28.03.2012
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kadifekale’nin eteklerinde bulunan antik tiyatronun gün yüzüne çıkarılması kararı bir süre önce alınmıştı. Bu kapsamda tiyatro alanında ve çevresinde bulunan 200 dolayında ev yıkılacak.
Afrika kökenli İzmirlilerin “Dana Bayramı”nı kutladıkları Dana Meydanının da içinde bulunduğu bölgede oturanlar, evlerine verilen bedellerin yeni bir ev almaya yetmeyeceğini, borçlanabilecek durumda da olmadıklarını dile getiriyor.
Kadifekale’de bir değişim süreci yaşanıyor bu günlerde. Zorunlu göçle gelen ve yıllardır bölgede oturan, çoğunluğunu Mardinlilerin oluşturduğu halk, önce heyelan şimdi de antik tiyatrodan kaynaklı kamulaştırma nedeniyle yeni bir zorunlu göçe maruz kalıyor.
Bölgenin eskilerinden Tülay Tiryakiler, doğma büyüme İzmirli ve Konak Belediyesinden emekli. Kamulaştırma nedeniyle toplantılar yapıldığını belirterek, “Evlerin değerleri veriliyor. Uzun yıllardır burada oturuyoruz, mağduriyetimiz ondan” dese de herkesin ödenen bedellere itiraz ettiğini ve kendi evine biçilen 60 bin lira bedelin az olduğunu söylüyor.
Kibar Durdu 30 yıldır bölgede yaşadığını belirterek, “Kiracıydık. Ev sahibi öldü. Evi tamir ettirdik. Şimdi burada oturuyorum. Buradan çıkartılırsam nereye giderim bilmiyorum. Yaşlı aylığı alıyorum. 200 hane gidecek. 30-35 yıllık alışkanlığımız var, üzüntülüyüz” diyor.
‘MAĞDURİYETİMİZİ GÖRSÜNLER’
İbrahim İnci, 12 Eylül 1980 darbesinin hemen ardından 12-13 yaşlarında iken gelmiş buraya. Mardinli İnci’nin 4 çocuğu var ve hepsi de okula gidiyor. 36 bin lira vermişler evine. Kendisinin aylık kazancı ise 800 lira. Bu para ile 4 çocuk okutup ev sahibi olabilmesinin imkansız olduğunu belirtiyor. “İzmir güzelleşecekse başımızın üzerinde yerleri var, vereceğiz. Ama bizim mağduriyetimizi de görsünler. Eve karşılık ev versinler. TOKİ’yi gösteriyorlar. Borçlandıracaklar üstelik 2+1 eve 5 nüfusla sığmam mümkün değil” diyor.
Neslihan Fidan, kayınpederi ile birlikte iki katlı bir evde 11 kişi yaşadıklarını söylüyor. “Toplam verilen değer 65 bin lira. Bir kat parası bile değil. Kabul etmedik” diyor.
Kudbeddin isimli vatandaş da, “Heyelan, antik tiyatro, yeşil alan derken burayı tamamen boşaltacaklar. 40 yıldır burada yaşıyoruz. 10 yıldır yolumuz kapalı. Çocuklarımız birkaç kilometre ötedeki okula gidiyor. Bizi görmüyorlar, sorunlarımızı çözmüyorlar. Buradan atmak istiyorlar” diyor. Görüştüklerimizin dışında belediyenin sözleşmesini kabul edip imza atanlar da var. Onlar da kendilerine taahhüt edilen miktarların bir an önce ödenmesini talep ediyorlar.
(İzmir/EVRENSEL)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder