- Mersin’de Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) düzenlediği “Türkiye Kentsel Dönüşüm Projelerinin Sağlıklı Yürütülmesi ve Yöntem Arayış” konulu çalıştayı boykot eden Akdeniz ilçesi Çay Mahallesi Muhtarı Mehmet Akyol, Çilek Mahalle Muhtarı Muzafer Gümüştaş ve Özgürlük Mahallesi Muhtarı İsmet Uyanık bölgede uygulanmak istenen TOKİ projesine tepkili. Görüşlerini aldığımız muhtarlar, Akdeniz ilçesi Çay, Çilek ve Özgürlük mahallelerine yapılmak istenilen kentsel dönüşüm projesinin siyasi ve ekonomik rant olduğunun altını çizdi.
Selçuk Arslan/evrensel
TOKİ’YE DEĞİL SAĞLIK OCAĞINA İHTİYAÇ VAR
Çay Mahallesi Muhtarı Mehmet Akyol, “Kentsel dönüşüm konusunda tek tek mahalle sakinlerini gezdim görüşmeler ve toplantılar yaptım. Yaptığım bu görüşmeler ve toplantılar sonucunda vatandaşların bu projeye karşı olduklarını gördüm. Hiç kimse bu şartlarda ve bu anlayışa evini vermek istemiyor. Mahalle halkı burada kalmaktan yana. Bu alanların hepsi tapulu alanlardır. Deprem alanı değil, Afet alanı değil, Savaş alanı değil dolaysıyla yıkılmak istenmesinin hiçbir gerekçesi olamaz. Tek gerekçe siyasi ve ekonomik ranttır” dedi.
Bu alanların yıkıma değil, huzurevine ve sağlık ocağına ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Akyol, “Devlet öncelikle bu vatandaşlarına hizmet getirsin. Ama bakıyoruz, Devlet vatandaşı korumayı, vatandaşına sahip çıkmayı değil onu mağdur etmeyi amaçlıyor” diye konuştu.
‘TOKİ RANT PEŞİNDE’
“TOKİ ve devlet burada kesinlikle rant peşindeler” diyen Çilek Mahallesi Muhtarı Muzaffer Gümüştaş da, “Benim mahallemde hazine arazisi yok, emlak arazisi yok. Hepsi tapulu, ruhsatlı ve imarlı yerleşim alanıdır. Bugün burada olması gereken TOKİ değil belediyedir. TOKİ ve devlet burada kesinlikle rant peşindeler. Bu rant siyasidir. Çay, Çilek ve Özgürlük mahalleleri pilot bölgedir. Pilot bölge olmasına neden olan ise yüksek bir oy potansiyeline sahip olmasıdır. Yüksek oy potansiyeline sahip bu mahaller dağıtılmak isteniyor” dedi. (Mersin/EVRENSEL)
‘YERİNDE YERLEŞİM İSTİYORUZ’
Özgürlük Mahallesi Muhtarı İsmet Uyanık ise şunları dile getirdi: “TOKİ buraları yıkmak istiyor. Bizi kendi yaptığı evlere götürüp oralara yerleştirmek istiyor. Bizim bu evlerde yaşama şansımız yok. Burada herkesin kendisine göre bir düzeni, işi var. İnsanlar borçlandırılacak peki bu borcu nasıl ödeyecekler? Borcunu ödemeyenlere haciz gelecek ve o verilen ev de kendisinden alınacak. Sonuçta her türlü mağdur olan halk olacak.
Bizler TOKİ’nin projesine karşıyız. Mahalle muhtarı olarak alternatif projeye yani yerinde yerleşim projesine razıyız. Eğer bu bir kentsel dönüşüm projesi ise kente ve buradaki insanların sosyo-ekonomik ve kültürel durumuna uygun her türlü projeye varız. Yeter ki bizi
dinlesinler, bizi anlasınlar.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder