İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) Ayağazağa yerleşkesinde kentsel dönüşüm için start verildi. Gökdelen ve rezidans bölgesi olarak bilinen Büyükdere Caddesi üzerindeki 247 hektarlık alana sahip İTÜ yerleşkesi artan öğrenci ve akademik birim sayısı ile yapılarının deprem riski nedeniyle düzenlenen ‘Sürdürülebilir İTÜ Yerleşkeleri Master Plan Yarışması’nda Banu ve Ervin Garip’in projesi birinci oldu. 15 bin öğrenci ile 3 bin akademik kadronun görev yaptığı, 1 milyon m2 akademik ve 600 bin m2’lik teknokent alanına sahip Ayazağa kampüsü için arazi ve çevrenin sahip olduğu nitelik ve potansiyelin gözönünde bulundurularak, hazırlanan projenin detayları şöyle:
Yeni yerleşkede yeşil ve çevre öne çıkıyor. Mevcut yeşil dokuya yoğun ağaç grupları eklenecek. Gölet çevresindeki zengin bitki türlerine sahip alan korunacak. Projede, araç trafiği yerine yaya ulaşımı öne çıkıyor. Otoparklar yeraltına alınarak, ulaşım bağlantıları zemin altından sağlanacak. Kampüse bisiklet yolları yapılacak. Ayrıca kampüs içindeki ulaşım güneş enerjisi ile çalışan İTÜ-BÜS’lerle sağlanacak. Kampüs içinde bireysel taşıt kullanımı da en aza indirgenecek. Dönüşümle, fiziki eskime ve deprem riski taşıyan bazı fakülte, enstitülerin de yer aldığı 350 bin metrekarelik yapı stoku yani 20 bina yeniden yapılacak. 1990’lı yıllarda yapılan Rektörlük, Süleyman Demirel Kültür Merkezi, Merkezi Derslik, 75. Yıl Öğrenci Sosyal Merkezi, Mustafa İnan Kütüphanesi gibi 16 bina ise korunacak.
Üniversitenin yeni yüzü
Projenin prestij kısmı, üniversitenin rezidans ve gökdelenlerle karşı karşıya baktığı Büyükdere Caddesi bölümünde yer alıyor. Bu kısımdaki yapılar, üniversitenin dış yüzünü yansıtacak. Belli aralıklarla yapılacak binalarda kafeteryalar, konaklama birimleri ve mağazalar yer alacak. Dönüşümle birlikte enstitüler, dekanlıklar, uygulama-araştırma merkezleri, kültür, sanat ve kongre merkezi, spor merkezi, ilave 500 lojman ile bin öğrencilik ek yurdun da içinde olduğu yeni binalar yapılacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder