11 Mayıs 2012 Cuma

Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor


bianet, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet konusunda sürdürülen mücadeledeki gelişmeler, saldırganlara verilen cezalar ve "olumlu" ve "olumsuz" yargı kararların çetelesini tutuyor.
Feministler AWID için İstanbul'da buluştu!
12. Uluslararası Kadın Hakları ve Kalkınma Forumu, "Kadın Hakları ve Adaleti Geliştirmek için Ekonomik Gücü Dönüştürmek" temasıyla 19-22 Nisan tarihleri arasında İstanbul'da düzenlendi.
AWİD'in (Kalkınmada Kadın Hakları Derneği) Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlediği foruma dünyanın çeşitli ülkelerinden 2000 kadar kadın hakları lideri ve bu alanda mücadele veren aktivist katıldı.

* Yerelden haberler

Üç ayda 15 bin aileiçi şiddet vakası
İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre 2012'inin ilk üç ayında 14 bin 987 aile içi şiddet olayı yaşandı. Böylece bir günde 167, saatte yedi aile içi şiddetin meydana geldiği ortaya çıktı.
Kadın hakkını aramıyor
İnsan hakkı ihlali nedeniyle Başbakanlık'a 2011'de 5 bin 289 başvuru yapıldı. Ancak bu başvurulardan yalnızca yedisinin konusu "kadın hakları" oldu.
Ankara Barosu'na 10 bin kadına başvurdu
Ankara Barosu bir yılda 10 bin 500 kadın başvurdu. 900 kadına ücretsiz avukat atayan baro, 200 şiddet mağdurunu sığınma evine yerleştirirken, 110 kadına da psikolojik destek verdi.
Kadınlar ölüm korkusu yaşıyor
Kocasından şiddet gördüğü için barolara şikayette bulunan her beş kadından biri, başvurusunda "ölüm korkusu" yaşadığını dile getirdi. İstanbul ve Ankara'da baroları arayan kadınlar, en çok alkol kullanımı, namus, ekonomik nedenler, aldatma ve fiziksel cinsel şiddet konusunda şikayetçi oldu. Kadınlar eşlerinin yanında anne-baba, kardeş ve çocuk şiddeti gördüğünü de kaydetti.
Trabzon'da 143 şiddet vakasına bir tutuklama
Trabzon'da Emniyet ve Jandarma bültenlerine yansıyan olaylara göre 2012'nin ilk dört  ayında 143 aile içi şiddet olayı yaşanırken, bunlardan sadece biri tutuklandı. Aile içi şiddet olaylarında eşini döven kocaların her durumda dayağa başvurabildikleri ortaya çıkarken, 81 kadın ilk mahkeme sonunda şikayetinden vazgeçip evine döndü.
Ev kadınıyım, bugün dükkan kapalı
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mardin İlçe Kadın Komisyonu öncülüğünde Mardin'de çok sayıda ev kadını, kadınların emeğinin daha fazla görünür kılınması amacıyla bir günlük grev yaptı. Meydanda çadır kuran kadınlar bir gün süreyle ütü, yemek, temizlik yapmadı. Çocuklara babalar baktı.
Özkal'ın cenazesini kadınlar taşıdı
Türkiye'de kadın hareketinin öncü isimlerinden Saadet Arıkan Özkal (67), Şişli Camii'nden son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze aracına kadınlar tarafından taşınan cenaze, Zincirlikuyu mezarlığında toprağa verildi.
Jandarmadan şiddet broşürü
Muğla Yatağan'da aile içi şiddetin önlenmesi amacıyla jandarma broşür dağıttı. Şiddete maruz kalan çocuk ve kadınların görülmesi halinde haber verilmesi istendi.
En fazla ev kadınları şiddet görüyor
Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, şiddet içerikli suçların üçte birinin mağdurunun kadın olduğunu belirterek, Diyarbakır'da yapılan bir araştırmada şiddete maruz kalan kadınların yüzde 76'sının ev kadını olduğunu söyledi.
Dokuz ülkenin öğrencilerine 'şiddet' anlatıldı
Isparta Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi tarafından desteklenen "Kapıları Kapat Şiddeti Kov" projesi kapsamında, dokuz ülkeden gelen öğrencilere şiddet psikolojisi ve aile içi şiddet hakkında bilgi verildi.
Burhaniye'de erkeklere kadın sağlığı eğitimi
Balıkesir'de Belediye Kadın Dayanışma Merkezi'nin mahallelerde uygulamaya koyduğu Kadın Sağlığı Eğitim Programı kapsamında Cumhuriyet Mahallesi'ndeki Roman erkekler için kadın sağlığı eğitimi düzenlendi.
Ev kadınlarına yazılım kursu
İstanbul Esenler Belediyesi İstanbul Ticaret Odasıyla ortaklaşa olarak ev kadınlarına yazılım eğitimi verecek.
Üniversitede tacize karşı güvenlik ekibi
Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde eğitim gören kadın öğrencilerin yurda dönerken maruz kaldıkları tacizi protesto etmeleri üzerine üniversite sözlü tacizin önüne geçmek için iki motorize, iki atlı, iki araçlı olmak üzere güvenlik görevlilerinden 10 kişilik bir ekip oluşturdu.

* Düzenlemeler, soru önergeleri, yasama faaliyetleri

Kadına şiddet jandarmaya ders oluyor
İçişleri bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kapsamında Sunulan Hizmetlerde Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi İş Birliğinin Yapılması ve Eşgüdümün Artırılması Protokolü" imzalandı.
Protokolle ilgili açıklama yapan Aile ve Sosyal Politiklar Bakanı Fatma Şahin, "İlk kez Türkiye Cumhuriyeti tarihinde jandarma subay okulunda, meslek yüksekokulunda, insan hakları yurttaşlık adı altında verilen derslerde artık kadınlarla ilgili kadının insan hakkı kız çocuklarının eğitiminin önündeki engeller konusu da yer alacak" dedi.
100 bin din görevlisine eğitim
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 2015 yılına kadar 100 bin din görevlisine kadına şiddetin önlenmesi amacıyla eğitim verileceğini bildirdi. Projenin, bakanlık, diyanet ve Birrleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu^yla ortak olarak yürütüldüğünü belirtti.
Şiddetin profili çıkarılıcak
Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü 2012-2013 yılları arasında Türkiye'de yaralama ve cinayetle sonuçlanan aileiçi ve akrabalar arası şiddet araştırması yapacak.
Evliliğe 18 yaş sınırı teklifi verdi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, evlilik yasasının en az 18 olmasını içeren kanun teklifi verdi. TBMM Başkanlığına sunulan teklifte, çocuk yaşta evliliklerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

* Kim ne dedi?

HSYK: Şikayet Yoksa, Erkeğe Ceza Verilmesin
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) taleplerinin yer aldığı raporda, toplumsal barış, aile bütünlüğü ve yargının iş yükü gerekçe gösterilerek "kadına yönelik şiddet eylemlerinin şikayet olmadığı durumlarda cezalandırılmaması ve basit yaralama suçunun uzlaşma kapsamına alınması" istendi.
Avukat Efendioğlu: Yasa eşitlik ilkelerine aykırı
Ankara Barosu avukatlarından İbrahim Efendioğlu, çıkartılan 'Ailenin korunması ve kadına şiddetin önlenmesi'ne dair 6284 sayılı yasanın Anayasa'nın eşitlik ilkelerine aykırı olduğunu öne sürdü. Efendioğlu, erkeklerin de şiddet uygulayan kadınlara karşı korunması gerektiğini söyledi.
Arınç: Kadın programları kadının kadına zulmü
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bizzat kadınların sunduğıu, hem de seyircilerin istekleri doğrultusunda hazırlandığı iddia edilen ve adına kadın programları denilen bu programlarını, ben kadının kadına yaptığı en büyük zulüm olarak tanımlıyorum" dedi.
Prof. Şen: Ceviz yiyen kişi eşiyle kavga etmez
Van'da Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Ordu Atatürk Kültür Merkezi'nde(AKM) düzenlenen Ceviz Paneli'nde "Ceviz mutlaka her gün en az 30 gram tüketilmeli. ceviz yiyen kişi eşiyle kavga etmez, evinde huzur olur" dedi.
Şahin Ayşe İnce cinayetini başbakana şikayet etti
Fatma Şahin, şikayet ettiği kocası tarafından katledilen Ayşe İnce'nin ölümündeki ihmalleri değerlendirirken, "Yetkimiz yok deniyordu, şimdi herkese yetki verildi. Kimse mazeret üretmesin. Herkes gereğini yapacak" dedi. Katilin savcılık ifadesinin ardından serbest kalınca karısını öldürdüğünün ortaya çıkmasıyla, "Savcılık işini ne yapacaksınız?" sorusuna da "Başbakanımızla görüşeceğiz" cevabını verdi.
Polis müdürü: Kadın sesine tahammülüm yok
Adana'da Direnişteki TEDAŞ işçilerinin gözaltına alınmasına tepki eyleminde derdini anlatmaya çalışan kadına, Güvenlik Şube Müdürü Erhan Yıldırım, "Kadın sesine hiç tahammül edemem, erkeklerle konuşalım" dedi.

* Projeler

Mardin'de kadınları bilinçlendirme çalışması
Mardin Medeniyetler Birliği ve AB Gençlik Programı iş birliğiyle hayata geçirilecek olan "Töre cinayetleri projesi" kapsamında, kadına yönelik şiddet konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılacak.
Beykoz'da bilinçlendirme projesi
İstanbul Beykoz Belediyesi'nin artan şiddete yönelik geliştirdiği proje kapsamında, ilçedeki 50 evi ziyaret eden ekipler, kadınlara haklarını, kocalara şiddet suçunun cezası anlatıyor.

* Araştırmalar

TESEV'den başörtüsü sorununa çözüm raporu
TESEV Demokratikleşme Programı'nın Din, Devlet ve Toplum İlişkileri çalışma alanı çerçevesinde Özge Genç ve Ebru İlhan tarafından kaleme alınan "Başörtüsü Yasağına İlişkin Değerlendirme ve Öneriler" başlıklı rapor yayımlandı.
Yüksek öğretim kurumlarında, siyasi yaşama katılımda, kamu ve özel sektörde çalışma hayatında ve gündelik hayatta başörtüsü yasağının tanımlandığı raporda siyasi, anayasal ve hukuki yapıya ve toplumsal aktörlere ilişkin değerlendirme ve çözüm önerileri sunuluyor.
Denizli'de şiddet yüzde 50'yi aştı
Denizli'de Pamukkale Üniversitesi'nin (PAÜ) kentin çeperlerinde yaptığı araştırmada, 593 kadının 311'inin şiddet gördüğü ortaya çıktı.
Cinayet kurbanı kadınların yüzde 33'üni kocaları öldürüyor
Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nda yapılan bir araştırmayla cinayete kurban giden kadınların ve faillerin profilleri çıkarıldı. Araştırmaya göre cinayete kurban giden kadınların yüzde 33'ü eşleri tarafından öldürülüyor. Cinayetlerde genellikle ateşli silahlar kullanılırken, cinayet nedenleri arasında "namus" bahanesi, evi terketme ve kadının küfür etmesi gibi şeyler yer alıyor.
Şiddete karşı gelenler şiddete maruz kalıyor
Aydın'da polisin şiddete maruz kaldıktan sonra "tedbir kararı aldıran" kadınlar hakkında yaptığı araştırmaya göre, mağdur kadınların, resmi makamlara başvurdukları için eşlerinden ve yakın çevrelerinden fiziksel ve psikolojik şiddet görüyorlar.
Çocukların yüzde 73'ü şiddete maruz kalıyor
Genç Hayat Vakfı, Uluslararası Çocuk Merkezi ve Geleceğimizin Çocukları Vakfı'nın yaptığı araştırmaya göre Türkiye'deki çocukların yüzde 73.41'inin ev içinde "en az bir defa" şiddete maruz kalıyor.

* Kültür- Sanat

Pippa Bacca için tiyatro
Dünya barışı için yola çıkan ve Türkiye'de tecavüz edilerek öldürülen Pippa Bacca'nın dördüncü ölüm yıldönümü nedeniyle hazırlanan 'Barış Gelinim olur musun? Projesi kapsamında 'Yollu' adlı tiyatro oyunu sahnelendi. Oyun mağdurun gözünden değil, tecavüzcünün gözünden anlatılıyor.
Banyan sergisi
Ankara'da Albukerim Bozan'ın "Banyan" isimli sergisi, Ziraat Bankası Mithatpaşa Sanat Galerisi'nde açıldı. Eserlerini enstalasyon, video art, digital baskı ve resim teknikleri ile oluşturan sanatçı sergide ana tema olarak kadını kullanıyor. Bozan, eserlerindeki kadın figürlerini plasenta içinde farklı zaman ve mekanlarla kadının içinde bulunduğu durumu anlatıyor. "Banyan" kavramı altında kadın figürleriyle aidiyet duygusunu, yaşamdaki yerini, zaman ve mekan bağlamının değişimiyle tanımlayan kadın kimliğine yapılan baskıyı ele alıyor.
"Namus" adına cinayet işleyenlerle konuştu
Gazeteci Ayşe Önal, namus cinayeti işleyenlerle konuşup dokuz hikayeyi, "Namus Cinayetleri" kitabında topladı. 2008'de İngiltere'de yayımlanan kitabın Türkçesi ilk kez bu ay basıldı.
Duygu Asena Ödülü
Doğan kitap tarafından verilen Duygu Asena Kadının Hala Adı Yok Roman Ödülü'nün bu yıl ki sahibi "17 Haziran" adlı romanıyla Pelin Özer oldu. Roman, kadının ölüm, doğum ve varolma savaşı içinde dönüşümünü anlatıyor.

* Yargı Kararları

* Adapazarı'nda ilköğretim öğrencisi kız çocuğu Z.B.'yi (14) kaçırarak tecavüz ettiği için tutuklanan M.T. (25) cezaevinden kız çocuğuna mektup yazarak tacizlerine devam etti. Çocuğun ailesi M.T. hakkında Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulundu. Tecavüz sanığına 'Cinsel Taciz' suçundan 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Mektubu yazdığını kabul eden sanığa 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme bu cezanın ertelenmesi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verdi.
* Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, zihinsel engelli kız çocuğu D.K.'ya (17) tecavüz etmekle suçlanan Y.Y.( 31), İ.K. (31) ve M.Y.'nin (33) yargılanmasına başlandı. Savcı, tutuksuz yargılanan tecavüz zanlılarının her birinin 22'şer yıl altışar ay hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.
* Adana'da odasını temizleyen tutuklu G.A.'ya (31) cinsel tacizde bulunan Karataş Kadın Kapalı Cezaevi yetkilisi M.A.K. Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'cinsel saldırı' suçundan 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam ediliyor. Tutuksuz yargılanan M.A.K. Osmaniye'de bir cezaevine tayin edildi. G.A.'nın ruh sağlığıyla ilgili raporu bekleyen mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.
* Adana 4. Ceza Mahkemesi, Y.G. (17) adlı kız çocuğuna silahla tehdit ederek tecavüz eden H.D. (24) ve A.G.'yi (22) cinsel istismardan 12'şer yıl 11'er ay, 'Hürriyeti yoksun kılmak suçundan' da beşer yıl olmak üzere toplam 17'şer yıl 11'er ay hapis cezasına mahkum etti.
* Adana'da imam nikahlı karısını bıçakla yaralayan E.Z. (22) hakkında dokuz yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı ancak kadın şikayetçi olmadığını söyledi. Mahkeme, kadının E.Z. ile yaşamaya başladığında yaşının 15'ten küçük olmasını göz önünde bulundurularak, sanık ve birlikteliğe iştirak eden aileler hakkında da zincirleme cinsel istismardan suç duyurusunda bulunulmasına ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.
* Adana'da 15 yaşındaki kız çocuğuna fuhuş yaptırmak suçlamasıyla, 30-45 arasında değişen hapis cezası istemiyle yargılanan 6 kişinin davasında, kız çocuğunun kemik yaşının 17 olduğu gerekçesiyle sanıkların beraat edilmesine karar verildi.
* Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, H.S.'nin (37) Sevda Sonay'ı (35) öldürme suçundan yargılandığı davaya müdahilik başvurusu yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın talebini kabul etti.
* Ankara'da,  Y. adlı kadına altı saat boyunca tecavüz eden T.D. (26) ve A.Y. (28) 19.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
* Ankara Cumhuriyet Başsavılığı B.T.'ye (19) şiddet uygulayan koca E.T.'ye "Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun" kapsamında tedbir kararı uygulanmasını talep etti. Ankara 11. Aile Mahkemesi tarafından değerlendirilen talep sonucunda hakim "kadının korku ve şiddete maruz kaldığı, kanatine varıldığı" belirtilerek koca E.T.'ye yönelik tedbirler aldı.
* Antalya 2. Sulh Ceza Mahkemesi, kuran kursuna gelen kız çocuğunu cinsel istismar eden imama 19 yıl 8 ay hapis cezası verdi.
* Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi kız kardeşi D.S.'ye (14), tecavüz edip hamile bırakan ağabey Ç.C.U.'ya (24), 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi.
* Bursa'da yetiştirme yurdunda müdür yardımcısı T.S. (33), evleneceğini söylediği kız öğrenci S.K.'ya (17) tecavüz etti. Mahkeme tutuksuz olarak yargılanan T.S.'yi bir  yıl  beş ay hapis cezasına çarptırdı.
* Diyarbakır'da kendisini kaçak elektrik kontrol görevlisi olarak tanıtarak girdiği evlerde kadınlara tecavüz eden ve suçunu itiraf eden F.N.'nin (19), 30 yıl hapsi istendi. İddianamede, hırsızlık, gasp ve tecavüz suçlarından kaydı bulunan F.N.'nin, gündüz açık bırakılan kapılardan evlere girip hırsızlık yaptığı, kapısı kapalı olan evlere ise kendini kaçak elektrik kontrol görevlisi olarak tanıtarak girip kadınlara tecavüz ettiği yazıyor.
* Diyarbakır'da kocasının uyguladığı şiddet sonucu düşük yapıp ölen Gülistan K.'nin ailesi, savcılık soruşturması iki senenin ardından takipsizlikle sonuçlanınca, takipsizlik durumunun kaldırılıp damatları hakkında dava açılması için Siverek Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu.
* Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi kız çocuğu Ö.U.'ya (11) tecavüz ederek öldüren tutuklu sanık A.H.K.'ye (49), 'kasten öldürmek' suçundan ömür boyu ağırlaştırılmış, 'cinsel istismar' ve 'hürriyetten yoksun bırakma' suçundan dokuz, suçun küçük bir çocuğu, cebir kullanarak işlemesinden 12 yıl  hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Tutuksuz yargılanan sanık A.A.'ya ise beraat kararı verdi.
* Erzurum'da hamile karısı Ayten Bülbül'ü öldürüp intihar ettiğini söyleyen Z.B. (26) ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı.
* Erzurum 3. Ağır Ceza Mahkemesi R.Y.(56) adlı sanığa, F.K.(8) ve H.K. (10) adlı iki kız öğrenciye taciz suçundan "mağdurun beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde çocuğun cinsel istismarı"ndan 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
* Erzurum'da sekiz kız öğrencisine cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan  sınıf öğretmeni M.F.K.'nın (26), karar duruşmasında mahkeme "beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde çocuğun cinsel istismarı" ve "tehditle cinsel istismar" suçlarından sanığı 56 yıl 5 ay 7 gün hapis cezasına çarptırdı. Duruşmaya gelmeyen öğretmen hakkında verilen hükümle birlikte gıyabı tevkif müzakeresi düzenlenerek yakalama emri çıkarıldı.
* Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi, boşanmak istemediği için karısı Havva S.'yi öldüren İ.S.'ye  ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Ancak  cinayetin "haksız tahrik" altında işlendiği gerkçesiyle ceza 18 yıla indirildi. Dosyayı inceleyen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, öldürülen kadının "ekonomik bağımsızlığı bulunmadığı" için kumayı kabul ettiğinin altını çizdi ve kararı bozarak dosyayı iade etti.
* Isparta Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi, 16 yaşındaki öğrencisine tecavüzden yargılanan M.A.'ya (42) "küçük yaştaki çocuğa tecavüz" suçundan 15 yıl, "öğrenci öğretmen ilişkisini kötüye kullanmak" ve "alıkoymak" suçlarından da 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı.
* İstanbul'da yanında çalışan F.Ü.'yü ofiste öpmeye çalışan ve direndiği için kolunu burkan patronu  S.G.'nin yargılandığı Sulh Ceza Mahkemesi, dudaktan öpmenin bir kimsenin dokunulmazlığını ihlal eden bir eylem olduğunu belli ederek "cinsel taciz" suçu değil "cinsel saldırı" şucunu oluşturduğunu hükmetti. Görevsizlik kararı alan mahkeme, dava dosyasını bir üst mahkeme olan Asliye Ceza Mahkemesine gönderdi. Görevsizlik kararında "Sanığın suçunun hakaret, kasten basit yaralama ve cinsel saldırı suçları eylemlerine uyduğu anlaşılmakla mahkememizin görevsizliğine karar verilmiştir" denildi. Verilen bu kararla S.G. için istenen hapis cezasıda 3 yıldan 7 yıla kadar yükseldi.
* İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi, A.A. (53) adlı kadını elle taciz eden M.K. adlı taksi şoförüne iki yıl hapis cezası verdi.
* İstanbul Kartal 2. Ağır Ceza Mahkemesi, boşandığı karısını tornavidayla ağır yaralayan C.K.'ye 12 yıl 7 ay 29 gün hapis cezası verdi.
* İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, eski karısına tecavüz eden İ.D.'ye (42) 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
* İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi  farklı dinden olduğu için evlenmelerine izin vermedikleri kız kardeşi Soney Vural (26) ve müslüman eniştesi Zekirya Vural'ı (29) öldüren G.Ö.'yü "töre saiki ile" cinayet işlemekten iki kez ömür boyu  hapis cezasına çarptırdı.
* İstanbul'da mahkeme heyeti,  M.A. adlı öğretmenin 17 yaşındaki kız öğrencisine cinsel istismarda bulunmak suçundan yargılandığı karar duruşmasında "suçu işlediğine dair kesin kanıt bulunmaması" nedeniyle beraat kararı verdi. Mahkemenin bir akademik araştırmaya atıfta bulunduğu gereçeli kararında, anne babası boşanmış çocukların cinsel iddialarının arkasıda "ruhsal problemleri olan ebeveynlerinin" olduğu, bu iddialarının "aile ve toplumu zarara uğrattığı" ifadeleri yer aldı.
* İstanbul'da muayene ettiği hastası S.D.'ye (32) cinsel taciz suçundan yargılan pratisyen hekim E.M.'ye (53), mahkeme soyut beyanı dışında delil bulunmadığını belirterek, "sanığın cinsel saldırı suçunu oluşturduğuna dair delil bulunmaması nedeniyle beraatına karar verdi.
* İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul'da eylem yapan dört Femen üyesi hakkındaki soruşturmada takipsizlik kararı verdi. Kararın gerekçesinde "gösteride cinsellik değil protesto edilen konunun öne çıktığı, amacın, kadına şiddeti protesto etmek olduğu anlaşılmaktadır" dendi.
* İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi, aynı dizide rol aldığı bir kadın oyuncuya tecavüz ve darp suçlamasından tutuklu yargılanan C.D.D.'nin haftada iki gün karakola imza vermesi karşılığında tutuksuz yargılanmasına karar verdi.
* Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi, yaşları 7 ila 10 arasında değişen üç kız çocuğunu taciz ederken çevredekiler tarafından yakalanarak polise teslim edilen G.A. ve Ö.A. hakkındaki iddianameyi, mağdur çocuklar kaçınca reddetti. Yargıtay 14. Hukuk Dairesi ise yerel mahkemenin kararını bozarak, "Mağdurlar bulunmasa bile cinsel tacizde veya istismarda bulunanlar hakkında dava açılabilir" dedi.
* Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi, kamuoyunca Pippa Bacca (33) olarak tanınan İtayan sanatçı Guiseppina Pasqualina Di Marineo'ya tecavüz ettikten sonra boğan sanık M.K.'yı vücut dokunulmazlığını ihlal, ırza geçme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, kasten öldürmek, yakalanmamak için delilleri ortada kaldırmak ve hırsızlık suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) takdiri indirim nedenlerinin sayıldığı 62. maddesi uyarınca hafifletici etkileri göz önünde bulundurarak cezayı ömür boyu hapis cezasına çevirdi. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını oy brliğiyle onadı.
* Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Hanife Durak'ı öldürmekten yargılanan kayınbiraderlerinden R.D.'yi 24 yıl, İ.H. ile K.D.'yi de 9 yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırdı. Tutuksuz yargılanan aile bireylerinden H.D. ve M.D. adlı iki kadın sanık ise beraat etti.
* Maraş Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede F.Z.O., K.C. ve İ.A. adlı erkeklerin, kız çocuğu Ş.D.'nin (12) el ve ayaklarını bağlayarak tecavüz ettikten sonra boğarak öldürüldüğünün anlaşıldığı belirtildi. İddianamede sanıkların "Yaşı küçük çocuğa eziyet ederek öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, ayrıca "Çocuğa karşı cinsel saldırı" suçundan 15'er yıl, "Kişiye hürriyetinden yoksun bırakmak" suçundan ikişer yıl hapis cezası ile cezalandırılması istendi.
* Muğla'da Fethiye 2. Ağır Ceza Mahkemesi B.S.'ye (29) tecavüz suçundan yargılanan M.K. (58), V.K. (60), G.K. (52), A.N.O. (57) ve S.K.(62) adlı sekiz kişiye "delil yeterizliği" nedeniyle beraat kararı verdi.
* Samsun'da karısı N.D.'ye (23) cinsel şiddet uyguladığı için 15 yıl hapis istemiyle tutuksuz yargılanan K.D. (23) karısının beyanı dışında kanıt olmadığı gerekçesiyle beraat etti.
* Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde karısı D.K.'yı (24) dövdüğü ve tecavüz ettiği nedeniyle basit yaralama ve nitelikli cinsel saldırı suçlarından tutuksuz yargılanan G.K. (29) mahkemeye gelip ifade vermeyince mahkeme heyeti, polis zoruyla hetirilmesine karar verip duruşmayı erteledi.
* Samsun 1.Ağır Ceza Mahkemesi R.G. (57) adlı kadını otobüste taciz eden E.M.'ye (45) sekiz yıl dört ay hapis cezası verdi.
* Samsun'da Evden kaçan S.D. (14) adlı kız çocuğu kandıran sevgilisi E.E. (24) ile cinsel ilişkiye girdi. Sevgilisinin hırsızlık suçundan cezaevine girmesi üzerine E.E.'nin ablaları E.E. (26) ve Y.D. (25) tarafından beş ay boyunca alıkonularak tehdit ve şiddetle fuhuşa zorlandı. Hamile kalmasının ardından serbest bırakılan kız çocuğu polise şikayette bulundu. Mahkeme izniyle ve kendi rızasıyla bebeği aldıran kız çocuğu ailesinden alınarak Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı bir yurda konularak koruma altına alındı. Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi görülen duruşmada sevgilisi E.E ile onun kız kardeşi Y.D. dışında diğerlerinden şikayetçi olan beş kişinin 10 ila 15 yıla kadar hapis cezası ile yargılanması istendi.
* Siirt'e şiddet gördüğü kocası G.G.'e açtığı davası sürerken, uçurumun dibinde cesedi bulunan ve kazayla düşüp öldüğü iddia edilen Esin Güneş (25), davasında, olay yerinde yapılan keşif tamamlandı. Uzmanlardan oluşan bilirkişilerin hazırlayıp mahkemeye sunduğu raporda, Esin Güneş'in kendiliğinden değil, itme ya da bir dış kuvvete maruz kalarak düşmüş olabileceği kanaatine varıldı.
* Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi, sekreterine cinsel içerikli mesajlar gönderen valilik çalışanı N.K.'yi "cinsel taciz ve basit tehdit" suçundan 5 ay 25 gün hapis cezasına çarptırdık.
* Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi amcasının torunu E.Ç.'ye (13) cinsel tacizde bulunan emekli madenci N.Ç.'ye (62) 19 yıl sekiz ay yedi gün hapis cezası verdi. (RDY/ÇT)

Erkek Şiddeti Nisan 2012

bianet’in çetelesine göre, Nisanda erkekler dokuz kadın ve bir çocuk öldürdü; 17 kadın, iki kız çocuğu ve bir erkeği yaraladı; on kadına tecavüz etti; 11 kadına cinsel tacizde bulundu; 26 çocuğu istismar etti.
Rojda Duygu YEŞİLGÖZ-Çiçek TAHAOĞLU
bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden ve ajanslardan derlediği haberlere göre Nisanda erkekler dokuz kadın ve bir çocuk öldürdü; 17 kadın, iki kız çocuğu ve bir erkeği yaraladı; on kadına tecavüz etti; 11 kadına cinsel tacizde bulundu; 26 çocuğu istismar etti.
Nisanda kadınları en çok kocaları öldürdü. En çok kullanılan cinayet aleti ise bıçaktı.
2012'nin ilk dört ayında toplam 56 kadın öldürüldü, 77 kadın erkek şiddetine maruz kaldı, 38 kadın tecavüze, 67 kadın cinsel tacize uğradı.

1 Nisan

Tecavüz
* Antalya'da, ihbar üzerine bir gecekonduya baskın düzenleyen polis, baskında seks işçiliğine zorlandıkları belirlenen L.Y. (16) ile  N.M.'yi  (29) kurtardı. Onları 'fuhuşa zorladıkları' iddiasıyla N.K. (27) ile İ.K (30) gözaltına alındı. Zanlılar 'küçük yaşta çocuğa fuhuş yaptırmak, fuhuşa aracılık ve yer temin etmek' suçlarından tutuklandı.
* Bursa'da kendilerini polis olarak tanıtıp masaj salonlarında denetleme yapan ve bilgi almak maksadıyla evlerine götürdükleri kadınlara tecavüz ettikleri öne sürülen Y.G. (33) ile M.S. (32) adlı kişiler gözaltına alındı. Sorgulamalarından sonra 'unvan gaspı' ve 'nitelikli cinsel saldırı' suçlarından adliyeye sevk edildiler.
* Diyarbakır'da bir erkek işlettiği kafede tehditle üç kadına seks işçiliği yaptırdı. "Zorla fuhuş yaptırmak, fuhuş için yer temini ve kasten yaralama" suçlarından tutuklandı.
Çocuk istismarı
* Zonguldak'ta Müzik dersleri veren A.U. (50 ) ilköğretim öğrencisi kız çocuğuna cinsel organını göstererek tacizde bulundu. Öğrencinin durumu anlattığı babasının şikayeti üzerine A.U. gözaltına alındı. İfadesinde suçlamaları reddeden A.U. Cumhuriyet Savcılığı'nca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

2 Nisan

Cinayet
* Maraş'ta K.C (19), İ.F. (25), Z.O. (26) ve İ.A. (21) adlı erkekler, Ş.D. (12) adlı kız çocuğunu tecavüz ettikten sonra boğarak  öldürdü. Saldırganlar hakkında ömür boyu hapis istemiyle dava açıldı.
Şiddet- Yaralama
* İstanbul'da makine mühendisi H.K. 13 yıllık karısı öğretim üyesi  Doç. Dr. G.B.K'yi dövdü. Kadın, kocasını İstanbul Cumhuriyet Savcılığına şikayet etti. Şüpheli kocanın altı aydan bir buçuk yıla kadar hapsi istendi. H.K. İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.
Çocuk istismarı
* İstanbul'da M.D. (35), 12 ve 19 yaşında iki kız çocuğuna cinsel organını gösterip cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınarak Bakırköy Asayiş Büro Amirliği'ne götürüldü. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığına gönderilen M.D. serbest bırakıldı.
* Samsun'da öğretmen S.Y. (57), M.Y. (10) adlı kız öğrencisinin bacağını ellediği iddiasıyla gözaltına alındı. Nöbetçi mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan S.Y. hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
* İstanbul'da beden eğitimi öğretmeni Y.C.A. (29), öğrencisi D.A.'ya (17) tecavüz etti. Ailenin şikayeti üzerine gözaltına alınan Y.C.A. sevkedildiği mahkemece tutuklandı. İddianamede; Y.C.A.'nın "Çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan 22 yıla kadar hapis cezası ile cazalandırılması istendi. Dava İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.
* Tekirdağ'da S.Y. (20) kız arkadaşı G.Y.'yi (17) götürdüğü tadilat işleri yaptığı villada ellerini bağlayarak tecavüz etti. G.Y. polise giderek şikayetçi oldu. Tecavüzü S.Y. çıkarıldığı mahkemece 'küçük yaşta kızı alıkoymak ve cinsel saldırı' suçlarından tutuklanarak Tekirdağ Kapalı Cezaevi'ne konuldu.

3 Nisan

Taciz
* Uşak'ta M.İ. (17); D.P. (18), Z.Ç. (23), N.A. (22) ve K.N.Ş.(19) isimli dört kadını sokakta taciz etti. Kadınların şikayeti üzerine arama başlatan polis M.İ.'yi suç üstü yakaladı. Gözaltına alınan M.İ. adliyeye sevk edildi, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

4 Nisan

Çocuk istismarı
* Mersin'de M.C., kızı H.C.'yi (13) istismar etti. Kız çocuğu babasını daha önce şikayet etmiş ancak şikayetini geri çekmişti. M.C. istismara devam edince çocuk tekrar şikayetçi oldu. Tutuklanan baba hakkında 15 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

5 Nisan

Çocuk istismarı
* Aydın'da G.Ö. (23), H.T.A. (14) adlı kız çocuğuna tecavüz ettiği suçlamasıyla tutuklandı.
* Zonguldak'ta aralarında esnaf ve pazarcıların bulunduğu beş erkek, E.K. (13) adlı kız çocuğuna tecavüz ettikleri suçlamasıyla, gözaltına alırken, E.K. koruma altına alındı. Soruşturma Gökçebey Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülecek.
* Sakarya'da T.C. (16) adlı kız çocuğu tecavüze uğradı. Çocuğun amcasının şikayetinin ardından polis savcının talimatı üzerine 11 kişiyi gözaltına aldı. Şüpheliler, kızın rızası ile ilişkiye girdiklerini öne sürdü.

6 Nisan

Cinayet
* Konya'da banka müdürü A.G. (56), evde tartıştığı karısı Hülya Gümüş'ü (50) bıçaklayarak öldürdü, ardından polise teslim oldu.
* Antalya'da Ö.Ö. (22) seks işçisi trans kadın Nükhet Kızılkaya'yı (26) evinde bıçakla öldürdü. Adliyeye sevk edilen Ö.Ö. çıkarıldığı mahkemece tutuklanıp cezaevine gönderildi.
Şüpheli Ölüm
* İstanbul'da K.K (81), karısı Müküme Keskin'in (90) battaniyeye sarılı cesedini bebek arabasıyla atmak isterken yakalandı. Yakalanan şüpheli polise ölen eşinden ayrılmak istemediği için beş gün cesetle yaşadığını, cesedi gezdirdiğini ve camide yıkadıktan sonra bizzat toprağa vermek istediğini söyledi. K.K. ruhsal durumunun tespiti için hastaneye sevk edilirken, vücudunda morluklar bulunan Müküme Keskin'in kesim ölüm nedeni otopsiyle belirlenecek.
Şiddet- Yaralama
* İstanbul'da diş hekimliği yapan Prof. Dr. İ.H.Ö., eski karısı Doç.Dr. E.N.Ö. ile birlikte kalan çocuğunu görmek için gittiği evde fiziksel ve sözlü tacizde bulundu. Kadın kendisini dövdüğü gerekçesiyle eski kocasını savcılığa şikayet etti. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın yaptığı soruşturma sonucunda, koca İ.H.Ö. hakkında 'Eşe karşı kasten basit yaralama' suçundan iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası istemiyle kamu davası açıldı.

7 Nisan

Şiddet- Yaralama
* Zonguldak'ta H.Ç. (34), karısı S.Ç.'yi (34) dövdü. Kadının polise şikayette bulunması üzerine koca gözaltına alındı. İşsiz olan kocasının eve alkollü geldiğini ve şiddet uyguladığını söyleyen S.Ç. şikayetçi oldu.

9 Nisan

Şiddet- Yaralama
* Mersin'de C.S. adlı erkek, sevgilisi S.Ç.'yi (29)  darp etti. Kadın polise şikayette bulundu, can güvenliğinin olmadığını ve öldürülebileceğini söyledi.
Taciz
* Adana'da devlet hastanesinde görevli uzman doktor Ş.Ş. hakkında bir hemşire ve stajyer öğrencilere tacizde bulunduğu iddiasıyla idari soruşturma açıldığı ve doktorun açığa alındığı bildirildi.

11 Nisan

Tecavüz
* Bolu'da askerden izinli olarak gelen İ.K. (22), zihinsel engelli K.K. (19) adlı kadına tecavüz etti. Rahatsızlanınca hastaneye kaldırılan K.K.'nin 7 aylık hamile olduğu ortaya çıktı. İfadesinde tecavüzü itiraf eden İ.K. tutuklandı.
* Samsun'da N.Y. (38) arkadaşının kocası Y.K.'nin (57) kendisine tecavüz ettiğini söyleyerek şikayette bulundu. Tutuklanarak cezaevine gönderilen Y.K., suçun ispat edilememesi nedeniyle beraat etti.
* İstanbul'da N.B. (35), karısı S.B.'ye (26) fiziksel ve cinsel şiddet uyguladı. Kocasından şikayetçi olan kadın boşanma davası açtı.
Şiddet-Yaralama
* Adana'da H.K. (30), imam nikahlı karısı S.Ü.'yü (29) pompalı tüfekle yaraladı. Tartışmanın H.K.'nın karısı üzerine yaptığı araziyi geri istemesiyle çıktığı öğrenildi. Savcı tutuksuz yargılanan H.K. hakkında "Silahla tehdit, korku, kaygı ve panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etme" suçlarından 8 yıla kadar hapis istedi.

12 Nisan

Çocuk istismarı
* Bolu'da F.T. (29), baldızı Z.B.'ye (15) tecavüz etti. F.T. tutuklanarak cezaevine konulurken, küçük kız korunmaya alındı.
* Antalya'da anne H.Ç., kocası Y.A.'nın kızları S.Ç.'yi (13), 30 bin liralık kumar borcu karşılığında sattığı için şikayette bulundu. Karakola ve savcılığa gitmesine rağmen bir sonuç çıkmaması üzerine anne bir mektup yazarak yetkililerden yardım istedi.

13 Nisan

Cinayet
* Adana'da B.D. (35) boşanmak isteyen ve ayrı yaşadığı karısı Özlem D.'yi ruhsatsız tabancasıyla öldürdü.
Tecavüz
* Çorlu'da H.Ç.(43), S.G. (43), K.Ç.( 28) ve R.S. adlı erkekler, D.K. (25) adlı kadına tarlada tecavüz etti. R.S. "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma ve cinsel saldırı", diğer üç şüpheli ise ''kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma'' suçlarından tutuklanarak Tekirdağ T Tipi Kapalı cezaevine gönderildi.
Şiddet- Yaralama
* Urfa'da G.B. (40), I.A. (45), G.A. (40) ve Ç.B. (22) adlı dört kadın kocaları tarafınan şiddet gördüklerini belirterek polise başvurdu. Gözaltına alınan dört zanlı "Aile bireylerine kötü muamele" suçundan adliyeye sevkedildi.
Çocuk istismarı
* Adıyaman'da F.I. (17), A.T. (5) adlı kız çocuğunu taciz ettiği isuçlamasıyla gözaltına alındı. İfadesinin ardından adliyeye sevk edilen F.I. nöbetçi mahkemece tutuklanarak Adıyaman cezaevine gönderildi.
* Adana'da E.A. (47), M.A. (21) ve S.K. (35); H.K. (17) adlı kız çocuğuna cinsel istismarda bulundukları için gözaltına alındı. Zanlılar "Fuhuşa yer temin etmek ve fuhuş yaptırmak" suçlarından adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan E.A. ve M.A. tutuklanarak cezaevine gönderildi.

14 Nisan

Cinayet
* Van'da M.N.S., dokuz aylık hamile karısı Gülcan Sütçü'yü (23) av tüfeğiyle ateş ederek öldürdü.

15 Nisan

Şiddet- Yaralama
* Antalya'da emekli güvenlik görevlisi A.A. (50), kasiyerlik yapan karısı H.A.'ya (44) uyguladığı şiddeti, 3G sistemiyle sevgilisi Z.İ.'ye cep telefonuyla izletti. Hastaneye kaldırılan kadın kocasından şikayetçi oldu ve boşanma davası açtı.
Tecavüz
* İzmit'te B.Y. (20) adlı erkek, sevgilisi M.Ç.'ye (19) tecavüz etti. Kadının şikayeti üzerine gözaltına alınan zanlı adliyeye sevk edildi.
Taciz- Cinsel şiddet
* Kocaeli'de bir erkek, sağlık ocağından eve dönen H.A.'ya (39), sokakta tecavüz girişiminde bulundu. Kadının direnmesi üzerine kaçan saldırganın bulunması için polis çalışma başlattı.
* İstanbul'da göz doktoru E.D. (63), sekreteri Ş.Ş. (22) adlı kadını taciz etti. E.D. hakkında yedi yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

17 Nisan

Çocuk istismarı
* Burdur'da kız çocuğu T.U. (14) kendisiyle ilişkiye girmek isteyen A.Ç., Ç.Y., M.B., S.C., M.T., K.R. ile ismi açıklanmayan lise öğrencisini emniyet müdürlüğüne giderek şikayet etti. Gözaltına alınan zanlılar iki gün süren sorgularının ardından "cinsel istismar" suçlamasıyla tutuklanıp Burdur cezaevine gönderildi.  T.U. ise ailesinin yanından alınarak çocuk yurduna yerleştirildi.

18 Nisan

Cinayet
* Samsun'da A.C. (47), karısı Birsen Candan'ı (42) bıçakla öldürdü. Babasının annesini bıçakladığını gören 12 yaşındaki oğlan çocuğu evden çıkarak polise giderek olanları anlattı. Gözaltına alınan koca ifadesinde karısını "internette chat yaptığı için" öldürdüğünü söyledi.
Şiddet- Yaralama
* Zonguldak'ta A.Ç. kendisini savcılığa şikayet eden karısı G.Ç.'yi ve annesini dövmesine tepki gösteren 14 yaşındaki kızını dövdü. Savcılık kocaya 15 gün evden uzaklaştırma cezası verdi.
Taciz
* Karabük'te E.Ö. (22) adı açıklanamayan turist kadına (20) tecavüz girişiminde bulundu. Genç kadının direnmesi üzerine kaçan E.Ö. şikayet üzerine yakalanıp tutuklandı.

21 Nisan

Tecavüz
* İstanbul'da yurtdışından gelen 10 kadının 157 yardım hattını arayarak yardım istemesiyle başlatılan operasyonda Kumburgaz'da bulunan dokuz otelle 52 ayrı adrese eş zamanlı baskınlar düzenlendi. 80 kadının seks işçiliğine zorlandığı ortaya çıkarken, kadınlara ''senet imzalatıp borçlandırıp tehdit ederek fuhşa zorladığı'' iddiasıyla 168 kişi gözaltına alındı.
Taciz- Cinsel şiddet
* Erzurum'da Ü.B., hastanede üniversiteli bir kadına cinsel tacizde bulundu. Yakalanan Ü.B. çıkarıldığı mahkeme tarafından 'cinsel saldırı' suçundan tutuklanarak Erzurum H  Tipi Cezaevine gönderildi.

22 Nisan

Cinayet
* Bursa'da İ.Ö. (46), "internette okey oynadığı" bahanesiyle karısı Nurcan Özcan'ı (43) av tüfeği ile öldürüp intihar etti. Cesetler Bursa Adli Tıp Morgu'na kaldırıldı.
Şiddet- Yaralama
* Adana'da Ş.D. (54), kızı G.D.'yi (21) mahallede yapılan düğüne gittiği için sopayla dövdü. Kadının şikayetçi olduğu, gözaltına alınan baba sevk edildiği adli makamlarca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Taciz
* Bursa'da bir inşatta vinç operatörü olarak çalışan A.F.(24), M.H. (32) adlı kadına tecavüz girişiminde bulunu. A.F. kadının bağırınca paniğe kapılıp kaçtı. Polise haber veren M.H. saldırganı sürdüğü losyonun kokusundan teşhis etti. A.F. cinsel saldırı şuçundan adliyeye sevk edildi.
Çocuk istimarı
* Samsun'da H.D.( 15) akrabasının altı yaşındaki kızını oyun oynama bahanesiyle evin odunluğuna götürüp tecaüz etti. Kız çocuğu durumu ailesine anlattı. Kız çocuğunu muayene eden doktor durumu jandarmaya bildirdi. Şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.
* Samsun'da F.A. (27), B.Ç. (14) adlı kız çocuğuna tecavüz ettiği için gözaltına alındı. F.A. ifadesinde "Onunla evlilik hayalleri kuruyordum. Benimle evlenmek zorunda kalsın diye tecavüz ettim" dedi. Savcılıktaki ifadesinin ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen F.A. tutuklandı.

24 Nisan

Cinayet
* İstanbul'da M.İ. (34) ayrı yaşadığı karısı Ayşe İnce'yi (34)  8 yaşındaki kızlarının katıldığı 23 nisan kutlamaları çıkışında bıçaklayıp, boğazını keserek öldürdü. Ayşe İnce'nin bir hafta önce kocasını kendisini ölümle tehdit ettiği gerekçesiyle şikayet ettiği, ancak gözaltına alınan kocanın savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldığı ortaya çıktı.
Şiddet- Yaralama
* Kırklareli'de S.Ç. (44) sokakta karşılaştığı eski karısı N.S. (40) ve kadının kocası E.S.'yi bıçakla yaraladı. N.S. ve E.S. hastaneye kaldırılıp tedavi altına alınırken S.Ç polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı.
* Antalya'da H.U. (40) çocuklarını 23 Nisan kutlamalarına götürmek isteyen eski karısı Ş.T.'yi (34) demir çubukla dövdü.
* İstanbul'da kimliği belirlenemeyen yedi erkek LGBT aktivisti M.D.'ye sokakta saldırdı.
Çocuk İstismarı
* Samsun'da E.M. (19), kız çocuğu M.K.'ya (14) tecavüz ettiği için gözaltına alındı. Polisteki sorgusunun ardından adliyeye sevkedilen zanlı tutuklanarak cezaevine gönderildi.

25 Nisan

Tecavüz
* İstanbul'da bir taksici, Anzak haftası için Avustralya'dan Türkiye'ye gelen T.M. adlı kadını darp edip tecavüze etti. T.M. taksiciden şikayet oldu. Polis taksicinin kimliğini belirlemek için güvenlik kameralarını incelemeye başladı.
Çocuk İstismarı
* Muğla'da eski Milli Eğitim Müdürü olan öğretmen T.K. (52), tecavüz edip hamile bıraktığı öğrencisi G.K.'ya (14) kürtaj yaptırdığı ve bir başka öğrencisini de taciz ettiği iddiasıyla çıkarıldığı nöbetçi mahkemece "cinsel saldırı" ve "çocuk yaşta kişiye cinsel istismar" suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

26 Nisan

Şiddet- Yaralama
* İstanbul'da Y.Y. (31), karısı H.Y.'yi (34) tabancayla ateş ederek yaraladı. Karısının öldüğünü zanneden Y.Y. intihar etti. Apartmandaki komşuların polise haber vermesiyle gelen ekipler, H.Y.'yi ağır yaralı olarak hastaneye kaldırdı.
Tecavüz
* Ankara'da Ş.Ç. (23) kardeşi I.Ç. (14) ile F.A. (28), A.C.(36)  ve Y.D. (34) adlı kişiler seks işçisi iki trans kadına tecavüz ettikten sonra, kadınların eşyalarını gasp edip kaçtı. Kadınların başvurusuyla polisin başlattığı soruşturma sonucunda üç şüpheli gözaltına alındı. Ş.Ç. ve F.A. mahkemece tutuklanırken, I.Ç. yaşı küçük olduğu gerekçesiyle serbest bırakıldı.
Çocuk İstismarı
* Adıyaman'da doktor A.T., hastası A.B.'ye (16) cinsel tacizde bulundu. Emniyetteki ifadesinin ardından savcılığa çıkarılan doktor, savcılık tarafından tutuklanması talebiyle mahkemeye sevkedildikten sonra cezaevine gönderildi.

27 Nisan

Cinayet
* Erzurum'da Ö.K. hamile karısı Elif Karanlıkbulut'u (20) babasının evinde kalbinden bıçaklayarak öldürdü. Kadının daha önce karakola giderek kocasından şiddet gördüğü için şikayetçi olduğu, ifadesi alındıktan sonra serbest kalan kocanın karısını bu şikayet nedeniyle öldürdüğü ortaya çıktı.
Şiddet- Yaralama
* Zonguldak'ta T.G. (32) sokakta tartıştığı karısı Ö.G.'yi (28) dövdü. Kadın hastaneye kaldırıldı. Ö.G.'nin 2009'dan bu yana kendisine şiddet uyguladığı gerekçesiyle eşi hakkında Cumhuriyet Savcılığına beş defa şikayette bulunduğu öğrenildi.
* Samsun'da M.Ç. (34), karısı S.Ç.'yi (29), evi terkettiği gerekçesiyle, çağırdığı kafeteryada dört yaşındaki çocuğunun gözü önünde ekmek bıçağıyla yaraladı. Çevredekilerin müdahalesiyle M.Ç.'nin karısını öldürmesi engellendi.
* İzmir'de M.K. (35), ayrı yaşadığı karısı H.K.'yi (29) yetiştirme yurdundaki çocuklarını ziyaretten dönerken görünce sokakta bıçakla yaraladı. M.K.'nın karısını bıçaklaması, sonrasında polisin havaya ateş ederek onu durdurması ve çevredekilerin sopalarla linç girişiminde bulunması kameralarca görüntülendi. Tutuklanan M.K. ifadesinde pişman olmadığını söyledi.
Tecavüz
* Batman'da Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde görevli hizmetli evli ve iki çocuk babası S.Y. (35), merkezde tedavi gören zihinsel engelli Y.B.'ye (19) tecavüz ettiği için tutuklandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olayla ilgili müfettiş görevlendirdi.
Çocuk İstismarı
* Erzurum'da milli atlet olan beden eğitimi öğretmeni evli iki çocuk babası S.S. (29)  iki kız öğrencisi G.B. (13) ve K.Y. (14) ile oğlan öğrenciler Ç.Y. (14), Y.F. (14) ve H.K.'ye (15) cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla aileler tarafından polise şikayet edildi. Gözaltına alınan S.S. tutuklanarak cezaevine gönderildi.
* Aydın'da öğrenci servisi şöforü S.B. (42), H.K. (16) adlı kız çocuğuna üç yıl boyunca silah zoruyla tecavüz ettiği iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi.

28 Nisan

Çocuk istismarı
* Antalya'da M.Ç.'nin (26) 'ranzandan düştü' diyerek hastaneye getirdiği bebeği S.Ç.'nin (2) kafastasında çatlak, vücudunda ısırık izleri, kırıklar ve morluklar bulundu. Beyin kanaması geçiren bebek, tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Baba ile birlikte yaşadığı S.S. (24) adlı kadın gözaltına alındı.

29 Nisan

Cinayet
* Elazığ'da M.A.Y.  (25), ayrılmak isteyen sevgilisi Medya Oral'ı (20) babasının evinde tabancayla öldürdü. M.A.Y. polise teslim oldu.
Tecavüz
* Yalova'da M.Y. (27), M.Ç. (25) ve İ.Ü. (25) adlı erkekler, Z.Y.'ye (27)  ormanda tecavüz etti. Ardından kadını dövüp kaçan zanlılar kadının şikayeti üzerine jandarma tarafından yakalandı ve suçlarını itiraf etti. Zanlılar sorgulamalarının ardından adliyeye sevk edilirken kadının hayati tehlikesinin sürdüğü bildirildi.
Şiddet- Yaralama
* İstanbul'da E.A. adlı kadın ve kızı A.A. yırtılan ayakkabıyı iade etmek için gittikleri mağazada satıcı tarafından darp edildi. Anne ve kız satıcıdan şikayetçi oldu.
* Edirne'de S.C., ayrılmak isteyen karısı A.C.'yi bıçakla sol yanağından boğazına kadar keserek yaraladı. S.C. olay yerinden kaçarken kadın hastaneye kaldırıldı.
Çocuk İstismarı
* Afyon'da E.D. (16) adlı kız çocuğu tecavüze uğradı. Annesiyle polise giderek şikayetçi oldu. Başlatılan operasyonda yaşları 17 ila 35 arasındaki 14 erkeği gözaltına alındı. Zanlılardan yedisi tecavüz suçlamasıyla tutuklanırken ikisi tutuksuz yargılacak. Diğerleri ise serbest bırakıldı.

Şiddetin doğurduğu şiddet

* Antalya'da N.G. (46) adlı kadın, kendisine tecavüz etmeye çalışan ortağı A.B.'yi (57) bıçakla yaraladı. Kadın çıkarıldığı mahkemede tutuksuz yargılanarak serbest bırakıldı. Hastanede tedavisi süren A.B.'in yaşamını yitirmesinden sonra savcılık talimatıyla N.G. tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevedilen N.G. çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. (3 Nisan)
* İzmit'te E.Ö. (39) karısı S.Ö.'yü (39) dövdü. S.Ö.'nün kızı B.K. (11) annesini döven üvey babasını bıçakla yaraladı. Komşuların polis ve 112'ye haber vermesiyle olay yerine gelen ekipler E.Ö.'yü hastaneye kaldırırken, anne ve kızı ifadeleri alınmak üzere karakola götürüldü.  (19 Nisan)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İki güzellik bir arada

İki güzellik bir arada

Ya üçüde olmasaydı

Ya üçüde olmasaydı

Mehmet Akif Ersoy'dan

Mehmet Akif Ersoy'dan

Gezi Parkı

Gezi Parkı

Ne Denilebilir!...

Ne Denilebilir!...

Gezi

Gezi

Günün Fıkrası

Deli

1960'lı yıllar,Elazığ Akıl Hastanesinden her nasılsa 423 akıl hastası kaçar ve Elazığ'ın cadde ve sokaklarına dağılır.



O zamanın ünlü doktoru Mutemet Tazıcı hastanenin başhekimidir. 'Doktor bey,ne yapalım?' diye akıl danışırlar.



Mutemet Bey personeline;'Bana bir düdük verin ve arkama yapışarak gelin!'der.



Doktor önde birkaç personeli arkasında düt düt diye trencilik oynayarak Elazığ'ı dolaşırlar. Bütün deliler bu kuyruğa girip vagon olurlar. Hastaneye geldiklerinde sayı 612 kişidir...



Avukat 1




Zenginin biri ölümüne yakın, biri doktor, biri papaz, diğeri avukat olan üç yakın arkadaşını yanına çağırarak bir ricada bulunmuş.

- 300 bin dolar kadar bir tasarrufum var, bunu yanımda öteki dünyaya götürmek istiyorum. Ama kimseye de güvenemiyorum. Şimdi size 100'er bin dolar vereceğim. Bu paraları ne olur ben gömülürken kefenimin iç cebine koyuverin...

Adam ölmüş ve üç arkadaşı verdikleri sözü yerine getirmişler. Bir süre sonra doktor vicdan azabına yakalanmış. Diğer iki arkadaşını çağırarak onlara itirafta bulunmuş

- Hastanenin çok acil ihtiyacı vardı onun için 100 bin doların 20 bin dolarını hastaneye sarf ettim, kefene 80 bin koydum.

Papaz utana sıkıla mırıldanmış.

- Maalesef ben de aynı günahı işledim paranın yarısını kilisenin inşaatına ayırdım. Kefenin cebine 50 bin dolar koydum.

Avukat gülümsemiş.

- Ben sözümü aynen yerine getirdim, kefenin cebine 100 bin dolarlık çek koydum.




Avukat 2




George ve Harry balonda Atlantik Okyanusu’nu geçmektedirler. George Harry'ye döner ve “Biraz alçalıp nerede olduğumuzu anlayalım” der. Harry sıcak gazı biraz kısar ve balon alçalmaya başlar. George "Hala nerede olduğumuzu anlayamadım biraz daha alçalalım ve şu aşağıdaki adama soralım" der. Harry adama bağırır:

"Hey bayım nerede olduğumuzu söyleyebilir misiniz lütfen. "

Adam geri bağırır: "Bir balondasınız ve 100 metre yukardasınız"

George Harry'ye döner ve "Bu adam bir avukat" der.

Şaşırır Harry, "Nasıl anladın?" der.

"Çünkü" der George "Verdiği bilgi %100 doğru, fakat faydasız".




Avukat 3




Önemli bir iş için mülakat yapılacakmış. Bir matematikçi, bir fizikçi ve bir de avukat başvurmuş. Önce matematikçiyi içeriye almışlar ve bir masaya oturtup, sormuşlar:

“İki kere iki kaç eder?”

Matematikçi bir süre düşünmüş, önüne kâğıt kalemi almış, 10-15 sayfa doldurduktan sonra demiş ki: ''Eminim ki dört eder.''

Sonra fizikçiye aynı soruyu sormuşlar. Fizikçi de önce düşünmüş, sonra bir deney düzeneği kurmuş, sağa sola toplar fırlatmış. Yarım saat sonra : ''Yaptığım deneylere göre 3,9 ama 0,2'lik bir hata payı olabilir.'' demiş

En son avukatı almışlar içeri, sormuşlar soruyu. Avukat hiç düşünmeden etrafına sinsi sinsi bakmış ve sormuş:

''Kaç olmasını istersiniz?''




Avukat 4




Ceza davalarına bakan avukat bir arkadaşım anlatmıştı:

Yoksul bir babanın oğlu şoförlük yaparken ölümlü bir kazaya neden olmuş. Olayda tam kusurlu. Şoförün babası avukata başvurarak hukuki yardım istiyor. Arkadaşım adamın yoksulluğuna bakarak hiçbir ücret talep etmeksizin davayı takip ediyor.

Ancak bütün deliller aleyhte. Yapılacak bir şey yok. Şoförün mahkûmiyetine karar veriliyor.

Şoförün babası büroya gelerek yakınıyor.

“Yoksulluğun gözü kör olsun. Paramız olsa da iyi bir avukat tutsaydık bunlar başımıza gelmezdi.''




Avukat 5




Hayırsever vakıflardan birindeki çalışanlar şehrin en başarılı avukatından henüz herhangi bir bağış almamış olduklarını fark ettiler. Bağış toplama görevindeki kişi avukatı bağışta bulunması için ikna etmeye çalışıyordu:

“Araştırmalarımıza göre yıllık geliriniz en az 500.000 $. Ancak bugüne kadar hiç bir hayır işine bir kuruş bağışta bulunmamışsınız. O paranın bir kısmını bir şekilde topluma iade etmek istemez miydiniz?”

Avukat açtı ağzını:

“Önce, araştırmalarınız annemin uzun bir hastalıktan sonra ölmek üzere olduğunu ve hastane masraflarının onun yıllık gelirinin bir kaç kat üstünde olduğunu da gösterdi mi? Sonra, kardeşimin malul bir gazi, kör ve tekerlekli iskemleye mahkûm olduğunu? Ya da kız kardeşimin kocasının bir trafik kazasında öldüğünü ve onu üç çocuğuyla beş parasız bıraktığını?”

Görevli yerin dibine geçmişti.

Sadece:

“Hayır, hiç bir bilgim yoktu...” diye mırıldanabildi.

Avukat onun sözünü keserek devam etti:

“Pekâlâ, ben onlara zerre kadar para vermezken, size niçin vereyim?”



















Günün Sözü

Homo sum,humani nil a me alienum puto

İnsanım,insana özgü hiç bir şey bana yabancı değildir.

Şişli Merkez Mh,Esen Sk Saruhan İşhanında

Şişli Merkez Mh,Esen Sk Saruhan İşhanında
Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli
Hayatımızdan sessiz sedasız çekilmişler

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli

Sinema Tarihinin Zaman Tüneli
Siyah Beyaz Hayatımızdan Renkliye...

Sinema Tarihinden Siyah ve Beyazlıklar

Sinema Tarihinden Siyah ve Beyazlıklar
Zamanın belleği var