Kentsel Dönüşüm projesinde mahallede 1050 gecekondunun yıkılarak yerine 3 bin dairelik toplu konut yapılması planlanıyor. Bu toplu konutların ne kadar fiyattan sayılacağı, borçlandırmanın nasıl olacağı ise belirsiz. Ayrıca projeye göre, 1 ortaöğretim okulu, 6 cami, 2 benzin istasyonu, 9 ticaret merkezi, 1 sağlık tesisi, 1 mesleki eğitim tesisi, 1 spor alanı, 2 belediye hizmet alanı yapılacak. Yasa geçmeden zemini hazırlanan proje, Büyükşehir Belediye Meclisinde kabul edildi. Yıkımların her an başlaması bekleniyor. Çırçır, Akşemsettin, Karadolap, Güzeltepe ve Yeşilpınar Mahallelerini kapsayan bu dönüşüm projesine karşı kurulan Eyüp-Alibeyköy Konut Hakkı Meclisi ise halkın mağdur edilmemesi için mücadeleye başladı bile.
ÇALIŞMALAR HIZLANDI
6 mahalle muhtarı, yöre ve cami dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Halkların Demokratik Kongresinin temsilcilerinin bir araya gelerek oluşturduğu Meclis, çalışmalarının ilk ayağı olarak 26 Mayıs Cumartesi saat 15.00’de kitlesel bir basın açıklaması yapacak. Akşemsettin Mahallesi Cengiz Topel girişinde yapılacak basın açıklamasının ardından Meclis; sokak sokak, mahalle mahalle dolaşarak mahallelileri kentsel dönüşüm konusunda bilgilendirecek.
Basın açıklaması önce verecekleri müvadelenin yol haritası için Kars, Ardahan, Iğdır Kültür ve Dayanışma Derneğinde geniş katılımlı toplantı yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını Divan Sözcüsü Göksel Mercan yaptı. Mercan, barınma hakkının kutsal olduğunu, bu hak için mücadele edeceklerini ifade etti. Mercan’dan sonra söz alan HDK İstanbul 2. Bölge Yürütmesi’nden Beycan Taşkıran da, AKP’nin halkın 50 yıllık emeğini, afet yasasıyla sermayeye peşkeş çektiğini belirtti.
BARINMA HAKKINA SAHİP ÇIKMAK İÇİN
“Kentsel dönüşüm denilerek önümüze konulan yıkım, talan ve zulüm projelerine karşı, siyaset yapmalıyız” diyen EMEP Eyüp İlçe Başkanı İsmail Seyrek de, yaşamın kendisinin siyaset demek olduğuna vurgu yaptı. Seyrek, “Yaşama hakkımızı, barınma hakkımızı konuşuyoruz. Tam da bunu konuşurken, bunu elimizden alan, bunu ortadan kaldıran da siyaset ve politikalar. Buna karşı bizim de siyasal ve politik bir duruşumuz olacak” dedi. Ortak mücadele etmenin önemine vurgu yapan Seyrek, “Herkesin insanca yaşayabileceği, barınma hakkına sahip çıkarak çalışmalarımıza hız vermeliyiz” diye konuştu. Eyüp Kentsel Dönüşüm projesinin, Belediye Meclisinden oy çokluğuyla geçtiğini belirten Meclis Üyesi CHP’li Hüseyin Bozkurt ise, “1/5000 ölçekli plan kimseye haber verilmeden olağanüstü toplantı yapılarak meclisten geçirildi” diye konuştu.
‘KANDIRILMAYA DEVAM EDİYORUZ’
ESP PM Üyesi Önder Öner, 26 Mayısta yapılacak olan basın açıklamasının kitlesel geçmesinin önemli olduğunu vurguladı. Toplumsal Özgürlük Parti-Girişimi adına söz alan Cem Çakır da, “AKP Hükümeti, halkın oturduğu evlere göz dikiyor. Bu yüzden 26 Mayısta yapacağımız kitlesel basın açıklaması çok önemli, mücadelemizin başlangıcı olacak” dedi. Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği adına söz alan Mehmet Gerçek, “Kentsel dönüşüm projelerine karşı sokak sokak aydınlatma çalışmaları yürütülmeli” diye ifade etti.
Tanır Köyü Derneği Başkanı Ataman Mertoğlu, kimsenin barınma hakkının elinden alınmayacağını kaydetti. Toplantıda söz alan mahalleliler Hükümet yetkilileri tarafından yıllardır kandırıldıklarını söyleyerek tepki gösterdi. (İstanbul/EVRENSEL)
‘BİZ İŞGALCİ DEĞİLİZ’
Toplantı da mahalle muhtarları da söz aldı. Güzeltepe Mahalle Muhtarı Haydar Penez, mahallede birçok sorun yaşadıklarını, ancak 3 yıldır söz verilmesine rağmen ne hükümetin ne de belediyelerin bir çözüm üretmediğini belirtti. Yöneticilerin sürekli olarak çeşitli vaatlerle kendilerini oyaladığını söyleyen Penez, kentsel dönüşüme karşı verilen mücadelede halkın yanında olacaklarını dile getirdi. Herkesin konut hakkına sahip çıkması gerektiğini söyleyen Çırçır Mahallesi Muhtarı Yusuf Gül de, bu mahallelerin olduğu alanın, bölgede yaşayan insanlar olduğu halde 2005 yılında yeşil alana çevrildiğini anlattı. Gül, bu alanın imara açılmasını ve herkesin tapularının verilmesini istediklerini kaydetti. Kentsel Dönüşüm projelerine ve yıkımlara karşı örgütlü mücadelenin şart olduğunu vurgulayan Karadolap Mahalle Muhtarı Celal Düzgün, daha önce kendi mahallelerinde yürütülen kentsel dönüşüm projelerini ve yıkımları örgütlü bir mücadeleyle durduklarını anlattı. Hak sahibi olduklarını belirten Gül, “Biz işgalci değiliz. Elektrik, su faturası ödüyoruz, vergi veriyoruz. İşgalciler vergi vermez” diye konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder