Mahalle mahalle dolaşan bazı müteahhitlerin 'kentsel dönüşüm için bize yetki verildi' diyerek, bazı vatandaşlardan zorla tapularını almaya çalıştığı kaydedildi.
Bugüne kadar yetki verilmiş özel bir firma olmadığına dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, sektördeki bazı firmaların suç işleyerek vatandaşı kandırmak için çaba harcadığını kaydetti. Üst düzey yetkili, "Bu konuda yetki sadece belediyelerde, Bakanlıkta ve Toplu Konut İdaresi'nde (TOKİ).Bazı açıkgözler ortaya çıkmış. Vatandaşın bu tarz sözlere itibar etmemesi lazım. Bilgilerin resmi kanaldan alınması gerekiyor. Bu durumda hemen bize ulaşsınlar." dedi.Anlaşma yoluna giderek müteahhitlerin vatandaştan vekalet alabileceğini aktaran aynı yetkili, hak sahiplerinin tehdit edilmesinin doğru olmadığını söyledi. Bu yönteme başvuranlara kamu adına işlem yaptıkları gerekçesiyle ceza kanununa göre yaptırım uygulanacağını kaydetti.
400 milyar doları bulacak kentsel dönüşüme ilişkin yasal süreç tamamlandı. 7-8 milyon konutun elden geçirilmesi planlanırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vatandaşın bilgilendirilmesi amacıylaTürkiye'nin farklı bölgelerine ofisler kuracak.
Öncelikle riskli alanlar tespit edilecek. Riskli alanlar can ve mal kaybına yol açma ihtimali yüksek olan alanlar olarak belirlenecek. Belediyeler ve il özel idareleri belirledikleri alanlara ait taleplerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderecek. Bakanlık gerekli incelemeden sonra talepleriBakanlar Kurulu'na sunacak. Bakanlar Kurulu onayladıktan sonra talepler Resmî Gazete'de yayımlanacak.
Tespit edilen riskli alanlardaki yapılar yapı denetim firmaları, üniversiteler, belediye laboratuvarlarınca incelemeye alınacak. Yaşadığı binaya ilişkin tereddüdü olanlar konutlarının riskli olup olmadığını lisans alan kuruluşlara yaptırabilecek. Belediyelerin yanı sıra lisanslandırılmış üniversite ve odalardan da binaların riskli olup olmadığı öğrenilebilecek. Bugün itibarıyla Fatih Üniversitesi ve Kültür Üniversitesi lisanslandırılırken, Uludağ Üniversitesi'nin de başvurusu bulunuyor.
Ekonomi yönetimi kentsel dönüşüme ilişkin anlaşma sağlayan hak sahiplerine kira yardımında bulunacak. Riskli binaların yıkılmasında sürecin uzamaması için üçte iki çoğunluğun kararı geçerli olacak. Çoğunluğun kararına katılmayan mülk sahiplerinin arsa payları anlaşma sağlayan paydaşlara açık artırma ile satılacak. Satılmayan paylar bakanlıkça bedeli ödenmek suretiyle Hazine adına tescil edilecek.
Binalar yıkılmadan hak sahipleri ile anlaşma yoluna gidilebilecek. Uygulamanın ne şekilde yapılacağına da bu anlaşma ile karar verilecek. Belediyeler ya da TOKİ tarafından hazırlanarak Bakanlıkça onaylanacak kentsel tasarım projeleri üzerinden anlaşma sağlanacak ya da vatandaşlara verilecek konutlar üzerinden anlaşma sağlanacak. Tahliye edilen yıkılan ya da yeri kamulaştırılan hak sahipleri ya da kiracılara konut, işyeri, arsa, kredi veya konut sertifikası verilecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder