6 Haziran 2012 Çarşamba

Esenyurt bölgesinde imar krizi! Ev alacaklar dikkat!

Esenyurt bölgesinde patlak veren büyük imar krizi inşaat firmalarını zor durumda bırakırken Esenyurt'ta ev almak isteyenleri ikinci bir kez düşünmeye itiyor.
Esenyurt bölgesinde imar krizi! Ev alacaklar dikkat!
Esenyurt bölgesinde patlak veren büyük imar krizi inşaat firmalarını zor durumda bırakırken Esenyurt'ta ev almak isteyenleri ikinci bir kez düşünmeye itiyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeni imar düzenlemesi Esenyurt’ta şok etkisi yarattı. İBB, büyüklüğü 60 bin metrekarenin üzerinde olan ve 25 bin konuttun yer aldığı inşaatları mühürleyerek çalışmalarını durdurdu. Mühürlenen inşaatlar arasında UKRA, Fİ-YAPI, ÖZYURTLAR, BABİL KULELERİ ve YALÇINTEPE gibi ünlü inşaat firmaları da bulunuyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Necmi Kadıoğlu'nun Belediye Başkanı olmasından sonra inşaat yapılaşmaları ile hız kazanan ve buna ilaveten prestij sahibi olan Esenyurt’ta, son günlerde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Esenyurt Belediyesi’nin ruhsat vererek çalışma müsaadesi gösterdiği yüzlerce inşaat firması, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin engeline takıldı.
||| YENİ DÜZENLEMEYLE İNŞAATLAR DURDU
Milyarlarlık projelirin durma süreci ise şöyle gelişti: Konutlaşma olarak İstanbul’un gözde ilçelerini seçen inşaat firmaları, projeler hazırlayarak tanıtım yaptı. Televizyon ve gazetelere verilen büyük bütçeli reklamların ardından satışlara başlandı. Bazıları bitme aşamasına gelen, bazıları yeni yapım aşamasında olan çok sayıda proje İBB’nin yeni imar düzenlemesiyle durduruldu. İBB Esenyurt’un 1/5000′lik planlarını yeniden düzenledi. Yeni imar düzenlemesiyle birlikte fazladan verilen imarlara yeni düzenleme getirildi. Durum böyle olunca da büyüklüğü 60 bin metrekareyi bulan prestijli firmaların inşaatı durduruldu. Özellikle Özyurtlar İnşaat’ın Ntepe, Ukra İnşaat’ın Ukra City, Uluhan İnşaat’ın Babil Kuleleri projeleri durdu. ancak tüm bu gelişmelere rağmen duran inşaatlardan daire satışlarına devam ediliyor. Projelerin tamamının verildiği süreden 1-2 yıl sarkacağı da gelen iddialar arasında.
||| İNŞAAT FİRMALARI MAHKEME KARARINI BEKLİYOR
İmar düzenlemesiyle mağdur duruma düşen inşaat firmaları İstanbul İdare Mahkemesi’ne dava açıtılar. Esenyurt bölgesinde yaşanan ve inşaatların durması ile ilgili sıkıntıların nedeni olarak da görülen imar yönetmeliğinin 22. madde 3.05.1 nolu bendi de, yetki gaspına neden olduğu gerekçesi ile açılan davanın önümüzdeki günlerde sonuçlanacağı öğrenildi. İlgili madde ‘Kentsel Dönüşüm Bölgesi olarak belirlenen alanlarda yapıların avan projesi İBB tarafından onaylandıktan sonra uygulama yapılır’ ibaresini içeriyordu. Yine aynı madde de “Plan notu gereği avan proje uygulaması getirilmemiş yerlerde, müstakil yapı adeti 50 veya daha fazla olan uygulamalar, toplam inşaat alanı 60.000 m2 den fazla olan konut ve rezidans yapıları, katlar alanı 40.000 m2 den fazla olan iş, alışveriş merkezi, ve özellik arz eden yapılar, toplam inşaat alanı 100.000 m2 den fazla olan sanayi ve depolama yapıları nitelikleri taşıyan yapıların avan projeleri İBB tarafından onaylandıktan sonra uygulama yapılacaktır” ibaresi bulunuyor.
||| ÖZYURT: AÇIKLAMA YAPMIYORUM’
Diğer taraftan Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ise açıklama yapamayacağını belirterek; “Bu bağlamda bizim açıklama yapmamız doğru olmaz. Sıkıntımız var yok bunu kendi içimizde çözeriz. Basına malzeme olmak kimseye bir yarar sağlamaz. Onun için açıklama yapmıyorum” dedi.
||| YALÇINTEPE ‘DEN AÇIKLAMA
Bazı internet sitelerinde bugün yer alan habere göre Yalçıntepe Group ve bazı inşaat şirketlerinin Esenyurt projelerinde aksaklık yaşadığı ve durdurulduğuna dair bilgi aldık.  Aldığımız bilgi doğrultusunda Yalçıntepe Group’un yetkilileriyle bir görüşme yaptık. İşte aldığımız yanıt! “Maximoon projesinde hiçbir sorun yok. Herşey yolunda gidiyor. Konut teslimleri vaat edilen tarihte gerçekleşecek!”
||| Haber7.com'dan Kenan Biter'in Haberine Göre İse;
Bol arazi ve yüksek imar avantajlarının iyi kullanılmasından ötürü markalı konut yatırımlarının cazibe merkezi haline dönüşen Esenyurt'ta işler yolunda gitmiyor gibi görünüyor.  Bölgede yaşanan imar krizinden dolayı markalı konut projelerinden bir kaçı projelerinde blok iptalleri yapmak zorunda kaldı. Söz konusu bloklardan daire alan vatandaşlar, evlerini teslim almalarına aylar kala aldıkları haber ile şok oldu.
Maket üzerinden konut almak ne kadar cazip görünse de bir takım sıkıntıları da doğurabiliyor.
İnşaat firmaları temel atmadan projenin bittiğinde nasıl olacağı, daire sayıları, hangi dairenin hangi cepheye baktığı ve ne gibi özelliklere sahip olduğunu gösteren maketler oluşturarak vatandaşlara uygun fiyatlar ile konut satın alma fırsatı sunuyor.
Bu yöntem de bitmiş projelerdeki fiyatlarla temelden satılan projeler arasında fiyat kıyaslaması yapan vatandaşı cezbediyor. Son yıllarda inşaatçıların sıklıkla uygulamaya başladığı bu sistem sadece vatandaşı değil müteahhiti de karlı çıkartıyor.
Araziyi bulup üstüne proje geliştiren müteahhitler sağlam bir reklam kampanyası ile kazma dahi vurmadan projenin yüzde 50’si ile yüzde 80’ini satıp cebinden tek kuruş para çıkarmadan inşaata başlıyor.
Yalnız hesaba katılmayan bir takım şeylerden ötürü sistem her zaman dört dörtlük işlemiyor iken, daha temel atılmadan maket üzerinden gördüğü evine kavuşacağı günü bekleyen vatandaş da hayal kırıklığına uğrayabiliyor.
||| BLOK İPTAL EDİLDİ, VATANDAŞIN EV HAYALİ SUYA DÜŞTÜ
Bahsedilen durumun bir örneği şu sıralar Esenyurt’ta yaşanıyor. Son yıllarda hem inşaatçılar hem de konut alacak vatandaşlar için cazibe merkezi haline dönüşen ilçede yaşanan imar krizinden dolayı Türkiye’nin inşaat alanında önde gelen birkaç firması projelerinde blok iptalleri yapmak zorunda kaldı. Bloklar iptal edilince projeden belli bir ücret ödeyip daire alan vatandaşta evine taşınacağı günün hesabını yaparken aldığı ‘iptal’ cevabıyla şok oldu.
Firmalar ilçede yaşanan sıkıntı üzerine vatandaşlara para iadesi veya farklı bloklardan daire verme önerileri getirirken, vatandaşlarda yaşanan zaman kaybına isyan ederek, kandırıldıklarını ve paralarının kullanıldığını söylüyor.
||| YENİ PROJELERDE EMSALLER DÜŞÜRÜLECEK
Bölgede yaşanan bu sıkıntılar üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Esenyurt Belediyesi’nin toplantı yaptığı ve toplantıdan da satılan projelerde emsallerin korunacağı, yeni projelerde ve arsalarda ise emsallerin düşürüleceği yönünde karar alındığı iddia ediliyor.
Yapılan yatırımların tamamlanması ile birlikte Kentsel dönüşümün simgesi haline dönüşecek ilçede Türkiye’nin inşaat alanında yer alan öncü firmaları iş yapıyor. 2012 yılında tamamlanması beklenen konut sayısı ise 15 binin üzerinde bulunuyor. Bölgede yaşanan dönüşüm ile birlikte kira fiyatları da tavan yapmış durumda. Konut fiyatları ise İstanbul’un diğer semtlerine göre çok daha uygun. İlçe, kira getirisinde Ataşehir, Çankaya ve Konak gibi gözde ilçeleri geride bırakıyor.
||| MAKETTEN EV ALIRKEN BUNLARA DİKKAT!
Uzmanlar ise temel atılmadan oluşturulan maketler üzerinden konut alımı yapacak vatandaşları uyararak, ev alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle sıralıyor;
- Maket üzerinden ev alırken inşaatı yapan firmanın geçmişini ve referanslarını iyi araştırın, şirketin geçmişte yaptığı işlerin kalitesini, zamanında teslim edilip edilmediğini öğrenin.
-Söz konusu arsanın ya da inşaatın tapu kayıtlarını inceleyip, kayıtlarda konut alanı olup olmadığını tespit edin
-Belediyenin imar planında konut alanı olup olmadığını tespit edin
-İnşaatı yapan şirketin ya da kooperatifin sözleşmesini görün
-Projenin statik ve teknik şartnamesi inceleyin
-Maket üzerinde de olsa evin ekspertizini yaptırın.
-Konutun kaç metrekare olduğu, oda, salon ve benzeri bölümlerinin kaç adet olduğu; dairede kullanılacak malzemelerin çeşidi ve kalitesi, ortak alanların ve bu alanlardaki tesislerin neler olacağı, hangi ortak alanların kimler tarafından ne şekilde kullanılacağı da sözleşmede açıkça belirtilmeli
- Firma tarafından verilen garantiler ve süreler iyi irdelenmeli.
- Sözleşmede söz konusu inşaata ve arsaya ilişkin ada pafta ve parsel numaraları, imar planıyla ilgili bilgiler, binanın kat sayısı, bağımsız bölüm sayısı, alınacak olan dairenin hangi daire ya da kaç numaralı daire olduğu gibi bilgiler mutlaka bulunmalı.
- Dairenin peşin satış bedeli, taksitli satış bedeli, taksit sayısı ve faiz oranı sözleşmeye yazılmalı.
- Sözleşme tarihi, dairenin teslim tarihi ve ortak alanlardaki sosyal tesislerin teslim tarihi sözleşmede ayrı ayrı belirtilmeli.
-Satın alma aşamasında mutlaka noter onaylı bir sözleşme imzalayın.
- Firmanın satış sonrası hizmetler biriminin olup olmadığı araştırıp, bu hizmetleri yerine getiren firmaları tercih edin.
Kaynak : EmlakEki - Haber7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İki güzellik bir arada

İki güzellik bir arada

Ya üçüde olmasaydı

Ya üçüde olmasaydı

Mehmet Akif Ersoy'dan

Mehmet Akif Ersoy'dan

Gezi Parkı

Gezi Parkı

Ne Denilebilir!...

Ne Denilebilir!...

Gezi

Gezi

Günün Fıkrası

Deli

1960'lı yıllar,Elazığ Akıl Hastanesinden her nasılsa 423 akıl hastası kaçar ve Elazığ'ın cadde ve sokaklarına dağılır.



O zamanın ünlü doktoru Mutemet Tazıcı hastanenin başhekimidir. 'Doktor bey,ne yapalım?' diye akıl danışırlar.



Mutemet Bey personeline;'Bana bir düdük verin ve arkama yapışarak gelin!'der.



Doktor önde birkaç personeli arkasında düt düt diye trencilik oynayarak Elazığ'ı dolaşırlar. Bütün deliler bu kuyruğa girip vagon olurlar. Hastaneye geldiklerinde sayı 612 kişidir...



Avukat 1




Zenginin biri ölümüne yakın, biri doktor, biri papaz, diğeri avukat olan üç yakın arkadaşını yanına çağırarak bir ricada bulunmuş.

- 300 bin dolar kadar bir tasarrufum var, bunu yanımda öteki dünyaya götürmek istiyorum. Ama kimseye de güvenemiyorum. Şimdi size 100'er bin dolar vereceğim. Bu paraları ne olur ben gömülürken kefenimin iç cebine koyuverin...

Adam ölmüş ve üç arkadaşı verdikleri sözü yerine getirmişler. Bir süre sonra doktor vicdan azabına yakalanmış. Diğer iki arkadaşını çağırarak onlara itirafta bulunmuş

- Hastanenin çok acil ihtiyacı vardı onun için 100 bin doların 20 bin dolarını hastaneye sarf ettim, kefene 80 bin koydum.

Papaz utana sıkıla mırıldanmış.

- Maalesef ben de aynı günahı işledim paranın yarısını kilisenin inşaatına ayırdım. Kefenin cebine 50 bin dolar koydum.

Avukat gülümsemiş.

- Ben sözümü aynen yerine getirdim, kefenin cebine 100 bin dolarlık çek koydum.




Avukat 2




George ve Harry balonda Atlantik Okyanusu’nu geçmektedirler. George Harry'ye döner ve “Biraz alçalıp nerede olduğumuzu anlayalım” der. Harry sıcak gazı biraz kısar ve balon alçalmaya başlar. George "Hala nerede olduğumuzu anlayamadım biraz daha alçalalım ve şu aşağıdaki adama soralım" der. Harry adama bağırır:

"Hey bayım nerede olduğumuzu söyleyebilir misiniz lütfen. "

Adam geri bağırır: "Bir balondasınız ve 100 metre yukardasınız"

George Harry'ye döner ve "Bu adam bir avukat" der.

Şaşırır Harry, "Nasıl anladın?" der.

"Çünkü" der George "Verdiği bilgi %100 doğru, fakat faydasız".




Avukat 3




Önemli bir iş için mülakat yapılacakmış. Bir matematikçi, bir fizikçi ve bir de avukat başvurmuş. Önce matematikçiyi içeriye almışlar ve bir masaya oturtup, sormuşlar:

“İki kere iki kaç eder?”

Matematikçi bir süre düşünmüş, önüne kâğıt kalemi almış, 10-15 sayfa doldurduktan sonra demiş ki: ''Eminim ki dört eder.''

Sonra fizikçiye aynı soruyu sormuşlar. Fizikçi de önce düşünmüş, sonra bir deney düzeneği kurmuş, sağa sola toplar fırlatmış. Yarım saat sonra : ''Yaptığım deneylere göre 3,9 ama 0,2'lik bir hata payı olabilir.'' demiş

En son avukatı almışlar içeri, sormuşlar soruyu. Avukat hiç düşünmeden etrafına sinsi sinsi bakmış ve sormuş:

''Kaç olmasını istersiniz?''




Avukat 4




Ceza davalarına bakan avukat bir arkadaşım anlatmıştı:

Yoksul bir babanın oğlu şoförlük yaparken ölümlü bir kazaya neden olmuş. Olayda tam kusurlu. Şoförün babası avukata başvurarak hukuki yardım istiyor. Arkadaşım adamın yoksulluğuna bakarak hiçbir ücret talep etmeksizin davayı takip ediyor.

Ancak bütün deliller aleyhte. Yapılacak bir şey yok. Şoförün mahkûmiyetine karar veriliyor.

Şoförün babası büroya gelerek yakınıyor.

“Yoksulluğun gözü kör olsun. Paramız olsa da iyi bir avukat tutsaydık bunlar başımıza gelmezdi.''




Avukat 5




Hayırsever vakıflardan birindeki çalışanlar şehrin en başarılı avukatından henüz herhangi bir bağış almamış olduklarını fark ettiler. Bağış toplama görevindeki kişi avukatı bağışta bulunması için ikna etmeye çalışıyordu:

“Araştırmalarımıza göre yıllık geliriniz en az 500.000 $. Ancak bugüne kadar hiç bir hayır işine bir kuruş bağışta bulunmamışsınız. O paranın bir kısmını bir şekilde topluma iade etmek istemez miydiniz?”

Avukat açtı ağzını:

“Önce, araştırmalarınız annemin uzun bir hastalıktan sonra ölmek üzere olduğunu ve hastane masraflarının onun yıllık gelirinin bir kaç kat üstünde olduğunu da gösterdi mi? Sonra, kardeşimin malul bir gazi, kör ve tekerlekli iskemleye mahkûm olduğunu? Ya da kız kardeşimin kocasının bir trafik kazasında öldüğünü ve onu üç çocuğuyla beş parasız bıraktığını?”

Görevli yerin dibine geçmişti.

Sadece:

“Hayır, hiç bir bilgim yoktu...” diye mırıldanabildi.

Avukat onun sözünü keserek devam etti:

“Pekâlâ, ben onlara zerre kadar para vermezken, size niçin vereyim?”



















Günün Sözü

Homo sum,humani nil a me alienum puto

İnsanım,insana özgü hiç bir şey bana yabancı değildir.

Şişli Merkez Mh,Esen Sk Saruhan İşhanında

Şişli Merkez Mh,Esen Sk Saruhan İşhanında
Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli
Hayatımızdan sessiz sedasız çekilmişler

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli
Siyah Beyaz Hayatımızdan Renkliye...

Sinema Tarihinden Siyah ve Beyazlıklar

Sinema Tarihinden Siyah ve Beyazlıklar
Zamanın belleği var