‘Mega kent’ İstanbul’un belediyeleri, kısa bir süre sonra başlaması beklenen dönüşüm süreciyle ilgili çalışmalarını tamamlarken, birçok belediye riskli alanları belirlemeye başladı
Kadıköy’de özel büro
Kadıköy Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan belediyelere gönderilen yazının ardından, yasanın gereklerini yerine getirmek için belediye içinde özel bir büro kurulmasına ve bütün işlerin bu büroda toplanarak yapılmasına karar verdi. Özel büro, ilçedeki riskli yapıların belirlenmesi ve yasa gereği zorunlu işlerin yapılması görevini üstlenecek, eski ve riskli yapıların olduğu yerlerde plan çalışmaları gerçekleştirilecek.
İlçede, Fikirtepe dışında riskli bölge bulunmuyor. Fakat bazı binaların riskli olduğu ifade ediliyor. Belediye, Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi için belediyeye gelenlere proje hakkında danışmanlık hizmeti veriyor.
1999’da yaşanan Marmara Depremi’nin hemen ardından İstanbul’da deprem referanslı kentsel dönüşüm çalışmasının ilk uygulamaya konulduğu ilçe Zeytinburnu oldu. 1999’dan bu yana Zeytinburnu’nda 1310 bina yıkılıp deprem yönetmeliklerine uygun olarak yeniden inşa edildi.
Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Beykoz’un en önemli sorunlarının başında ”doğal sit” geldiğini, kanun değişmeden asla kentsel dönüşüm yapamayacaklarını belirtti. İlçede toplam 46 bin bina, 105 bin bağımsız bölüm (daire) bulunduğunu, bunların tamamının kentsel dönüşüm sağlanarak yenilenmesinin 10 yılda mümkün görüldüğüne işaret eden Çelikbilek, kentsel dönüşümde öncelikle Rüzgârlıbahçe ve Çubuklu mahallelerindeki belli alanların tespit edildiğini, bunlarla ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.
Yasanın çıkmasından çok önce kentsel dönüşüm çalışmalarına başlayan Fatih Belediyesi, bu kapsamda çalışmalarına devam ediyor. Fatih’te yaşayan vatandaşlardan binalarının dönüşümü için belediyeye talepler de gidiyor. İlçede Sulukule’nin yanı sıra Ayvansaray, Fener-Balat,Süleymaniye, Kapalıçarşı ve Yalı Mahallesi’nde de kentsel yenileme çalışmaları devam ediyor.
Esenler Belediye Meclisi, Havaalanı ve Tuna mahallelerini afet riski taşıyan alan olarak belirledi. Bu durum, Bakanlar Kurulu’nun onayıyla kesinlik kazanacak. Onaylanması durumunda toplam 1500 konutluk alan kentsel dönüşüme tabi tutulacak. İlçedeki kentsel yenileme çalışmalarının,TOKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla hızlı şekilde devam ettiğini ifade eden yetkililer, şu anda fiili çalışmanın 3 alanda yürütüldüğünü bildirdi.
2001 yılından itibaren zemin yapısına göre bina temel ve taşıyıcı sistemi seçilerek depreme dayanıklı bina yapımına başlandı ve ilçe bina stoku olan 21 bin 432 binanın 3 bini (yüzde 14) yenilendi. Yetkililer, kentsel dönüşüm için ilçede çok sayıda duyarlı vatandaşın başvurusu olduğunu ifade etti.
Çekmeköy’de de ”gönüllü kentsel dönüşüm” kapsamında evini yenilemek isteyen vatandaşların müteahhitlerle çalışması sonucu yaşanan bir oluşum bulunuyor.
Ertuğrulgazi Mahallesi, Taşlıbayır Bölgesi (Orta Mahalle ile Dumlupınar Mahallesinin bir kısmı), Kavakpınar ve Çamçeşme Mahallesi, havaalanı yolu kısmı, Çınardere Mahallesi Ayazma Caddesi’nin güneyi ile E-5 Karayolu güneyi olmak üzere Pendik’te 5 bölgede büyük ölçekli dönüşüm alanları bulunuyor. Büyük ölçekli alanların yanında, 50’ye yakın siteden de belediyeye binalarını yıkıp yeniden yapma istemi ve bu konuda yardım talebi geliyor.
24 ayda tamamlanması planlanan Referans Bakırköy, toplamda 256 konuttan oluşuyor.
Teslim tarihinin Nisan 2014 olarak belirtildiği projede, 1+0 ve 4+1+1 arasında farklı daire seçenekleri sunuluyor. 8 katlı 4 blok olarak tasarlanan proje, 13 bin73 metrekarelik alan üzerinde kuruluyor. Konutların dışında 70 adet ticari birime de yer veriliyor.
İstanbul’un merkezi lokasyonlarından biri olan Bakırköy’de gerçekleştirilen projenin sosyal donatıları arasında çocuk havuzu, sauna, fitness center, kreş, kapalı ve açık yüzme havuzu yer alıyor. Teraslara da yer verilen proje, Deniz Otobüsü İskelesi’ne 2,7, Atatürk Havalimanı’na 8,9 km ve Bakırköy Adliye Sarayı’na 500 metre mesafede konumlanıyor.
Yerİ: Bakırköy
Yapımcı fİrma: Biskon Yapı
Teslİm tarİhİ: Nisan 2014
Toplam konut sayısı: 256
Konut tİPLERİ: 1+0 ile 4+1+1 arasında
Tipi Başlangıç fiyatı
1+0 258.000
1+1 453.000
2+1 690.000
3+1 702.000
4+1 875.000
4+1+1 1.240.000
Yenibiris.com verilerine göre sektörde şu dönemde bin 500 kişi aranıyor. Bunun yanı sıra teknik ara eleman sıkıntısı gayrimenkulde de var. Üst düzey yönetici, mimar ve mühendislerden oluşan taraf ile işçi kesimi arasında köprü görevi yapacak teknikerlere ihtiyaç duyuluyor.
En çok danışman aranıyor
Sektörde en çok gayrimenkul satış danışmanına ihtiyaç duyuluyor. Bu kişilerde aranan başlıca kriterler ise etkili insan ilişkileri kurabilmek ve bunu ilerletebilmek, teknolojiyi sevmek, kurumsal yapıya bürünebilmek, dış görünüşüne önem vermek ve ekip çalışmasına uyumlu olmak. Satış danışmanlarının en büyük sıkıntısı ise sadece prim sistemiyle çalışmaları. Sektörün uzmanlarına göre ilk 6 ay kendini idare edecek sermayesi olanlar ileride çok yüksek kazanç elde edebiliyor.
Kentsel dönüşüm projesinin Türkiye ekonomisine olası etkilerini değerlendiren İntegral Menkul Değerler Analisti Yeliz Karabulut da, kentsel dönüşümün yeni iş kollarının ortaya çıkmasına neden olacağını söyledi. Yıkım firmaları, yıkım müteahhitliği, teknik müşavirlik lisans belgeli kurumlar ve yapı denetim gibi iş kollarının öne çıkacağını anlatan Karabulut, “Riskli binaların tespitinde bu iş kolları rol oynayacak. Yıkım sırasında yapılardan çıkan malzemelerin geri dönüşümünün yapılması da planlanıyor. Geri dönüşümü yapılan malzemelerin yeni yapılarda kullanılabilmesi de önemli bir husus” dedi.
Dönüşümün sermaye ve para piyasalarına da önemli katkı sağlayacağını söyleyen Karabulut, “İnşaat, çimento, demir-çelik sektöründeki firmaların kârlılıkları artacağından, yabancı yatırımlarının bu hisselere yoğunlaşacağını öngörmekteyiz. Özellikle bu sektördeki firmaların kârlılıklarının olumlu etkilenmesiyle şirketlerin temettü verimliliği de yüksek olacaktır. Türkiye’ye direkt yabancı sermaye girişi, ekonomik parametreleri de olumlu etkileyecektir” diye konuştu.
Dönüşümün bir etkisinin de halka arzlarda görüleceğini belirten Karabulut, halka arz olmayan firmaların gelişmelerle birlikte halka arzlarında artış görüleceğini vurguladı.
İstanbul Gayrimenkul Değerleme Şirketi (İGD) Yönetici Ortağı Celal Erdoğdu, evlenmeden önce yapılan evlilik sözleşmesinin özellikle genç çiftler tarafından giderek daha fazla tercih edildiğini belirterek, “Evlenmeden önce yapılan evlilik sözleşmeleri Türkiye’de genç çiftler arasında yaygınlaştı. Ama bu konuda asıl önemli olan evlilik sözleşmesi yapmak değil. Evlenmeden önce edinilen mal varlıklarının değerinde hesaplanıp, sözleşmede gerçek değerleriyle belirtilmesi gerekiyor” dedi.
Evlilik Sözleşmesi öncesi yapılan gayrimenkul değerleme işlerinin de geçmiş yıllara oranla daha fazla olduğunu vurgulayan Erdoğdu, “Evlilik sözleşmesi öncesi yapılan mal değerlemelerinin sorunu çözdüğünü ve ileride yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçtiğini söyledi.
Taşınmazların terkinin gerekmesi halinde, bu kısımlarının yüzölçümüne bakılmaksızın terkinini yapmaya ve satış bedelini terk edilen kısım da dikkate alarak uyarlamaya defterdarlıklar yetkili kılınacak. Başvuru sahiplerinden satış bedellerine mahsup edilmek üzere; belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan taşınmazlar için 2 bin lira, dışında olan taşınmazlar için ise bin lira başvuru bedeli alınacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder