Tapu harçları belediyenin açıkladığı m2 fiyatları üzerinden hesaplanan emlak vergi değerinden az olmayan beyan değeri üzerinden hesaplanır. Belediyenin açıkladığı rakamlar da piyasa rayiç bedelinden düşüktür.
Siz gerçek alış bedelini tapuya bildirmediyseniz;
*Tapuya bildirdiğiniz tutar ile gerçek alış tutarı arasındaki fark;
*Aradaki farkın üç katı vergi cezası
*Farkın satış gününden itibaren faizi
*Eksik bildirimden doğan harç farkı,farkın 3 katı usulsüzlük cezası ve ilave olarak gecikme faizi
Yani kısaca 6 çeşit ceza ile karşı karşıyasınız demektir.
Ayrıca kimse tapuda beyanının gerçek olmadığı yanı işlemin muvazaalı olarak yapıldığı yönünde bu muvazaalı işleme katılan sıfatıyla iddiada bulunamıyor.Bu iddiaya muvazaaya taraf olduğunuz için başvuramıyorsunuz.
Müteahhitin o kadar fatura bulamayacağı yani en azından sıva-boya-seramik işçilikleri vs gibi işçilik ücretlerini gösteremeyeceğini Maliye de kabul etmiş durumda .Bu takdirde vergi mükellefinin gerçek maliyetinin ne olduğu konusunda araştırma yapmak ve bu gerçek maliyeti belirlemek zorundalar.Bu takdirde gerçek maliyet ( bu maliyete gerçekten gerçek maliyet demek mümkün ...Gösteremediğiniz yada fatura alamadığınız örn komisyon-sıva -seramik-bahçe tanzimi-havuz-çatı işçiliği dahi giriyor )
ile satış bedeli arasındaki fark sizin gerçek geliriniz demektir.Bu gelir dolayısıyla devletten kaçırdığınız vergi sebebiyle vergi kaçakçılığı iddiasıyla hakkınızda şikayette bulunulması çok mümkündür.
Yine tapu harçları ile ilgili aklınızda yanlış bilgi kaldığını düşünüyorum.Uygulama aynen aktardığım gibidir.Üstelik 10 yıl müddetle bu cezaların ilgililere yöneltilmesi sözkonusudur.
Son olarak da hisseli gayrimenkul alacakların , diğer hissedarın, tapuda yazılı bedel üzerinden şuf’a (önalım) hakkını kullanıp, gayrimenkulü düşük bedelle alabileceği riski , gözardı edilmemelidir. Aksi takdirde mahkemeler ve davalarla uğraşılması gerekir.
Bir başka önemli sorun ise herhangi bir anlaşmazlıktan dolayı doğacak olan hukuki sonuç ile ilgili. Bu durumda tapuda gösterilen bedel üzerinden mahkeme size bir takdirde bulunacaktır. Herhangi bir anlaşmazlık nedeniyle mahkemye düştüğünüzde aldığınız gayrimenkulün değeri tapuda ödediğiniz harca esas olan değer üzerinden olacaktır. Buda bir başka mağduriyeti doğuracaktır.
Çözüm ne?
Gayrimenkulün alım-satım bedelinin düşük gösterildiği durumlarda, gerçek değerin, Vergi Usul Kanunu'nun 371. maddesine göre pişmanlıkla beyan edilmesi durumunda, zamanında ödenmeyen tapu harcı ile tahakkuk eden pişmanlık zammını, dilekçe ile haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içinde ödeyenler, gayrimenkulün tapu harcına esas olan değerini yükseltmiş olurlar.
Satıcının da ,gelir ya da kurumlar vergisi yönünden de yine pişmanlık dilekçesi ile beyanda bulunması mümkündür.
Pişmanlık beyanı vermeden önce ,satıcı ve emlakçıyla bu durumu konuşmanızda fayda var.
Düzenleyen: Hayber Gürsoy
merhaba,
YanıtlaSil2008 nisan ayinda aldigimiz ev bedeli tapuda 75.000 tl gorunuyor. (biz bu islerden acikcasi tamamen habersiz oldugumuz icin satici rayicten gosterelim daha az tapu harci odeyelim diye o zamanki rayic 75.000 tl oldugu icin o sekilde yazdirdi. aslinda 255.000 tl odeme yaptik. simdi anliyorum ki kendisi evi 2006 yilinda 70.000 tl gostererek almis ve o zamanki kanuna gore 4 yil dolmadan sattigi icin gercek fiyatini bildirse deger artisindan dogacak yuklu bir gelir vergisi odeyecekti. )
bizimse ihtiyactan su an evi satmamiz gerekiyor ama 5 sene dolmadi. ayrica belediyenin belirledigi rayic m2 fiyatlari cok arttigindan su anda evin degeri resmi olarak 200.000 tlye ulasmis. dolayisiyla 200.000 tl bildirsek bile hesaplamalarima gore neredeyse 30.000 tl deger artis kazancindan dogn gelir vergisi odemek zorunda kalacagiz satisi yaparsak. 6 ay sonra 5 yil olacak ama bekleyecek durumda da degiliz. bu durumda pismanlik bildirerek 2008 yilinda 75.000 tl gosterilen bedeli gercek rakama 255.000 tlye cekmem mumkun mu? cunku saniyorum o sekilde yaparsam odeyecegim ceza 30.000 tlden az olacaktir. yardiminizi bekliyorum, tesekkurler.