilmişler

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli
Siyah Beyaz Hayatımızdan Renkliye...

Sinema Tarihinden Siyah ve Beyazlıklar

Sinema Tarihinden Siyah ve Beyazlıklar
Zamanın belleği var