26 Mart 2012 Pazartesi

Bankalar gayrimenkul zengini



Yasal işlemlerin uzun sürdüğünü belirten ekonomistler, borcunu deyemeyenlerin mallarının bankalara yeni geçtiğini söyledi.
Bankaların ilan ettikleri satılık gayrimenkul verileri baz alınarak yapılan hesaplamalarda bankaların elindeki gayrimenkul sayısında son iki yıla göre yüzde 109'luk artış olduğu gözlendi. En büyük artış ise son iki aylık dönemde yaşandı. 2010 yılında 3 bin 285 olan satılık gayrimenkul sayısı 2011'de yüzde 27 artışla 4 bin 183'e, 2012'nin Mart ayında ise yüzde 67 artışla 6 bin 891'e çıktı.Bankaların elindeki satılık gayrimenkullerin artış nedeni yükselen faizler, bankaların yılsonu bilanço kapatma telaşı, eski gayrimenkullerin satılamaması ve kriz döneminden kalan gayrimenkullerin hukuki açıdan işlemlerinin yeni tamamlanıp bankaya geçmesi olarak özetendi. Bankacılar satılık gayrimenkullerin icralık mallar olmadığına dikkat çekerek bu malların borcunu ödeyemeyenlerin teminat olarak bıraktığı gayrimenkuller olduğunu, dolayısıyla borcunu ödeyemeyenlerin mallarının artık tamamen bankalara geçtiğini söylediler.
Bankacılar da dertli
Takipteki krediler oranının 2009'un son çeyreğinde zirve yaptığını belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun, yaşanan ekonomik krizlerin yasal işlemler ve prosedür nedeniyle bankalara yansımasının bir yıl sonraya denk geldiğini söyledi. Bu nedenle 2010 yılı ve 2011 yılının ilk 2 çeyreğinde yasal takipten sonra bankaların mülkiyetine geçen gayrimenkullerin sayılarında çok büyük artışlar olduğuna dikkat çeken Tosun, "Portföyünde gayrimenkul bulunduran bankalar da bu durumdan muzdarip. Çünkü gerek bankaların ellerindeki gayrimenkulün yönetimi için kurulan organizasyonun maliyeti, gerek gayrimenkullerin emlak vergisi, bina sigortası ve aidatları gibi giderler bankalar için sorun oluşturuyor" bilgisini verdi.BDDK'nın bu konuda bir çalışma yapması gerektiğine de değinen Fatih Tosun, "Altyapısı iyi oluşturulmuş bir düzenlemeye ihtiyaç var. Örneğin bankalara gayrimenkullerin piyasa değerinin yüzde 25 altında satma yetkisi verilmesi ile kredi teminatından ellerinde kalan gayrimenkulleri eritmede kolaylık sağlayabilir" dedi.
En çok ev teminat gösterildi
Bankaların borca karşılık el koydukları gayrimenkullerin dağılımına baktığımızda da ilginç sonuçlar ortaya çıktı. 6 bin 891 gayrimenkulün yüzde 60'ına denk gelen 4 bin 152 adet gayrimenkul daire, villa ve müstakil evden oluşuyor. Toplam kalem içinde el konulan işyeri sayısı binde 9'luk oranla 648, el konulan tarla bağ ve bağçe sayısı yüzde 16'lık oranla 1090 ve el konulan arsa sayısı da yüzde 15'lik oranla 1001 olarak bankaların internet sitelerinde yer alıyor.Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında bankaların ellerinde bulunan gayrimenkullerin satılamadığı da dikkat çekti. 2011 yılı satılık gayrimenkul listesinde yer alan birçok gayrimenkul geçen yıl ve ondan önceki yıl da bankaların listesinde yer aldı.
Takipte büyükşehirler başı çekiyor
Bankaların el koydukları gayrimenkullerin Türkiye genelinde dağılımına baktığımızda da en fazla icralık gayrimenkul sayısının İstanbul'da olduğu gözleniyor. İstanbul'u Ankara, İzmir ve Antalya izliyor. İşyeri hacizlerinde de İstanbul başı çekiyor.Geçmiş yıllarla kıyaslandığında hacizli fabrika sayısında ise azalma olduğu dikkat çekiyor. 2010 yılında 77 olan hacizli fabrikaların yüzde 41'inin satıldığı son iki yıl içinde yeni fabrikaya ise el konulmadığı gözleniyor. Ankara, Şanlıurfa, Afyon ve İzmir'de el konulan birden fazla fabrika bulunuyor. Bu illeri Çorum, Kayseri, Yozgat ve Çankırı izliyor.
27 bin liraya ev, 10 bin liraya arsa
Bankaların ilan ettikleri satılık gayrimenkuller arasında çok uygun fiyatlarla ev, işyeri ve arsa bulmak mümkün. İstanbul Pendik'te 27 bin liraya 2+1 ev ilanı bulunuyor. Arsalarda ise rakamlar çok daha cazip. Bankaların elden çıkarmak istediği arsalar arasında 10 bin liraya kadar arsa bulunuyor. Gayrimenkullerin fiyatları bulundukları bölge ve büyüklüklerine göre değişkenlik gösteriyor. Ancak icralık malların takibi ve bankalarla vatandaşı uzlaştırma görevi üstlenen Avukat Fahri Sadıkoğlu, hacizli mal alımları konusunda çok iyi araştırma yapılması gerektiği konusunda alıcıları uyarıyor.
Nazmi Durbakayım: Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Devir hesap devri
Sürekli artan konut fiyatları, değişen banka kredi faiz oranları ve her şeyden önemlisi hesap kitap yapmadan borca girmek maalesef icralık malların sayısını artırıyor. Bu tip istenmeyen durumların yaşanmaması için atalarımız "ayağını yorganına göre uzat" şeklinde çok güzel bir söz söylemiş. Biz bunu müşterilerimize sürekli hatırlatıyoruz. Bütçeniz ve ihtiyacınız doğrultusundaki bir eve sahip olmak en ekonomik satın alma şekli. Daire alırken altına girdiğiniz mali yükün altında ezilmektense, hedefinizdeki ideal eve adım adım gitmek en doğru yoldur.
Uğur Dumankaya: Dumankaya Holding Yönetim Kurulu Üyesi
Martta talep artar
Bankalar da gayrimenkullerin sayısının artmasını istemezler. Hesapların ve planların doğru yapılması en önemli kural diye düşünüyorum. Bankaların ellinde bulunan satılık gayrimenkullerin iyi lokasyonda olanları hemen satılıyor. Son dönemlerde ekonomide yaşanan soğutma çabaları nedeniyle konut alıcıları beklemeyi tercih etti. Bundan bankalarda olumsuz etkilenmiş olabilir. Ancak bu aydan sonra sektörde yeniden bir canlanma bekliyorum. Gayrimenkulde oluşacak talep bankaların satılık gayrimenkul stokunu da eritecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İki güzellik bir arada

İki güzellik bir arada

Ya üçüde olmasaydı

Ya üçüde olmasaydı

Mehmet Akif Ersoy'dan

Mehmet Akif Ersoy'dan

Gezi Parkı

Gezi Parkı

Ne Denilebilir!...

Ne Denilebilir!...

Gezi

Gezi

Günün Fıkrası

Deli

1960'lı yıllar,Elazığ Akıl Hastanesinden her nasılsa 423 akıl hastası kaçar ve Elazığ'ın cadde ve sokaklarına dağılır.



O zamanın ünlü doktoru Mutemet Tazıcı hastanenin başhekimidir. 'Doktor bey,ne yapalım?' diye akıl danışırlar.



Mutemet Bey personeline;'Bana bir düdük verin ve arkama yapışarak gelin!'der.



Doktor önde birkaç personeli arkasında düt düt diye trencilik oynayarak Elazığ'ı dolaşırlar. Bütün deliler bu kuyruğa girip vagon olurlar. Hastaneye geldiklerinde sayı 612 kişidir...



Avukat 1




Zenginin biri ölümüne yakın, biri doktor, biri papaz, diğeri avukat olan üç yakın arkadaşını yanına çağırarak bir ricada bulunmuş.

- 300 bin dolar kadar bir tasarrufum var, bunu yanımda öteki dünyaya götürmek istiyorum. Ama kimseye de güvenemiyorum. Şimdi size 100'er bin dolar vereceğim. Bu paraları ne olur ben gömülürken kefenimin iç cebine koyuverin...

Adam ölmüş ve üç arkadaşı verdikleri sözü yerine getirmişler. Bir süre sonra doktor vicdan azabına yakalanmış. Diğer iki arkadaşını çağırarak onlara itirafta bulunmuş

- Hastanenin çok acil ihtiyacı vardı onun için 100 bin doların 20 bin dolarını hastaneye sarf ettim, kefene 80 bin koydum.

Papaz utana sıkıla mırıldanmış.

- Maalesef ben de aynı günahı işledim paranın yarısını kilisenin inşaatına ayırdım. Kefenin cebine 50 bin dolar koydum.

Avukat gülümsemiş.

- Ben sözümü aynen yerine getirdim, kefenin cebine 100 bin dolarlık çek koydum.




Avukat 2




George ve Harry balonda Atlantik Okyanusu’nu geçmektedirler. George Harry'ye döner ve “Biraz alçalıp nerede olduğumuzu anlayalım” der. Harry sıcak gazı biraz kısar ve balon alçalmaya başlar. George "Hala nerede olduğumuzu anlayamadım biraz daha alçalalım ve şu aşağıdaki adama soralım" der. Harry adama bağırır:

"Hey bayım nerede olduğumuzu söyleyebilir misiniz lütfen. "

Adam geri bağırır: "Bir balondasınız ve 100 metre yukardasınız"

George Harry'ye döner ve "Bu adam bir avukat" der.

Şaşırır Harry, "Nasıl anladın?" der.

"Çünkü" der George "Verdiği bilgi %100 doğru, fakat faydasız".




Avukat 3




Önemli bir iş için mülakat yapılacakmış. Bir matematikçi, bir fizikçi ve bir de avukat başvurmuş. Önce matematikçiyi içeriye almışlar ve bir masaya oturtup, sormuşlar:

“İki kere iki kaç eder?”

Matematikçi bir süre düşünmüş, önüne kâğıt kalemi almış, 10-15 sayfa doldurduktan sonra demiş ki: ''Eminim ki dört eder.''

Sonra fizikçiye aynı soruyu sormuşlar. Fizikçi de önce düşünmüş, sonra bir deney düzeneği kurmuş, sağa sola toplar fırlatmış. Yarım saat sonra : ''Yaptığım deneylere göre 3,9 ama 0,2'lik bir hata payı olabilir.'' demiş

En son avukatı almışlar içeri, sormuşlar soruyu. Avukat hiç düşünmeden etrafına sinsi sinsi bakmış ve sormuş:

''Kaç olmasını istersiniz?''




Avukat 4




Ceza davalarına bakan avukat bir arkadaşım anlatmıştı:

Yoksul bir babanın oğlu şoförlük yaparken ölümlü bir kazaya neden olmuş. Olayda tam kusurlu. Şoförün babası avukata başvurarak hukuki yardım istiyor. Arkadaşım adamın yoksulluğuna bakarak hiçbir ücret talep etmeksizin davayı takip ediyor.

Ancak bütün deliller aleyhte. Yapılacak bir şey yok. Şoförün mahkûmiyetine karar veriliyor.

Şoförün babası büroya gelerek yakınıyor.

“Yoksulluğun gözü kör olsun. Paramız olsa da iyi bir avukat tutsaydık bunlar başımıza gelmezdi.''




Avukat 5




Hayırsever vakıflardan birindeki çalışanlar şehrin en başarılı avukatından henüz herhangi bir bağış almamış olduklarını fark ettiler. Bağış toplama görevindeki kişi avukatı bağışta bulunması için ikna etmeye çalışıyordu:

“Araştırmalarımıza göre yıllık geliriniz en az 500.000 $. Ancak bugüne kadar hiç bir hayır işine bir kuruş bağışta bulunmamışsınız. O paranın bir kısmını bir şekilde topluma iade etmek istemez miydiniz?”

Avukat açtı ağzını:

“Önce, araştırmalarınız annemin uzun bir hastalıktan sonra ölmek üzere olduğunu ve hastane masraflarının onun yıllık gelirinin bir kaç kat üstünde olduğunu da gösterdi mi? Sonra, kardeşimin malul bir gazi, kör ve tekerlekli iskemleye mahkûm olduğunu? Ya da kız kardeşimin kocasının bir trafik kazasında öldüğünü ve onu üç çocuğuyla beş parasız bıraktığını?”

Görevli yerin dibine geçmişti.

Sadece:

“Hayır, hiç bir bilgim yoktu...” diye mırıldanabildi.

Avukat onun sözünü keserek devam etti:

“Pekâlâ, ben onlara zerre kadar para vermezken, size niçin vereyim?”



















Günün Sözü

Homo sum,humani nil a me alienum puto

İnsanım,insana özgü hiç bir şey bana yabancı değildir.

Şişli Merkez Mh,Esen Sk Saruhan İşhanında

Şişli Merkez Mh,Esen Sk Saruhan İşhanında
Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli
Hayatımızdan sessiz sedasız çekilmişler

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli
Siyah Beyaz Hayatımızdan Renkliye...

Sinema Tarihinden Siyah ve Beyazlıklar

Sinema Tarihinden Siyah ve Beyazlıklar
Zamanın belleği var